Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tiden före avspark är den bästa - då finns hoppet kvar

Allsvenskan

Längtan har som vanligt varit stor.
På söndag är det dags.
Allsvenskan går i gång - och det är förspelet som är bäst då man fortfarande kan hoppas.

Foto: Fotbollskanalen.

Kanske är det 45:e gången jag känner pirret i kroppen. Spänningen. Suget. Nyfikenheten. Att det närmar sig allsvenskt spel igen och man vill se om de olika lagen är så bra som man tror eller så svaga som man misstänkt.

Hur går det för nyförvärvet som välkomnades av maxade rubriker? Ska de regerande mästarna rycka direkt? Och nykomlingarna då, ser de inte svaga ut? Ja, det kryllar av frågor när avsparken är så nära att det bara handlar om ett gäng timmar kvar.

Vid 15-tiden på söndag är det äntligen dags igen. Allsvenskan drar i gång och det kommer givetvis bli en rad publikfester - alla vill gå i början - och det är gott om både förväntningar och förhoppningar. Det håller i sig till verkligheten gör sig påmind, vilket kan vara väldigt snabbt.

Annons

Att Sveriges högsta serie i fotboll är på gång är det väl knappast någon som missat. Nedräkningen pågår egentligen från det att Lennart Johanssons pokal blivit hissad av de senaste vinnarna. Som då var AIK och man firade triumfen i Kalmar i början av november.

Redan då fanns givetvis drömmar och visioner hos de flesta klubbar som skulle spela allsvenskt 2019. Och framför allt hos supportrar som har en märklig förmåga att alltid kunna resa sig med tanke på nästa match, nästa derby, nästa säsong och så vidare.

Naturligtvis är det fascinerande att vi kan syssla med ett slags självbedrägeri. Vi tror på något sätt att just detta är säsongen, även om det varvas med både ångest och skepsis för att inte jinxa det hela på något sätt.

Frågan är om inte tiden mellan säsongerna är bäst? Då man inte behöver brottas med verkligheten i form av insläppta mål, risig form, svaga nyförvärv, tunga skador, sprängd budget och allt annat elände som lätt följer med ens favoritlag vare sig man vill eller ej.

Annons

Det är mycket ångest och framför allt under säsongen, men innan det börjar kan man alltid hoppas. Att nyförvärvet som inte spelat mycket de senaste säsongerna blir en succé. Att den uppflyttade talangen tar plats i A-laget. Och att tränaren hittat rätt spelsystem och filosofi som ger ett lyft.

För bara ett av 16 lag kan vinna SM-guldet. Visst, ytterligare tre lag får medaljer och av dem tar två Europa-platser. Men minst två klubbar ska falla ur vid säsongens slut och dessutom ska ett tredje tryckas ut i ett ovisst kval. Inte särskilt kul, fråga bara Brommapojkarna efter fjolårets slut på Grimsta IP.

Eller ta Hammarby som flög ur startblocken förra våren och låg i toppen i princip hela vägen till den sista omgången. Då trillade man för första gången på hela säsongen ner på en fjärde plats och missade Europa. Ett brons var en rätt klen tröst.

Annons

Ibland får jag frågan hur allsvenskan kan engagera mig. Fotbollen är för dålig, heter det. Serien är lågt rankad i Europa. En del av de unga talangerna försvinner innan de ens spelat nog för att sätta avtryck. Och så vidare, då det inte är svårt att hitta saker att klaga på om man vill.

För mig finns det en närhet till serien och dess aktörer som är svårt att finna ute i Europa. Att det fortfarande är mer av idrott än underhållning. Och att det känns mer oförutsägbart, även om kritikerna givetvis skjuter in Malmö FF:s fyra SM-guld på de sex senaste åren för att ta ner det.

Kanske är även tanken på jämnhet ett slags självbedrägeri? Det lever väl vidare efter ett 2000-tal där det varit svårt för lag att försvara SM-guld och där klubbar som Kalmar FF, Halmstads BK, IFK Norrköping, Elfsborg och Helsingborg blandat sig med större städers representanter när det handlar om triumfer.

Annons

Inramningen bidrar naturligtvis till att allsvenskan är häftig men för mig var det lika lockande i slutet på 1980-talet och början på 1990-talet då det var glest bland åskådarna. Publiksnittet var då mindre än hälften av dagens massor och man hade dårförklarat någon som sagt att allsvenska matcher skulle locka 50 000 åskådare.

Oavsett, så är jag ständigt förälskad i allsvenskan. Och jag har ju inte ens ett lag där. Landskrona Bois är långt från allsvenskan efter en tung säsong i fjol och måste starta om i division 1. FC Trollhättan väntar i seriepremiären. Ändå kan jag inte låta bli att fundera på om det inte är möjligt att ta klivet upp på två säsonger…

Ja, ni fattar. Drömmen finns där alltid oavsett realismen. Det är nog ett måste för att vara supporter. Givetvis finns stunderna av total svärta och då man inte ser annat än motgångar. Som efter ännu en i raden av förluster. Fast sedan går det att leta hopp, om bara det blir seger på söndag så.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Allsvensk premiär på söndag. Slår ut allt annat. I CMore med start 14:00 och sedan väntar AIK-Östersund 15:00 och Helsingborg-Norrköping 17:30.

Helgens avstå
Helg.

Veckans tips
1. Malmö FF
2. BK Häcken
3. AIK
4. Hammarby IF
5. IFK Norrköping
6. Djurgårdens IF
7. Helsingborgs IF
8. IF Elfsborg
9. Kalmar FF
10. GIF Sundsvall
11. Östersunds FK
12. IFK Göteborg
13. Örebro SK
------------------------------------
14. IK Sirius
______________________
15. AFC Eskilstuna
16. Falkenbergs FF 

Här finns mer utförliga frågor och svar kring alla allsvenska lag:

Helsingborgs IF.

Malmö FF och GIF Sundsvall. 

Östersunds FK och AFC Eskilstuna.

AIK och Örebro SK.

Djurgårdens IF och BK Häcken.

IFK Norrköping.

IK Sirius och Hammarby IF.

IFK Göteborg och Kalmar FF.

Falkenbergs FF och Elfsborgs IF.

Veckans läsarbrev
Hej! Alla spelare passar inte i alla lag.. Så varför har vi inte ett trading system ala NHL i fotbollsallsvenskan? Redan i dag köper vi och säljer spelare...  Så att det skulle vara fult eller kommersiellt kan det inte vara.. Tycker det skulle vara roligt för det skulle skapa mer media, mer press om allsvenskan.. Roligare att följa.. Sedan varför har vi 51 % regeln? När andra länder har privata ägare.. Med pengar... Så pratar vi om föreningar.. Låter som en bokklubb.. Mvh Roger 

Svar: Dels måste Sverige precis som övriga länder följa Fifa:s regelverk för transferfönster med ett längre mellan säsonger och ett kortare under säsong, dels är en klar och stor majoritet i både svensk fotboll och svensk idrott för bevarandet av 51-procentsregeln… Kan även vara på sin plats att poängtera att Tyskland har 51-procentsregeln med några få undantag och de klubbarna har inga problem att ta fram pengar… Dessutom är FC Barcelona och Real Madrid klubbar där medlemmar är med och styr verksamheten…

Veckans kontrakt
Ole Gunnar Solskjaer får köra på med Manchester United. Kanske inte så överraskande efter den våren, men samtidigt lite svårt att förstå att klubben inte hade mer tålamod.

Veckans läsning
Bloggen Osynliga Handen drivs av ekonomen Kristof Vogel och hans genomgång av Östersunds FK och restaurangbyggnadens betydelse för elitlicensen är intressant. Ska sägas att Vogel inte är ÖFK-supporter utan håller på en 08-klubb som finns i de södra delarna av huvudstaden. Norske journalisten Andreas Selliaas bloggar regelbundet om frågor kring idrottspolitik och ekonomi, och i veckan skrev han om vägen mot ett Champions League där storklubbarna bestämmer ännu mer. 

Veckans moderna fotboll
Lilla Eibar hade inte kapital nog för den spanska förstadivisionen när man gick upp 2014. Den katalanska klubben drog i gång en kampanj - Defiende al Eibar – och över 10 000 bidrog till grundplåten kring 18 miljoner kronor och sedan har man hängt kvar, om än med lite tur första året då det hängde på att en annan klubb blev tvångsnedflyttad. De tre senaste åren har klubbens omsättning vuxit med 44,1 procent och Eibar finns därför med på Financial Times lista över Europas snabbast växande företag.

Veckans överraskande
Juventus ratar USA för träningsmatcher på grund av våldtäktsanklagade Cristiano Ronaldo men kommer till Stockholm och Friends Arena för match mot Atlético Madrid. Något Friends har reagerat på och risken är överhängande att det är vad det kommer att snackas om när den italienska storklubben kommer hit i sommar.

Veckans årsmöte
Svenska Fotbollförbundet anordnar årsmöte 115 under lördagen för att bland annat återvälja Karl-Erik Nilsson för ytterligare två år som SvFF-bas. Han har nu suttit i sju år och den övre gränsen är tolv år. Dessutom ska trion Lars-Christer Olsson, Bert Andersson och Jörgen Eriksson återväljas som ledamöter i styrelsen, om valberedningens förslag går igenom. Exakt noll motioner har inkommit. Dessutom ska man fastställa årsredovisningen och disposition av resultat. Kröningen av dagen är en kamratmåltid på kvällen. Lär blir mer klang och jubel än på många år då VM-framgångarna och segern i Nations League gav närmare 200 miljoner kronor i prispengar för ett förbund som haft kvarnstenen Friends Arena runt halsen i många år.

Veckans program
Deutsche Welles program Kickoff leds av kanadensiska fotbollsspelaren Danya Barsalona och i samband med att den svenska filmen "Fotboll i nöd och lust" om FC Rosengård visades i Berlin intervjuade Barsalona Klas Tjebbes som tidigare var klubbchef i FCR på temat om var Champions Leagues pengar tar vägen. Värt att se nio minuter om det.

Veckans satsning
ESMG som bland att har SvenskaFans, Fotbolldirekt och en hel del andra sajter i sitt stall satsar under 2019 på division 1-serierna.
Allt för att lyfta två serier som är verkligt utmanade för föreningarna då kraven när det gäller resor och träningstillfällen är höga men intäkterna är små. Ska bli intressant att följa.

Veckans fråga
Hur gör domarna med medier när allsvenskan startar? Går man åt Uefa-hållet och stänger till eller fortsätter man att svara på frågor, vi lär få se när allsvenskan drar i gång.

Veckans lönelista
En del av svensk fotbolls olika makthavare har rätt bra betalt. Däremot är det knappast orimligt att förbundskaptener vars landslag drar in stora pengar till SvFF får en del av intäkterna. Kollegorna Martin Petersson och Sebastian Pearson har kollat löner i svensk fotbolls toppskikt. 

Veckans utvandrare
Jens Fjellström har inte bara börjat scouta för Danmark utan han har nu dragit till Kanada en månad för att försöka utveckla fotbollsanalysen åt Sportlogiq som är framför allt jobbar med ishockey och NHL. Onekligen en spännande flytt för den tidigare MFF-tränaren och C More-experten.

Veckans moderna fotboll II
PSG-basen Nasser Al Khelaifi är inte bara nybliven medlem i Uefa:s exekutivkommitté. Han är även indragen i en härva med betalningar som påstås vara i utbyte mot friidrotts-VM i Qatar. Sedan tidigare är han indragen i en härva kring köp av VM-rättigheter till Bein Sports och där det ska ha betalats pengar till beslutsfattare.

Veckans holländare
Louis van Gaal tar inga fångar i en intervju med BBC efter att han bestämt sig för att sluta som tränare.

Veckans siffror
51. Antalet procent av aktierna i FC Helsingör som amerikanen Jordan Gardner och ytterligare fyra investerare köper och därmed tar man makten i klubben. Man vill använda Helsingör som nu ligger i den danska andraligan för att placera och utveckla amerikanska talanger i dess akademi. I förlängningen vill man se spelarna i A-laget och det ska vara ett sätt för amerikanska spelare att slussas till klubbar i Europa. Jordan Gardner är sedan tidigare en mindre delägare i Swansea och irländska Dundalk.

Veckans låt
"Självmedicinering" - Hurula.

Veckans Leeds United
Millwall väntar hemma lördag eftermiddag. Åtta matcher kvar.

Veckans poddintervju
Moldes svenske veteran Mattias Moström är gäst och talar om Ole Gunnar Solskjaers storhet som tränare, om varför Norge-flytten räddade Moströms karriär, om nobben av Kalmar FF och den starka relationen till AIK. Sedan tidigare finns över 220 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken.

Publicerad 2019-03-29 kl 22:07
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS