Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Nilsson kan ej vara RF-bas om han röstade för Ryssland

Lundhs Krönika

Karl-Erik Nilsson vill inte svara på om han röstade för eller emot att öppna för ryska ungdomslag.
RF-basen måste klarlägga om han gick emot den svenska linjen – och om han gjorde det kan han inte leda svensk idrott.

Ryssland försöker på olika sätt ta sig in i drottens värld. I veckan tog Uefas exekutivkommitté beslut om att ryska U17-lag återigen ska få spela matcher. Ett besked som skakade om med tanke på att man sedan tidigare varit tydligt med att kriget mot Ukraina måste avbrytas innan idrottsutbyte kan ske.

Det tog bara någon dag till innan det blev klart för ryska och belarusiska får delta i Paralympics i Paris nästa år, om än under neutral flagg. Internationella paralympiska kommittén (IPC) tog beslutet under fredagen och Sverige samt övriga nordiska länder är emot att de ska få delta.

Man kan misstänka att beslut kring ryska och belarusiska idrottare kring OS 2024 är härnäst. IOK samlas i Indien om två veckor och då kommer garanterat frågan vara aktuell. Allt talar för att även Internationella olympiska kommittén öppnar för ryska och belarusiska idrottare i OS i Paris, om än under neutral flagg.

Annons

Kan ryska idrottare vara neutrala? Det är nu 19 månader sedan Ryssland angrep Ukraina och kriget pågår för fullt. Idrotten tog då beslut om att stänga ute Ryssland via IOK och då följde fotbollen med. Rysslands herrar ströks från VM-playoff till Qatar och damerna fick inte vara med i EM i England.

I tisdags kom det plötsliga beskedet från Uefas exekutivkommitté att man öppnar för U17-lag från Ryssland igen. Begränsningarna är att inga matcher får spelas i Ryssland och lagen ska uppträda under neutral flagg och i neutrala matchdräkter, men annars är det fritt fram med matchutbyte igen.

Uefa tryckte på att barn inte ska straffas för beslut som är tagna av vuxna och att fotbollen aldrig ska sluta sända budskap om fred och hopp. Man lade till i sin motivering att på grund av en utdragen konflikt missar en generation ungdomar möjligheten att tävla i internationell fotboll.

Annons

Man fördömde det ryska angreppskriget och Uefa-basen Alexander Ceferin slog återigen fast att ryska seniorlag inte kommer att släppas in förrän kriget är över och det är fred igen. Ändå skakade Uefas skifte om rejält och många länder utesluter spel mot ryska U17-lag oavsett vad Uefa beslutat.

Sverige var tydligt kring att det inte är aktuellt att spela mot ryska ungdomslag. Fredrik Reinfeldt sa det på onsdagens pressträff (när Andrea Möllerberg presenterades som ny generalsekreterare) och SvFF-basen hänvisade till att Riksidrottsförbundet är tydligt i det här fallet.

Fotbollsförbundet klargjorde ställningstagandet på hemsidan. Med tanke på att Sverige är arrangör av F17-EM nästa år är det aktuellt och SvFF var tydligt med att om ett ryskt lag kvalar in till turneringen kommer man att stoppas från att delta. SvFF följer den svenska linjen kring Ryssland som RF dragit upp.

Annons

I torsdags kväll avslöjade Rob Harris på Sky att tre av Uefas vicepresidenter gått emot beslutet om att öppna för ryska ungdomslag. Englands David Gill, Wales Laura McAllister och Polens Zbigniew Boniek avstod i röstningen i exekutivkommittén. Harris skrev även att Karl-Erik Nilsson, som är förste vice president i Uefa, överraskande röstat för ryska lag och därmed gått emot den svenska linjen.

Givetvis har svenska medier sökt Nilsson som sms:at samma svar till alla: ”Jag känner inte igen mig alls i den brittiska mediabeskrivningen av ExCos hantering av frågan. Våra interna samtal och vägen fram till beslut är inget som offentliggörs publikt. Jag kan därför inte kommentera hur omröstning skett och resultatet av denna", skrev han och poängterade:

"Jag kan däremot slå fast att det viktigaste beslutet var att Uefas vägran att låta ryska representationslag på seniornivå delta ligger fast till det fasansfulla kriget är över, trots ett stort tryck om att fatta ett annat beslut. Det är helt i linje med svensk idrotts och svensk fotbolls uppfattning. Jag har inga ytterligare kommentarer i ärendet"

Annons

Nu kan man först kommentera hemlighållandet inom Uefa. Tysklands representanter har inte haft några problem att förklara att de röstade för att ryska U17-lag ska få spela. Jag tror knappast att Uefa kastar ut Karl-Heinz Rummenigge och Hans-Joachim Watzke till nästa möte.

Sedan har Uefa mer hemlighållande än exempelvis Fifa. Ta bara att när Schweiz slog Norden i kampen om att arrangera EM för damer 2025 så fick vi inte veta hur medlemmarna i exekutivkommittén röstat. Det vill säga ett upplägg som Fifa tog bort för det gav upphov till en mutkultur. Jag säger inte att mutor förekommer i Uefa, men öppenhet är ett sätt att ta bort riskerna att hamna där.

Uefa behöver precis som resten av fotbollen öppna upp för trovärdighetens skull. Karl-Erik Nilsson svarar inte på hur han röstat kring ryska U17-lag. Det är enkelt att säga att Sky har fel, jag lade ner min röst eller röstade emot. Eller säga att jag röstade för Uefas öppnande för ryska U17-lag. Om han gjorde det senare håller inte hans resonemang om att han är helt i linje med svensk idrotts och svensk fotbolls uppfattning.

Annons

Min bild av Rob Harris, som tidigare var på AP och har bevakat den här världen i många år, är att det är en skicklig reporter. Han skulle inte gå ut med den här informationen utan att den är välgrundad. Och när den inte förnekas rakt ut med ett klarläggande kring hur Nilsson röstade tror jag på att Harris beskrivning stämmer.

Karl-Erik Nilsson är parallellt med uppdraget i Uefa även ordförande i Riksidrottsförbundet sedan i maj. Hur kan RF ledas av en person som går emot RF:s linje kring ryska idrottare? Det är för mig omöjligt att Karl-Erik Nilsson kan öppna för ryska lag och vara RF-bas. Han måste klarlägga hur han röstat och om han röstat ja måste han avgå.

Vi har givetvis sökt Reinfeldt som inte kan uttala sig. Vilket bara det är otroligt. Hur svårt är det i denna tid att uttala sig och bli nådd. RF:s generalsekreterare Stefan Bergh vill inte uttala sig. Hur pinsamt är det här? Karl-Erik Nilsson gör bort svensk idrott om det visar sig att han röstat ja. Tyvärr kan jag inte tolka hans sms på annat sätt än att Sky har rätt.

Annons

Karl-Erik Nilsson är en sanslöst skicklig maktspelare. Efter karriären som Emmabodas starke man satsade han på fotbollen. Han blev SvFF-ordförande efter ett år i styrelsen och han fick uppdraget att ta sig in i Uefa efter att Sverige tappat inflytande post-Lennart Johansson.

Våren 2017 fick Karl-Erik Nilsson flest röster på Uefa-kongressen och blev invald i Uefas exekutivkommitté. Han blev utsedd till förste vice president av slovenen Alexander Ceferin som överraskande blivit Uefa-bas efter avsatte Michel Platini.

Vem som först stöttade valet av Ceferin? Ja, det var Karl-Erik Nilsson och de andra nordiska förbunden. Sex veckor innan det var klart vilka som ställde upp i Uefa-valet släppte Sverige kandidaten Michael van Praag som man några månader tidigare stöttat när han skulle bli Fifa-president.

Annons

Det visade sig senare att Karl-Erik Nilsson agerat kungamakare och först försökt få van Praag att sitta resten av Platinis mandatperiod och därefter skulle Ceferin väljas. När Ceferin nobbade det förslaget gick Sverige och Karl-Erik Nilsson på slovenen och det har lönat sig.

Förutom att Nilsson får inflytande i Uefa så får han tillträde till ett liv som fotbollsbyråkrat som både ger resor till matcher och mästerskap men även en ersättning på ett par miljoner kronor om året. Ja, det är ett fotbollsfrälse som utgör gräddan av fotbollsledarna.

Så sent som förra våren var det Karl-Erik Nilsson och DBU-basen Jesper Möller (som inte heller vill uttala sig hur han röstade kring ryska U17-lag) som föreslog omval av Alexander Ceferin. De smörade för Uefa-basen på scen i Wien och det är klart att spelet kanske måste spelas på det sättet, men det är inte vackert.

Annons

Karl-Erik Nilsson blev omvald 2021 och sitter till våren 2025 i Uefas exekutivkommitté. Han kan inte få förnyat förtroende i och med att han fick lämna platsen som SvFF-ordförande i våras då han nått maxgränsen tolv år i styrelsen (elva som ordförande). Utan uppdrag i ett nationsförbund är man borta.

Nu tog det bara två månader för Karl-Erik Nilsson att bli vald till RF-bas. Han kan det politiska spelet i organisationer och uppenbarligen var det tillräckligt många specialförbund som ville ha honom som ordförande. Att det nu är nästan tyst när Karl-Erik Nilsson eventuellt kör en egen väg är både deppigt och skrämmande.

Den gång han fick uppdraget att ta sig in i Uefas bestämmande salonger var det för svensk fotboll. Även om han är vald på ett eget mandat så representerar han svensk fotboll och svensk idrott. Då är det inte möjligt för honom att gå emot både sitt gamla uppdrag i SvFF och sitt nuvarande uppdrag i RF. Om han röstat ja för ryska U17-lag bör han lämna RF-uppdraget.

Annons
Publicerad 2023-09-30 kl 12:04

Fakta

Helgens måste
Häcken-AIK i guldkampen inför Malmö och Elfsborgs måndagsmatcher. Kanske Ryder Cup under söndagen. Om det står och väger inför singelmatcherna, men Europa verkar ha ryckt.

Helgens avstå               
Bokmässan.

Veckans sorgligaste
Det blir bara värre i Sverige och mordet på Mälarhöjdens IP var bara ännu ett kliv neråt. Det är obegripligt att politikerna sedan 15 år tillbaka låtit bidragen till idrotten ligga kvar på cirka två miljarder kronor årligen (bortsett från pandemin) och att förra veckans budget gav ingen till svensk idrott. Ser man inte värdet? Fattar man inte att investerade kronor där innebär att man behöver lägga mindre på allt från rättsväsende till sjukvård längre fram? Frustrationen kring brist på bidrag mot vad som lovades i valrörelsen skildrades väl i Sportbladet i söndags. Det är nödvändigt att representanter för föreningarna kommer till tals. Jag skrev i veckan en krönika i Dagens Industri om det sorgliga i att politikerna inte ser idrottens enorma funktion för samhället. Tyvärr får man inse att idrottens makthavare också misslyckats med att få ut budskapet om allt bra som idrotten lyckas med när det handlar om att ge unga möjligheter.

Veckans obegripliga självmål
Napolis TikTok-inlägg om stjärnan Victor Osimhen. Hur går man vidare från det?

Veckans oproffsiga process
Att Malmö FF och Pontus Jansson får besked om mittbackens avstängning i två matcher nästan två och en halv månad efter händelsen är i sig otroligt. Hur kan det ta så lång tid för Disciplinnämnden? Överklagandet gick betydligt snabbare och under fredagen kom beskedet om att domen står fast. Det handlar om vad Jansson ska ha sagt i frustration till en dopningskontrollant. Två matchers avstängning känns hårt för orden som han är anklagad för att ha sagt. Klart att det måste finnas respekt för processen att kontrollera spelare, men det måste också finnas respekt och spelförståelse när det handlar om spelare direkt efter match. Dessutom verkar det vara ord mot ord och att då RIN inte tar ner straffet med en match är konstigt. Ja, Pontus Jansson är tydlig om vad han tycker. Klart att det går att förstå frustrationen även om både han och Malmö FF beklagar att det blev hetsigt. Tror att de flesta klubbar och spelare reagerat kring en sådan bestraffning sett till det misstänkta ”brottet” och här verkar inte dopningskontrollanterna gjort jobbet så som man borde gjort det. Att det kommer två matchers avstängning mitt i guldkampen när det bestraffade skedde i juli är svårgreppat. Vad gör Disciplinnämnden? Klart är att processen borde snabbas på och göras mer professionell för en verksamhet som ska vara just professionell.

Veckans pågående kollaps
Utsikten har tagit en poäng av 15 möjliga de senaste fem matcherna. Tre utvisningar. Storförlust borta mot Örebro i torsdags och det är svårt att se hur den lilla klubben ska klara en allsvensk plats. Blir det ens kvalplats? Ångestmöte mot Eskilstuna måndag och fem matcher till väntar efter det, varav en mot Öster. Gais har fått upp marschfarten och är bara en poäng efter Utsikten, och även Öster kan blanda sig i kampen och de två lagen möts på tisdag.

Veckans Messi-effekt
På många håll visas det vilken positiv inverkan Lionel Messis flytt till Inter Miami haft. För klubben, för MLS och för sporten. En deppigare effekt är att klubben dubblar och trippplar olika säsongsbiljetter. Jobbigt för de som varit med på hela resan. 

Veckans husarrest
Evergrande är världens mest skuldsatta fastighetsbolag och nu är grundaren Hui Ka Yan satt i husarrest, enligt Bloomberg. Kanske kommer bolaget att försättas i konkurs när det väntar nya förhandlingar i slutet på oktober. Evergrande satsade stenhårt på fotboll för några år sedan, men planerna på världens största arena – med utseende som en lotus-blomma – har avbrutits mitt i. Klubben Guangzhou Evergrande vann åtta titlar på elva år är nu i andraligan och det är inte några av stjärnorna kvar. Inte heller är tränare som Lippi och Scolari längre aktuella. 

Veckans jakt på ansvariga
När MFF-supportrar lägger ut telefonnummer och mejl till de ansvariga för processen kring Pontus Jansson. Klart man kan vara besviken men att jaga förtroendevalda på det sättet gör det knappast lättare att få vettiga människor att ta uppdragen. Trots allt har Malmö FF sina kontaktvägar.

Veckans avsked
Marcus Bergs rygg orkade inte mer. Redan för 18 månader sedan talade Blåvitt-anfallaren om en kommande operation efter han slutar spela, men ville då inte gå in på några detaljer. Nu visar det sig att Berg måste steloperera sig vilket han berättar om i en intervju med Aftonbladet. Klart att återkomsten till Blåvitt inte blev vad han tänkte sig, men det är ingen tvekan om att han bidrog till vändningen som ser ut att ordna allsvenskt spel även 2024. Kanske nådde inte karriären de otroliga höjder man trodde på efter succén i U21-EM 2009, men han är oerhört uppskattad i de klubbar han representerat. I A-landslaget tog det tid innan han fick utväxling men han blev en symbol och en viktig spelare för det herrlandslag som nådde Sveriges största framgång sedan VM 1994. Klart att hans spelartyp saknas i Janne Anderssons landslag. Lojal, uppoffrande och hårt jobbande kopplat till den talang han besatt. Han var alltid ett föredöme medialt sett och hade inga svårigheter att hantera frågor oavsett vad det handlade om.

Veckans spark
RB Leipzig sparkade sportchefen Max Eberl som haft jobbet i mindre än ett år. Skälet är att han inte ville dementera att han var aktuell för Bayern München. Lördag kväll ställs lagen mot varandra.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Jag undrar hur du reflekterar över det här ganska typiska kommentarsfältet under en nyhet om damfotboll. Är kommentarerna generellt på en acceptabel nivå? Jag förstår att männen som uttrycker sig nedsättande och hånfullt är en del av Tv4 och Fotbollskanalens intäkter. Jag är också medveten om att de raljerar över och kritiserar även manliga fotbollsspelare/ -ledare under andra inlägg, men då klumpas det inte ihop och hänvisas till kön eller feministrörelsen. Som kvinnor tillskrivs vi ofta svaghet, okunskap, gnäll och rabiat feminism. Upplever att vi i lägre grad bemöts sakligt. Hur upplever du saken? Jag förstår också att du inte jobbar med kommentarsfälten, men du har hög status bland dem som kommenterar och sannolikt överensstämmer inte tonen i kommentarsfältet med dina värderingar (baserat på vad jag läst och hört från dig). Går det att göra något åt skiten? Går det att lyfta i en krönika? Ha närvarande moderering? Vem/vika har möjligheten att göra kommentarsfälten och samtal om fotboll mindre kvinnofientliga? Kommentarsfältet jag exemplifierar med är detta: Hälsningar, Emma

Svar: Det är oerhört ledsamt att man uttrycker sig så och det är svårt att fatta att man inte bara kan strunta i det om man inte gillar det. En gång i tiden var kommentarsfält viktiga för medierna när det handlade om engagemang och även intäkter, men när det gäller det senare är det inte så längre. Vi modererar även om en del garanterat är synligt ett tag och allt man skriver strider inte mot regelverket även om det är negativt. Jag är osäker på vad som hjälper då det varit så här så länge jag jobbat och man kunnat skriva fritt. Kanske får vi gå i samma riktning som andra medier gjort, det vill säga stänga kommentarsfälten. Sedan finns tyvärr den här skiten på sociala medier oavsett, men då har inte vi ansvaret. Jag ska ta det vidare med de ansvariga för Fotbollskanalen och beklagar att även vi blir en plattform för en del av den här skiten. 

Veckans utnämning
Andrea Möllerberg blir ny generalsekreterare för svenska fotbollsförbundet. Hon kommer från jobbet som kanslichef i Stockholms FF. När hon presenterades av ordförande Fredrik Reinfeldt i onsdags klarade hon de frågor som kom på ett bra sätt. Möllerberg var lugn, kontrollerad och genomtänkt. Både på pressträffen och i den efterföljande intervjun. Sedan är det en annan sak när man ska leda kansli och den svenska fotbollsrörelsen och först då vet man hur det funkar. De som jobbat med henne är positiva och tror att hon kan bli en kraft som möjligen kan ena en splittrad fotbollsrörelse. Hon börjar först 1 november och då väntar beslut kring om det ska finnas en övergripande landslagschef (Jens T Andersson slutar 18 oktober) och sedan hur det blir med Janne Andersson. 

Veckans muta
Nu anklagas Barcelona för att ha betalat närmare 85 miljoner kronor till en domarchef. Systematisk korruption, enligt den rättsliga process som är i gång i Spanien.

Veckans TV-rättigheter
Premier League ska baka in Championship och divisionerna under i ett paket när man säljer internationellt framöver. Något som man hoppas ska ge mer pengar till divisionerna under och det ska ske från 2028. 

Veckans Fifa-flytt
Miami blir nya basen för över 100 anställda inom Fifa. Delvis är det för VM i Nordamerika 2026 men det handlar om skiften av avdelningar för juridik, redovisning och riskbedömning som flyttar till Coral Gables. Sedan tidigare har Fifa under Gianni Infantinos ledning flyttat en del av verksamheten till Paris och Singapore. Högkvarteret ska vara kvar i Zurich, säger en talesman till AFP, även om det ryktats att Infantino velat lämna Schweiz på grund av att åklagare granskat honom.

Veckans quickstep
Jermaine Jenas var med i en kampanj för att skydda domare inför säsongsstarten. När den förre Premier League-spelaren följde Tottenham-Arsenal sågade han Rob Jones på X och förklarade att domarna förstör spelet. Fascinerande att man kan skifta så.

Veckans matchfixare
Samuel Eto’o är ordförande för Kameruns fotbollsförbund. Den förre storspelaren var involverad i allt annat än smickrande scener under VM i Qatar där han misshandlade en man. Då klarade han sig med en ursäkt. Nu anklagas Eto’o för att riggat matcher i andraligan i landet. Polisen har inlett en förundersökning. 

Veckans läsarbrev II
Olof Även framgångsrika förbundskaptener och motsvarande i klubblag ska ersättas efter 4-5 år. De kör fast i system och spelarval. De blir försiktiga. Vårt landslag behöver nytt blod. Under 80-talet var jag styrelseledamot och ordförande i Boltic. 10 finaler och 8 guld. Tränarbyte var viktigt för framgången. För två säsonger sedan vann FBK guld efter byte. PG  bär tungt ansvar för förlusten i OS. Tog ut en av världens bästa skyttar när han visste att det kunde bli straffar. Därtill Seger som straffskytt. PG klarar inte de kritiska ögonblicken. Janne A är ett annat exempel som gjort sitt Hälsningar Leif 

 

Svar: Benägen att hålla med dig kring att tre mästerskapscykler är lagom innan man skiftar förbundskapten. I fallet Gerhardsson måste man ändå se att han ordnat tre medaljer på fyra mästerskap och det med en trupp som innehåller få om ens några världsstjärnor. 

Veckans läsning
Offsides Anders Bengtsson redogör för samtal med Mallbackens ordförande Evelina Nilsson. Om hur kraven på svenska föreningar gör det nästan omöjligt att bedriva elitfotboll utanför städer. Nilsson talar även om att det blivit som en klassfråga. Delvis en fråga för Andrea Möllerberg som tar över som generalsekreterare. 

Veckans Saudi-uppgift
Om Saudiarabien köper Marseille har Zinedine Zidane lovat att bli manager. Det är rörigt i klubben med avhoppad tränare och president som tagit paus, men amerikanske ägaren Frank McCourt vill inte sälja. 

Veckans ständiga polisutredning
Fransk polis vill att qatariern Mohamed bin Hammam grips. Han var tidigare vicepresident i Fifa men är avstängd från all fotboll för mutbrott. Han misstänks för att ha bidragit till att Qatar fick VM 2022. Ingen är dömd för brott kring det. 

Veckans läsarbrev III
Hej! Fortfarande knäckt över herrlandslaget. Janne A kan bli kvar till nästa sommar. Det är vackert att inte bryta kontrakt men bör han inte få frågan Vad är bäst för svensk fotboll. Att han går nu o ger efterträdaren en chans eller att han håller fast vid en principsak, o stannar till sommaren. Kan han inte bryta kontraktet nu bör han inte kunna göra det i vår heller? Det skulle helt enkelt vara ologiskt. Landslaget i fotboll engagerar o det är fruktansvärt tomt utan dessa matcher att se fram emot. Ha en bra dag Anders 

 

Svar: Fattar att det är deppigt. För mig som är gammal nog att ha genomlevt 1980-talet då Sverige missade EM 80, VM 82, EM 84, VM 86 och EM 88 vet jag hur smärtsamt det är. Nu lever EM-kvalet fortsatt i teorin och då går det att förstå att Janne Andersson kör på plus att svensk fotboll har den traditionen. Sedan har fotbollsförbundet fått en ny generalsekreterare i Andrea Möllerberg som börjar 1 november. Först efter det lär utvärdering och väg framåt stakas ut och det är två EM-kval i november. Det skulle förvåna mig om SvFF och Janne Andersson vill köra på när det blir klart att Sverige missar EM. Tror snarare att herrlandslaget har en ny förbundskapten i början av 2024.

Veckans nya agentregler
Söndagen 1 oktober börjar nya agentregler att gälla världen över. Bland nymodigheterna finns nya licenser där man måste klara ett prov för att få det och ett tak på vad agenter får tjäna. I Tyskland har de nya reglerna ifrågasatts via domstol och det verkar inte som om Fifa får igenom det direkt där. Däremot har domstolar i en rad andra EU-länder kastat ut försök att stoppa skiftet. Återstår att se hur det blir och tak på vad agenter kan tjäna och dylika regler brukar pengar hitta vägar runt.

Veckans norska storm
Införandet av VAR upprör i Norge och det hettar nu till kring att norska förbundets mediapartner TV2 tar hand om VAR. Det är stökigt när supportrar, medlemmar och föreningar upplever att de inte fått vara med i den demokratiska processen.

Veckans Leeds United
Hoppet är tillbaka efter överkörningen av Watford förra helgen. Fotbollen var kanske inte på Bielsa-nivå men det fanns tendenser som gladde. Nya tag mot Southampton med tidig match lördag.

Veckans låt
”Song Of Angels” – Jerry Harrisson.

Veckans siffror
1 000 000. Antalet pund som Mohamed Salah drar in i veckan. Agenten Ramy Abbas Issa som hjälper Liverpools stjärna har varit med i en rapport för Harvard Business School som Guardian fått läsa. Att han drar in närmare 13 miljoner kronor i veckan hänger inte bara ihop med lönen från Liverpool utan även intäkter från annat. Det är en försiktig uppskattning av vad han tjänar, och det var nära att Salah lämnade klubben.

Veckans poddgäst
Oliver Berg är gäst på måndag och norrmannen talar om hur han inte passade in i norsk fotboll, om att se på träningar för att utvecklas, om relationen med Henrik Rydström och om att det är svårare att komma längre ut i Europa när man är 30 år. Sedan tidigare finns över 400 poddintervjuer att lyssna på. Du hittar dem alla här. God lyssning!

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS