Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Oavsett straff har Manchester City ändå förstört ligan

Lundhs Krönika

Processen är i gång i England.
Premier League vs Manchester City.
Om klubben nu fuskat - hur hittar man rätt nivå på straffen när tiden gått.

Foto: Bildbyrån

Minns ni vilken klubb som vann Serie A 2006? Juventus toppade tabellen efter en ynka förlust och 91 poäng. Spelarna firade titeln, fick medaljer och hissade pokalen efter 2-0 mot Reggina i mitten av maj. Fabio Capello hyllade laget som tagit två raka ligatitlar och sa att man förtjänade det här. 

Ja, ni som kan er Calciopoli vet att Juventus blev av med ligatitlarna och åkte ur Serie A. Skandalen i den italienska fotbollen efter telefonavlyssningar fick stora följder i efterhand. Milan, Fiorentina och Lazio var också på väg att kastas ur Serie A men fick poängavdrag och de två sistnämnda missade spel i Europa.

Annons

Inter fick pokalen för säsongen 2006 i efterhand. Hur kul är det? Och det var efter långa processer i olika juridiska instanser. Det italienska förbundet förklarade i slutet av juli 2006 att Inter var mästare. Något som kritiserades av åklagaren i er Calciopoli och många drog upp kopplingar mellan Inter och förbundet och att Inter också varit misstänkt. Ja, det är en härva.

Bara det att flera av huvudpersonerna var uppe i Italiens högsta domstol 2015. Bland dem Juventus klubbdirektör Luciano Moggi som blev avstängd på livstid men först 2017 kom den sista domen kring honom. Han överklagade avstängningen i både det sportsliga och i det juridiska systemet.

Juventus senaste försök att få tillbaka ligatiteln från 2006 från Inter var 2022 men det avslogs. Turin-klubben har gjort många ytterligare försök genom åren för att få tillbaka en trofé man anser sig äga. Om man pratar med spelare och supportrar i de olika klubbarna får man olika svar om vem som ska tillgodoräkna sig titlarna.

Annons

Även om det finns lagar och regler är det inte lätt att veta hur man ska hantera det hela. Vilket tar mig till Manchester City och Premier Leagues process mot klubben. Det handlar om över 129 anklagelsepunkter (115 har spridit sig men det korrekt är 129) kring allt från att ha rundat ligans finansiella regelverk till att inte samarbetet med ligan.

I måndags drog de hemliga förhandlingarna i gång och det är ingen domstol utan en panel eller skiljenämnd med tre oberoende personer som ska avgöra om Manchester City fuskat eller inte. Både Premier League och City representeras av skickliga jurister och man tror att det tar tio veckor att avhandla allt och ett beslut väntas i början av 2025.

Manchester City anklagas för att ha betalat en del tränare och spelare extra och hemligt via upplägg i Abu Dhabi. När det handlar om en del av de stora sponsoravtalen med företag från Abu Dhabi så ska bolagen bara betalat en bråkdel och City-ägaren Schejk Mansour ska ha skjutit till resten. Plus att man inte velat hjälpa Premier League med undersökningen.

Annons

Det mesta av materialet som Premier League grundar processen på kommer från Football Leaks. Det var portugisen Rui Pinto som hackade datorer och kom åt material som han först använde i utpressningssyfte och sedan läckte. Tyska tidningen Der Spiegel kom med många avslöjanden med hjälp av materialet, inte minst om City.

Rui Pinto dömdes till fängelse i fyra år 2023 men domen är villkorlig och han slipper sitta i fängelse. Även om han satt häktad en tid innan domen. Att Pinto stulit materialet är skäl nog att inte använda det i en rättprocess, enligt Manchester City. Men det har inte fungerat när det handlar Premier League.

Uefa gick efter Manchester City för en del av ovan men avstängningen från Champions League i två år 2020 höll inte när klubben överklagade till idrottens skiljedomstol CAS. Många av anklagelserna om fusk föll för att händelserna var preskriberade. Däremot fick City böta 200 miljoner kronor 2014 för att man inte följt regelverket tidigare.

Annons

Oavsett dom kan den överklagas av parterna till en panel för överklagan och därefter kan det bli skiljedomsförhandlingar. I slutändan kan parterna ta det till det brittiska rättssystemet, men däremot är det klart att man inte får ta fallet till CAS i Schweiz. Så det kan bli långväga och då handlar det om säsongen 2009-2018.

Hur straffar man Manchester City om klubben fuskat? Kastar ut den ur Premier League? Hur långt ner? Poängavdrag? Böter? Tar titlarna? Under perioden som är uppe till doms vann man Premier League tre gånger. Ska Manchester United ha bucklan för 2012? Liverpool för 2014? Och United igen för 2018? Och hur gör man med cuperna?

Lägg till det att grunderna som det eventuella fusket lade gjorde att City fortsatte att vinna efter 2018. Fem ligatitlar. Champions League. Ytterligare fem inhemska cuptitlar. Ska man börja bedöma om City hade kunnat vinna alla de titlarna utan de uppblåsta sponsoravtalen?  Många frågor och få svar.

Annons

Problemet är att det inte går att skruva tillbaka tiden. En hel del av det som är tjusningen och charmen med idrott försvinner även om fusk givetvis ska bestraffas. Kanske vill de inblandade spelarna ta emot pokaler? Klart att supportrarna till andra klubbar att City ska bli av med pokaler och straffas.

En del talar om att Premier Leagues trovärdighet hänger på den här processen. Att ligan måste markera mot en av medlemmarna som kan ha fuskat och ett misslyckande kan skada Premier League. Osäker på om det skulle skada ligan oavsett dom. Fotbollens popularitet gör att den överlever även om det blir ett litet gupp.

Manchester City kan vid en fällande dom och hårda straff få det tufft. Frågan är hur ägarna från Abu Dhabi agerar? Vid en nerflyttning vill spelare knappast spela för City och Pep Guardiolas kontrakt löper ut till sommaren. Plus att det kan vänta nya juridiska processer om andra klubbar vill stämma City och kräva skadestånd för att fusket drabbat just dem.

Annons

Klart att åren direkt efter Calciopoli var hårda för Juventus men klubben kom tillbaka till Serie A direkt även om det dröjde några år att vinna ligan igen. Efter första triumfen 2012 vann man åtta ligatitlar till. Även om Calciopoli aldrig försvinner har den typen av händelser en förmåga att blekna bort när säsongerna rullar på. Om det blir likadant för Manchester City hänger på ägarna.

Mer Lundh:

Helgens måste
Manchester City-Arsenal. Det är en intressant match även om det pågår juridik vid sidan om City. Allsvensk toppstrid med Djurgården och Hammarby vid 14:00 och Malmö FF vid 16:30.

Helgens avstå
Andra delen av dokumentären om Ingvar Oldsberg. Även om det var den avlidne Oldsberg som låg bakom tanken att skicka sonen och några vänner på en resa blir det ett konstigt inslag i SVT-dokumentären ”Oldsberg – en gränslös gigant”. Hade hellre sett en rakare dokumentär för del ett innehåller mängder av fina tillbakablickar, men den lyfter inte utan blir tyvärr rörig. 

Veckans ”same procedure as last year”
Budgeten som presenterades av regeringen i veckan innehöll ingen större satsning på idrotten. Visst, man får tio miljoner kronor extra för att bekämpa idrottsrelaterad brottslighet och åtta miljoner extra för att föreningar ska slippa betala för Trafikverkets omskyltning. Annars ligger anslaget på en nivå det legat på under många år bortsett från pandemin då staten sköt till 4.3 miljarder för att föreningar och verksamheter skulle överleva. Sedan 2013 har bidraget gått från 1,9 miljarder kronor till 2,1 miljarder och i fjol sköt man till extra 100 miljoner kronor till verksamhet i utsatta områden. Sett till idrottens dragningskraft där nästan var tredje svensk är medlem i en förening, där 70 procent av barnen mellan sex och tolv är medlemmar och allt som görs ideellt hade det varit bra om idrotten fått mer anslag. RF-ordföranden Anna Iwarsson är dock nöjd i en krönika, även om hon gärna hade sett mer pengar i en tid när inflation och kostnadsökningar slår hårt. På något sätt hade idrotten behövt vara mer offensiv och mer krävande och inte bara gilla läget. Inte minst för att idrotten är ett kitt som bidrar till att hålla ihop samhället och det behöver Sverige. 

Veckans ordförandestrid
Norrbottens FF:s ordförande Robert Lindström slog fast att distrikten i Norrland var enade om att inte vilja ha kvar Fredrik Reinfeldt som SvFF-ordförande. Nu förnekar ett av distrikten det, Ångermanlands ordförande Håkan Lönnefors säger att det inte finns ett enhälligt beslut. Det kan bli långa månader innan det klarnar kring vem som ska leda svensk fotboll från mars 2025.

Veckans moderna fotboll I
Qatar Airways blir ny global sponsor till Champions Legaue. Flygbolaget betalar över fem miljarder kronor för att bli Uefas partner i sex år. Sportbusiness uppger att det är ett historiskt långt avtal och att Qatar Airways vann budgivningen i kamp med Turkish Airlines och ett saudiskt flygbolag.

Veckans läsning
Fin liten krönika av Henrik Brandao Jönsson i Sydsvenskan. Om hans tid i OBS-klass och om att tacka de som hjälpt en. 

Veckans VM-möte
De nordiska fotbollsförbunden träffade Saudiarabiens förbund i Cannes i veckan. Tillsammans med alla Uefas medlemsländer kunde man ställa frågor om VM-ansökan 2034 där Saudiarabien är ensamt kvar. Formellt ska Fifas medlemsländer rösta om det i december och det är just en formalitet. Efter mötet var Sverige försiktiga i sina uttalanden, Norge tuffare och Danmark relativt positiva. Bland annat tror DBU:s generalsekreterare på öl på läktaren 2034. Hur nu det kan vara viktigt? Ska dock plussa för det danska förbundet som hade en Teams-presskonferens efter mötet. Ännu har inget av de nordiska förbunden bestämt sig för hur de ska rösta.  

Veckans arena-bygge
Inter och Milan vill inte renovera San Siro utan bygga en ny arena i samma område. Milano-klubbarnas jakt på en bättre arena har onekligen pågått ett tag. Tidigare i år var Zlatan Ibrahimovic och Milan-ägaren Gerry Cardinale i London på en konferens och då talade man om att klubben skulle bygga en egen arena. Klart att arenafrågan är ett problem för många italienska klubbar när det handlar om att öka intäkterna. 

Veckans säljmöte
Fifa-basen Gianni Infantino hade ett digitalt möte med en rad TV-bolag under fredagen. Skälet var att han vill sälja in klubblags-VM nästa sommar som ännu inte har någon rättighetsköpare. Vilket är ett problem för Fifa då man lovat de deltaganden klubbarna stora intäkter för att trycka in en ny turnering nästa sommar. På Instagram var Infantino nöjd och glad efter mötet. Återstår att se om TV-bolagen tar fram miljarderna som Fifa behöver. Tidigare var Apple intresserat av de globala rättigheterna, men kom inte överens med Fifa om priset. Även om det är ett fåtal av världens spelare som spelar för många matcher är det ett problem och fler och fler talar om det. Bland annat Bayern Münchens tränare Vincent Kompany. Inget lär dock hända förrän spelarna agerar och strejkar och det är svårt att se. 

Veckans rättighetsförvärv
Saudi Pro League dyker upp i Viaplay. Man kan misstänka att det ligger i ligans intresse att komma ut på fler marknader och att priset därför är mycket, mycket lågt. 

Veckans moderna fotboll II
La Liga har numera en krypto-partner i Asien och Sydamerika. Bitget har slutit avtal med den spanska ligan efter att tidigare ha jobbat med Juventus och Galatasary. Även Lionel Messi jobbar med kryptobolaget. 

Veckans måste att se
Dokumentären om Pontus Hultén på SVT var magnifik. Se den. Otrolig historia om hur Hultén blir en gigant i konstvärlden när han drar i gång Moderna museet och sedan är del av en skandal kring falska Brillo-boxar som påstods ha gjorts av Andy Warhol. Oerhört välgjord dokumentär av Ann-Linn Guillou. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Fortfarande 8 omgångar kvar, men en 12:e plats ser extremt avlägsen ut för Sirius. En anledning till att jag skriver är för att jag är lika dålig vinnare som jag är dålig förlorare. Den stora anledningen till att jag skrev i våras och att jag skriver nu är dock att jag är förvånad över att ni fotbollsjournalister inte verkar fångat upp att Sirius på riktigt är en av Sveriges mest välskötta klubbar och att man på allvar börjar etablera sig precis under toppskiktet. Under de senaste 10 åren har klubben gjort i princip allt rätt och nu är man med rätta i en position där målsättningen med en säsong inte ska handla om att hålla sig kvar utan om att blanda sig i kampen om platserna på övre halvan. Sirius har nu en av Sveriges hungrigaste och mest utvecklingsbara trupper, man spelar en fotboll som oftast uppskattas av både spelare och publik, man har en bra akademi, en bra och hållbar transferstrategi, en otroligt stark historia av att attrahera och utveckla tränare, en fin allsvensk arena, växande publikstöd, stark organisation och nu också en bra ekonomi. Det finns 6 klubbar som i mitt tycke fortfarande med rätta bör bedömas ha bättre, eller iaf marginellt bättre, förutsättningar än Sirius att prestera sportsligt. Det är MFF, Djurgården, Hammarby, AIK, Elfsborg och Häcken. Av övriga klubbar har Sirius satt sig i den bästa situation. Det betyder ju inte nödvändigtvis att ovan nämnda klubbar ska prenumerera på plats 1-6 och Sirius på plats 7. Allsvenskan är så jämn att någon poäng hit eller dit kan göra ganska många platser. Ta bara Sirius efter uppehållet: mot Mjällby blir man blåsta på en solklar straff bara för att i slutminuten åka på en soft penalty mot sig. 0p istället för 3p. Man tappar ledning till förlust sista kvarten mot MFF, tappar ledning till oavgjort i andra halvlek mot IFK, och förlorar mot Djurgårdens B-lag hemma på Studenternas. Alla lag har det ju så här, men poängen är att Sirius knappast överpresterat poängmässigt utan med rätta kan känna att de borde haft fler poäng. Och några poäng till så hade man varit med och slagits om platserna precis bakom MFF. Sannolikt slutar man någonstans 5-9:a den här säsongen. Oavsett hur vinterns transfersäsong ser ut så är mitt tips att du inte placerar Sirius lägre än så när du tippar Allsvenskan 2025. Allt gott! Mvh Jonas

Svar: Klart att Jonas har en poäng apropå mitt tips från i våras. Redan då mejlade han och klagade på att jag hade satt Sirius tolva och nu påminde han mig om det. Håller med om att det är ett imponerande arbete som Sirius gjort trots att man fått se tränare och spelare försvinna efter att ha gjort avtryck i blåsvart. Uppsala-klubben har etablerat sig i allsvenskan och det tyder på både en bra strategi och bra folk som styr verksamheten. Sedan är ett allsvenskt tips något man tror på och det är inte så att man är ute efter klubbar. 

Veckans sportjournalistlön
I veckan släppte ESPN:s nyhetsreporter med koll på NBA en nyhet om sig själv. Adrian Wojnarowski säger sig ha tappat hungern och lämnar ESPN med omedelbar verkan för att bli chef för basketprogrammet på sitt gamla universitet St. Bonaventure. Wojnarowski som med sina avslöjanden –Woj bombs – byggt upp en rejäl följarskara på sociala medier slog igenom på Yahoo Sports och har varit på ESPN sedan 2017. I och med att han lämnar ESPN tre år innan kontraktet löper ut lämnar han en del pengar. Han tjänade 6,7 miljoner dollar om året och släpper alltså runt 200 miljoner kronor. 

Veckans moderna fotboll III
Efter att Red Bull köpt in sig i Leeds United och även slutit ett stort sponsoravtal har man skruvat upp verksamheten i England. Everton, Newcastle och West Ham har alla skrivit sponsoravtal. Senaste anslutningen är Crystal Palace som sponsras av energidrycken som är aktiv inom fotboll. Återstår att se om det i England stannar vid sponsoravtal och ett litet ägande i Leeds United. 

Veckans spark
Nike skiftar sin vd John Donahoe. Skojätten har haft problem med lönsamhet som sett aktien falla 24 procent i värde och man har inlett ett sparprogram på över 20 miljarder kronor. Man har tappat sin till som uppstickare och rebell och har haft stora problem med dräkterna som levererats till den amerikanska basebolligan. Många investerare är spända inför nästa kvartalsrapport som ska komma 1 oktober. VD-skiftet är kanske ett tecken på att det kanske inte är några fina siffror. 

Veckans premiär
Tillsammans med min kollega Martin von Knorring kör jag en ny podd inriktad på herrallsvenskan. Varje tisdag och fredag går vi igenom en stor snackis och har varsin egen spaning. I fredagens avsnitt talar vi om SvFF:s förslag kring säkerheten på allsvenska matcher, om det är dags för Djurgården att gå skilda vägar med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf samt att det är dags för en ursäkt till Gais. Lyssna på avsnittet här. Vi kör på i höst och har ni synpunkter eller tankar hör av er mejlledes till olof.lundh@tv4.se eller martin.vonknorring@tv4.se

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Det finns en sak som jag funderar på när det gäller journalistiken kring fotboll och det är uttrycket ”Bra för svensk fotboll”. Ofta skriver journalister att det är ”bra för svensk fotboll” att t.ex. svenska klubbar får spela i Champions- Europa- eller Conference League. Du skriver själv att det vore ”bra för svensk fotboll” om krisande IFK Göteborg skulle komma tillbaka i toppen av den allsvenska tabellen. Jag saknar en tydlig definition av det här begreppet. ? Vad menas egentligen  med det. Tittar-siffror på TV, publiksiffror, landslagets framgångar? Antalet spelare i gräsrotsnivå? Förbundets eller klubbarnas ekonomi? Räknas damfotbollen in i begreppet? Hur ser du begreppet och vad lägger du in i det? Med vänlig hälsning, Andreas 

Svar: Mejl som kom efter min krönika om Blåvitts kris. I den skrev jag att det vore bra för svensk fotboll om klubben var med i toppstriden. Min tolkning av ”bra för svensk fotboll” är att det kom fram när Malmö FF nådde Champions League 2014 och 2015. Där det blev en diskussion om det var bra för svensk fotboll eller inte. Svensk fotboll i det här fallet handlar om herrar och främst allsvenskan, men kanske även superettan som kan sälja spelare. Jag har ingen tydligare definition i det här fallet annat än att svenska elitklubbar på herrsidan växer, har ordnad ekonomi och kan nå ut i Europa för att en hel del av kronorna stannar i det svenska systemet. Det kan alltså handla om spelartransfers, prispengar men också intäkter från publik, TV-rättigheter och sponsorer.

Veckans låt
"Änglarna" - Jonas Lundqvist. 

Veckans moderna fotboll IV
Bundesliga har skaffat agent i Nordamerika. Relevent Sport som låg bakom projektet att spanska ligamatcher skulle spelas i USA jobbar nu för Bundesliga. Under 17 år ska man sälja mediarättigheter och hitta sponsorer för att öka intäkterna för den tyska första- och andraligan i USA och Kanada. Relevent jobbar även med att sälja La Liga, de engelska ligorna under Premier League samt Champions League. Kanske ingen slump att både RB Leipzig och Eintracht Frankfurt var i USA under senaste försäsongen.

Veckans nya bloggare
Tobias Hellgren har bra koll på Premier League och han har börjat blogga om ligan. Det läser du här. Plus att Ella Lindvall som har full koll på den svenska damfotbollen också börjat med en blogg. Den läser du här.

Veckans Leeds United
Vinst med 2-0 borta mot Cardiff men det är Championships sämsta lag och trots att Leeds var en man mer i 65 minuter dröjde avgörandet till slutminuterna. Managern Daniel Farke beklagade sig att Leeds-spelarna var som dammsugarförsäljare som behöver knacka på 40 dörrar för att  sälja en dammsugare, bara att han syftade på målchanser. Snart är allt hopp om en bra säsong bortblåst. Åren med Marcelo Bielsa framstår som en hägring.

Veckans poddgäst
Eric Smith är gäst. St Pauli-spelaren talar om tillvaron i den tyska kultklubben, om hoppet att få chansen i landslaget, om omskolningen till libero och om den krokiga vägen till Bundesliga. Sedan tidigare finns över 440 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-09-22 kl 09:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS