Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Många år sedan allsvenskan var så här het

Lundhs Krönika

Precis när man trodde att Allsvenskan inte kunde bli hetare - Kim Källström är klar för Djurgården.
Hammarbys prestigevärvning av Jiloan Hamad hamnade onekligen i bakvattnet.
Het, hetare, Allsvenskan.

Redan förra fredagen skrev jag om hur det sprakar om Sveriges högsta serie trots att det är vinter och ett par månader till avspark. Att det är drag kring träningsmatcher, tänkbara startelvor och värvningar när klubbarna kapprustar.

Under tio dagar har AIK köpt Kristoffer Olsson och lånat hem Simon Thern. Hammarby fick hem Jiloan Hamad. Sedan lyckades Djurgården med att få hem Kim Källström och därmed återsamla de två tyngsta pjäserna från SM-gulden 2002 och 2003.

Naturligtvis slår Källström ut de andra pjäserna så här innan spelet dragit i gång. Mittfältaren startade för Sverige i EM i somras och har ovanpå sina 131 A-landskamper har han vunnit ligan och cupen i Frankrike och har erfarenhet så det räcker och blir över.

Annons

För andra gången på en vecka brakade Djurgårdens hemsida samman under fredagen. Första gången var när sportchefen Bosse Andersson lurades med en nyhet som andades Källström, men andra gången så satt affären.

Imponerande arbete av Dif-ledningen som dock har ett inslag av tillfälligheter, men man ska nypa dem också. Det började med att Bosse Andersson skulle kolla en spelare med Andreas Isaksson i somras och slutade med att målvakten vände hem till Kaknäs och Allsvenskan.

När sedan Kim Källström tröttnade på att Grasshoppers löften var just bara löften så hade Djurgården givetvis hjälp av att Isaksson kunde ligga på ”Kongo-Kim”. Sedan hade Djurgården en bra kassa efter försäljningen av Michael Olunga och kunde lösa affären.

Det har varit en komplicerad operation då Källström lämnade en schweizisk klubb i upplösning. Han skulle först förhandla loss sig och behålla tillräckligt av bonusen han fick sommaren 2015 för att skriva på som Bosman-fall från ryska Spartak Moskva. Sedan hitta rätt med Djurgården.

Annons

Även om Dif fått lösa Källström är det bonusen till Kim Källström som är den största delen av affären, men det är inte för pengarna som mittfältaren flyttar till Stockholm igen. Däremot spelar han knappast gratis, han vet sitt värde. Även Djurgården kan räkna hem värdet de närmaste månaderna.

Bosse Andersson må ge ett slängigt intryck och avslutar samtal mitt i dem, men han ligger onekligen i och har fått till en klubb som känns nästan lika spännande som i början av 2000-talet. Bara det är en enorm bedrift med tanke på utgångsläget när han kom in. Inte bara Dif-fansen är att gratulera, utan även Allsvenskan.

Häcken då? Visade sig att klubben på Hisingen inte hade en samsyn om att värva Kim Källström. Sportchefen Sonny Karlsson uttalade sig snabbt i G-P och då ganska negativt om möjligheten att värva Källström och nämnde att man redan hade Abubakari, Faltsetas och Friberg.

Annons

Att klubbdirektören Dennis Andersson och tränaren Mikael Stahre försökte rädda det var kanske mer spel för galleriet. Även om Kim Källströms pappa Mikael jobbade med Stahre i Kina så är det tydligt att han i dag inte ingår i Häckens stab. Mikael Källström lämnade Häcken under Sonny Karlssons tid som tränare.

Oavsett klubb är Källström en värvning som lyfter Allsvenskan i stort. Även om det garanterat finns de som kan visa att den här typen av kapprustning ofta slutar med att klubbarna förköper sig är det i det korta perspektivet något som förgyller serien. Det drar nya intressenter både till läktarna och till sponsorerna.

Sportsligt blir det intressant att se hur Kim Källström står sig i Allsvenskan. Det är inte bara att gå in och dominera, vilket han var inne på när jag poddintervjuade honom i november, och på konstgräs är det ingen garanti att mittfältaren är en given succé om det går undan i spelet.

Annons

Djurgården framstår ändå som en kandidat att knuffa sig in i toppstriden på allvar. Redan finns AIK, Malmö och IFK Norrköping där. Även Häcken, ett Elm-besatt Kalmar och Blåvitt är troliga inslag i kampen om medaljer och Europa-platser.

Dessutom har inte alla klubbar värvat färdigt. AIK har talat om minst två spelare till och det måste komma in en anfallare för att fylla upp efter Isak och Obasi. Hammarby kan väl inte vara nöjt med Hamad som bär en viss osäkerhetsstämpel efter tre år utan mycket speltid.

Hur funkar Magnus Pehrsson i MFF? Det gick att se på honom att segern mot Sirius var viktig. Lennartsson i Blåvitt, Stahre i Häcken, Norling i AIK, Melkemichel i Djurgården och spännande danske Jakob Michelsen i Hammarby. Ja, det är inte bara bland spelarna det är hett.

Tur att vi har Svenska Cupen så att vi slipper vänta ända till i april. Tävlingsmatchandet börjar snart och det är tur, för det var rätt många år sedan Allsvenskan var så här het. Som Tommy Söderberg sammanfattat det: UNDERBART!

Annons

Veckans...

Veckans...

Helgens måste
Lördag: 12:30 Blåvitt-AIK på C More Sport. 16:00, Leeds-Cardiff, TV3 Sport.

Helgens avstå
Tyvärr Zacke i kväll, men se den. Får se honom i Uppsala i mars istället.

Veckans saknade I
Hans Roslings bortgång. Gillade hans solitt faktagrundade spridning av vetenskap som gav hopp. Framträdandet på Hela Sverige Skramlar i Globen är något som satte sig.

Veckans mest väntade
OS-festen från Rio de Janeiro är försvunnen, och nu står arrangörerna där med en rejäl räkning och arenor som inte används och förfaller. Bra att tänka på för OS-sugna svenskar.

Veckans comeback-möjlighet för Kentaro
Svensk Elitfotboll har förvisso inte offentliggjort tendern gällande budgivning för Allsvenskan och Superettan men man är tvungen att informera lite grann. Hittade dokumentet på Sef:s hemsida som visar att svensk klubbfotboll ihop med Rune Hauge är beredd att sälja tv-rättigheterna gällande ligorna från 2020 och framåt till vem som helst. Ingen är utesluten, exempelvis öppnar man för att sälja till agenter. Det var så Rune Hauge gjorde i många år, han tog in Kentaro som agenter för att söndra och härska i svenska fotboll. Tänk att man inte lär sig i svensk fotboll, i år tappar varje svensk klubb kring två miljoner kronor på grund av Kentaros konkurs. Hauges budskap till marknaden är solklart: det är bara pengar som räknas.

Veckans spanska fotbollskris I
Verkar finnas politisk enighet att sätta sig in i skatteskulderna i de spanska klubbarna. Är på tiden. Talas om att det är 2,5 miljarder kronor som klubbarna är skyldiga.    

Veckans saknade II
Fröunda-legendaren Bertil Kristiansson gick bort i veckan. Han strök inte alltid medhårs men är saknad. Jag jobbade på G-P i slutet på 1990-talet och hade mycket med Kristiansson att göra och det var oftast både underhållande och givande. Han kunde tala i rubriker. Dessutom var han modig och tvekade inte att gå strid med högre herrar.

Veckans sportchef
Bosse Andersson förstärkte sin position i Djurgården med att knyta ihop säcken med Kim Källström.

Veckans icke-överraskning
Det är kallt att cykla på vintern. Och halt.

Veckans inbördeskrig
Engelska FA är under attack från landets politiker. Idrottsministern Tracey Crouch hotar med att dra in statligt stöd på 350-450 miljoner kronor om inte det engelska förbundet moderniseras. Fotbollens styrning debatterades i Parlamentet i veckan och det hette från politikerhåll att fotbollen ligger under med 1-0, det är ”Fergie time” och om FA inte reformerar och moderniserar så kommer politikerna att påverka med nya lagar. Nu är inte engelska FA det enda fotbollsförbundet som är omodernt, återstår att se om Stefan Löfvén o Co tar till lika tuffa tag.

Veckans överraskande skifte I
Patrik Carlgren hamnade i en konstig snurr med 1860 München och Eintracht Braunschweig och stod plötsligt utan klubb. Nu landade han ett korttidsavtal i danska Nordsjälland och i läget han befann sig var det bäst om han vill vidare ut i Europa.

Veckans felsteg
SVT som gick bort sig kring Therese Sjögran.

Veckans chock
Diego Maradona är klar för Fifa.

Veckans bilsugnaste
Thomas Ravelli upptäckte via TT:s Emma Lukins att Anders Svensson enligt Fifa:s statistik har lika många landskamper som Ravelli. Skälet är att en del av Svenssons landskamper är på vinterturnéer och de är inte alltid officiella enligt Fifa:s regelverk, men SvFF räknar dem. Nu vill Ravelli också ha en leasingbil.

Veckans överraskande skifte II
Guillermo Molins bytte Kina mot grekiska storklubben Panathinaikos. Ser ut som en bra flytt för mittfältaren som inte verkade helt nöjd med livet i Kina med tanke på att han har familj.

Veckans maktkamp, eller?
Har själv hört att Lars-Christer Olsson och Karl-Erik Nilsson inte varit de bästa vänner i vinter. Naturligtvis har det handlat om makten och framför allt den plats i Uefa:s exekutivkommitté som man tror att Nilsson tar i april. Nu dementerar Idrottens Affärers Åke Stolt konflikten i en krönika, men helt utan citat och källhänvisningar. Man kan dock konstatera att Olsson som gjort karriär i EPFL (European Professional Football Leagues) som är ligornas organisation inte fick någon plats i Uefa:s exekutiv och därmed är långt från maktens grytor. Två platser fick däremot ECA (European Club Association) som är en organisation som kontrolleras av de stora klubbarna och leds av Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenige som nu tar plats i Uefa:s innersta. Det är troligen här som Lars-Christer och Karl-Erik kanske inte ser på sakernas tillstånd på samma sätt, då Nilsson måste följa sin man, Uefa-basen Alexander Ceferin. 

Veckans Leeds United
Var själv nära att råka i slagsmål med Huddersfield-supporter på en spansk sunkbar efter derbyt. Det var minst sagt laddat och med en bitter eftersmak, men Leeds står upp och Gary Monk visade det på rätt sätt. Straff? Kanske kommer, men nu är det Cardiff och Bristol City som ska få pisk på Elland Road.

Veckans album
”En glasspinne” – Zacke. Helt frälst.

Veckans podd
Brwa Nouri är gäst och Östersunds mittfältare talar om hoten och hatet efter Djurgårdens intresse blev känt, om Graham Potters sätt att jobba, hur det är att spela för Irak som måste spela alla matcher borta och mycket mer. Sedan tidigare finns 136 avsnitt av podden Lundh och de är samlade här.

Veckans spanska fotbollskris II
Dopningstester i spanska La Liga är inte direkt vanligt förekommande. Wada dömde ut den spanska antidopningskommissionen och hoppades få hjälp av Uefa och Fifa men fick nobben. Under nästan ett år har man inte testat något alls.

Veckans citat
"Vi har i knappt två år gjort DBU uppmärksammat på att vi önskar att göra upp om det som om återstår. Så det är ingen nyhet för DBU.”
Danska landslagsspelarna stämmer det danska förbundet som inte betalat ut alla pengar för sponsoravtal 2004-11.
Lite över tre miljoner danska kronor plus ränta. Bra grund för Åge Hareide att jobba med sikte på VM i Ryssland.

Publicerad 2017-02-10 kl 15:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS