Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sorgligt att arkitekten till det moderna MFF inte får se triumferna

Allsvenskan

VÄSTERÅS. SM-guldet får vänta lite till för Malmö FF.
Sorgligt bara att Håkan Jeppsson inte får vara med och se hur hans arbete lever vidare.

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från VSK-MFF i spelaren ovan.

Malmö FF var på väg mot SM-guldet i Västerås efter att Erik Botheim högg på returen från Hugo Bolins skott och norrmannen skickade in 0-1 efter en dryg kvart. Tre poäng hade inneburit guldfest efter en hemresa från Arlanda, men allsvenska jumbon Västerås såg till att hålla liv i sitt eget hopp och stoppade MFF-firande.

Under den andra halvleken var det som om Malmö FF slog av på takten och slutade spela. Parallellt var hemmalaget tvunget att satsa mer och ta risker och man gjorde det bra. En långboll gav resultat och Pedro Ribeiro kunde skicka in kvitteringen. Det fanns lägen åt bägge håll till ett vinnarmål, men icke.

Annons

Det var ingen stor fotbollsmatch på plasten i Västerås och poängtappet är inget som ändrar på Malmö FF:s väg mot SM-guldet. Redan söndag eftermiddag kan det vara klart. Om Hammarby och Djurgården spelar oavgjort vinner Malmö allsvenskan, annars kan det få vänta till måndagen 28 oktober då Blåvitt kommer till Eleda Stadion om inte Hammarby vinner derbyt och sedan tappar poäng mot Sirius.

SM-guldet blir Malmös fjärde på fem år och det nionde av 15 möjliga sedan man hissade pokalen hösten 2010. Det året skedde ett skifte som haft stor betydelse för föreningens moderna historia. Över 600 medlemmar kom till årsmötet på dåvarande Swedbank stadion i slutet av februari 2010.

På punkten stod nyval av ordförande. Bengt Madsen skulle avgå efter att ha lett klubben sedan 1999 och även sportchefen Hasse Borg skulle kliva åt sidan. Håkan Jeppsson som likt Madsen kommit in i Malmös styrelse via bordtennissektionen blev efter flera år i styrelsen vald till ny ordförande.

Annons

Och med Jeppsson som ordförande lades en grund som Malmös moderna framgångar vilar på. Han avled överraskande hösten 2018 och det är sorgligt att han inte får uppleva kliven Malmö FF tar. Som ett nytt SM-guld, återigen spel i Europa League.

Det är naturligtvis inte så att Håkan Jeppsson låg bakom allt, men han var tongivande när man fullföljde en del av tankarna och strategierna som Lars-Christer Olsson tagit fram i en utredning i slutet av 00-talet. Lägg till det att Jeppsson klarade av att få styrelsen att arbeta långsiktigt och strategiskt snarare än vara en del av det dagliga arbetet.

Svensk fotboll och även Malmö FF har i perioder haft en rad starka män som ofta varit förtroendevalda men även agerat som tjänstemän. Stig Nilsson, Stig Svensson, Eric Persson, Anders Bernmar, Gunnar Larsson och Hans Cavalli-Björkman, Lars-Åke Lagrell, Lennart Johansson och Bengt Madsen. Peter Hunt i mer modern tid.

Annons

Personer som gärna deltog i diskussioner, debatter och medier. Personer som tog mycket plats. Många av dem var duktiga och bidrog till att föreningar eller förbund var framgångsrika, men där det hängde mycket på just dem. Det fanns ingen riktig struktur att falla tillbaka på när de lämnade och inte sällan säckade verksamheten efter det.

Under sin tid som MFF-ordförande såg Håkan Jeppsson till att hålla sig borta från det dagliga och även om de första rekryteringarna inte alltid var klockrena (Pelle Svensson som vd, Per Ågren som sportchef) så hittade man rätt 2013. Då Niclas Carlnén och Daniel Andersson kom in som VD och sportchef och därefter har det rullat på.

Nej, det har inte blivit SM-guld och Europa varje år men över tid har MFF presterat och byggt kapital. Inte heller har det gått perfekt när man försökt utveckla organisationen. Satsningen på Andreas Georgson och säsongen 2022 var en rejäl plump, men det är få föreningar som alltid går starkt.

Annons

Håkan Jeppsson var en framgångsrik affärsman i det civila och såg till att Malmö FF ryckte i den svenska fotbollsmiljön. Han var blott 57 år gammal när han gick bort av ett medfött hjärtfel. Klubben sörjde honom men visade kraft när man slog Besiktas borta en vecka senare och gick vidare till sextondel i Europa League.

Klart att Malmö FF-medlemmar kunde vara oroliga vid hans frånfälle men det var uppenbart att Håkan Jeppsson bidragit till att det fanns en struktur. Efter det har klubben gått ännu starkare än under hans åtta år som ordförande och på alla plan har man tagit kliv. Vilket är en del av ett mäktigt arv som Jeppsson lämnat efter sig, men det är sorgligt att han inte får se vad han var med och lade grunden till.

Så när det väl är dags att fira nästa SM-guld ska MFF-medlemmarna skänka mer än en tanke till Håkan Jeppsson. Han moderniserade föreningens styrelsearbete och det är en stor förklaring till att Malmö FF ryckt till sig en rejäl ledning i svensk fotboll.

Annons

Avslutningsvis...

Helgens måste
The Apprentice på bio.

Helgens avstå
Träning.

Veckans spännande skifte
Therese Sjögran lämnar Rosengård. Klubblegendaren är inte nöjd med riktningen som Rosengård tar och ska nu vara klar för Manchester City, enligt The Athletic. Oerhört spännande att se vad hon kan göra i en klubb med rejält med resurser och det går att förstå att hon vill lämna Rosengård. Avslutningen är magnifik och det efter en karriär i klubben som saknar motstycke. Även spännande att se om hon vill säga något om ägarna och deras syn på jämställdhet.

Veckans marknadssnack
Rättigheterna till allsvenskan och superettan har varit ute på marknaden i ett par olika processer senaste halvåret. Det är agenturen CSM, som även sålde danska fotbollsligan och SHL 2016, som är utvald att sälja. Första gången sedan mitten av 1990-talet som svensk elitfotboll inte anlitar Rune Hauge. TV4, Dazn och Warner Discovery har pekats ut som de mest drivna budgivarna, enligt personer med insyn. I veckan kom liknande uppgifter från flera personer om att TV4 och Warner Discovery har lämnat bud men att det är oklart om streamingjätten Dazn är kvar i processen. TV4 uppges vara högst, men, och det är ett viktigt men, än har inte Sef och CSM fått vad man vill ha för rättigheterna och därför inte sålt något ännu. Det nuvarande avtalet, som man skrev med Warner Discovery 2017 och som började gälla 2020 löper ut efter säsongen 2025. Frågan för Sef är om man ska ta det bud som gäller nu eller avvakta och se om marknaden är bättre om sex eller nio månader. De rättigheter som sålts på den svenska marknaden på sistone har affär dröjt till tätt på avspark. Serie A såldes två dagar före premiären och Uefas cuper blev klara blott några månader innan de drog i gång. I dagsläget har Sef runt 560 miljoner kronor för en säsong och det är för både allsvenskan och superettan. Sef:s nya generalsekreterare Johan Lindvall har internt talat om ett mål på 800 miljoner kronor, men det finns inget som tyder på att man kommer nära det.

Veckans svenska frälsare
Jimmy Thelins Aberdeen tappade sina första poäng för säsongen, men med tanke på att man låg under med 2-0 borta mot Celtic och ordnade 2-2 var det mer än godkänt. Sir Alex Ferguson, som var tränare för Aberdeen under klubbens storhetstid, satt på läktaren.

Veckans staty
Fint att Ove Kindvall får staty i Norrköping. Han gjorde avtryck som spelare både där och runt om i Europa och på måndag blir han evig när statyn avtäcks inför mötet med Brommapojkarna.

Veckans jakt på en plats i Uefas exekutivkommitté
För ett par veckor sedan skrev jag om att Fredrik Reinfeldt visat intresse för att ta en position i Uefas exekutivkommitté när Karl-Erik Nilsson lämnar i vår. Något SvFF-basen bekräftade när jag intervjuade honom i Bratislava, även om han poängterade att det handlade om ett svenskt intresse. Trots att Sverige är störst av de nordiska länderna är det långt ifrån givet att Fredrik Reinfeldt skulle vinna en sådan kamp. Det är inte ens givet att Norden får ha två platser, och DBU:s Jesper Möller sitter på ett mandat till 2027. Norges Lise Klaveness har varit intresserad tidigare och ställde upp i valet 2023 och även Finlands ordförande Ari Lahti är intresserad av en Uefa-post. Sveriges nuvarande förbundsledning har inte imponerat på Uefa eller andra nationsförbund med tankarna på att skrota Futsal-landslaget, enligt flera uppgiftslämnare. Något man fick backa på, men man har skurit hårt i futsalbudgeten. Lägg till att SvFF-basen Fredrik Reinfeldt inte heller är på alla landskamper vilket förvånar i de här kretsarna. Lägg till att det krävs mycket arbete för att bli invald i Uefa och Karl-Erik Nilsson jobbade hårt i flera år innan det blev verklighet. Man kan tro att Nilsson skulle kratta för Reinfeldt, men så blir det inte enligt de uppgifter jag hör. Karl-Erik Nilsson har inte sagt något offentligt, men det är klart att SvFF:s tydliga ställning kring svensk idrotts linje mot Ryssland, när Nilsson sagt en sak i Uefa och till slut fick lämna som RF-bas, inte var förbrödrande.

Veckans läsning
Nick Harris om hur Manchester City vs Premier League utspelar sig i de engelska medierna. Intressant inblick av en mycket kunnig reporter som nu kör sin verksamhet via Substack.

Veckans avancemang
Malmö FF är tillbaka i allsvenskan för damer. Damverksamheten bröt sig loss för 20 år sedan och två år senare bytte man namn till LdB FC Malmö innan man 2014 blev Rosengård. Efter tryck på Malmö FF drog man i gång verksamhet för flickor innan man var på väg att gå ihop med LB07. Medlemmarna sa nej till att på så sätt komma in högre upp i seriesystemet direkt utan man fick börja i division 4 2020. Från och med 2025 är man i allsvenskan vilket är en imponerande resa och garanterat bra för högsta serien och på kort sikt är det bra för Malmö där det blir heta derbyn. Sedan kan man flika in att Malmö FF trots allt fick en del hjälp av att man lockade många från Dösjöbro den där vintern. Så helt från grunden var det inte.

Veckans Israel-Palestina
I samband med att Israel mötte Italien i Nations League i Udine var det en demonstration med cirka 1000 personer och banderoller mot det israeliska landslaget. Matchen spelades under ett enormt säkerhetspådrag. Italien vann med 4-1.

Veckans SvFF-röra
Fortsatt hårt tryck på distriktens tre representanter i förbundets styrelse att agera och sätta sig in i frågor. Det är uppenbart att man trots sju månader i styrelsen inte har full koll på allt. Redan klart att Svealands Nina Lindström lämnar, återstår att se om Götalands Martin Åkerman och Norrlands Lena Wallgren får nytt förtroende av valberedningen. Många ute i distrikten är besvikna i svallvågorna av besparing, vantrivsel och futsal-kaos och hade velat ha tydligare agerande. Uppland har dragit i gång en process för att försöka få till en oberoende utredning av vad som skett på förbundet. Vi får se om fler distrikt hakar på och skriver under.

Veckans låt
"Marbella" - Ant Wan.

Veckans Leeds United
Tung derbyseger mot Sheffield United fredag kväll. Många skador oroar men det blev 2-0 och inte ens ett skott på Leeds målvakt Illan Meslier. Kanske var tur med tanke på hur Sunderland kvitterade.

Veckans poddgäst
Marcus Antonsson är gäst och talar om fotbollslivet i Australien, om att jaga äventyret, om det enkla skälet som tog honom till Saudiarabien, om att vilja spela länge och om att allsvenskan lockar. Sedan tidigare finns över 445 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/lundhpod/ God lyssning!

Publicerad 2024-10-19 kl 19:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS