Banderollerna är relativt få jämfört med för ett drygt år sedan. Då var hela Doha draperat i budskap om VM 2022 och stora delar av strandpromenaden var avstängd för trafik. Allt för att signalera att det var folkfest när fotbolls-VM kommit till Qatar.
När vi rullar med en bil från flygplatsen ser vi en del symboler för det pågående asiatiska mästerskapet i fotboll på några av huvudstadens skyskrapor. Men inga avspärrningar gäller under detta mästerskap och ganska enkelt når vi vårt hotell. Det är också långt ifrån prisnivån på både flyg och hotell som gällde under VM.
Men till skillnad från mästerskapet 2022 är hemmanationen redan vidare från gruppspelet trots bara två omgångar spelade. Qatar är regerande asiatiska mästare efter att ha vunnit titeln i Förenade Arabemiraten 2019. Under en då pågående politisk bojkott av grannländerna överkom Qatar allt motstånd och tog hem en triumf.
Egentligen skulle mästerskapet ha spelats sommaren 2023 i Kina. Jättenationen som satsat stenhårt på fotboll under ledning av president Xi Jinping släppte mästerskapet 2022. Man mäktade inte med det efter pandemin och det blev en ny budprocess. Australien, Indonesien, Sydkorea och Qatar ville alla arrangera, och Qatar vann. Något som innebar en flytt till vintern på grund av värmen. Ja, det känns igen.
Nu pågår mästerskapet för fullt i Doha och även om man använder VM-arenorna så spelas även många matcher på mindre arenor. Publiktrycket är en bra bit från VM 2022 och till skillnad från det mästerskapet har man inte sett till att fylla platserna på ett liknande sätt.
Jag hinner knappt slå upp morgontidningen Gulf Times efter att ha anlänt till Qatars huvudstad en bra stund efter midnatt till söndagen. Bland det första som möter mig på sportsidan är svenske stjärnryttaren Henrik Von Eckermann på en prispall omringad av några lokala potentater i klassiska vita thobes.
Henrik Von Eckermann och hästen Glamour Girl har excellerat på Longines Outdoor Arena i Doha och felfritt ridit hem förstaplatsen. Det var givetvis mer än äran, även 50 000 euro ingick för den svenska världsettan. Tävlingen är del av något som kallas Doha Tour och tredje delen går nästa helg. Nya euros då, eller?
Om ett par veckor kommer serievinnaren Sarah Sjöström och de andra svenska simstjärnorna till Qatar. VM väntar och simförbundet har tagit ut 13 simmare. Förbundskapten Martina Aronsson är inte missnöjd: ”Vi ser fram emot ett OS-år och får en flygande start i VM i Doha. I VM ska vi ta vara på fördelen att bygga på mästerskapserfarenhet inför Paris.”
Det har varit ganska tyst från svenska politiker, journalister och alla andra som krävde bojkott eller flyttande av VM i fotboll i Qatar. Att sporttvätten fortsatt snurrar i det lilla emiratet har inte gett mycket eko. Snarare blev det precis så som Byggnads ordförande Johan Lindholm förutspådde, intresset vändes bort från Qatar.
Kanske tröttnade folk på frågan? Kanske var det succén med VM 2022 som vann? Kanske är det Saudiarabiens gigantiska sporttvätt som överskuggar? Antagligen en kombination. Givetvis tar andra frågor mer plats i debatten och det finns inte plats för Qatar längre. Eller för frågor om rättigheter för migrantarbetare, kvinnor, Hbtqi-personer.
Det går att förstå om de ansvariga i Qatar ställer sig undrande. Först inte mycket väsen under en rad år, därefter en massiv kritik som växte ju närmare VM man kom men som dog helt efter att den sista straffen gick i mål på Lusail-stadion. Parallellt köpte och köper kritikerna gas och säljer varor för allt vad man orkar. Och idrotten bara pågår.
Om några år väntar bordtennis-VM i Doha. Så sent som 2021 var det stor svensksuccé i Houston där Truls Möregårdh tog VM-silver och Mattias Falck samt Kristian Karlsson vann guld. Nya framgångar i Doha 2025? Klart är att arrangören inte sparar på någonting.
VM i basket följer 2027 och det finns inget som tyder på att Qatar skruvat ner ambitionerna. Sedan man inledde en rejäl satsning för att bli en knutpunkt för idrott med Asiatiska mästerskapen 2006 har man arrangerat över 600 internationella eller regionala mästerskap.
Tennis, Formel 1, golf, handboll, friidrott, snooker, gymnastik, fotboll och så vidare. Lägg till satsningen på Paris SG i fotboll och handboll. Fortsatt är sportkanalen Bein Sports en av de viktigaste och tyngsta köparna av rättigheter och det ger ett starkt inflytande. De som trodde att VM 2022 skulle bli slutet på satsningen på idrott hade fel.
Redan har emiratet klart med Asiatiska mästerskapen 2030 och det stora målet vid horisonten är sommar-OS. Helst 2036 och Qatar var besviket när man inte ens fick vara med i diskussionerna innan Brisbane fick OS 2032. Indien, Indonesien och Turkiet är andra länder som är intresserade och inget är givet.
Klart att Qatars roll utmanas när Saudiarabien skruvat upp sin sporttvätt. Förutom alla stjärnvärvningar till den inhemska ligan ser man ut att ta hem VM 2034 och har klart med asiatiska mästerskapen 2027 och en rad andra tävlingar. Lägg på det boxningen, tennisen, golfen, formel 1, ridsporten och så vidare. Inte konstigt att alla idrotter och idrottare dras till Mellanöstern och honungen här i form av oljepengar. Eller om det är honungsfällan?
Nu ska vi vara ärliga om att svenska staten, svenska företag (och även andra länder och företag) samt svenska pensionspengar också dras till denna region. Alla vill ta del av ett fortsatt flöde av olje- och gastillgångar i form av pengar och då åker skygglapparna modell XL på. Ingen är bättre än någon annan och det är skönare med tystnad.
Om vi återvänder till vad som skedde efter VM 2022 med det som var brännande frågor i åtminstone 15-20 länder i världen så går det att konstatera att migrantarbetarna knappast fått det bättre. Snarare har verkligheten skruvats tillbaka lite mot tiden före strålkastarljuset hamnade på Qatar, även om det formellt gjorts en del lagändring.
Amnesty har i rapporter pekat på att Fifa, Qatar och andra svikit arbetarna. Något man kunnat läsa om i Josimar, i Guardian och i en del andra medier.
Ändå är det slående hur tyst det varit. Byggnads ordförande Johan Lindholm var den som fick svensk idrott att engagera sig i dylika frågor inför byggandet av anläggningar till OS i Peking 2008. Han har därefter följt frågorna och hans besvikelse var given ett år efter VM avgjorts av Argentina. Klart att det går att förstå honom, även om fokusskiftet var väntat.
Svenska fotbollsförbundet förde åtminstone en debatt i frågan under Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand. Man kan kritisera dem för att åka på träningsresor till Qatar men de var på plats i Doha både med och utan landslaget för att belysa frågorna. Sedan hade man velat se tuffare tag mot Fifa och Uefa (som gladeligen tog in Qatar Airways som sponsor) men där var Nilsson och Sjöstrand passiva.
Den nya ledningen under Fredrik Reinfeldt har snabbt blivit mästare på att slå sarg ut på allt som kommer. VM i Saudiarabien 2034? Sarg ut! Rundad Fifa-kongress? Sarg ut! Till och med en inbjudan att åka med Norge till Qatar ett år efter VM fick svaret: SARG UT!.
Norges förbundsordförande Lise Klaveness inledde sin tid som ledare för norsk fotboll med att kritisera både Fifa och Qatar i mars 2022. Hon har inte gett upp och i slutet av november 2023 bjöd hon in alla länder som är med i Uefas speciella grupp med fokus på Qatar och migrantarbetarnas rättigheter.
I Uefas Working Group är Tyskland medlem och ett land vars spelare och politiker markerade under VM. Även England är med och man försökte få till armbindel men vek ner sig mot Fifa på slutet. Plus att Sverige, Frankrike, Schweiz och Nederländerna är medlemmar. Alla här tackade nej till att följa med Norge.
Till slut följde Danmarks fotbollsförbund med och tillsammans med Norge satte man efter besöket tryck på Fifa i form av en skrivelse och krävde att Fifa ser till att migrantarbetare blir kompenserade. Man pekade på att organisationen lovat det och att även lagarna ändrats i Qatar är verkligheten en annan.
I skrivelsen påpekade Norge och Danmark att Fifa har en skyldighet att utreda om VM i Qatar brutit mot organisationens regelverk kring mänskliga rättigheter. Något som är viktigt när man utreder länder inför framtida mästerskap. Redan på Fifa-kongressen i mars 2023 fick Lise Klaveness organisationen att inleda en sådan utredning.
I veckan som gick var Lise Klaveness återigen tuff när hon satte nytt tryck på Fifa. Hon kräver att Fifas utredning blir offentlig och den skulle ha varit klar i julas. Återstår att se vad som sker men det är befriande med en fotbollsledare som står upp för vad man lovat.
Lise Klaveness är ett undantagsfall i en annars solkig värld. Tyvärr är det inte bara i fotbollsvärlden det är ett undantagsfall att stå upp för något, men kanske lär vi oss något på vägen. Man kan alltid hoppas, även om det är svårt att tro det.