Under sina år som huvudtränare i AIK och BK Häcken har Andreas Alm gett många unga talanger chansen på seniornivå, bland annat Alexander Isak.
I podcasten Lundh berättar Alm om trycket som finns på unga talanger i dag. Ett tryck han beskriver som ett problem som kan få "förödande" konsekvenser för spelarna.
Du sade tidigare att du har dålig fantasi, men det är en fascinerande värld man får följa med mer än bara speltid, det är pengar, framgång, och en av huvudpersonerna har både en flickvän och en mamma som ligger på. Hur vanligt är det att du känner av sådant som tränare?
- Jag tycker att det är otroligt påtagligt för mig som tränare att har du en spelare som är 18 så kanske han har en distriktsförbundskapten, en förbundskapten och en tränare och tre assisterande tränare, föräldrar, en flickvän, kompisar, agent… Det är mycket input. Ibland undrar jag hur spelarna ska kunna reda ut det här och samtidigt hitta en väg framåt själv, säger Andras Alm i podden och fortsätter:
- Jag tror att jag någon säsong har sagt till spelarna att det är fine om de tittar i telefonerna när de kommer in i paus eller efter matchen, men efter matchen säger jag att de ska sitta själva i fem minuter och försöka tänka så att de själva har en åsikt kring vad de presterar, så att de ser det själva först innan de tar intryck från andra. Därtill har jag inte ens nämnt sociala medier. Att du först får någon form av stabilitet i din karaktär själv som man kan använda tillsammans med andra som ett gott budskap och inte så att de sliter isär dig innan du vet vad du är.
Hur negativt kan det vara för talanger?
- Förödande. Det kan vara slutet på en karriär innan den har börjat.
Hur många har du sett som har gått under på det sättet?
- Det är svårt att säga vem som går under på precis det sättet. Men påverkan utifrån… Jag har inte ens nämnt kraven på en själv, för de kraven är också enorma, som kan växa från andra, det kan bli en synergi som kan vara bra, men det är många som kanske har svårt att hantera sin frustration om allt inte går rakt uppåt hela tiden, vilket det aldrig gör. Det gäller att ha resiljens, som det heter på idrottspsykologiskt språk, när motgången kommer också.
Motståndskraft, skulle jag säga.
- Ja, det är väl en bra översättning. Jag använder termen som finns beforskad eftersom jag tycker att den är bra, avslutar han.
Lyssna på hela avsnittet med Andreas Alm i spelaren ovan.