Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stryka medhårs är inget journalistiskt uppdrag

Lundhs Krönika

I veckan kom frågan om jag ibland vaknar och tänker, i dag ska jag skriva något positivt.
Sanningen är att jag inte vaknar och tänker att jag skriva något kritiskt. Utan händelserna får styra.

Foto: Bildbyrån.

Under åren som journalist är det många som gärna tryckt på att vi ska skildra det positiva med idrotten. Att vi ska strunta i det negativa. Oavsett om det varit Rikard Norling, Tommy Söderberg eller Pia Sundhage har de alla haft en god tanke i vad journalistik kan vara. 

Självklart förstår jag hur de resonerar. Att det är roligare att ta del av berättelser om framgång efter många år slit eller hur ideellt arbete skapar en grund för unga tjejer och killar att förverkliga drömmar. Vi behöver alla positiva nyheter snarare än att dras ner av ännu en deppig granskning.

I veckan som gick var jag via Dagens Industri, som jag skriver krönikor för, inbjuden på tidningens Gasell-gala. Där man uppmärksammar företag som på olika vis gjort avtryck. Antingen via stark ekonomisk tillväxt över tid eller att man haft annan effekt om kring hållbarhet.

Annons

Vid mitt bord satt även prins Daniel som är mycket intresserad av idrott. Han ville prata ishockey kontra fotboll med tanke på att TV4 i en rad hockeysändningar talat om ekonomiska frågor. Prinsen hade sett en del och vi pratade om den delen där jag var med och jämförde förutsättningar för klubbar i fotboll och ishockey.

Något senare pratade vi journalistik och det var då prins Daniel undrade kring om jag ibland vaknade och tänkte att i dag ska jag skriva något positivt. Prinsen hade i varje fall så mycket koll att han visste att det fanns en kritisk ansats i mycket av det jag gjorde, men det gäller ju betydligt fler än mig.

Det enkla svaret är att om det inte funnits en massa att ifrågasätta och skildra så hade journalister inte gjort det. Oavsett om det handlar hur klubbar tävlar om talanger, hur man selekterar bland barn till spelarförsäljningar, maktkamper och en del brottslighet på antingen läktare eller i samband med spel på matcher.

Annons

Nu ska det inte framstå som om prins Daniel efterlyste positiva skildringar. Han verkade snarare nyfiken på hur det är att verka som journalist när man har en kritisk ansats. Att oavsett om man bevakar politik, näringsliv, kultur, kriminalitet eller sport så kan man befinna sig i situationer där man inte är uppskattad eller ens önskad.

Det får man leva med. Det är ingen hemlighet att många journalister är ansatta på olika vis. Klart att det är nyttigt att man blir ifrågasatt men det kan också vara dränerande att känna av starka känslor i form av mejl, reaktioner via sociala medier eller att det når en på andra sätt. Det tar på alla personer, det är jag övertygad om.

I teorin är nog de flesta övertygad om att en fri press är av godo. Att man ser värdet av granskningar som gör att frågor diskuteras och missförhållande blir belysta. Tyvärr är det ofta så att man gillar granskningar så länge ens egen organisation inte blir utsatt.

Annons

I samband med att Fredrik Reinfeldt förklarade varför man stöttar VM i Saudiarabien har SvFF-basen lyft att ett av kraven är ”goda förutsättningar för fri media att bevaka mästerskapet efterlevs”. Och min bild av hur SvFF själv ser på fri media är knappast att man tar emot den med öppna armar. Snarare tvärtom.

Under många år har det frågats efter källor och bara det att många på SvFF i dag inte vill kommunicera med annat än en annan telefon och annan mejl tyder på de inte känner sig trygga. Vädjande om att tänka efter innan man talar med medier har också en effekt kring hur vi i media kan granska.

För egen del vaknar jag inte med tanken att jag ska skriva negativt eller positivt. Jag är nyfiken och vill försöka berätta något som förhoppningsvis inte är känt. Min tro är att i princip alla journalister har en liknande inriktning men att fler parametrar spelar roll när det slutgiltiga urvalet görs.

Annons

Naturligtvis handlar det om vilket media och vilket tilltal som gäller. En del har ett mer positivt anslag och det präglar givetvis de journalister som jobbar där. Kommersiella medier lever på att sälja något och styrs delvis av sin publiks beteende. Om läsare, tittare och lyssnare enbart ville ha positiva historier hade det fått ett genomslag. Var så säkra.

Jag kan snarare känna att sportjournalistiken ibland fastnar i mer hyllningar än granskningar, men utvecklingen har gått åt rätt håll. Blir ändå nyfiken. Vad vill ni ha? Mera granskningar? Mer kritik? Eller ska det stöpas om mot det positiva. Mejla mig med era önskningar: olof.lundh@tv4.se

Publicerad 2024-12-08 kl 12:25

Avslutningsvis...

Helgens måste
En resa för att samla in några poddintervjuer inför helgerna. Blir en tur till Frankrike. 

Helgens avstå
Handbolls-EM. Det lyfte aldrig för svensk del. 

Veckans avancemang
Sverige excellerade mot Serbien på Tele2 Arena, vann med 6-0 (totalt 8-0) och tog sig till EM i Schweiz. Vilket var givet att man skulle och det var ett steg framåt spelmässigt i hemmamatchen. Ändå kan det bli ett tuffare mästerskap än vanligt för Peter Gerhardssons landslag. I och med att man behövde spela playoff är man i seedningsgrupp 3 inför EM-lottningen 16 december. Vilket kan innebära en rejäl uppförsbacke från start. Så här ser seedningspotterna ut:

1. Frankrike, Tyskland, Spanien, Schweiz.
2. Italien, Island, Danmark, England.
3. Nederländerna, Norge, Belgien, Sverige.
4. Finland, Polen, Portugal, Wales.

Fyra grupper väntar i EM och blott de två första lagen i varje grupp avancerar. Om Sverige har otur och får England och någon av de tre stora i seedningspott 1 blir det tufft att ta sig vidare. Drömmen vore att få Schweiz med Pia Sundhage som förbundskapten ur grupp 1. Arrangörslandet är inkvoterat i seedningspott 1 och ur pott 2 vill Sverige slippa England. 

Veckans rop på hjälp
Hej Olof, jag heter Erik Lätth och jag är fotbollstränare och styrelsemedlem i Sommens AIF, en lite fotbollsklubb belägen i Tranås kommun och har nu ställts för tre jättestora problem. Nämligen framtiden för tre av våra spelar, lagkamrater och vänner. Dessa tre killar kom till Sverige 2015 precis som så många andra ensamkommande killar från Afghanistan. Alla tre har slutför sin utbildning, har jobb och klarar idag 80% av medianlönen vilket är ett krav för att visa att man klara skn egna försörjning. Men. Detta räcker inte enligt migrationsverket då alla tre vid något tillfälle inte kommit upp till just den gränsen även om de gör det idag. I veckan kom det slutgiltiga beslutet för den första av de tre och hans AT-und (arbetstillstånd under asylprocess) drogs in. Detta innebär att han riskerar böter om han jobbar och företaget han jobbar för riskerar böter och fängelse. Han har heller inget pass eller ID. Han har heller ingen rätt till bidrag. Men han kan heller inte bli utvisad till Afghanistan, då Sverige inte har ett utlämningsavtal med talibanregimen. Så han hamnar i limbo där ingen vet någonting och han kan inte på något sätt göra rätt för sig. Detta kommer med största sannolikhet även hända de andra två. Jag känner mig arg, frustrerad, uppgiven men framför allt ledsen. För det här känns inte på något sätt rimligt. Och händer detta tre i mitt lag bör det även vara en större fråga som behövs lyftas och ändras. Och därav detta mejl till dig. Hjälp! // Erik 

Svar: Bistert läge och är det någon som har idéer eller tankar på hur man hjälper Erik, killarna och Sommens AIF. Mejla mig: olof.lundh@tv4.se så ser jag till att det går vidare.

Veckans moderna fotboll
Saudiarabien kan delta i sommarens Gold Cup i USA och Kanada. Gold Cup är mästerskapet för länderna Nord- och Mellanamerika samt Karibien och anordnas av Concacaf som är konfederationen som styr fotbollen i regionen. Saudiarabiens investeringsfond har investerat i Concacaf och det statliga saudiska oljebolaget Aramco är Concacafs officiella energipartner. Qatar gjorde liknande och landslaget var också med Gold Cup både 2021 och 2023, men även i Copa America och i Europas VM-kval.

Veckans mäktiga kartläggning
Danska Play The Game har gått igenom hur Saudiarabien ökat på sitt inflytande i sportens värld. En oerhört intressant skildring av hur landet med hjälp av miljarder från olja och gas blivit en stark spelare. Över 900 sponsoravtal. Runt 50 avtal om samarbete med nationsförbund och konfederationer som oftast innebär att Saudiarabien skickar in pengar. Det deppigaste är kanske inte att Saudiarabien med hjälp av sin bankomat försöker sporttvätta utan att de flesta i idrottsvärlden står i kö för att ta emot pengar i utbyte mot att assistera kronprinsen och diktatorn Mohammed bin Salman att ge landet ett annat lyster.

Veckans läsarbrev I
Om du nu har problem med att fotbolls VM går i Saudi? Så byt job och apropå damspelarna som uttalar sig det är ju jävligt lätt att uttala sin när man inte ska spela där och du bara hyllar o slickar deras rövar. För övrigt var Qatar ett fantastiskt fotbolls VM och Saudi kommer att bli ännu bättre. Mats 

Svar: Det är skönt att vi i Sverige åtminstone får tycka olika. Till skillnad från i Saudiarabien.

Veckans journalistlön
Stephen A Smith är en av ESPN:s främsta och nu är han nära ett nytt frilansavtal på fem år värt runt 100 miljoner. Och inte kronor utan dollar. En dryg miljard kronor för Smith som är en färgstark karaktär som jobbar mycket med skarpa åsikter. Han är tillräckligt populär för att ESPN vill säkra honom över fem år och det i en tid när den amerikanska sportjätten skurit ganska hårt bland stjärnorna framför kamera. Inte för att jag går i gång på Smiths verbala passningar i krönikeform, men det är många som gör. Får ge Stephen A Smith att han varit tydlig hela vägen om att han ska ha vad han är värd och att hans ribba legat på 20 miljoner dollar per år.

Veckans "omröstning"
På onsdag klappar Fifas 211 medlemsländer igenom arrangörerna av VM 2030 och VM 2034 på en digital extrakongress. Upplägget för VM 2030 är sex länder och där tre matcher går i Sydamerika (Argentina, Uruguay och Paraguay) innan resten spelas i Portugal, Spanien och Marocko. VM 2034 är enklare med Saudiarabien som enda arrangörsland. I samband med extrakongressen på onsdag dör också de reformer som Fifa införde efter korruptionsskandalen 2015. Då bestämde man att aldrig dela ut mer än ett mästerskap i taget, att Fifa-kongressen skulle rösta om vilken kandidat som var bäst plus att man adderade mänskliga rättigheter som en parameter. Allt för att göra processen öppnare. Till det här beslutet har Fifa-basen Gianni Infantino tryckt igenom VM-arrangörerna i Fifas styrande råd och det finns inget att rösta om för Sverige och andra länder. Man tar beslut om två mästerskap på en gång. Och mänskliga rättigheter är ingen parameter som man väger in. Då hade knappast Saudiarabien fått ett VM. En del undrar varför inte Marocko ifrågasätts mer. Vilket är en korrekt observation då det knappast är en demokrati och man är i en konflikt om västsahara. 

Veckans TV-serie
SVT:s Dokument inifrån: Det svenska styckmordet. Nu är även del två släppt. Starkt berättat av Dan Josefsson (som även låg bakom Fallet Kevin som också var ett rättsövergrepp) och Johannes Hallbom om ett styckmord som fick oerhörd uppmärksamhet i mitten av 1980-talet. Kan bara hålla

Veckans verklighet
Bundesliga och Bundesliga 2 skickade ut ett pressmeddelande om hur nöjda de var med det nya mediaavtalet värt 1,12 miljarder euro per säsong med start hösten 2025. Ökningen var dock knappast något som fick en att trilla av stolen. Upp två procent. Ja, det är inte bara i Sverige det är stopp i prisutvecklingen kring idrottsrättigheter. 

Veckans viktiga lottning
På fredag 12:00 lottar Fifa VM-kvalet och Sverige ska placeras in i en grupp. Går att se på Fotbollskanalen och TV4 Play. Sverige är i andra seedningspotten och så här ser det ut:

Seedningspott ett: Frankrike, Spanien, England, Portugal, Nederländerna, Belgien, Italien, Tyskland, Kroatien, Schweiz, Danmark och Österrike. 

Seedningspott två: Ukraina, Sverige, Turkiet, Wales, Ungern, Serbien, Polen, Rumänien, Grekland, Slovakien, Tjeckien och Norge. 

Seedningspott tre: Skottland, Slovenien, Republiken Irland, Albanien, Nordmakedonien, Georgien, Finland, Island, Nordirland, Montenegro, Bosnien och Hercegovina och Israel. 

Seedningspott fyra: Bulgarien, Luxemburg, Vitryssland, Kosovo, Armenien, Kazakstan, Azerbajdzjan, Estland, Cypern, Färöarna, Lettland och Litauen.

Seedningspott fem: Moldavien, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein och San Marino.

Har inget emot Danmark, Österrike och Schweiz ur första gruppen. Även Kroatien och Belgien går an. Resten vill man avstå. I tredje potten funkar alla även om man hellre tar några av lagen i slutet förutom Israel. I pott fyra bör man klara av alla men Bulgarien, Kosovo och Kazakstan är bökigare. I pott fem är det lag Sverige ska ta hand om. Klart är att tolv grupper ska lottas och gruppvinnarna går direkt till VM. Tolv grupptvåor går till playoff. När de 24 lagen är bortplockade tar man de fyra bästa gruppvinnarna från Nations League som inte blivit antingen etta eller tvåa i sin VM-kvalgrupp. Sverige har en extra chans som gruppvinnare i Nations League men har följande gruppvinnare framför sig: Spanien, Tyskland, Portugal, Frankrike, England, Norge, Wales, Tjeckien och Rumänien. Det räcker alltså att sex av landslagen blir antingen etta eller tvåa i sin VM-kvalgrupp för att Sverige ska kunna utnyttja Nations League.

Veckans räddare i nöden
Streamingjätten Dazn gick in och köpte de globala rättigheterna till klubblags-VM 2025. Det sägs att man betalat Fifa en miljard dollar, runt 10,5 miljarder kronor. En anmärkningsvärd satsning för ett bolag som förlorat många miljarder genom åren. Bara 2021 och 2022 försvann över 40 miljarder kronor i förluster och även 2023 gick man back. Då hade ägaren Len Blavatnik (ukriansk oligark) i början av 2022 pumpat in nya 45 miljarder kronor för att göra bolaget skuldfritt efter många år av förluster. En förklaring till satsningen på klubblags-VM sägs hänga ihop med att saudiska investeringsfonden Pif ska vara på väg att investera i Dazn. Tidigare i höstas dementerade Pif att man var intresserat, men enligt flera engelska tidningar är det på gång. Tänk att Dazn var intresserat av att köpa rättigheterna till allsvenskan och superettan och att bolagets representanter var i Sverige många gånger. Hur skulle det ha rimmat med eventuellt saudiskt ägande. Lägg till att ägaren Blavatnik inte bara fått positiva rubriker för hur han donerat pengar till politiker i Storbritannien och USA. Dagens Nyheter skrev tidigare i höstas om hur han hjälpte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att tysta kritiska medier. Nu kanske han får hjälp av Saudiarabien för att kunna backa upp Fifa som haft svårt att sälja rättigheterna till klubblags-VM. 

Veckans läsarbrev II

Otto Drakenbergs ryggrad skulle behövas på Svff. Niclas

Svar: Håller med. Svensk idrott hade behövt mer av Drakenbergs inställning. När jag intervjuade RF-basen Anna Iwarsson var hon väldigt försiktig i frågor av den här karaktären. Det är uppenbart att svensk idrott är för feg. Hellre då att de ärligt skulle slå fast att de är pragmatiker och mest gör vad som är bäst för idrotten, förbundet eller någon viss stjärna. Dubbelmoralen med värdeord och dokument som är fyllda av fina värderingar när man samtidigt inte markerar mot diktaturer är inte rolig.

Veckans gästspel
Lundh: På djupet har haft ett uppehåll men i torsdags var det dags för ett nytt avsnitt. Saudiska människorättsaktivisten Lina al-Hathloul gästade och talade om Saudiarabiens VM-ansökan, om värdet av SvFF:s krav på VM-arrangören, om Ronaldo och Messis ansvar när de jobbar för landet och om hur fritt livet är hos den kommande VM-arrangören. Lyssna via länken. På onsdag håller Fifa extrakongress för att klappa igenom VM 2034 i Saudiarabien.

Veckans siffror
51 960. Antalet dollar som Fifa betalar för att en av Gianni Infantinos döttrar ska gå på Ransom Everglades School i Florida. Det är Josimar och Ekstrabladet som kommit över dokument som visar att räkningen betalats av organisationen som för övrigt flyttat en del av sin verksamhet till Miami. Gianni Infantino bosatte sig i Doha, Qatar med sin familj inför VM 2022 och verkar nu ha flyttat till Miami och Florida inför kommande klubblags-VM 2025 och herr-VM 2026.

Veckans låt
"Parmigiano" – Erik Lundin.

Veckans hedersgäster
Donald Trumps dotter Ivanka och barnbarn Theodore var med och drog bollar när klubblags-VM lottades. Den blivande presidenten Donald Trump skickade en videohälsning där han hyllade fotboll och Gianni Infantino.

Veckans läsarbrev III
Hej Bosse gör helt fel! tror att robban hade varit den bästa den glädje ihop med någon av samma sort typ Anders Bååth UFC Kjelle  

Svar: Mejl apropå att Djurgården är på väg att knyta till sig Jani Honkavaara. Svårbedömt om det är fel eller inte och Honkavaara har trots allt mer resultat i närtid jämfört med Roberth Björknesjö.

Veckans poddgäst
Hammarbys sportchef Mikael Hjelmberg är gäst och talar om att bygga truppen till 2025, om hur långt avstånd det är till Malmö FF, om vad som krävs för att släppa Bazoumana Touré samt om varför kontakten med Zlatan Ibrahimovic planat ut. Sedan tidigare finns 450 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS