Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svårt att förstå JDT:s hanterande av Hugo Larsson

Sverige (herr)

Gång på gång har Jon Dahl Tomasson påpekat offentligt vad Hugo Larsson behöver förbättra.
Nu har förbundskaptenen skapat en onödig konflikt.

6:23
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT.

Se intervjun med Hugo Larsson i spelaren ovan.

LÄS ÄVEN: Hugo Larssons kritik mot JDT: "Borde hålla det mellan oss"


Inte sedan Olof Mellberg gick hårt åt Lars Lagerbäcks ledarskap på en presskonferens i Råsundas inre hösten 2006, när förbundskaptenen satt bredvid mittbacken, har jag upplevt hårdare ord under en landslagssamling. Hugo Larsson höll inte igen på lördagen om hur det är under Jon Dahl Tomasson på och under söndagen åkte han hem. Då med en skadekänning.

Framför allt var Eintracht Frankfurts mittfältare besviken att Jon Dahl Tomasson inte hållit inne med sin kritik om Hugo Larsson, utan talat offentligt om vad det är han saknar. Förbundskaptenen har markerat kring Larsson. Klart att noll speltid också spelar in i Larssons besvikelse och han var öppen med att han ska analysera läget om landslaget efter denna samling.

Annons

Det går givetvis att invända att en nybliven 20-åring ska vara försiktig med ambitioner och vilja i landslaget i början av karriären, men Hugo Larsson har alltid varit öppen och tydlig. Plus att det han gjort under ett drygt år i en storklubb i Bundesliga borde räcka till mer än det gjort hittills. Två inhopp i juni och inte en minut i Nations League trots ett gäng byten. 

Ska man kunna bråka sig in i landslaget? Nej, men man måste få säga vad man känner och tycker när någon påpekar ens brister. Att det sedan går ut över laget och andra spelare är en del av spelet kring landslaget. Det var inte heller förvånande att Hugo Larsson var den enda spelare som hade pressansvarige Petra Thorén i bakgrunden i mötet med oss journalister.

För det är klart att det har sprängkraft. Nej, det är inte den passion som JDT vill se när det gäller lagbygget. Nu förnekade den danske förbundskaptenen att det fanns något annat än Larssons påpekade spelmässiga brister som förhindrade mittfältaren från spel i landslaget. Om det är korrekt? Osäker och Hugo Larssons uttalanden under lördagen bygger på anspänningen.

Annons

En liknande situation gällde Dejan Kulusevski hösten 2020 när Juventus-spelaren sa sig vara chockad över att han inte fick starta en match i Nations League. Han fick understöd av Zlatan Ibrahimovic som skrev "vilket jävla skämt" i sociala medier. Något som skapade rubriker och satte tryck på Janne Andersson. Unga spelare som vill mycket och redan gjort avtryck kan ha den effekten.

Efter att ha lyssnat runt har jag förstått att Sveriges danske förbundskapten är missnöjd inte bara med att Hugo Larsson slår för få bollar framåt utan även att han pressar för dåligt. Plus att Hugo Larsson inte gör exakt vad JDT vill, till skillnad från en del av konkurrenterna på mittfältet. Något som skapat irritation hos Sveriges förbundskapten, som passar på att markera.

För mig är det hela dåligt hanterande av en spelare som kanske har högst potential på det svenska mittfältet. Att inte se till att han åtminstone får hoppa in i Baku utan att med bänkplatsen signalera att han är långt bak i rankningen av mittfältare. Plus förnedringen att låta Larsson vara högerback på den enda av riktiga träningar inför matchen i torsdags.

Annons

Jon Dahl Tomasson är stenhård. Det vet alla i Malmö FF. Han var till och med hårdare än tysken Uwe Rösler på många sätt - utan att för den skull stänga in spelare på toaletten och få unga talanger att gråta - och för den svenske förbundskaptenen finns bara en väg. Det är Jon Dahl Tomassons väg vilket många spelare i Malmö FF fick känna av.

Självklart går det att förstå att en del personer kommer att stå på tränarens sida. Att ingen är given, att detta ska man kunna ta som spelare och sedan visa vad man kan på planen. Särskilt när man är 20 år gammal och aldrig har varit given. Man kan ju inte bli petad från en startelva som man aldrig varit del av och att då vara öppet irriterad är fel som spelare.

Nu har landslaget en konflikt mellan Hugo Larsson och Jon Dahl Tomasson och det är givetvis tränaren som bestämmer. Ändå går det inte att komma ifrån att den erfarne och rutinerade Jon Dahl Tomasson borde ha kunnat hantera detta på ett skickligare vis. Nu överskuggar det här bråket segern i Baku.

Annons

Klart att det går att förstå att vi är många som undrat hur Hugo Larsson inte ens fick starta en träningsmatch i juni. Och varit uppenbart långt ner på listan här. Sett till vad Larsson visat i Eintracht Frankfurt och vad hans tidigare och nuvarande klubbtränare säger om honom borde det hela gått att lösa på ett smidigare sätt.

Vill Jon Dahl Tomasson ha den här konflikten? Vill han markera vem som bestämmer och är beredd att offra en av svensk fotbolls stora framtidshopp i den striden? Hugo Larsson fyllde 20 år i somras och till skillnad från JDT tycker inte jag två inhopp på en halvlek var är mycket för en spelare i 20-årsåldern. Inte sett till potentialen och att våren skulle vara en inventering.

Vi ser hur andra landslag ger möjligheter och speltid till yngre spelare. I tävlingsmatcher. Att då rata Hugo Larsson på detta offentliga sätt är förvånande. Inte ens på lördagens presskonferens var JDT särskilt positiv kring mittfältaren och det kan inte vara rätt väg framåt för Sverige. Snarare tvärtom när man agerar så.

Annons

Tidigt söndag morgon kom beskedet om att Hugo Larsson lämnar samlingen för att vända tillbaka till klubblaget i Tyskland. Officiellt för en skadekänning. "Det är klart att det är trist. Jag hade gärna velat hjälpa laget, men med tanke på den skadekänning jag har är det tyvärr inte möjligt", säger Larsson i förbundets pressmeddelande.

Förvisso flaggade JDT för att någon spelare hade en känning efter lördagens träning, men det var inget Hugo Larsson sa när han ventilerade sin besvikelse över hur han blivit behandlad. Där handlade om helt andra saker. Vad som är sant och inte sant går att diskutera. Vilken elitspelare har inte en känning?

I en tid när en utrikesminister kan kliva av och påstå att allt är toppen när uppgifterna är andra eller där det ibland heter att det är positiva vibbar på SvFF-kansliet när verkligheten är en annan är det svårt att tro på officiella meddelanden. Oavsett är det svårt att se annat än förlorare i det här och det när det svenska fotbollsförbundet är ifrågasatt för sitt ledarskap på flera ställen.

Annons

Veckans...

Helgens måste
Herrlandslagets träning på Strawberry lördag plus Nations League mot Estland söndag.

Helgens avstå
Helgen när landslaget är samlat. 

Veckans populist
Nederländernas förbundskapten Ronald Koeman stängde dörren till landslaget för Steven Bergwijn. Skäl? Att han flyttar till Saudiarabien och enligt Koeman prioriterar ekonomin framför de sportsliga ambitionerna. Även om Ajax är en stark klubb är den nederländska ligan knappast den bästa och frågan är om kanske inte en flytt till Saudiarabien kan ge mindre belastning. Vi har exempelvis sett hur Haaland och Salah som inte spelade EM startat säsongen i klubblagen starkt. Jag fattar att Koeman vill markera men det är en öppen dörr han slår in och världen förändras. 

Veckans Israel och Palestina
Belgien mötte Israel i Nations League, men belgarnas hemmamatch spelades utan publik i Ungern. Skälet var att ingen belgisk stad vill anordna matchen. Bryssel uteslöt det och även andra belgiska städer nobbade förbundet. Skälet är att man inte trodde sig kunna ta hand om säkerheten i ett land med en stor muslimsk population. I oktober i fjol sköts tre svenska supportrar av en islamist inför EM-kvalet Belgien-Sverige och två av dem dog och en skadades allvarligt. Belgien slog Israel med 3-1 i Debrecen. Israel spelar sina hemmamatcher i Ungern och möter Italien i Budapest på måndag. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Drevet mot Svenska Fotbollsförbundet tycker jag bör balanseras med mer journalistisk mångsidighet än vad som är fallet idag. Kanske behövs en större förändring av SvFF och det är inte självklart att de som fått lämna sina anställningar skött sina arbetsuppgifter föredömligt? Däremot är det självklart med missnöje från medarbetare som fått lämna när dessa intervjuas.För att bredda den journalistiska bilden hade jag gärna sett att även följande perspektiv belyses:

-Beror drevet mot Reinfeldt (som pågått sedan han tillträdde) på att stora delar av journalistkåren har svårt med hans politiska bakgrund?
-Beror kritiken mot Andrea Möllerberg på att hon är en stark och handlingskraftig kvinna vilket många “äldre gubbar” har svårt för?

Som fotbollsintresserad vill man ju självklart att fotbollsförbunden är en bra arbetsplats med kompetens att föra svensk fotboll framåt men en granskning tycker jag bör ske ur flera perspektiv än att huvudsakligen misskreditera Reinfeldt och Möllerberg? Hälsningar Göran Persson 

Svar: Är det du, Göran? Alltså gamle statsministern? Nej, skämt åsido. Jag tror inte att Andrea Möllerbergs företrädare Håkan Sjöstrand upplevde att han undslapp granskning för att han var en man. Snarare tvärtom. Så det handlar inte om generalsekreterarens kön utan snarare att larmen inifrån förbundskansliet och från en del av dem som fått lämna varit höga och nått ut. Det är uppenbart att något inte stämmer och därför är det givet att granska. Förbundet har ju ändrat retorik och säger sig ta det på allvar. Jag upplever inte heller att Reinfeldts politiska bakgrund har spelat in utan det har ju tagit mer än ett år av hans styre innan det har reagerats på det som sker inne på förbundet. 

Veckans publiksiffra
Under lördagen hade förbundet sålt 13 500 biljetter till söndagens match Sverige-Estland. Vi får se hur många som kommer. Sämsta publiksiffran på en tävlingsmatch på det som numera heter Strawberry är just Sverige-Estland i november i fjol. Då var det 11 201 på plats. 

Veckans sarg ut
SvFF-basen Fredrik Reinfeldt var på Astrid Lindgrens värld när herrlandslaget var i Baku. Han representerade Visita som är ett av många uppdrag han har. Måste gilla Vimmerby Tidning som intervjuade Reinfeldt och inte gav sig trots att SvFF-basen slog sarg ut på det mesta. Gillade reporterns inställning.

Veckans nya tider
Viaplay ska köra en engelsktalande studio på sex marknader (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen och Nederländerna) inför tio söndagsmatcher i Premier League under den nya säsongen. Klart att det går att kalla en satsning med Ljungberg, Schmeichel och Staam men det är givetvis också något som innebär en besparing när man slipper studio i flera länder. Blir intressant att följa om den svenska publiken uppskattar det eller inte. Premiär om två veckor med Manchester City-Arsenal. 

Veckans besked om VM-kvalet
Ännu är det inte klart när Europas VM-kval lottas, men det troliga är en bit in i december. Däremot är det klart att seedningen för 12-lagspotterna ska bygga på resultaten i Nations League och Fifa-rankningen. Höstens Nations League är förändrat på det sätt att två lag från varje grupp i A-divisionen går till ett slutspel, tidigare var det endast de fyra gruppvinnarna. De åtta lagen är seedade 1-8 och därefter följer seedning baserad på Fifa-rankningen. Sverige som är i C-divisionen kan inte bli seedad bland de åtta första och just i dagsläget är man på 16:e plats av lag från Europa på Fifas rankning. Nu är det många av lagen som är före Sverige som kommer att ta sig till slutspelet i Nations League vilket talar för andra seedningspotten för svensk del. I VM-kvalet är det 12 grupper, sex med fem lag och sex med fyra lag, om nu Ryssland är fortsatt stoppat. VM-kvalet spelas under 2025, mars-november för femlagsgrupper och september-november för fyrlagsgrupper. Det tolv gruppvinnarna är klara för VM 2026. De tolv grupptvåorna plus de fyra bästa gruppvinnarna från höstens Nations League (som samtidigt inte blivit etta eller tvåa i VM-kvalet) gör upp om fyra VM-platser i ett playoff i mars 2026. Det blir enkelmöten i semifinal och final och där seedning avgör hemmamatch i semifinalen men där hemmaplan i finalen lottas.  

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, I dagens match mot Azerbajdzjanvar  minst 7 spelare från Stockholm, och i synnerhet Norra/västra Stockholm! Jag har följt svensk fotboll senaste 30 åren sedan jag kom till Sverige och det här känns inte tillhör vanligheterna. Är det en tillfällighet? Vad har du tankar om det? Med vänliga hälsningar/Hakim 

Svar: Det har uppenbart skett ett skifte från tiden när Skåne, Småland och i viss mån Halland och Göteborg hade fler spelare i landslaget. Det är uppenbart att den stora befolkningen kring huvudstaden och satsningar på akademier och fler utbildade tränare gett effekt. Vi skrev om att årets januariturné innehöll många från 08-området. Även Stockholm FF:s Kenneth Öberg pratar i vår serie Blågul framtid om framväxten. Vi får väl se om det svänger tillbaka.

Veckans avsked
Efter alla hyllningar av Sven-Göran Eriksson väntar begravning i Torsby på fredag. Ett stort pådrag inför. Återstår att se vilka av fotbollsvärldens storheter som söker sig till Värmland.  

Veckans gästspel
Var med i Medierna i P1 och talade om en utveckling där även agenter vill berätta sin historia kring spelarövergångar. Något jag skrev om här för någon vecka sedan.

Veckans låt
"Thank You for the Demon" - Mustasch.

Veckans poddgäst
Ännu ingen start på intervjupodden Lundh. Sedan tidigare finns över 440 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-09-08 kl 08:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS