Helgens måste
Allsvensk premiär. Studion på söndag med Lasse Granqvist och Alexander Axén och Friends Arena på måndag för AIK-Dalkurd. Gästar även Nyhetsmorgon, lördag 08:15, för att prata om premiären och tippa hur det slutar.
Helgens avstå
Kyrkan.
Veckans efterlysning av en ”Rooney Rule” i svensk fotboll
I veckan skildrade Expressens Noa Bachner hur svårt svensk fotboll har att leva upp till devisen för sin kampanj ”Alla är olika – olika är bra” i siffror och med en hel del intressanta inspel från en del inblandade. Ett väldigt bra reportage och befäster det Simon Bank tog fram 2013 och som även Fotbollskanalen visade många prov på 2015. Alldeles för lite händer när det gäller att spegla mångfalden och för mig är fotbollen inte en folkrörelse längre, med tanke på hur få av utländsk härkomst som syns. Det måste börja i toppen och förbundets valberedning borde se till att något händer. Har många gånger pekat på det felaktiga i att Janne Anderssons gigantiska ledarstab bara innehåller en amerikan och en engelsman och att det har sett likadant ut på damsidan. Alla tittar uppåt och det är där det måste hända. Kan inte förstå att SvFF som krävde att Janne Andersson hade en assisterande förbundskapten inte krävde att det skulle vara mångfald i ledarstaben. Sedan är det positivt att Özcan Melkemichel bröt igenom en allsvensk mur och fick ett toppjobb och framöver lär det bli fler än Poya Asbaghi och Azrudin Valentic. Ändå slående att svensk fotboll, som bestämt sig för att kvotera in kvinnor för att nå jämställdhetsmålen lite mindre sent än vad det pekar på, skulle behöva något slags Rooney-rule. Ursprungligen en regel från amerikanska NFL som instiftades 2002 och där klubbar måste intervjua kandidater som har en minoritetsbakgrund. Något som kan leda till nödvändiga diskussioner.
Veckans quick-step
Gustav Engvall till Blåvitt, men det kostade uppenbarligen både en offentlig ursäkt från Mats Gren och att man löste skulden till anfallaren.
Veckans läsarbrev I
Hej Olof. Vad har du mot MFF och Zlatan kortfattat. Det jagande du håller på med att leta upp gamla saker som finns överallt är patetiskt. Mvh Christer
Jag har inget emot varken Malmö FF eller Zlatan.
Veckans lärdom
Att förklaringen till att en del engelska spelare hamnar i Sverige hänger ihop med en satsning från den engelska ligan som har stöd av EU:s utbytesprogram Erasmus.
Veckans Ulf Lundell
En gång i tiden sa Lundell följande: ”En inställd spelning är en spelning det också eftersom det väcker känslor som saknad, irritation och bitterhet. Och de inställda konserterna är ju det enda folk pratar om, så något måste de ju betyda”. Även om Lundells citat fått en annan utformningen genom åren kan man konstatera att IFK Malmö gör en slags Lundell genom att inte hålla något årsmöte. Vilket minst sagt väcker känslor i och kring klassikerklubben.
Veckans mejl
Från en av SvFF:s jurister till mitt bokförlag med frågan om att få ta del av min bok om allsvenskan i förväg. Det fick man inte, utan SvFF fick vänta precis som andra. Ändå kan man undra vad som gör att ett förbund via en av sina jurister vill ha tag i en bok i förväg? Vad är de rädda för?
Veckans återkomst
Moestafa El Kabir tillbaka i BK Häcken. Kanske den pjäs som saknades i Andreas Alms lagbygge?
Veckans fråga
Kan man utreda om svenska fotbollsförbundet utsätter damerna i landslaget för diskriminering genom att betala herrarna mycket mer? Frågan ställd av KIT. En intressant frågeställning men det borde vara väldigt lätt att argumentera med hjälp av skillnaderna i intäkter. Sedan borde verkligen förbundet föregå med gott exempel genom att ersätta spelarna i A-landslagen på liknande vis, men det kan knappast anses vara diskriminering då damerna får mycket större andel av sina intäkter än herrarna.
Veckans läsarbrev II
Gult kort, Olof Lundh. Journalistkåren åker med samma plan som fotbollslandslaget till Rumänien. Det trodde jag var ett förlegat färdsätt inom kåren. Jag tyckte mig också kunna ana en nyfunnen kamratlig ton mellan Lundh och Andersson i efter-matchen-intervjun i TV 4. Men jag kan förstås ha uppfattat saken fel, trött som jag var efter att tittat på något som kallades landslagsfotboll i nittio minuter. Bästa hälsningar
Leif
En varning jag kan ta. Upplever inte att en flygresa med landslaget, där vi hålls på säkerhetsavstånd från spelarna är något som påverkar bevakningen. Förlegat sätt? Jag har bevakat landslaget under lång tid och det är nytt att man någon gång då och då kan köpa in sig på en plats på planet. Det har inte bidragit till någon förändring. Janne Andersson kan ta en del frågor och det utan att ta allt personligt. Upplever att det finns en bra respekt och att han köper alla frågor utan att reagera negativt.
Veckans vinnare
Förre Leeds-spelaren Lewis Cooks morfar som vann närmare 200 000 kronor när barnbarnet fick debutera för England.
Veckans Leeds United
Seger mot Bolton men med bara sju matcher kvar och för långt upp till kvalplatsen så är säsongen i princip över. Pontus Jansson har till och med bokat biljetter till cupfinalen Djurgården-Malmö med tio polare…
Veckans solkiga maktkamp
Inte nog med att den förlorande sidan i maktkampen om Landskrona Bois antyder att klubben kan gå i konkurs i Kvällsposten, man har även förmått många sponsorer att dra tillbaka sitt stöd. Runt tio företag bryter ingångna avtal med klubben. Storsponsorn Peter Condrup som pratade om sin kärlek för klubben bytte snabbt och hans företag Akea är nu ny Guldsponsor och matchdräktssponsor för Helsingborgs IF. Nu dementerar den sittande styrelsen att klubben är konkurshotad, men att läget är tufft. Från sidan framstår det som om den förlorande sidan av maktkampen verkar vilja sänka klubben. Att allt bara handlade om makt och egen prestige och knappast någon kärlek till Landskrona Bois.
Veckans låt
”I Owe You Nothing” - Seinabo Sey.
Veckans poddintervju
Bröndbys svensk Simon Tibbling som berättar om varför han nobbade A-landslaget i januari, om drömmen att följa polaren Ludwig Augustinsson och varför Djurgården är klubben han vill återkomma till. Sedan tidigare finns över 185 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.
Veckans läsarbrev III
Hej! Vad menar du att det skulle finnas mindre att göra i Östersund än i Stockholm?!?!?! Beror väl helt på vad man har för intressen. Östersund är en event-, idrotts- och fritidsstad. Så gillar man sånt så finns ju minst lika mycket som i Stockholm och Malmö. Sedan om du oavsett om du bor i Stockholm, Malmö eller Östersund. Hur många av alla i staden känner du? Hur många ser du? 30 minuter från Stortorget i Östersund bor cirka 100.000 personer. Men om man är riktigt social så kanske man under sitt liv kommer att kunna hinna lära känna 5000 av dem. Övriga 95.000 kommer kanske aldrig ens veta om att de existerar. Vad gäller nattliv så kan det bli mycket bättre. Men det finns pubar och barer. Åre är ju bara 60 minuter bord med taxi eller lokaltrafik. Sedan om man inte är nöjd är det väl bara att som de gjorde i Las Vegas (å det gör vi). Vi skapar det vi vill ha. Inte gnäller på att saker inte finns och att inte någon skapar det. Listan kan ju göras oändlig om man är lika allätare som jag.
Besöka bästa japanska vägkrogen enligt Wallstreet Journal som ligger nästan vi Jämtkraft Arena (heter Take Mikado och är endast förbokning någon månad innan)
Alla andra kanonrestauranger som finns i och runt Östersund (man måste förboka på i någon vecka innan)
Frösö djurpark
Spela golf på en av Sverigs finare golfbanor på Frösön (även i Åre mm)
Åka snowboard
Åka wakeboard
Dyka
Grottvandringar
Gå olika former av kurser
Se fotboll i världsklass
Se vintersporter i världklass
Oändligt med fantastiskt fiske
Oändligt med olika former av jakt
Alla former av sporter går att utöva på kanonanläggningar
Gå på bio
Gå på teater
Gå på konserter
Gå på Storsjöyran (www.yran.se)
Tar bara typ 60 minuter till att gå bio eller något att i City eller på Hötorget också och London ligger ju bara 2 timmar bort med flyg. Så varför skulle det vara lättare att fokusera på sin fotboll i Östersund? Vill man fokusera så kan man det oavsett var man spelar. Östersund är ju inte Camp likt som Floyd Patterson mm när de åkte till det klassiska Vålådalen och stängde in sig i en vecka (i närheten av Åre).
Mvh, Magnus
Bakgrunden till mejlet är att jag i poddintervjuer med Sotirios Papagiannopoulos och Kena Sema pratat om att det varit lättare att fokusera på fotbollen då det inte finns så mycket att göra i Östersund. Det var mittbacken som förklarade sina framgångar på planen och jag frågade Sema om det. Uppenbarligen har Papagiannopoulos inte koll på utbudet eller så har han andra intressen. Likadant är det nog för mig, men nu vet vi att Östersund har mer än ett vasst fotbollslag.
Veckans citat
”Enligt mig är det ganska sjukt. Vi vann 4-5 matcher när han startade och han gjorde det bra, men sen fick han inte spela mer. Det är den tråkiga delen av fotbollsvärlden med mycket politik. Jag försöker hjälpa Pawel varje dag och hålla honom på gott humör. Han gjorde det bra när han spelade och han förtjänar mer, men sen kan jag förstå nya tränaren som kanske inte sett Pawel så mycket.”
Pontus Jansson om att förre MFF:aren Pawel Cibicki ofta inte ens fått plats på Leeds bänk under våren. I samband med lördagens seger satt Cibicki på bänken men fick inget inhopp.