Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Vi är många som är spelberoende på ett eller annat sätt

Lundhs Krönika

Spel på idrott är en gammal företeelse.
En del kan hantera det, andra inte – men spel kommer inte att försvinna.
Och vi är många som är spelberoende på olika vis.

Beslutet att skjuta upp IFK Göteborg-AIK och att erkänna problematiken med baksidan av spelverksamhet är ett kliv i rätt riktning för svensk fotboll. Under många år har vi inte tagit frågan på allvar, och då kan det lättare växa i det fördolda.

Är inte så naiv att jag tror att man kan utrota problemet, för det lär inte gå, men däremot kan man göra det betydligt svårare för de som vill påverka sporten på olika vis. Ett första steg är att erkänna problematiken, vilket man nu gjort.

Men det handlar om att förändra attityder och kanske inte låtsas att man kan spela lagom. För alla kan inte det. Det är lika fånigt som när fotbollsförbundet jobbade med Norrlands alkoholfria öl. Alla förstår att man vill sälja öl, och då inte alkoholfri öl.

Annons

För vi måste vara ärliga med att vi är många som är spelberoende på olika vis. Aftonbladets Simon Bank skrev en bra krönika och där han påpekade det ironiska i att Svenska Spels odds kommer att läsas efter en kvart av Blåvitt-AIK,  när den väl spelas.

Vid sidan om Banks krönika ligger just nu en blinkande annons för Livebetting. Utan insättning får man 100 kronor att spela för i mobilen. Ja, ni fattar, vi i medierna är också beroende av spelannonserna.

Någon mejlade mig och påpekade att Fotbollskanalens direktsändning av presskonferensen om försöket till att påverka Blåvitt-AIK inleddes med en spelannons. Så är det naturligtvis, för precis som Banks arbetsgivare så tar min arbetsgivare gärna emot spelannonser.

Discovery och MTG är placerade i utlandet och behöver därför inte ta hänsyn till svenska regler. Därför ser ni deras fotbollssändningar som är rätt kryddade med spelreklam. Utan de pengarna kan man inte ta hem rättigheterna till fotbollen som man vill visa, och som spelbolagen vill ha som spelobjekt.

Annons

Ja, det är en rejäl cirkel. Kampen om spelare är hård och det är därför inte bara medierna utan även klubbar, förbund och ligor ser till att knyta upp sig med spelbolag. Fotbollen går hand i hand med spelbolagen för de har pengar, och det är inget att hymla om.

Att Svenska Fotbollförbundet håller fast vid sin allians med det statliga spelbolaget Svenska Spel är förstås givet. Det är det enda som är helt grönt, även om en förändring är på väg, och SHL har gått sin egen väg och har ett utländskt bolag som sponsor.

Vi har vi under lång tid i Sverige levt med en slags dubbelmoral kring spel. Där det statliga spelbolaget Svenska Spel varje år langat upp miljarder till statskassan och samtidigt har man från statens håll hävdat att det varit kontrollerat och ordnat.

Sanningen är väl tyvärr att det finns folk som inte klarar av att spela överhuvudtaget. De förlorar allt. Precis som med alkohol så finns det många som hanterar bruket utan problem, men det är en del som inte fixar det överhuvudtaget och får sina liv förstörda.

Annons

Det är en knivig fråga, men det är också något vi måste ha upp till dagordningen. För i en tid när även fotbollspelare blir av med mycket pengar på spel så är de naturligtvis sårbara för folk som vill få dem att hålla igen i en viss match.

Ett förbud mot vare sig spel eller alkohol fungerar inte heller. Det kommer man att gå runt och dessutom finns det många som hanterar både spelande och alkohol. Varför ska de inte få lägga en hundralapp på hästar, lotter eller fotboll?

En teknikutveckling och medlemskap i EU med dess olika friheter för tjänster och kapital gör det ännu svårare att försöka förhindra spel av olika former, om man nu vill det. Ett gäng bolag har kontor på Malta och kör stenhårt mot den svenska marknaden. Över 80 spelbolag sägs vara aktiva i Sverige.

Spelberoendet är i Sverige för att stanna och det är lika bra att vi är ärliga kring det. Det finns både kostnader och risker med spelet, men det måste upp till ytan snarare än att man låtsas som att det är under kontroll.

Annons

Den svenska spelmarknaden ska avregleras och det är viktigt att man både ser till att det finns tydliga regler, ett knippe lagar som funkar 2017 och att polis och åklagare har resurser att gå efter de som inte följer det svenska regelverket.

Sedan måste man naturligtvis sätta av resurser för att ta hand om de som inte hanterar spelandet. Samhället har intäkter via spelet och en del av de pengarna måste gå tillbaka för att hjälpa alla som inte klarar av att marknaden är friare.

Lägg till att fotbollen måste ta sitt ansvar genom att på alla vis informera och förebygga riskerna. Dessutom ska man agera som i fallet med Blåvitt-AIK, att vara öppen och inte låtsas som att problemet bara existerar i utanför Sveriges gränser.

Veckans...

Helgens måste

Följa allsvenskan och Malmö FF-Norrköping sticker ut på söndag. Klart att även 08-derbyt på måndag lockar. Innan dess firar jag plats 98 på denna lista.

Helgens avstå

Att lämna Stockholm för jobb.

Veckans utbud

I USA gick det i april att se 359 fotbollsmatcher. Vi talar alltså om fler än tio om dagen. Likadant är det givetvis i Sverige och det är bara att inse att alla rättigheter inte kan vara värda jättemycket pengar, för det finns inte tittare till alla.

Veckans barturné

Frank Worthington kan vara på väg till Beachbar på Hanöhus. Minns ni inte Worthington så gjorde Offside ett reportage om engelsmannen, men hittar bara ett blogginlägg om det.

Veckans visselblåsare

Den eller de AIK-spelare som varslade ledningen om försöket att påverka matchens utgång. Viktigt.

Veckans brist på insyn

Fifa under nya basen Gianni Infantino verkar inte skilja sig särskilt mycket från Sepp Blatter när det gäller öppenhet. Infantino har dessutom rensat friskt inom Fifa. Om det är bra eller dåligt går att argumentera om, men norska Josimar har jobbat upp sina kontakter i den här världen och målar en rätt deprimerande bild. / Att Fifas nya generalsekreterare låter Fifa betala för städhjälpen är väl heller inget gott tecken. Dumpade Miguel Maduro ger en allt annat än smickrande bild.

Veckans utbildning

Italienska tränare firar triumfer i de flesta ligor. En förklaring går att hitta i Coverciano där man utbildar tränare i Italien.

Veckans siffra

205. Antalet miljoner kronor som Manchester United skickar till ägarfamiljen Glazer i USA för det senaste verksamhetsåret för klubben. Tydligt att de amerikanska ägarna gjorde en väldigt bra affär när man köpte United med lånade pengar och sedan lyckades lägga över lånen på klubben. Intressant jämförelse mellan Chelsea som sett en rysk ägare pumpa in miljarder och United som sett amerikanska ägare ta ut miljarder.  Apropå jämförelser så har United lagt ut mer pengar på spelarvärvningar de tre senaste säsongerna än vad Ajax gjort sedan 1940-talet.

Veckans journalistik

Kevin-fallet igen. Viktigt att påpeka att det inte går att slå fast huruvida bröderna är skyldiga eller ej, men det är skakande att det gått till så här i Sverige. Tre delar som ger bilder av ett rättssystem som förvånar. Även vi i medierna behöver tänka till. Hur kunde alla bara köpa polisens version? Och hur kunde man flera år senare lyfta fram detta som något väldigt professionellt? Parallellt pågår en nyförhandling kring Kaj Linna som dömts för Kalamarksmordet. DN:s Stefan Lisinski har följt ärendet och lyft det konstiga i domen mot Linna. Även podcasten Spår har granskat fallet och bidrog till att Kaj Linna fick resning.

Veckans ur askan och in i elden

Nottingham Forests supportrar slipper äntligen kuwatiern Fawaz al-Hasawi som misshandlade den. Frågan är om den nye ägaren är så mycket bättre? Den grekiske redaren Evangelos Marinakis äger Olympiacos, är anklagad för matchfixning och Uefa utreder fortfarande ärendet. Dock fick Marinakis klartecken av den engelska fotbollsligan.

Veckans mest givna nej tack

Vem är förvånad över att Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Krafth inte följer med till U21-EM i Polen? Långa säsonger och spel med A-landslaget och dessutom klubbyte för Augustinsson och möjligen även Nilsson Lindelöf.

Veckans upprop

Svenska Fotbollssupporterunionen skriver nu ett upprop mot AFC, Alex Ryssholm och för ett bevarande av 51-procentsregeln.  Med tanke på hur Ryssholm agerar mot lokala medier i Eskilstuna är det givet att ifrågasätta honom. Samtidigt måste svensk idrott gå mot en digitalisering av demokratin för att få demokratin att fungera ännu bättre. Medlemsstyrda föreningar funkar inte heller hundra, vilket vi sett många exempel på.

Veckans oro

Manchester United-Ajax är onekligen en häftig final i Europa League. Dock är det ont om biljetter till lagens fans, United och Ajax har fått vars 9500 biljetter men klubbarna ville naturligtvis ha fler men sponsorer och arrangörslandet Sverige fick en hel del av de 48 000 biljetterna. Priserna på svarta börsen är rejält uppskruvade och trots det riskerar det att komma många fans utan biljetter till Stockholm. Det finns en neutral fan zone i Kungsträdgården  och det är bara att hoppas att det blir lugna dagar i nästa vecka.   

Veckans mejl

Efter att jag i förra veckan skrev om kommunal sponsring inom fotboll i allmänhet och om Landskrona kommun och Landskronahems sponsring av Landskrona Bois kom ett mejl från det kommunala bostadsbolaget.

Hej, 

Läste din artikel:

Vill påpeka att Landskronahem är Ungdomspartner till Landskrona BoIS. Syftet med det är att skapa intresse för fotboll och föreningsliv hos våra hyresgästers barn. Detta för att barn och ungdomar ska få en aktiv och meningsfull fritid, som på sikt kan gynna våra bostadsområden. Landskrona BoIS anordnar bl a ett antal uppskattade lovaktiviteter där barnen deltar.

Med vänlig hälsning

Charlotta Karlsson

Marknads- och kommunikationsstrateg

Även om det inte syntes fullt ut på Bois hemsida så har alltså Landskronahem gått från att vara guldpartner till att vara ungdompartner. Landskronahem finns med under båda kategorierna och därför skrev jag om det.

Veckans drömavsked

Dirk Kuyt slog förvisso igenom i Utrecht men gjorde verkligt avtryck under sina första år i Feyenoord där han vann skytteligan år efter år och blev lagkapten. Holländaren spelade sedan för Liverpool och Fenerbahce under tio år men återvände till Rotterdam och Feyenoord 2015. I helgen gjorde han tre mål när klubben vann ligan för första gången sedan 1999 och några dagar senare. Blir glad bara av att titta på bilderna från segermatchen och firandet. Några dagar efter triumfen meddelade Kuyt att han slutar med fotbollen.

Veckans gåta

Hur kan Svenska Fotbollförbundet behöva reservera fyra miljoner kronor som trolig förlust för att arrangera finalen i Europa League? Rätt obegripligt att Uefa inte tar den kostnaden.

Veckans tecken på nya tider

Facebook har tidigare förvärvat rättigheter till La Liga, mexikanska ligan i fotboll och MLS. Nu har man kommit överens med den amerikanska baseballigan om att sända en match i veckan. Eventuella baseballfans i Sverige ska dock inte jubla, det är bara för Facebook-användare i USA.

Veckans varning

Hösten 2008 kollapsade en del av den amerikanska ekonomin mycket på grund av frikostiga lån från banker till och det fick följdverkningar över hela världen. Nu har USA återigen passerat den lånenivån.

Veckans Leeds United
Ännu ingen manager. Det börjar där.

Veckans låt
”Bäst” – Oskar Linnros.

Veckans podd

Jesper Blomqvist var med och vann trippeln med Manchester United 1999 och vet hur det är att spela en europeisk final för klubben. I poddintervjun berättar han om när han förlorade kärleken till fotbollen, om sin syn på Mourinhos United, om vad som tog honom till toppen och mycket mer.

Sedan tidigare finns närmare 150 poddintervjuer via länken här.

Veckans citat

Jag ville bara stoppa anfallet, jag trodde att jag tog boll. Jag tycker att det är gult.”

MFF:s Franz Brorsson efter det rörda kortet som ingen kan försvara. 

Publicerad 2017-05-19 kl 16:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS