Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tänk vad enkelt om allt var svart eller vitt, ont och gott - och man ligger rätt

Lundhs Krönika

Norges landslag bar t-shirts om att respektera mänskliga rättigheter.
Erling Braut Haaland skrev på för Abu Dhabis gäng.
Hyckleri? Eller en komplex verklighet? Både och, vilket är komplicerat.

Foto: Fotbollskanalen.

I veckans poddintervju var Malmö FF:s Anders Christiansen gäst och själv upplevde jag att den danske mittfältaren var öppen, ärlig och riktigt bra. Jag var helt enkelt ganska nöjd med att ha fått höra hans berättelse om allt från tuffa tag i Belgien till besvikelsen att han inte fick flytta till Saudiarabien och att både klubbar och spelare kan se olika på långa kontrakt.

Tyckte han var nyanserad och eftertänksam och det var spännande att höra hans synpunkter på allt kring Malmö FF, om kraven, om utvecklingen och om vilka steg klubben tagit under hans sex år och vilka man behöver ta framöver. Att även höra en frispråkig dansks synpunkter på svensk fotboll och vad som är bra och vad som kan bli bättre är också intressant.

Annons

Redan under måndagen kom det en hel del reaktioner från Malmö-supportrar. En del undrade om hans syn på kontraktet han skrivit till 2024, med tanke på hans uttryckta dröm om att få flytta ut och kanske säkra ekonomin. Andra ifrågasatte hans tal om Saudiarabien och tyckte jag var för svag när jag inte frontade honom om ansvaret för att vilja flytta dit.

Klart att det går att ifrågasätta någons vilja att ta anställning i Saudiarabien. Borde jag säkert gjort. Och oavsett ersättning eller säkring av framtiden finns det garanterat människor som inte kan tänka sig att ta ett sådant steg. Ändå kan jag förstå Christiansen, Robin Quaison och andra som har valt eller kan tänka sig att säkra sin framtid genom att spela fotboll där.

Annat för mig när en miljardär likt Lionel Messi bara åker dit och gör reklam för landet. Det kan jag inte förstå, men ändå landar jag i en fråga om det är rätt att ifrågasätta enskilda individer men inte företag? Eller vad länder gör?

Annons

Och är det bättre att spela för Qatar-ägda klubben Paris SG? Där landet skickat in miljarder för att skapa en storklubb. Tror vi verkligen att de pengarna kommit till om inte ett par miljoner migrantarbetare funnits i Qatar och i många fall utnyttjats? Klart att gasen och oljan är grunden, men migrantarbetarna får landet att snurra och landet utnyttjar dem. För djävligt, givetvis. Det är lätt att i både sociala medier och i traditionella medier tycka vad som är självklart svart eller vitt. Jag är garanterat skyldig till det.

Om vi börjar i Sverige har inte Magdalena Andersson varit i Saudiarabien som statsminister men hennes företrädare Stefan Löfven var där 2016 med en delegation från näringslivet med kopplingar till tunga företag. Allt för att få fart på handeln mellan länderna och bland annat behålla militäravtalet som statsminister Göran Persson skrev 2005 och Fredrik Reinfeldt förlängde 2010. Heja!

Annons

Precis som i idrottens värld använde Marcus Wallenberg och 30 andra höjdaren argumentet att handel främjar mänskliga rättigheter och utveckling av demokrati. I debattartikeln kommer meningen om det före att man slår fast att Saudiarabien är Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern. Hur det gått med Saudiarabien senaste sex åren? Svensk handel har gjort sitt, men tyvärr har mänskliga rättigheter och demokrati uteblivit.

Frågan är hur många av oss som via fonder och pensioner har del i att Sverige handlar med Saudiarabien. Har vi ens koll? Och har innehav med Qatar, Förenade Arabemiraten, Bahrain och så vidare. För att inte tala om Kina. Vill vi ens kolla våra kläder, prylar eller Volvo-bilar? Och hur många som är avhängiga på jobben som handeln med ovan länder ger. Ja, det är klart att det är en del.

Annons

Visst, det är mycket längre från ett innehav i någons PPM-fonder till att åka till Saudiarabien och spela fotboll i utbyte mot miljoner. Å andra sidan är det vanligare och vanligare att folk styr om innehav till fonder som är snällare mot klimatet för att försöka ta ansvar. Då kanske man ska kolla pensionsfonderna innan man blir för arg, eller?

Eller ta Norge som är ett av världens rikaste länder och där landets oljefond är den fond som har störst tillgångar i hela världen. Häromåret sålde man av investeringar i Saudiarabien och pumpade istället in närmare fem miljarder kronor i Qatar.  Norska bolag ska ha investerat närmare 100 miljarder kronor i Qatar 2019.

Samtidigt vet man att Norge varit drivande på många sätt i diskussionen kring VM i Qatar. Från en rad supporterorganisationer. Från medier likt Josimar och Idrottspolitikk. Från fotbollslandslaget som var först ut med budskap om att respektera mänskliga rättigheter. Och från nya NFF-basen Lise Klaveness som klev fram på Fifa-kongressen i mars.

Annons

Klart att alla är sina egna individer och varje medborgare kan inte ta ansvar för exakt vad staten väljer att göra. Jag vill mest visa det komplexa i det hela och att både företag och stater gör saker som knappast är till gagn för en strävan om en bättre värld. Att en del aktörer är med både på det svarta och det vita fältet.

Norge har utmärkt sig kring VM i Qatar, men det var mycket tystare kring OS i Peking. Det visade sig att Norge slutit ett idrottsavtal med Kina i kölvattnet av att kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010. Något som fick Kina att sluta köpa lax från Norge under en rad år.

När Peking fick OS 2022 kom Norge och Kina överens om att norsk idrott skulle utbilda både kinesiska åkare och ledare. Det ska sägas att det var de norska politikerna som drev på och körde över idrotten, men jobben i laxnäringen var viktigare än något annat.

Annons

Klart att det är för djävligt att Norge slöt den uppgörelsen och sedan var det relativt tyst kring OS i Peking. För det hade gett ett rejält eko om vinternationen Norge likt fotbollsnationen Norge hade diskuterat en bojkott av ett mästerskap och till och med röstat om en eventuell bojkott.

Klart att jag fattar att en krönikörs uppgift är att ta ställning. Gärna lite drastiskt om man är på kvällstidning. Än mer drastiskt på sociala medier. Ändå får jag svårare och svårare att just landa i attacker på det förmodat svarta och hylla det vita för världen är numera alltmer en grå röra. Det är rörigare än jag vill att det ska vara och ju mer jag fördjupar mig i frågor ju svårare blir det.

Vilket inte betyder att jag tycker att fotbollsspelare och andra idrottare ska ta anställning eller hämta pengar i diktaturer. Absolut inte. Däremot har jag svårare att kasta enskilda individer under bussen när vi andra direkt eller indirekt åker med på samma uppgörelse men inte talar om det så mycket.

Annons

Det är svårare och mer komplext att kartlägga Sveriges vapenaffärer med Förenade Arabemiraten än att påpeka problematiken med att idrottare i massor åker till Abu Dhabi, Dubai och andra länder och tjänar bra. Eller att känna till vapenavtal med Saudiarabien och så vidare.

Är det rätt att ifrågasätta Erling Braut Haaland för att han ena dagen har tröja om mänskliga rättigheter, nästa har Qatar-reklam och en tredje dag skriver kontrakt på miljardkontrakt med Abu Dhabi? Den unge norrmannen är 21 år och har kanske inte lagt all tid på skolarbete. Det är komplext även om jag givetvis förstår att en del blir frustrerade av det och att han framstår som en hycklare.

För mig kan man ställa betydligt högre krav på föreningar, organisationer samt förbund som ska signalera något. Tänker på Finlands förre lagkapten Tim Sparv när han förklarade landets skifte i att nobba Qatar-resor och där han själv var delaktig:

Annons

Att spela i ett landslag handlar om så mycket mer än resultat, taktik och spelarval, det är större än så. Man är tvungen att se till helheten och se till att man har rätt värderingar. Det är klart att det är viktigt vad man förmedlar för budskap, särskilt när man är en så stor organisation som det finska fotbollförbundet”.

Häromdagen var det en rad organisationer med Amnesty i spetsen som tryckte på för att Fifa skulle skänka 440 miljoner dollar till migrantarbetare som jobbat i Qatar. Summan motsvarar prispengarna som står på spel under VM i november och december. Helt rätt, och Fifa hade kunnat skänka det och visa lite mer moral än man gjort under åren.

Givetvis måste vi journalister göra allt för att belysa det svarta och ta fram de mörka nyanserna i det gråa, men det är sällan verkligheten är lika vit och svart som man ibland kan önska och som det är lätt att hemfalla till. Jag har som sagt gjort det själv och inte belyst komplexiteten och att det finns fler perspektiv.

Annons

Och det är något jag får svårare och svårare att hantera, för det måste gå att komplicera saker och ting utan att det är fel. Sedan hade jag gärna sett att vi i Sverige var villiga att betala priset för att stå för mänskliga rättigheter och värderingar snarare än att stå för något och parallellt göra något helt annat.

Enskilda idrottare kan och ska givetvis ifrågasättas för sina val, men för mig skaver det när bara några ska ta ansvar för vad man bestämt är den korrekta vägen. Och vi andra kan vara nöjda med att stå upp för rättigheter, men inte orkar löpa linan ut. Nej, det är inte lätt och därför vore det enkelt om världen var svart eller vit. Till dess måste vi ta in komplexiteten.

Helgens...

Helgens måste
Karnevalen i Lund. Upplösningen av Serie A och Premier League på söndag.

Helgens avstå
VM i ishockey.

Veckans historiska vägvisare
USA:s damer fick ner USA:s fotbollsförbund på knä och fick med sig herrarna i en historisk överenskommelse kring ersättningen för att spela i landslaget. U.S Soccer Federation kommer framöver att betala damer och herrar som representar USA lika mycket oavsett Fifas prispengar där skillnaderna är stora. I Qatar-VM handlar det om 450 miljoner dollar i prispengar för herrarna och när VM var i Frankrike 2019 fick damerna dela på 30. Något som speglar marknaden och det kommer inte jämnas ut på ett tag. USA har gjort så att man samlar prispengarna i en pool för en fyraårsperiod där det ingår ett VM för herrar och ett för damer och i slutet av det så delar man jämnt mellan herrar och damer. Det är ett historiskt skifte och till skillnad från alla förbund från Sverige, Norge, Australien, Nederländerna och andra länder är det här jämnt rakt över. Det svenska fotbollsförbundet delar jämnt förutom när det handlar om prispengar. Enligt New York Times kommer en spelare kunna ta hem 450 000 dollar om året, och det kan öka om herrarna skulle gå långt i VM. I USA finns det givetvis en del som ifrågasätter de höga summorna som tillfaller spelarna, men nya ordföranden Cindy Parlo Cone ansåg att det var svårlöst och att man tror och hoppas att uppgörelsen ska generera mer pengar till fotbollen i USA. Det är stort av herrspelarna att visa en vilja att gå i den här riktningen och avstå pengar, men också imponerande hur damerna orkat kämpa och utmana sitt eget förbund i domstolar, medier och på andra ställen. Tänk att kapitalistiska USA ska lära oss om facklig kamp och rättvisa.

Veckans moderna fotboll
David Beckham hälsade på Paris SG som gästspelar i Qatar. Fina bilder med Mbappé, Neymar och Messi ihop med Qatar-ambassadören.

Veckans tränare
Steve Cooper tog över som manager för Nottingham Forest i slutet av september när klubben var sist i Championship. I veckan slog man ut Sheffield United i playoff till Premier League och möter Huddersfield på Wembley 29 maj om en plats i Premier League. Forest har inte spelat i Premier League sedan 1999, rätt otroligt. Huddersfield var uppe två säsonger 2017-19. Nottinghams uppryckning är sensationell och hade man haft några matcher till på sig hade man antagligen tagit andraplatsen.

Veckans spark
Blåvitt skickar ut Tobias Sana och klubben är hård i sitt pressmeddelande. Klart är att Sana gått för långt enligt Blåvitt och att det pågått ett bra tag. Han blev av med kaptensbindeln till Marcus Berg och har knappast klickat med Mikael Stahre. Nu har inte Sana uttalat sig men det framgick i pressmeddelandet att han inte ser sig ansvarig på något sätt. Överlag rörigt och det är udda att Blåvitt först knappt ville uttala sig om vad som skett och sedan kom ett pressmeddelande som talade om en incident i pausen när Blåvitt mötte Kalmar FF.

Veckans extra årsmöte
På onsdag kan Simon Åström skifta vd-posten i Örebro SK mot att bli ordförande för Svensk elitfotboll samt styrelseledamot i Svenska Fotbollförbundet. Åström är valberedningens kandidat och det är ännu så länge tyst kring motkandidater, även om AIK nominerade Robert Falck. Allt talar för att Åström väljs. Det är nog rätt få ÖSK-supportrar som deppar med tanke på hur klubben utvecklats under Åströms tid som vd, men han är respekterad i svensk klubbfotboll.

Veckans Fotbollskanalen On Tour
Vi körde i onsdags inför Janne Anderssons uttagning och i torsdags efter att truppen var uttagen. Därmed dröjer nästa avsnitt till nästa fredag, men lyssna från i onsdags här och torsdags här. Från och med 30 maj kör vi varje dag över Nations League-spelet och fram till 13 juni.

Veckans straffdramatik
FA-cupfinalen. Playoff-semifinalen. Europa League-finalen. Plågsamt för det förlorande laget och den som står för en avgörande miss men det är klart att det finns en skicklighet i att bemästra situationen.

Veckans finalskifte
SVT fick ta över Champions League-finalen mellan Barcelona och Lyon på lördag kväll. Fridolina Rolfö mot Ada Hegerberg lördag kväll på SVT. Rättigheterna till damernas Champions League har Dazn och Youtube som slöt ett fyraårsavtal men för att få bättre spridning och därmed reklam för rättigheten har man gjort överenskommelser med en rad TV-bolag i Europa och fler ska tillkomma innan avspark. Rätt smart att på så sätt öka på kännedomen och det är givetvis bra för SVT att kunna visa rättigheten. Det är lite som när Viaplay såg till att det gick en NHL-match en söndag i månaden på SVT. Därmed fick det kommersiella kanalhuset ut NHL till en större publik och Public service fick en del av en rättighet man inte haft möjlighet att skaffa. Reklam? Ja, det är det, men det köper nog de flesta.

Veckans domarnobb
Inga svenska domare får chansen i Qatar i höst.

Veckans homofob
Paris SG:s Idrissa Gueye avstod för andra året i rad spel när Ligue 1 tog ställning mot homofobi och transfobi. Senegals lagkapten satt på läktaren. Han fick därefter stöd av Senegals president. Det ska också sägas att Gueye jobbar med sin egen stiftelse och skänker mycket pengar till barn och unga som har det svårt i hemlandet. Bland annat sålde Gueye bollen från finalen i Afrikanska mästerskapen på en auktion och Neymar köpte den för två miljoner kronor. Som så ofta är verkligheten inte svart eller vit.

Veckans nya turnering i Qatar
Kina hoppar av arrangemanget av Asiatiska mästerskapen 2023. Uppgifter gör gällande att Qatar ska rycka in och ta över det. Ur askan och i elden, eller?

Veckans utflykt
Paris SG på plats i Doha under två dygn.

Veckans rapport om maktspel från Uefa-kongressen
Ekstrabladets Jan Jensen kan det här med Uefa-kongresser och beskrivningen av hur DBU-basen Jesper Möller spontant får SvFF-basen Karl-Erik Nilsson att nominera Alexander Ceferin för en ny period som president. Förklaringen ligger i att Möller vill bli invald i exekutivkommittén och Nilsson kan bjuda på det då han är klar och sitter fram till 2025 oavsett.

Veckans uttagning
I onsdags tog Janne Andersson ut landslagstruppen till Nations League. Han var ute en vecka för tidigt för att spelarna skulle veta att det väntar matcher i juni och inte skulle gå på semester. Här är krönika från uttagningen. Dags för samling 30 maj och sedan väntar fyra matcher på 11 dagar.

Veckans kliv framåt
Fifa har tagit ut kvinnliga domare och assisterande till VM i Qatar. Stéphanie Frappart, Frankrike, Salima Mukansanga, Rwanda och Yoshimi Yamashita, Japan huvuddomare och Neuza Back, Brasilien, Karen Díaz Medina, Mexiko samt Kathryn Nesbitt, USA, är uttagna som assisterande.

Veckans moderna fotboll II
Lionel Messi har inte direkt levererat på planen för Paris SG, men utanför har argentinaren haft effekt. Sponsorintäkterna upp 13 procent. Vilket betyder att Qatar-ägda PSG sätter nytt intäktsrekord kring sponsorer som lär landa över tre miljarder kronor. Man har även sålt över en miljon tröjor och över 60 procent av dem hade Messis namn på ryggen.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Har en fråga som du säkert kan reda ut. Är MFF-supporter och ser alla matcher via Discovery+. När matcherna går på kvällstid är det ofta ytterligare 2-3 matcher samtidigt som spelas. Starttid nästan alltid 19.00 men har de senaste gångerna noterat att en match i stället börjar 19.10 (oftast just MFF:s matcher). Vad är tanken med det? Antar att det som vanligt på något sätt rör sig om ”cashen”? Hälsn Mats

Svar: Det handlar faktiskt inte om ”cashen” utan om att Discovery kring en match vill göra mer i studion inför avspark. Att man helt enkelt ska kunna fylla på med reportage, intervjuer, taktiska analyser och annat.

Veckans moderna fotboll III
Barcelona fortsätter att sälja ut en del tillgångar i utbyte mot pengar nu för att räta upp ekonomin. Bland annat har man gjort en uppgörelse med Fanatic om försäljning av tröjor och andra prylar för att få pengar utbetalda under en tid. Man ska även sälja av delar av Barca Studios. Tidigare har man slutit ett avtal med Spotify. Det är jakten på intäkter som ska finansiera en del av sommarens värvningar. Man har även lånat sex miljarder kronor av Goldman Sachs.

Veckans låt
“King” – Florence + The Machine.

Veckans Leeds United
Championship är nära. Burnley tog poäng och Everton vann hängmatcher under torsdagen. Leeds har inte ens ödet i egna fötter när man har en svår bortamatch mot Brentford och Burnley har Newcastle hemma. Ironiskt nog är det Leeds svaga målskillnad som sätter klubben i brygga och den är ett arv efter Marcelo Bielsa.

Veckans lön
100 miljoner dollar. Eller en dryg miljard kronor. Erbjudandet till golflegendaren Jack Nicklaus för att fronta Saudiarabiens nya golftour, men han avstod. I stället nappade Greg Norman på erbjudandet och är den som gör allt för att bygga touren.

Veckans moderna fotboll IV
Real Madrid skrev 20-årigt avtal med två amerikanska bolag för hanterande av events och annat kring matcher. För det fick den spanska klubben 3,7 miljarder kronor av investeringsbolaget Sixth Street och Legends som arrangerar tävlingar, matcher och andra events. Just nu håller Real Madrid på att renovera hemmaarenan Santiago Bernabeu för runt tio miljarder kronor.

Veckans poddintervju
Conny Torstensson är gäst och talar om att vara bäste svenske herrspelare och ensam om att vunnit Europacupen/Champions League två gånger. Han talar om succéflytten till Bayern München, om framgångarna i dåtiden gigantklubb Åtvidabergs FF och om varför Sverige lyckades i VM 1974 och inte i VM 1978. Sedan tidigare finns det över 350 intervjuer med olika fotbollsprofiler via länken: Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-05-20 kl 10:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS