Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tystnaden kring domarna förvånar - hade knappast varit likadant om det var agenter

Lundhs Krönika

Över 20 av Sveriges främsta domare har upptaxerats av Skatteverket för oredovisade inkomster från Fifa och Uefa. Ändå är det tyst. Undrar så vad som hänt om 20 spelare fastnat? Eller 20 agenter?

Foto: C More

Sveriges främste domare är utan tvekan Andreas Ekberg som dömde i EM i somras. Den tidigare polisen som numera är heltidsproffs som domare är dessutom den siste i raden av svenska domare som fastnar i Skatteverkets kontroll. Han får i slutändan betala 600 000 kronor (425 000 i skatt och 170 000 i skattetillägg) för att ha undanhållit inkomster från Uefa och Fifa från beskattning.

Ekberg var nära att hamna i rätten efter att kammaråklagare Martin Hansson inlett en förundersökning om misstänkt skattebrott, men den lades i slutändan ner. ”Det går inte att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt”, skrevs i beslutet. Även en annan domare rapporterades till åklagare av Skatteverket, men fallet avskrevs.

Annons

Vad skönt för svensk fotboll, det hade varit jobbigt med en domare inför rätta. Vad värre är för svensk fotboll är att Ekberg inte är ensam. Fotbollskanalen har under 2021 avslöjat att över 20 svenska toppdomare antingen själva rättat sina deklarationer eller blivit kontaktade av Skatteverket som påpekat att de inte skattat för inkomster man fått i utlandet. Vilket lett till att miljontals kronor nu kommit in till Skatteverket.

Skälet till denna lavin går att hitta i en artikel i Aftonbladet från i december i fjol. Där framkom att en elitdomare, som av hovrätten dömdes till fyra års fängelse för ekonomiska brott, erkänt i en förundersökning att han inte deklarerat för pengar som han fått för internationella uppdrag. Något som fick fart på en del svenska domare.

Annons

Bara ett par dagar efter artikeln kom det in rättelser till Skatteverket. Därefter har de kontaktade domarna hävdat att de gjort rätt för sig. Domarnas elitansvarige Stefan Johannesson var en av de förste att begära rättelse och hade inga förklaring till det utan sa i princip bara: ”Jag har ingen kommentar utan nu har jag gjort rätt för mig och det är tillrättalagt.”

I grunden är det bra att han och kollegorna gjort rätt för sig. Problemet är bara att många inte har gjort rätt för sig till fullo. För de kan inte göra det. Skatteverket kan bara gå tillbaka till 2015 och rätta deklarationer. I Johannessons fall så började han döma internationellt 2003. I Andreas Ekbergs fall så började han internationellt säsongen 2012-13. Så är det kring många av domarna som antingen själva rättat eller blivit kontaktade, inkomsterna från före 2015 förblir obeskattade.

Annons

Faktum är att Aftonbladet-artikeln förutom en rad rättelser även väckte Skatteverket. Något som ledde till att man började kolla svenska domare med internationella uppdrag och kontaktade dem som inte rättat sina deklarationer på egen hand. I den kontrollen fastnade Ekberg men även Mathias Klasenius, Mehmet Culum, Fredrik Klyver, Peter Alheim och Sara Persson.

Ändå har det varit väldigt tyst kring det här. Andra medier har i stort ignorerat det. TV-bolaget som sänder allsvenskan har ett domarprogram med Jonas Eriksson – som själv klarat av att betala skatt för sina uppdrag på ett korrekt sätt alla år -  och man följde även ett domarteam nära i ett hyllat reportage, men nämner inte detta. Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som tidigare varit internationell domare har friat domarna och gjorde det direkt. ”Inget ont uppsåt.” ”De har gjort rätt nu.” ”Ibland kan man göra misstag.”

Annons

Klart att domarna riskerar att tappa en del förtroende av det här. De är satta att se till att spelare och ledare följer ett regelverk, och om inte det sker så kan man straffa dem. Det är knappast så att en spelare kan hävda att han inte förstod regelverket, eller? Det hade aldrig en domare köpt som förklaring. Det är svårt att få rätt mot både domare och eventuella nämnder som hanterar dylika ärenden. Inte heller går det att självrätta i efterhand. 

Undrar så hur reaktioner varit om det handlat om 20 agenter som inte betalat skatt? Eller om det rört 20 spelare? Jag har svårt att tro att det varit lika tyst och rubrikfritt. Kan ens jag skriva om det här med tanke på mitt förflutna? Det kan givetvis diskuteras, men jag erkände att jag gjort fel och det fick konsekvenser. Sedan får jag leva med att jag ifrågasätts ur det perspektivet när vi på Fotbollskanalen skildrar det här.

Annons

Tidigt i min journalistkarriär fick jag höra att en av Sveriges främsta domare i samband med ett stort internationellt uppdrag fick 20 000 euro i arvode. En kollega var på väg att skriva om det men stoppades av en dåvarande domarhöjdare i Sverige, och gick med på att undanhålla uppgiften. Skälet var att publicitet eventuellt skulle leda till att domaren skulle få betala skatt. 

Några år senare försökte jag göra en granskning i ärendet men det var stopp. Ingen ville prata. Genom åren har jag varit i kontakt med både Uefa och Fifa för att ta reda på vad man betalade domare, hur man hade betalat dem och eventuell beskattning. Frågor handlade givetvis även om andra roller uppdrag inom Fifa och Uefa som är välarvoderade 

Annons

Fifa förklarade frankt att det var upp till var och en att sköta sin beskattning, och att organisationen satte in pengar på valfritt konto i valfritt land. Däremot kunde man inte ge några som helst detaljer om vem som fått vad. Uefa var lika stängt kring att utreda vad en svensk domare tjänat och hur det hade redovisats. Noll hjälp. Noll insyn. Däremot har det varit i princip omöjligt att ta reda på hur de involverade har gjort med sin beskattning av inkomster i utlandet. 

Precis som att fotbollen i stort både kommersialiserats och professionaliserats genom åren så har även domaryrket gjort det. Förr i tiden handlade det om blygsamma arvoden och traktamenten som blev ett extraknäck. Även om ersättningarna växte dröjde det till 2008 innan svensk fotboll anställde domare på heltid med en bra månadslön och arvoden ovanpå det. 

Annons

Internationella uppdrag har varit en möjlighet till mer pengar och de har också vuxit i värde. VM 2002 gav exempelvis 140 000 kronor var till alla domare och assisterande, VM 2006 fick man 280 000. Under VM 2014 fick varje domare och assisterande 50 000 dollar plus 2000 dollar i månaden under ett halvår. Totalt 62 000 dollar, eller 423 000 kronor var för Jonas ErikssonMathias Klasenius och Daniel Wärnmark. 

Att tjänstgöra för Fifa eller Uefa innebär inte bara ett spännande och ärofyllt uppdrag som tar en runt om på jorden med allt betalt. Det kan även följa med en hel del presenter. En av dessa exklusiva gåvor dök hösten 2008 upp på auktionshuset Kaplan i Stockholm. Det var en specialtillverkad Hublot-klocka av modellen Euro 2008. 

Annons

Den hade varit en present till en assisterande domare under EM i Schweiz och Österrike några månader tidigare. Nypriset på klockan var 110 000 kronor, men ingen nappade på utropspriset 69 000 – trots att det även ingick en signerad domartröja. Det blev inte heller bud på 55 000 kronor när ägaren gjorde ett nytt försök i februari 2009.  

Det är okänt vem den anonyma säljaren var, men den svenska domartrion under EM 2008 var huvuddomaren Peter Fröjdfeldt och de assisterande domarna Stefan Wittberg och Henrik Andrén. Vad som hände är okänt, men speglade en kultur där dyra klockor var en given present till domarna, även om Jonas Eriksson i samband med sitt boksläpp berättade att han och kollegorna blev blåsta på klockor under VM 2014. 

Annons

I dagens Champions League har de bästa domarna 70 000 kronor per match ovanpå dagliga traktamenten på 2000 kronor samt en klumpsumma på 2800 som ska täcka en del mindre utgifter. Assisterande domare och fjärdedomare har mindre betalt precis som domare som är lägre rankade. Men det är klart att det finns pengar att tjäna.

Ska man då tro på att domarna inte hade en aning om hur de skulle skatta? Att reglerna var krångliga. Jag har svårt att tro på det. Att man bara åker i väg på uppdrag och inte kollar något kring beskattning av rätt höga ersättningar. Att ingen frågar någon annan i domarteamet. Klart att det är möjligt, men det låter osannolikt.

Ändå är det knappast bara individernas fel utan snarare att de är del av en kultur med starka inslag av tystnad, brist på transparens. Exakt det som deras tidigare kollega Jonas Eriksson ger en inblick i via boken Korthuset. Det är säkert därför domarna också får skydd av fotbollen i stort, för de är en del av kultur där det alltid gått till så här. De är garanterat inte ensamma om att ha fått arvoden som inte beskattats.

Annons

Framöver lär svenska domare göra rätt och det är naturligtvis bra. Sedan hade man önskat att det blev än mer öppenhet. Att det gick att kolla hur fotbollens organisationer arvoderar sina olika uppdragstagare. Det handlar givetvis om Fifa och Uefa, men även det svenska fotbollsförbundet. Tyvärr är det en insyn som kostat en del för de som bestämmer och därför lär det inte ske.

Helgens...

Helgens måste 
Ingenting. Rätt skönt. 

Helgens avstå 
Jobb. 

Veckans anmärkningsvärda skifte 
Sedan i mitten av 1990-talet har den norske agenten Rune Hauge sålt i princip alla rättigheter rörande svensk fotboll. Under lång tid sålde svensk fotboll allt i ett paket (herrarnas seriefotboll, damernas seriefotboll, landskamper) men efter att Lars-Åke Lagrell klev av som SvFF-bas 2012 så ryckte Sef (allsvenskan och superettan) till sig sina rättigheter och EFD har även tagit ansvaret för damallsvenskan. SvFF har haft kvar ansvaret för landslagen samt Svenska Cupen. Trots uppdelningen var det Rune Hauge som fortsatte sälja rättigheterna till svensk fotboll via sitt bolag Profile Partners. När Sef gjorde den senaste uppgörelsen, då Discovery köpte allsvenskan och superettan 2020 till 2025 för runt 3,4 miljarder kronor fick norrmannens bolag kring 100 miljoner kronor för att ha skött affären. Profile Partners hade även fått klartecken av Sef:s ledning att sälja rättigheterna framöver, enligt mina uppgifter, men den nya styrelsen där Jens T Andersson är ordförande ville annat när det kom upp till beslut där. Istället blir det Commercial Sports Media som ska sälja rättigheterna framöver. Bakom CSM står tidigare IEC-ägaren Jonas Persson som även varit ordförande i Kalmar FF och då var aktiv inom Sef. Kanske är det där han knöt an till Jens T Andersson? För det är klart att Persson är inflytelserik och har en bra erfarenhet.  CSM kapade tidigare åt sig försäljningen av SHL när man skrev avtal med C More fram till 2024, men senaste avtalet fram till 2030 körde SHL på egen hand utan CSM. Det var för övrigt Persson som mejlade dåvarande domaren Jonas Eriksson att han blivit aprik efter att deras gemensamma bolag sålts till Lagadère, vilket Eriksson skriver om i sin bok Korthuset. Apropå Rune Hauge verkar SvFF fortsatt jobba med norrmannen, men det är givet när en del av de gamla kontakterna ersätts med nya ledare är det inte givet att man kan köra vidare. Som att tidigare Sef-basen Lars-Christer Olsson klev av sitt uppdrag i våras, och han var generalsekreterare på SvFF när förbundet började jobba med Rune Hauge i mitten på 1990-talet. Profile Partners har kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm, men det väntar inga större försäljningar den närmaste tiden sett till avtalet med SvFF och man har då tappat både SHL och Sef. 

Veckans lottning 
Champions League. Måndag 12:00. 

Veckans Zlatan-bok I 
I veckan kom Adrenalina som är Zlatans tredje bok och som är skriven av journalisten Luigi Garlando. Den har mottagits väl där både Johan Croneman i DN och Aftonbladets Johanna Frändén är positiva även om Sydsvenskans Gabriel Zetterström är skeptisk. Har själv läst den nu och det är klart att det både är intressant och spännande att ta del av Zlatans bild av vad som skett de senaste åren. Klart att det kan vara tröttsamt med en del av de uppumpade bilderna som Zlatan har av Zlatan men han blottar ändå sig en hel del. Oavsett var man befinner sig i förhållande till Zlatan finns det mer att ta del av i boken och då handlar det om allt från hans oro inför en framtid utan fotboll, hans syn på barnuppfostran, sorgen över broderns tragiska bortgång till drömmen om att spela VM med Sverige. Den är rätt lättläst, men lider lite av att den är främst skriven för den italienska marknaden och att det varit bråttom. Den är bland annat rätt svagt översatt sett till att en rad facktermer i fotboll inte är korrekta. Trots allt vänder sig boken till fotbollsintresserade. Att inte Bonniers lät någon fotbollskunnig läsa igenom för att ta bort små missar likt ”Milan förlorade med 5–0 mot Bergamo” är synd, och det finns många sådana. Fast jag hade som Zlatan-intresserad givetvis plockat upp ett exemplar. 

Veckans svenska Champions League-mål 
Fridolina Rolfö är ett äss.  Diamantbollen nästa.

Veckans signal till Premier League 
Brighton-Tottenham uppskjuten och klubbarna är beordrade att återgå till regelverket som gällde när pandemin rasade som värst. Även supportrar måste vara beredda att visa covidpass. Bra att ligan agerad och det blir svårare och svårare att förstå de ovaccinerade.

Veckans tiden har sprungit ifrån Sverige 
Efter 1-5 mot Bayern München för BK Häcken återstår en match i gruppspelet i Champions League men det hjälper inte. 

Veckans hårding 
Sam Kerr i Chelsea. Att hon fick gult kort för den tacklingen är enligt reglerna, men likväl fel. 

Veckans storm i ett vattenglas 
Att vara supporter innebär att man inte sällan ser konspirationer. Så måste skett när det blev liv i luckan, eller i varje fall på sociala medier, när Hjalmar Ekdal blev årets back. Några av Discoverys profiler ifrågasattes. Trots allt är det många röstande när 16 spelare, 16 tränare och 32 olika journalister deltar. Knappast så att det ifrågasatta mediahuset kan styra omröstningen och Discovery är bara representerat av fyra av 64 röster i juryn. Sedan är det väl upp till Discovery om man nu vill köra många involverade med koppling till en viss klubb, då får mediahuset leva med ifrågasättandet. Att då lägga ut experternas röster för att försöka visa hur fri man står är knappast något som underlättar. Strunta i att vara med och rösta om det är för jobbigt med stormar i sociala medier. 

Veckans ovärdiga turer 
Hammarbys tränare Milos Milojevic var på väg till Rosenborg men gjorde inget starkt intryck när han träffade den norska klubbens styrelse som därmed inte var lika intresserad, även om det inte var helt dött. Att Milojevic skulle ha tackat nej till Rosenborg är nog snarare ett sätt att försöka vända skutan när han möjligen blir kvar i Hammarby. Kan Bajen behålla en tränare som gjort mycket för att lämna klubben? 

Veckans slag i luften 
En diplomatisk bojkott av OS i Peking. USA drog i gång den och Australien, Kanada och Storbritannien har hakat på. I Sverige har UD ansvaret för frågan, men Anders Ygeman som har ansvaret för idrott i regeringen trodde inte att man skulle gå i den riktningen när jag poddintervjuade honom i måndags och den intervjun kommer ut på måndag. Att den pressansvarige för Ygeman-intervjun hörde av sig i onsdags och förklarade att UD äger frågan tyder på att Sverige åtminstone överväger det steget. 

Veckans härdsmälta 
FC Barcelona. Xavi är tränare, inte trollkarl.  

Veckans Zlatan-bok II 
SVT:s Jennifer Wegerup kommer med en bok om Zlatan i början av 2022.  Det är Ekerlids förlag som ger ut boken. 

Veckans moderna fotboll 
Investeringsbolaget som är knutet till NFL-klubben San Francisco 49:ers har en option att köpa hela Leeds United för fem miljarder kronor. Då ingår Elland Road. Sedan tidigare äger man närmare 47 procent. Klart att det är en bra affär för ägaren Andrea Radrizzani som var irriterad på twitter över skriverierna. Italienaren hävdade att även han hade en option att nobba. 

Veckans rapport från en rättsprocess i Qatar 
Abdullah Ibhais jobbade tidigare för Qatars VM-arrangör men blev av med jobbet och hamnade i konflikt med de styrande efter att ha stått upp för migrantarbetare. Det hela ledde till en femårig fängelsedom utan egentligen bevis och nu hungerstrejkar han. Lägg till att hans advokat är under tryck att kliva av från fallet. 

Veckans mirakeltränare  
Tobias Linderoth lyfte upp Skövde AIK i superettan.  

Veckans Qatar-brev 
Svenska fotbollsförbundets höjdare är på nytt besök i Doha och försöker sätta tryck på Fifa. Ännu så länge tyst från Fifa och så lär det förbli. 

Veckans snömatch 
Villarreal vann den uppskjutna snömatchen mot Atalanta och tog den sista platsen i Champions Leagues slutspel. 

Veckans tveksamma proffsland 
Grekiska fotbollsklubbar har skulder till över 1000 spelare och totalt handlar det om en kvarts miljard kronor. Allt enligt Fifpro. 

Veckans läsning 
New York Times jagar sanningen kring vad som hände när en PSG-spelare attackerades med järnrör och en lagkamrat pekades ut.  Mer komplext än de första rapporterna gjorde gällande. Qatar och Englands fotbollsförbund skrev för en del år sedan samarbetsavtal och där ingick att FA mest uttalat sig positivt om emiratet. I bakgrunden finns bland annat vapenaffärer där Qatar köper stridsflyg av Storbritannien och brittiska firmor får jobba med VM-arenor, enligt The Athletic. Intressant skildring av Evertons samarbete med ett spelbolag som knappt verkar finnas eller åtminstone omges av många frågetecken. Även andra Premier League-klubbar har liknande partners som Leeds och Newcastle. 

Veckans författare 
Tidigare AIK- och Häcken-tränaren Andreas Alm släpper en roman på bokförlaget Mondial. I april kommer En av elva som är Alms debut och i ett pressmeddelande säger han: ”Jag skrev boken för att vädra ut ett dammigt skåp: sättet både idrotten och det kringliggande samhället hanterar den enorma psykiska press som är inbäddad i det vi håller på med. Jag har haft bästa möjliga tillgång till elitfotbollen de senaste 25 åren och sett den moderna fotbollen växa tillsammans med psykisk ohälsa, både som fenomen och realiteter”. Det ska bli spännande läsning och min gissning är att han väljer romanformatet för då kan han beskriva verkliga händelser utan att riskera att någon kan gå efter honom rättsligt. 

Veckans moderna fotboll II 
Fremad Amager byter ägare. Från ett bolag med basen i Monaco till amerikanska ägare. 

Veckans läsarbrev  
Hej! Friad i rätten men sedan länge dömd i media. Inte vet jag vad jag ska tro men jag lutar åt att lita mer på domstolen än på gammalmedia. Social media läser jag inte i sådan här ärenden. Med vänliga hälsningar, Danne 

Hej Olof Det är nu det är dags för dig att börja svettas. Kindberg frikänd av Hovrätten. Ha en bra dag/ Bertil 

Kindberg. Tror det passar honom perfekt att gå in igen när man är på dekis och skall ner i superettan. Han löser lite sponspengar, tung tränare och bra trupp. Tar jämtarna tillbaka till finrummet. Hjalmar 

Svar: Först och främst väntar en rättegång till och innan Daniel Kindberg frias där är det svårt att se honom kliva tillbaka i Östersund. Det är uppenbart att om man läser domen så var det mer en förlust för åklagaren, även om det givetvis är en vinst för Kindberg. Åklagaren misslyckades med att bevisa det hela, men det var märkbart att det bandade materialet från tingsrätten var borta och därmed gick det inte att lyssna på alla. En av Kindbergs medåtalade som blev friad i hovrätten gick bort innan det var dags för förhandlingar i hovrätten. 

Veckans slutspel 
Tillsammans med Ebba von Sydow är jag i semifinal i Alla mot alla och kommande veckan handlar det om att kriga för att jaga den där jävla pokalen.   

Veckans läsarbrev II 
Hej! Är själv Zlatan fantast och sett de flesta av hans matcher förutom US äventyret. Men är det inte märkligt att Jannes fina resultat gått brant utför sen det började med att Zlatan skulle med igen. 

Han är nog kanske vår bästa forward ännu, men såg bl a sist att det blev pass till honom istället för egna avslut av både Forsberg och Isak. Så de andra verkar bli lite sämre av hans närvaro och ett mer statiskt spel. Inte hört frågan till Janne av någon. Sen kan man ju undra om man är fullt frisk när man tar med Granqvist i en trupp. Hade kanske varit bra att ta med någon yngre, speciellt nu när det visar sig att vi har rätt ont om backar, Speciellt i mitten. Tack för allt läsvärt. Fotbollsfantast Hasse 

Svar: Det var uppe på presskonferensen i samband med uttagningen av truppen till januariturnén till Portugal. Janne Andersson var fortsatt positiv till Zlatan. För egen del tycker inte jag att man kan skylla på Zlatan som spelade två VM-kval som man vann i mars och inte var med varken mot Ukraina i EM eller borta mot Grekland. Visst, han spelade mot Georgien men där måste man undra hur Viktor Claesson undvek att göra mål på Zlatans passningar. 

Veckans låt 
”Last Christmas” – Little Jinder. 

Veckans Leeds United 
Skadorna hopar sig: Kalvin Philips, Rodrigo, Liam Cooper och Patrick Bamford som knappt kom tillbaka innan han varit borta igen. Bamford skadade sig i samband med att han firade sitt sena kvitteringsmål mot Brentford efter lång tid som skadad. Det säger det mesta om Leeds pressade läge och nu väntar Chelsea borta, Manchester City borta, Arsenal hemma och Liverpool borta. Noll poäng är bra resultat. 

Veckans siffra 
3 904. Antalet miljoner euro som Premier League-klubbarna delar på i tv-intäkter 2022-25. La Liga tar in 2 103, Bundesliga 1 417 och Serie A 1 170. Kanske inte så underligt att Premier Leagues dominans understryks i pandemins tidevarv då andra intäkter svajar. 

Veckans poddintervju  
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman har ansvaret för idrott och han svarar på hur han ska hinna med idrotten, om att åka till OS i Peking och VM i Qatar samt synen på konflikten mellan polisen och fotbollen. Sedan tidigare finns över 330 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2021-12-10 kl 14:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS