Ryssland försöker på olika sätt ta sig in i drottens värld. I veckan tog Uefas exekutivkommitté beslut om att ryska U17-lag återigen ska få spela matcher. Ett besked som skakade om med tanke på att man sedan tidigare varit tydligt med att kriget mot Ukraina måste avbrytas innan idrottsutbyte kan ske.
Det tog bara någon dag till innan det blev klart för ryska och belarusiska får delta i Paralympics i Paris nästa år, om än under neutral flagg. Internationella paralympiska kommittén (IPC) tog beslutet under fredagen och Sverige samt övriga nordiska länder är emot att de ska få delta.
Man kan misstänka att beslut kring ryska och belarusiska idrottare kring OS 2024 är härnäst. IOK samlas i Indien om två veckor och då kommer garanterat frågan vara aktuell. Allt talar för att även Internationella olympiska kommittén öppnar för ryska och belarusiska idrottare i OS i Paris, om än under neutral flagg.
Kan ryska idrottare vara neutrala? Det är nu 19 månader sedan Ryssland angrep Ukraina och kriget pågår för fullt. Idrotten tog då beslut om att stänga ute Ryssland via IOK och då följde fotbollen med. Rysslands herrar ströks från VM-playoff till Qatar och damerna fick inte vara med i EM i England.
I tisdags kom det plötsliga beskedet från Uefas exekutivkommitté att man öppnar för U17-lag från Ryssland igen. Begränsningarna är att inga matcher får spelas i Ryssland och lagen ska uppträda under neutral flagg och i neutrala matchdräkter, men annars är det fritt fram med matchutbyte igen.
Uefa tryckte på att barn inte ska straffas för beslut som är tagna av vuxna och att fotbollen aldrig ska sluta sända budskap om fred och hopp. Man lade till i sin motivering att på grund av en utdragen konflikt missar en generation ungdomar möjligheten att tävla i internationell fotboll.
Man fördömde det ryska angreppskriget och Uefa-basen Alexander Ceferin slog återigen fast att ryska seniorlag inte kommer att släppas in förrän kriget är över och det är fred igen. Ändå skakade Uefas skifte om rejält och många länder utesluter spel mot ryska U17-lag oavsett vad Uefa beslutat.
Sverige var tydligt kring att det inte är aktuellt att spela mot ryska ungdomslag. Fredrik Reinfeldt sa det på onsdagens pressträff (när Andrea Möllerberg presenterades som ny generalsekreterare) och SvFF-basen hänvisade till att Riksidrottsförbundet är tydligt i det här fallet.
Fotbollsförbundet klargjorde ställningstagandet på hemsidan. Med tanke på att Sverige är arrangör av F17-EM nästa år är det aktuellt och SvFF var tydligt med att om ett ryskt lag kvalar in till turneringen kommer man att stoppas från att delta. SvFF följer den svenska linjen kring Ryssland som RF dragit upp.
I torsdags kväll avslöjade Rob Harris på Sky att tre av Uefas vicepresidenter gått emot beslutet om att öppna för ryska ungdomslag. Englands David Gill, Wales Laura McAllister och Polens Zbigniew Boniek avstod i röstningen i exekutivkommittén. Harris skrev även att Karl-Erik Nilsson, som är förste vice president i Uefa, överraskande röstat för ryska lag och därmed gått emot den svenska linjen.
Givetvis har svenska medier sökt Nilsson som sms:at samma svar till alla: ”Jag känner inte igen mig alls i den brittiska mediabeskrivningen av ExCos hantering av frågan. Våra interna samtal och vägen fram till beslut är inget som offentliggörs publikt. Jag kan därför inte kommentera hur omröstning skett och resultatet av denna", skrev han och poängterade:
"Jag kan däremot slå fast att det viktigaste beslutet var att Uefas vägran att låta ryska representationslag på seniornivå delta ligger fast till det fasansfulla kriget är över, trots ett stort tryck om att fatta ett annat beslut. Det är helt i linje med svensk idrotts och svensk fotbolls uppfattning. Jag har inga ytterligare kommentarer i ärendet".
Nu kan man först kommentera hemlighållandet inom Uefa. Tysklands representanter har inte haft några problem att förklara att de röstade för att ryska U17-lag ska få spela. Jag tror knappast att Uefa kastar ut Karl-Heinz Rummenigge och Hans-Joachim Watzke till nästa möte.
Sedan har Uefa mer hemlighållande än exempelvis Fifa. Ta bara att när Schweiz slog Norden i kampen om att arrangera EM för damer 2025 så fick vi inte veta hur medlemmarna i exekutivkommittén röstat. Det vill säga ett upplägg som Fifa tog bort för det gav upphov till en mutkultur. Jag säger inte att mutor förekommer i Uefa, men öppenhet är ett sätt att ta bort riskerna att hamna där.
Uefa behöver precis som resten av fotbollen öppna upp för trovärdighetens skull. Karl-Erik Nilsson svarar inte på hur han röstat kring ryska U17-lag. Det är enkelt att säga att Sky har fel, jag lade ner min röst eller röstade emot. Eller säga att jag röstade för Uefas öppnande för ryska U17-lag. Om han gjorde det senare håller inte hans resonemang om att han är helt i linje med svensk idrotts och svensk fotbolls uppfattning.
Min bild av Rob Harris, som tidigare var på AP och har bevakat den här världen i många år, är att det är en skicklig reporter. Han skulle inte gå ut med den här informationen utan att den är välgrundad. Och när den inte förnekas rakt ut med ett klarläggande kring hur Nilsson röstade tror jag på att Harris beskrivning stämmer.
Karl-Erik Nilsson är parallellt med uppdraget i Uefa även ordförande i Riksidrottsförbundet sedan i maj. Hur kan RF ledas av en person som går emot RF:s linje kring ryska idrottare? Det är för mig omöjligt att Karl-Erik Nilsson kan öppna för ryska lag och vara RF-bas. Han måste klarlägga hur han röstat och om han röstat ja måste han avgå.
Vi har givetvis sökt Reinfeldt som inte kan uttala sig. Vilket bara det är otroligt. Hur svårt är det i denna tid att uttala sig och bli nådd. RF:s generalsekreterare Stefan Bergh vill inte uttala sig. Hur pinsamt är det här? Karl-Erik Nilsson gör bort svensk idrott om det visar sig att han röstat ja. Tyvärr kan jag inte tolka hans sms på annat sätt än att Sky har rätt.
Karl-Erik Nilsson är en sanslöst skicklig maktspelare. Efter karriären som Emmabodas starke man satsade han på fotbollen. Han blev SvFF-ordförande efter ett år i styrelsen och han fick uppdraget att ta sig in i Uefa efter att Sverige tappat inflytande post-Lennart Johansson.
Våren 2017 fick Karl-Erik Nilsson flest röster på Uefa-kongressen och blev invald i Uefas exekutivkommitté. Han blev utsedd till förste vice president av slovenen Alexander Ceferin som överraskande blivit Uefa-bas efter avsatte Michel Platini.
Vem som först stöttade valet av Ceferin? Ja, det var Karl-Erik Nilsson och de andra nordiska förbunden. Sex veckor innan det var klart vilka som ställde upp i Uefa-valet släppte Sverige kandidaten Michael van Praag som man några månader tidigare stöttat när han skulle bli Fifa-president.
Det visade sig senare att Karl-Erik Nilsson agerat kungamakare och först försökt få van Praag att sitta resten av Platinis mandatperiod och därefter skulle Ceferin väljas. När Ceferin nobbade det förslaget gick Sverige och Karl-Erik Nilsson på slovenen och det har lönat sig.
Förutom att Nilsson får inflytande i Uefa så får han tillträde till ett liv som fotbollsbyråkrat som både ger resor till matcher och mästerskap men även en ersättning på ett par miljoner kronor om året. Ja, det är ett fotbollsfrälse som utgör gräddan av fotbollsledarna.
Så sent som förra våren var det Karl-Erik Nilsson och DBU-basen Jesper Möller (som inte heller vill uttala sig hur han röstade kring ryska U17-lag) som föreslog omval av Alexander Ceferin. De smörade för Uefa-basen på scen i Wien och det är klart att spelet kanske måste spelas på det sättet, men det är inte vackert.
Karl-Erik Nilsson blev omvald 2021 och sitter till våren 2025 i Uefas exekutivkommitté. Han kan inte få förnyat förtroende i och med att han fick lämna platsen som SvFF-ordförande i våras då han nått maxgränsen tolv år i styrelsen (elva som ordförande). Utan uppdrag i ett nationsförbund är man borta.
Nu tog det bara två månader för Karl-Erik Nilsson att bli vald till RF-bas. Han kan det politiska spelet i organisationer och uppenbarligen var det tillräckligt många specialförbund som ville ha honom som ordförande. Att det nu är nästan tyst när Karl-Erik Nilsson eventuellt kör en egen väg är både deppigt och skrämmande.
Den gång han fick uppdraget att ta sig in i Uefas bestämmande salonger var det för svensk fotboll. Även om han är vald på ett eget mandat så representerar han svensk fotboll och svensk idrott. Då är det inte möjligt för honom att gå emot både sitt gamla uppdrag i SvFF och sitt nuvarande uppdrag i RF. Om han röstat ja för ryska U17-lag bör han lämna RF-uppdraget.