Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Olika syn på granskning av svensk fotboll – men bristerna är tydliga

Lundhs Krönika

Fotbollskanalens genomgång av vem som styr svensk fotboll är enkel att läsa in sig på. Svenska män dominerar och har ofta de tyngsta posterna. Utlandsfödda män och kvinnor syns knappt till.
Däremot skiljer sig tolkningarna av den. Minst sagt.

Foto: SvFF Instagram/Bildbyrån/Skärmdump.

Mejlet från en ordförande i en mindre klubb i Göteborg kommer ganska snabbt efter att vi publicerat vår genomgång. Det är vänligt men frustrerat och personen anser att vår granskning om mångfald är snäv. Personen påpekar att klubbar med utlandsfödda i styrelserna inte har någon uthållighet och undrar vad avsikten är med vårt utspel.

Vi mejlväxlar och avslutningen från ordföranden lyder: Tror inte det är någon som har rätt eller fel. Lyft fram och upp oss tiotusentals ideellt arbetande ledare som bedriver en viktig verksamhet för barn och ungdomar som är svenskfödda eller utlandsfödda där vi inte gör skillnad på någon. Det är det som är rätt.” 

Annons

Det var tidigare i veckan som vi rullade ut en granskning av vilka som sitter i den svenska fotbollens olika styrelser. Från fotbollsförbundet och dess nämnder till intresseorganisationer, 24 distrikt och elitföreningarna på både herr- och damsidan. Totalt sett 93 styrelser där 673 personer delar på 723 poster

Siffrorna går inte att ifrågasätta. Inte heller att det är 35 procent kvinnor och 65 procent män i styrelserna. Eller att ordförandeposterna till 78 procent är besatta av män och till 22 procent av kvinnor. Inte heller kan man ifrågasätta att 2 procent av de som sitter i styrelserna är utlandsfödda och att 1 procent av ordförandeposterna tillhör en utlandsfödd.

Det är också uppenbart att Sverige har närmare 20 procent utlandsfödda och om man tar bort de som är från Norden är det 18 procent, enligt SCB. Alla som följer fotbollsmatcher vet att fördelningen av mångfald på planen skiljer sig från styrelserummen. Och att det är ont om tjejer med utländsk bakgrund som spelar högre upp i åldrarna.

Annons

Det är snarare vid tolkningen av varför och hur vi ser på ovan siffror som uppfattningarna går i sär. Är det ett problem eller inte? Och kan helt olika bilder av hur det ser ut ”på golvet” i svensk fotboll vara sanna? Vad kan svensk fotboll göra? Ska ens svensk fotboll göra något? Kompetensen styr väl, eller?

Just kompetensen är det många som trycker på. Att man inte tror på kvotering utan att man har en stark tilltro till hur dessa poster blir besatta. Valberedningarna gör helt enkelt ett bra jobb, menar många. Att svensk fotboll just nu är i en svacka på flera områden är kanske inget som stärker tesen om kompetens.

Tolka mig rätt. Jag menar inte att vi ska byta ut alla, utan snarare att det kanske inte alltid är kompetensen som styr. För mig är det svårt att förstå att SvFF inte jobbar mer aktivt när det gäller landslagsstaber och annat och ser till att de ännu mer speglar hur både fotbollen på plan och samhället ser ut. För att inte tala om SvFF-styrelsen där ledamöter blir tillsatta efter landsdelar och intresseorganisationer snarare än kompetenser.

Annons

En granskning av den här typen är knappast något som gör affärschefen på Fotbollskanalen överlycklig. Då menar jag att huvudtexten, krönikan och en massa uppföljningar knappast tillhör de texter som är mest lästa i veckan. Å andra sidan märker jag i mejlboxen, i sociala medier och på Linkedin att den engagerar rejält.

Förutom ordföranden som vill se att vi på Fotbollskanalen snarare lyfter alla ideella krafter runt om i landet – vilket man självklart kan efterlysa med tanke på att det görs ett oerhört jobb – har det kommit en del mejl som ser något annat. De känner igen sig i granskningen och är kritiska, och även mot oss.

”Det verkar finnas en ”internkorruption” där män sitter och kliar varandra på ryggen. Visst kan det bero på att fotbollen historiskt varit mansdominerad men hemma i byn hade vi damlag redan i slutet på 60-talet…. Vad gäller mansdominansen så kanske den stigande statusen inom damfotbollen, med bland annat toppklubbarnas satsningar gör att kvinnor får mer inflytande på alla nivåer. Det behövs, om fotbollen ska vara lika för alla. Med vänlig hälsning fd ledare (tillsammans med både kvinnor och män) inom flick- och damfotboll.”

Annons

”Tack för denna kartläggning samt belysning av problematiken med inkludering. Dessa rapporter har publicerats tidigare och ingen förändring har skett, därav så står svensk fotboll där den står. Du har helt rätt! Suveränt av er på redaktionen att belysa problemet kopplat både till könsfördelning men även utrikesfödda eller svenskar med utländskt bakgrund. Flera av dessa personer måste in i fotbollsrörelsen för att motverka utanförskap. Jag har så många exempel hur man inte tar tillvara på kompetensen som finns av personer med goda erfarenheter av fotboll just på grund av deras härkomst.”

”Hej, läste Fotbollskanalens insyn kring bristen på mångfald bland styrelser inom Svensk Fotboll och var inte förvånad av vad som kom fram. Det som jag finner beklämmande är bristen på mångfald bland huvudtränare för svenska ungdomslandslag genom åren, där enbart ett namn kommer upp med utländsk bakgrund, Poya Asbaghi, som var huvudtränare för U21-landslaget under enbart ett år.

Annons

Skulle vara intressant om du eller någon annan på Fotbollskanalen kunde ställa frågor till Reinfeldt om varför idag alla huvudtränare i ungdomslandslagen på både pojk- och flicksidan har samma etniska bakgrund, alltså svensk. Även tidigare år har det enbart varit samma individer med samma bakgrund. Är ju inte så att personer med invandrarbakgrund är sämre tränare.”

”Fotbollskanalen kan ju hjälpa till jämlikheten. Nu finns aldrig startelvorna tillgängliga på matchsidan. Det är konstigt. Dom finns ju bara en knapptryckning bort, på lagens hemsidor tex. Ni visar inte heller någon statistik. Händelser i matcherna kommer sällan som nyheter/senaste under matchernas gång. Det är bara att titta på killsidorna och göra likadant, enkelt! Hoppas!”

Någon mejlade en bild på när SvFF-kansliet hade Fotbollströjefredag och många var samlade i landslagströjor och mejlaren påpekade: ”Även det Reinfeldt själv kan påverka - gör han inte.” Poängen var att det inte var mycket mångfald på kansliet heller.

Annons

På Linkedin tar jag del av en berättelse om att ha varit en del av fotbollsrörelsen under några år. Där stolthet från att ha blivit invald vändes till frustration och en känsla av bortkastad tid. Och ett råd till svensk fotboll att inte bara använda ord som inkludering, integration, fotboll för alla utan faktiskt jobba med det.

Klart att jag fick några reaktioner om att jag borde sluta på TV4-Fotbollskanalen då jag ju är vit och svenskfödd. Om jag nu ska leva upp till granskningen. Det finns naturligtvis en poäng i det också, även vi i medierna är en del av det här när vi inte speglar samhället tillräckligt. Och vad väljer vi att skildra.

Kan ens jag som 57-årig man som inte varit aktiv i fotbollsrörelsen mer än några år som tränare till ett av mina barns lag ens skildra varför det ser ut så här? Förstår jag mekanismerna? Klart att jag kan tvivla på mig själv när jag skriver ännu en krönika om svensk fotboll även om siffrorna är så pass tydliga. Är det bara rätt ord från min sida och sedan vidare?

Annons

Givetvis ville vi kolla med sponsorerna av SvFF:s satsning Alla är olika – olika är bra som rullat i åtta år. För med tanke på hur lite som hänt kring styrelsernas sammansättning inser man att just där är det ingen fördel med att vara olika. Där ska alla helst vara lika varandra. Vad sa då företagen som säger sig brinna för frågan?

Ja, Estrella nobbade att vara med. Ridderheims, Löfbergs och Sia svarade ej. Ica som är den stora samarbetspartner och som sålt speciella varor kopplade till kampanjen svarade i varje fall. ”Representationen behöver återspegla samhället bättre och vi är övertygade att SvFF själva vill och jobbar med den förändringen framåt. Självklart är det önskvärt att fotbollen på alla nivåer blir mer inkluderande. 

Från Icas sida har vi arbetat med Alla är olika, olika är bra sedan 2016 i syfte att skapa möjlighet för fler barn och ungdomar att spela fotboll, där 400 föreningar fått beviljade medel för att utveckla sina verksamheter. Denna satsning är dock inte kopplat till representation i styrelser och ledning.

Annons

Vi tror på kraften i ungdomsfotbollen som ett inkluderande verktyg, inte minst i föreningssvaga områden framåt. Vi upplever och har bevittnat att tilldelade medel till föreningarna har gjort skillnad för många. Vårt fokus har varit och är fortsatt på barn och ungdomar, det som sker lokalt och butiksnära.”

Fascinerande nog så rullar just nu en Ica-kampanj kring ovan på Fotbollskanalen. Sedan tror jag kanske den stora matkedjan gärna hade sluppit den här typen av redaktionellt material kring de annonserna. Just för att siffrorna är så tydliga. Ungefär som när man körde stenhårt med annonser med Janne Andersson och hans matchkorv när förbundskaptenen och Bojan Djordjic rök ihop i en TV-studio.

Ska vi i media bara klaga? Kan vi inte se att den kvinnliga representationen gått framåt sedan vi gjorde en liknande granskning 2015? Det är frågan om glaset är halvfullt eller halvtomt. Och om det inte var att ordförandeposterna var så tydligt dominerade av män så kanske det varit halvfullt, men nu är det tveksamt. Kring mångfalden behöver inget glas, för det är tomt.

Annons

Min förhoppning är givetvis att en sådan här genomgång får fler att vakna och att svensk fotbolls valberedningar gör ett bättre jobb. Om några år får vi följa upp och se om något skett. För svensk fotboll är det givet att den måste spegla samhället för att fortfarande vara en kraftfull folkrörelse.

I grunden handlar det som något många skryter om när de talar om svensk fotboll: demokrati. Föreningsdemokrati. Det är en modell som bygger på att alla parter är representerade och det är man inte i dag. Långt därifrån.

Faktaruta

Helgens måste
Plöja igenom boken Honungsfällan om Swedbanks affärer med Putins oligarker.

Helgens avstå
Ishockey-VM i Tjeckien. Tre Kronor har två matcher i gruppspelet fredag och söndag men det är vid kvartsfinalerna som VM möjligtvis börjar. Får ge Sverige att man fått ihop ett starkt manskap och bör gå förbi kvartsfinalerna som inte hänt sedan 2018. Kanske inte konstigt att NHL-spelare är sugna med tanke på att det väntar ett mini-World Cup i USA och Kanada i februari och då vill man visa förbundskapten Sam Hallam att man ställer upp. Då möts Sverige, Finland, Kanada och USA med sina bästa spelare för att genrepa inför OS 2026.

Veckans kongress
Fifas nationsförbund samlas i Bangkok i veckan för organisationens 74:e kongress. Agendan finns här. Bland annat ändrar man i statuterna så att Fifas styrande råd visst kan dela ut mer än ett VM åt gången. Det var ju en av förändringarna som gjordes post-Sepp Blatter lex 2010 då både VM 2018 och VM 2022 delades ut till Ryssland respektive Qatar med misstänkta mutor. Fifa-basen Gianni Infantino skruvar tillbaka klockan. Det största praktiska beslutet handlar om damernas VM 2027 där det står mellan Brasilien på ena sidan och ett samlat bud från Tyskland, Nederländerna och Belgien på andra sidan. Det är bara några veckor sedan USA och Mexiko hoppade av för att sikta på 2031 i stället och man kan väl misstänka att de fått ett förhandsbesked att deras bud inte skulle vinna. Formellt är det kongressen som röstar och de 211 medlemsförbunden som tar ställning. Som grund till beslutet finns en utvärdering av de respektive buden. Sedan sammanfattas det i betyg och där är det Brasilien som får bäst betyg med 395 utav 500 möjliga och Bel-Tys-Ned får 373. Det brasilianska budet får bara stryk på ett par punkter. Nu tror de flesta som följer Fifa nära att Brasilien och Sydamerika är på tur. Inte minst för att man nöjde sig med tre matcher i herr-VM 2030. Lägg till att Tyskland inte skaffade många vänner när man protesterade och markerade på olika vis inför VM i Qatar 2022. Ja, det är klart att man ska rösta om det här men jag har svårt att se att de olika nationsförbunden väger in utvärderingarna före olika former av köpslående och politiska hänsyn. Lägg till detta att Gianni Infantino ska lägga fram en plan för hur fotbollen ska tackla rasism. Fifa-presidenten lovade handling på Uefa-kongressen i Paris i februari och på fredag får vi reda på vad det. Om det inte läcker ut i förväg. Även om kongressen formellt är på fredag pågår det saker hela veckan och thailändska medier drar på rejält.

Veckans rättegång
Luis Rubiales riskerar fängelse när det nu blir rättegång kring hans tvångskyss av Jenni Hermoso. Även tidigare förbundskapten Jorge Vilda är åtalad tillsammans med ett par andra tidigare förbundsanställda.

Veckans prislapp
Häromåret köpte agenturen Wesport med hjälp av HM-miljardären Karl-Johan Persson in Foot Nation som agenten Miro Jaganjac drivit i många år. Jaganjac har bland annat tagit hand om Isaac Kiese-Thelin, Abbe Khalili och Alexander Kacaniklic. Kanske går det att spåra vad han fick betalt för sin agentur i senaste årsredovisningen för Foot Nation? Där framkommer att hans aktiebolag gjorde en vinst på 22,8 miljoner kronor under det räkenskapsår som tog slut siste augusti 2023. Och det trots att det knappt verkar vara någon verksamhet i bolaget.

Veckans mest väntade
Kylian Mbappé lämnar Paris SG. Avtackningen på söndag blir intressant.

Veckans avvägning, eller inte
Borussia Dortmund kan ta hem 20 miljoner euro om man vinner Champions League. Om Real Madrid vinner Champions League finns en klausul kopplad till värvningen av Jude Bellingham, enligt Bild, och då får Borussia Dortmund 25 miljoner euro. När engelsmannen värvades till den spanska storklubben var en av delarna att om Real Madrid vann både La Liga och Champions League under de sex år som Bellinghams kontrakt gäller så utföll 25 miljoner euro.

Veckans Palestina-Israel-fråga
Palestina kräver att Fifa ska kasta ut Israel från tävlingar vilket kommer att dyka upp på Fifa-kongressen i Bangkok. Journalisten Karim Zidan skriver om hur Israel flyttar fram positionerna som svar på Palestinas strävan. Återstår att se vilket genomslag förslaget får eller om det tystas ner. Palestina har tidigare försökt få Israel utkastat, bland annat på Fifa-kongressen 2015 då man hänvisade till ett antal brott mot Fifas statuter, men då gick det inte.

Veckans kort-skifte
Panini åker ut från Premier League och in kommer Topps som ägs av amerikanska Fanatics. Fascinerande nog är samlarkort fortfarande buisness och just Topps har flyttat fram sina positioner. Bland annat är det Topps som gör korten till EM 2024 i sommar (och EM 2028), och inte Panini. Fanatics är en amerikansk gigant som på dryga tio år gått från e-handel till att ha blivit en miljardkoncern på att sälja tröjor, merchandise och annat kring proffsidrott. Man har avtal med de stora amerikanska ligorna. Man köpte Topps för dryga fem miljarder kronor 2022. Nu fortsätter man att växla upp verksamheten kring samlarkort.

Veckans cirkus
Fotbollsplanen på Finnvedsvallen i Värnamo. Även om gräsmattan nu byts ut är det sanslöst hur det blivit. Borås gånger två, Varberg och nu Kalmar som ”hemmaplan”.

Helgens avstå II
Eurovision.

Veckans Norge-cash
Norsk idrott är stark. Fotboll, friidrott, golf, tennis och givetvis skidor. Kanske finns en förklaring i att det norska samhället ger mer pengar till idrotten? Häromdagen framkom att Norges motsvarighet till Svenska Spel skickar över 3,7 miljarder kronor till den norska idrotten 2024. Norge är hälften så stort som Sverige och ändå får man nästan dubbelt upp vad RF får ett år i Sverige. Lägg till att den norska regeringen kompenserar föreningar för moms.

Veckans serie
“Mr Bates vs The Post Office”. Otrolig historia om ett nästan 20-årigt rättsövergrepp i Storbritannien som ännu inte är över utan det utreds just nu i parlamentet. Makalöst att de gamla postombuden orkat kämpa. Brittisk serie som finns på TV4 Play via samarbetet med Britbox.

Veckans strejkhot
Spelarfacket Fifpro och organisationen som samlar världens ligor hotar Fifa med rättsliga åtgärder. Skälet är den alltmer späckade matchkalendern och både Fifpro och World Leagues Association vill stoppa klubblags-VM i USA nästa sommar. Det är Sky News som fått brevet som Fifpro och WLA skrivit till Fifa och det är tal om möten i samband med Fifa-kongressen. En strejk hade möjligtvis fått något att hända, men det troliga är att inget sker och vi får se klubblags-VM nästa sommar som om inget hänt.

Veckans annorlunda förklaring
Real Madrid gjorde ännu en i raden av vändningar mot Bayern München i veckan. Independents Miguel Delaney skriver om hur Real Madrid sett till att driva igenom förändringar i pengafördelningen som gynnat klubben. Där man utnyttjade vakuumet efter avstängde Uefa-basen Michel Platini till att se till att 30 procent av prispengarna baserades på de tio senaste årens resultat.

Veckans läsarbrev
Har landslaget någonsin varit så svagt som under sista åren? 
Förr hade vi alltid ett starkt försvar och duktiga centrala mittfältare. Oftast rätt tråkig fotboll. Ibland skämdes man för laget i mästerskap. Dock lyckades man påfallande ofta hanka sig fram. Nya vindar blåser nu. Må den gode guden välsigna dansken, så att han kan bli vår frälsare! Lyckas han implementera ett nytt system borde han adlas. Enligt mig måste vi få fram dugliga centrala mittfältare med ledaregenskaper för att han ska lyckas. De som har innehaft dessa positioner de senaste åren har varit tämligen klena. Aldrig producerat något mål! Knappt någon assist heller. Det konstiga är att journalister och andra hyllat dem och på något sätt låtsat att de varit riktigt bra. Kanske för att höja deras självförtroende, vad vet jag. Förmodligen fanns väl inga bättre alternativ för problemet kvarstår nu när de slutat i landslaget.
Cajuste har inte övertygat hittills. Hugo Larsson kan kanske bli den klippa laget behöver. Skrapar i sanden men hittar inga andra. Kanske Hjulmand i Sporting har en droppe svenskblod i sig? Vi får antagligen komplettera bönen om JDT med en önskan om en ny rese centralt. Innan vi blir bönhörda tycker jag att Dejan ska spela centralt ihop med Hugo. Det klarar han säkert utmärkt. Det skulle även frigöra utrymme till andra duktiga offensiva krafter. Mvh Peå PS. Glöm nu inte aftonbönen!

Svar: Aftonbön har jag aldrig sysslat med. Jag är tyvärr så gammal att jag minns landslaget åren efter VM i Argentina 1978 då det var en lång period utan framgångar och landslaget var mycket, mycket svagt. Under Erik Hamrén hade landslaget ett synnerligen svagt 2014. Sedan förstår jag din oro för försvaret, framför allt när det handlar om mittbackar. Däremot tror jag på Larsson och Cajuste och offensiv kraft finns det gott om.

Veckans låt
” Doin’ the omoralisk schlagerfestival” – Sillstryparn.

Veckans Leeds United
Playoff-match ett borta mot Norwich på söndag 13.00. Ångest. I efterspelet till Real Madrid-Bayern München i onsdags och där det var ilska från det tyska laget efter att man hade fått ett mål bortdömt för offside (som man tyckte var fel) kunde inte Leeds United hålla sig. På klubbens officiella sociala medier lade man ut målet som Peter Lorimer gjorde i Europacupfinalen 1975 mot just Bayern München och som blev felaktigt bortdömt. Något som fortfarande kan väcka känslor uppenbarligen. Många Leeds-supportrar anser att klubben ständigt blir blåst av förbund, domare, motståndare och andra. Jag förstår dem på ett sätt, men klarade själv inte av att läsa klart boken No Glossing Over It - How Football Cheated Leeds United.  Det blev för många konspirationsteorier. Kanske är de korrekta? Kanske inte? Klart är att Leeds spelat playoff ett antal gånger och ALDRIG gått upp.

Veckans läsarbrev II
Hej Såg att mediekändisen Will Ferrell är på ingång i ägarleden i Leeds. Något mediabolag som kan följa den resan tror du? Mvh Håkan

Svar: Leeds har ju kört med Amazon Prime ett par säsonger. Om det blir mer på grund av Ferrell? Tveksam. Osäker hur aktiv han kommer att vara. Leeds ägs ju av ett konsortium med ett antal mindre och kända ägare likt Russell Crowe, ex-simmaren Michael Phelps, golfspelarna Jordan Spieth och Justin Thomas, NBA-spelaren Larry Nance och även svenske NHL-spelaren Gabriel Landeskog.

Veckans siffror
6,2. Antalet miljarder dollar som Sportico värderar Manchester United till. Därmed världens värdefullaste klubb. Följt av Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Bayern München, Manchester City och Paris SG. Listan på 50 klubbar innehåller en hel del MLS-klubbar vilket nog förvånar många. Kanske för att det är en amerikansk sajt? Kanske även för att MLS har stark tillväxt, att det är en liga där klubbar inte kan åka ur och ägare och spelare gör upp om avtal som ser till att hålla löner i schack. Därmed är det lättare att få lönsamhet vilket driver upp priset. Naturligtvis hjälper det till att priserna på klubbar i NFL, NBA och andra populärare och större sporter är ännu högre och då kan en MLS-klubb vara en väg in.

Veckans poddgäst
Avsnitt 3 av Lundh på Djupet väntar på måndag. Med hjälp av TV4:s Mellanöstern-korrespondent Terese Cristiansson och professorn Simon Chadwick från SKEMA i Paris ska vi prata idrott och politik men även om Palestinas önskan att veckans Fifa-kongress stänger av Israel från att delta i fotbollsvärlden. Sedan tidigare finns över 435 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-05-11 kl 09:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS