Lundh: Spanien reste sig på nio och skickade Tyskland ur EM

EM 2024 (herr)

STUTTGART. Ett sanslöst drama över 120 minuter. Tyvärr måste någon förlora och Tysklands EM är över.
Mikel Merino nickade Spanien till semifinal - men frågan är vad segern kostade?

5:24

Avbryt
Försök igen

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Spanien-Tyskland.

Engelske domaren Anthony Taylor hamnade i fokus efter Spanien segrat i EM-kvartsfinalen. Engelsmannen avstod från att döma straff när Marc Cucurella styrde bort Jamal Musialas skott med handen under förlängningen. VAR-rummet med Stuart Atwell friade också, och just Atwell var ansvarig när Tyskland fick straff mot Danmark.

Oavsett VAR hade den här situationen med Cucurella blivit omdiskuterad och det handlar om att handsregeln är oklar. ESPN:s Dale Johnson som är regelkunnig skriver att Uefa inför EM slagit fast att dylika situationer inte är straff. Cucurellas arm är nära kroppen när den träffas av bollen.

Det är uppenbart att handsregeln är svår att greppa. Särskilt om man tar in straffen på Joachim Andersens hands i Tysklands åttondelsfinal. Tillräckligt många har väldigt svårt att förstå när det är hands och när det inte är hands, och det är ett problem.

Man får ge domare Taylor att det inte var någon lätt match att döma. Det var tydligt att Tyskland gick ut fysiskt från start. Toni Kroos skadade Pedri med en tackling och många gick hårt åt Lamine Jamal. Och spanjorerna svarade vilket ledde till att det regnade kort över 120 minuter. Totalt 15 varningar där det även mynnade ut i ett rött kort till Dani Carvajal på slutet.

De spanska spelarna var utpumpade men oerhört glada när de kom till omklädningsrummet. Det var segervrål och slag i plåtboxar som fick en del fotografer att hoppa till. Klart att det gick att förstå den galna glädjen efter att ha försökt hålla ut med 1-0 bara för att släppa in 1-1 i minut 89. Därefter fick man ta nya tag efter att bara ha försvarat sig under lång tid.

Efter att ha sett den spanska inledningen av förlängningen var det lätt att undra varför Luis de la Fuente försökte försvara sig till semifinal<? Dani Olmo skickade in 1-0 på en underbar assist av Lamine Yamal en bit in i andra halvlek. Olmo som ersatt Pedri kom framstormande och blev över när Tyskland försvarade och han var iskall.

Spanien backade hem efter det. Tyskland jagade kvittering på ett närmast galet offensivt vis och Julian Nagelsmann, som redan i paus bytt ut misslyckade duon Emre Can och Leroy Sané mot Robert Andrich och Florian Wirtz, skickade in Nicolas Füllkrug och Thomas Müller samt flyttade runt i laget.

I långa perioder skapade man tryck och chanser med inlägg som sökte Füllkrug. Just Borussia Dortmunds anfallare kom närmast när han skickade Wirtz inspel i stolpen samtidigt som han var hårt tagen av Nacho. Några minuter senare fick Kai Havertz en möjlighet efter en svag inspark av Unai Simon, men Arsenal-spelarens lobb mot ett ensamt mål gick över ribban.

Det som om jakten var förgäves. För varje minut som tickade mot slutsignalen så ökade anspänningen i Stuttgart. Man såg både ledare och spelare från den tyska bänken som signalerade till publiken att ge dem stöd.

När många var på väg att ge upp kom kvitteringen. Mittlestädts inlägg nickades in mot straffpunkten av Joshua Kimmich och där nöp Wirtz till och via stolpen var det 1-1. Det tyska EM-hoppet levde.

Läktarna bara exploderade i en befrielse och det våldsamma jublet kombinerat med regnande öl var en kuliss som vittnade om vad hemmanationen betyder för EM. Hoppet om avancemang fanns och det följande 30 minuterna var lika dramatiska och underhållande.

Klart att trötta och slitna spelare bidrog till det öppna spelet och det var som två boxare som inte orkade hålla uppe guarden, inte heller gå på offensiven hela tiden. Det var i den här perioden många ville ha tysk straff, men så blev det inte.

I stället var det 1-1 och när det såg ut att gå mot straffar var det ett oväntat nickmål av inhopparen Mikel Merino som avgjorde. Real Sociedad-spelaren var rätt ohotad när han styrde inlägget från Dani Olmo in bakom Manuel Neuer. Tyskland gav sig inte och Nicolas Füllkrug kommer ha mardrömmar om nicken han missade tätt före slutsignalen.

Det var en match som man aldrig ville skulle ta slut. Inte heller att någon skulle behöva förlora. En helt underbar och öppen fotbollsmatch som innehöll allt man kan önska sig, men det var till slut Spanien som reste sig på nio och knockade det tyska laget. Rättvist eller ej, dramatiken och kampen över 120 minuter var ren reklam för sporten.

Spanien kan fira ett avancemang, men det var en seger som kostade på. Pedri borta och mycket osäker till start på tisdag. Lägg till det att Dani Carvajal och Robin Le Normand är avstängda efter nya varningar. Just Carvajal kommer att vara saknad i det spanska försvaret.

Tysklands EM är över vilket betyder att Toni Kroos karriär är över. Lägg till att Nagelsmann lär se en del andra veteraner som lägger av. Klart att Tyskland var starkare än hur det verkade förra hösten, men det var en förlust som sved. Även om Nagelsmann talade om att Spanien hade mer tur än Tyskland denna kväll. Och tur hade även alla som fick se drabbningen i Stuttgart.

****

Uefas stadgar slår fast att det inte går att överklaga avstängningar på upp till två matcher till idrottens internationella skiljedomstol CAS. Turkiet kommer inte få Merih Demirals avstängning hävd till lördagens EM-kvartsfinal. Något som gör att det lär bli tryck på läktarna i Berlin och turkiska supportrar har lovat att köra varggesten under nationalsången och Turkiets president Erdogan kommer till matchen.

Publicerad 2024-07-05 kl 22:03