VM-kvalet mot Vitryssland lördag kväll är kröningen på ett par dagar av årsmöten, sammankomster och hyllningar med alla som bestämmer i svensk fotboll. Räkna med att det blir ryggdunkar i massor och få frågor till Karl-Erik o Co.
Det räckte att ta del av vad SvFF-basen Karl-Erik Nilsson och Sef-basen Lars-Christer Olsson mässade om på den allsvenska upptaktsträffen. Allt är kanon i svensk fotboll och att pengarna för att täcka förlusterna för Friends Arena tar slut i år får inte ens en bisats.
Under fredagen ska Svensk Elitfotbolls ledning med Lars-Christer Olsson och Mats Enquist i spetsen samla representanter för de 32 elitklubbarna. Högst på agendan står det nya mediaavtalet med Discovery som ger klubbarna 550 miljoner kronor om året med start 2020.
Även om jag kan ha invändningar kring informationen till klubbarna, norske agenten Rune Hauge och vad hans bolag får betalt för att sälja rättigheterna eller att man säljer något långt fram i tiden utan att veta mediautvecklingen så är det en del av verkligheten att man vinner och förlorar rättigheter.
Bara att gratulera det jänkeägda tv-bolaget (äger Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport) till en rolig rättighet att jobba med även om v i på C More har tre år kvar. Förstår givetvis att klubbarnas ledning går efter stålarna eftersom de flesta elitklubbar sliter med ekonomin och man behöver varenda krona för att driva verksamheten.
På lördag väntar sedan svensk fotbolls årsmöte med tidig avspark. Redan 10:00 samlas man för att utan några frågor gå igenom en årsredovisning som knappast är ett under av öppenhet. Klart är att SvFF borgat för lån på 800 miljoner kronor för ett 33 procentigt ägande i Friends Arena.
Men det är så att föreningar är svåra att få insyn i som journalist till skillnad mot offentliga myndigheter och bolag. Till och med medlemmar har svårt att få insyn och ställer man fel frågor så får man inte vara med längre. Det vet alla.
Det går inte ens att klarlägga vad som händer i konflikten om Friends Arena där Lagardère står på ena sidan och både ägarna (Fabege och SvFF) och brukarna står på andra sidan. Lagardére har sagt upp hyresavtalet med Arenabolaget för att man fått nej på hybridgräs, och dessutom kräver det franska bolaget fortsatt hyresfritt.
Dessutom sysslar SvFF med eftersökande av källor vilket inte myndigheter inte får. Som när en från förbundet vill veta namnet på den vaktmästare som berättade för DN att landslaget inte kunde värma upp på Friends gräs för att vaktmästarna inte får tala med oss journalister om det.
Eller som när en av SvFF-höjdaren Håkan Sjöstrands närmaste frågar runt för att hitta källorna till min bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll.” Det har varit en jakt på personer vilket gjort att en del blivit rädda för att tala med mig.
Under veckan har jag funderat på rollen som journalist. På ett sätt är jag rätt trött på att mest känna av ilska och irritation. Ska vi sluta gnälla på det som inte är bra och inte peka på brister? Vad är vår uppgift?
Ta bara hur IFK Göteborgs representanter reagerade efter allsvenskans upptaktsträff i måndags? De var förbannade – och ville ha positiva rubriker. Jörgen Lennartsson ringde mig dagen efter och vi hade en lång diskussion om det.
Eller ska vi journalister bara fokusera på att lyfta det som är bra? Att Sef nu presenterar ett rekordavtal och likt Aftonbladet skriva om miljonregnet? Eller bara om hemvändarna i allsvenskan? Eller att SvFF ser ut att få över 30 000 på lördag kväll? Samt att både damlandslaget och U21-landslaget spelar EM i sommar.
Anledningen till att jag funderade – och faktiskt hade svårt att sova - var att jag fick reda på att Svensk Elitfotboll var nära ett avtal med Uppsala-företaget 123on om videoklipp. Har fått mig berättat hur det från Sef-håll matats på mot marknadsavdelningar i klubbarna att detta är kanon.
För en koll av bolaget visade att Sef-basen Lars-Christer Olsson inte bara är styrelseordförande för 123on. Han är dessutom delägare i bolaget som Sef är nära att sluta avtal. Med tanke på att både Olsson och generalsekreteraren Mats Enquist i tid och otid mässat om ”good governance” så skaver det.
Kollade givetvis med några allsvenska ledare om de varit informerade om att Sef-basen är delägare. Svaret var nej eller att de var osäkra. Sef håller parallellt på med ett stort IT-projekt (som är försenat) och många kan inte hålla isär de olika sakerna. Ingen sa direkt, det där vet vi.
Ringde givetvis både Olsson och Enquist i ärendet och även om de medgav känsligheten så sa duon att det var full transparens kring det här gentemot klubbarna. Dessutom var Olsson inte överhuvudtaget involverad i Sef:s styrelsebeslut gällande 123on.
Lars-Christer Olsson sa dessutom att han engagerat sig i 123on innan han blev Sef-bas. När jag påpekade att bolaget är bildat 2012, samma år som han blev Sef-bas, så förklarade Olsson att han jobbat med bolagets grundare i många år och med olika affärer innan det.
Lars-Christer Olsson öppnade till och med för att avveckla sitt engagemang i bolaget om det blev en affär med Sef. Måste vara rätt unikt att sitta som ägare i fem år och när det sedan blir en svensk affär och ett eventuellt lyft då kliver man av. Varför sitta som ägare då?
Under det minst sagt ansträngda telefonsamtalet med Enquist så ville Sef:s generalsekreterare tona ner avtalets storlek och att det var långt ifrån säkert att det blev av. Snarare var det hårda tongångar mellan Sef och bolaget och Enquist läste högt ur mejl för mig.
Vilket var långt från den bild jag fick av Sef:s Niclas Jansson och 123on:s Mikael Jansson i måndags då jag sprang på dem på upptaktsträffen. Då berättade de glatt om projektet och sa att de satt med det sista kring avtalet. I grunden gäller samarbetet hur klubbarna ska kunna kapitalisera på videovisningar.
Det måste vara vår uppgift som journalister att skildra om en hög fotbollsledare som gjort sig en förespråkare för ”good governance” sitter på två stolar. För mig är det tveksamt, och alla som följt mig vet att jag har den erfarenheten över att det är fel.
Hur är det möjligt att man tappar bollkänslan så? Jag förstår det inte och för mig är det obegripligt att Sef-basen ens vill hålla kvar sitt ägande när han sätter sig som oberoende ordförande för svensk elitfotboll. Vilket borde diska 123on från att göra affärer med svenska klubbar.
Kan själv tycka det är konstigt att när Mats Enquist blev anställd av Sef så redovisade han sina sidointressen, och då bland annat att han delägde ett hotell i Cascais. Då blev Lars-Christer Olsson så intresserad att han köpte in sig och på nätet går det att hitta prospekt om att köpa in sig i deras hotell.
I min värld är styrelseordföranden chef för vd eller generalsekreterare och då bör man inte ha affärer ihop. Nej, det har inte begåtts något formellt fel. Nej, det är inte emot lagen. Fast för mig är det inte ”good governance” som Sef ska stå för och har propagerat.
Ju mer jag funderat under veckan så är det givetvis så att det är vår uppgift att vara kritiska och peka på brister. Vem ska annars göra det? Interngranskningen är knappast på topp och i rörelsen så är det inte tillåtet med alternativa åsikter.
Hoppade själv till när Hallands FF:s ordförande Johan Johqvist, enligt ett protokoll från SvFF-styrelsen, blivit utsedd till en av tre matchdelegater åt Uefa. Vilket är både ett ärofyllt och lukrativt uppdrag och som ofta ges som belöningar.
Varför jag hoppade till? Jo, för Johqvist har varit en av få i Sverige som vågat vara kritisk till SvFF:s lama inställning mot Uefa och Fifa. Är han tystad nu? Johan Johqvist skrattar när jag frågar om det: ”Klart jag funderat på det, men jag bortser från den konspirationsteorin”.
Johan Johqvist fick frågan av Karl-Erik Nilsson men är ännu inte godkänd av Uefa, men Hallands distriksordförande lovar att inte ändra på hur han är. ”Jag tänker fortsätta att vara kritisk om det behövs”.
Återstår att se om det blir så. Med tanke på hur få Johan Johqvist det finns i svensk fotboll är det än viktigare att vi journalister gör vårt jobb – och är kritiska. Vi ska inte vara en hejarklack till Karl-Erik och Lars-Christer utan ställa frågor.