Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bachner om bristande debatt kring 51-procentsregeln: "En ohälsosam tystnadskultur"

Lundhs Podcast

Noa Bachner släpper boken Den sista utposten - och slåss för 51-procentsregeln.
Han saknar samtidigt debatt om den.
- Det är ju ett otroligt sjukdomstecken, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Expressens krönikör Noa Bachner släpper i dagarna boken Den sista utposten. Den kretsar en del kring 51-procentsregeln som finns i svensk fotboll och varför den är värd att slåss för.

- Det är en tes-drivande bok, där jag försöker synliggöra de stora, strukturella bristerna i den governancemodell som är förhärskande ute i världsfotbollen och synliggöra hur vår modell ger i alla fall människor en möjlighet att undvika de bristerna. Och att de här, som jag upplever, som idrottens och fotbollens kärnvärden som gör den meningsfull och som gör den till ett kulturellt fenomen kan bevaras på något sätt. Och därför blir det viktigt för mig att just illustrera det över en längre tidslinje, säger Noa Bachner i podcasten Lundh.

Annons

Upplever du att den (51-procentsregeln) är hotad i Sverige i dag?
- Nej. Inte överhuvudtaget.

Varför tror du det är så? Är det en rädsla för folk att komma in i debattforum och driva det? Är det därför, att det finns inget grund för det?
- Ja, det tror jag att du och jag är överens om också, att det finns en ohälsosam tystnadskultur på något sätt eller nedtystande av de rösterna.

Jag tycker det är otroligt deppigt och jag är väl kanske en, jag kan ibland tycka att man litar gärna på demokrati i många sammanhang. Men här litar man inte på demokratin eftersom det ska ligga och värpa på förbundet och andra förbund ska bestämma om en klubb i såklart fotboll. Hur deras medlemmar, de som stoppar det där uppe, de litar inte på att Djurgårdsmedlemmarna röstar rätt.
- Nej. Det där är... den där diskussioner om var hör den här egentligen hemma någonstans och vad skulle det ena leda till? Skulle fotbollsförbundet äga regeln och säga att vi släpper den, "Ni får göra som ni vill till alla föreningar i Sverige", så tror jag att det skulle göra något viktigt, det skulle göra något med ekosystemet till svensk fotboll.

Annons

- Därför tycker jag på det sättet att det är bra att den ligger kvar på RF-nivå om vi vill värna hela svenska fotbollen. Det du pratar om från början med att man inte kan prata om den här regeln, att det är svårt att vara motståndare mot den i Sverige. Det är ju ett otroligt sjukdomstecken, tycker jag. Därför att värnar man den här idén om fotbollen, då ska man ju tåla att den granskas och ifrågasätts också. Då ska man vara ganska trygg, tycker jag, i att det här är ett bra system för Sverige och framför allt vara beredd och välkomna motargument och diskussion om det.

- Och på samma sätt kan vi se att det finns ett sådant problem i VAR-frågan nu, tycker jag. Det är ju de mest högljudda rösterna inom den organiserade supportermiljön, till exempel. De är inte intresserade av att diskutera VAR. De är inte intresserade av att avsluta VAR-diskussionen. I det fallet tycker jag att det är ännu konstigare. Där går det att presentera väldigt många starka argument för varför vi har gjort det som har skippat VAR. Så där borde man ju mer än någonsin välkomna debatt. Så det är ju en del av det här som jag upplever är väldigt underutvecklat i vår demokratikultur i fotbollen.

Annons

Ja, om man då stannar vid 51-procentsregeln, utan att jag vet var Fredrik Reinfeldt stod i frågan innan han valdes, så var det ju väldigt tydligt att alla på något sätt, eller väldigt många, jag ska inte säga alla, väldigt många klistrade på honom att han kommer driva den här utvecklingen mot… alltså, dels tycker jag det är lite okunnigt eftersom det ligger på RF-nivå. Det finns över 70 specialförbundet så att han skulle lyckas med det är nog en rätt liten chans. Men också att man klistrade på honom, utan att han hade sagt någonting och lite så känner jag att det blir lätt kring 51-procentsregeln.
- Ja, man ser spöken. Det upplever jag också. Man tror att människor med den agendan smyger sig in i fotbollen och kommer förstöra det här inifrån. Och det i hans fall så har han ju inte yttrat ett ord som skulle få honom tro att han har en sådan ambition och som du säger, rent tekniskt är det omöjligt för honom.

Annons

Om man säger att… ser du faran snarare att Djurgården, Hammarby och Malmö skulle eventuellt liksom, för de är väl kommersiellt mest intressanta de stora klubbarna. Ser du faran snarare om vi nu är utopisk, skulle leka med tanken, att någon går in och tar en division 2-klubb och tar upp den istället. Är det det du ser som faran?
- Ja, jag tror att ett sådant... precis, medelstora till mindre klubbar. Det finns klubbar där medlemsbasen är ganska liten. Jag tror att man ska fundera över hur man skulle kunna göra ett sådant övertagande. Det är lätt säkert för ett företag eller en aktör att mobilisera tillräckligt många medlemmar för att rösta igenom en bolagisering av klubbarna i små till medelstora klubbar. En sådan uppkapitalisering av de klubbarna skulle också, tror jag, kunna utmana delar av medlemsbasen i andra fall och så där. Då är ju det ju inte mer än rätt, om det är så att alla medlemmar i Sverige vill ha bolagiserad fotboll. Men jag menar snarare som du säger, att det kommer bolagsklubbar underifrån som gör någonting med hela den svenska fotbollen på något sätt, där just beslutsfattande till de här stora frågorna som VAR och så vidare, där vi får liksom en annan… ett annat maktcentrat där företag, ett fåtal företag och aktörer bestämmer över svensk fotboll i mångt och mycket.

Annons

Men det blir ju lätt att man hamnar i, jag upplever om nu fotbollsvärlden förändras så är också den journalistiska världen förändrad. Så att är man journalist eller är man aktivist eller är man supporter? Jag upplevde det internationellt och inte minst i våra grannländer Norge och Danmark kring Qatar-frågan och även i Sverige. Hur ser du på det? Du skriver ändå i några av de viktigaste supporterfrågorna så skriver du en, förvisso tes-driven bok, men ändå, det är väldigt tydligt vad du står. Du hymlar inte med det.
- Nej, jag gillar inte den moderna fotbollen, absolut inte. Jag tycker det är en viktig frågeställning. Jag tycker att den är krånglig utifrån den yrkesroll jag har, för jag är krönikör också. Och i den rollen så förväntas jag ta ställning i en massa frågor hela tiden. Och då är man ju journalist även om man är krönikör. Och jag förstår att man kan se liksom problematiskt på att jag uttrycker ibland vad jag tycker och tänker i vissa frågor som jag också rapporterar om.

Annons

- Och det är ju en diskussion vi har internt emellanåt på tidningen. Jag lyfter det själv ofta när vi tycker att vi ska gå in i ett ämne och vi pratar om ett ämne när det är den här frågan viktig att lyfta på det sättet. Är det rimligt att jag tycker om det här och rapporterar om det här? Ska jag verkligen göra den här intervjun och så vidare? I den här frågan så har jag sedan väldigt tidigt när jag började jobba på Expressen 2015 i många texter därefter varit tydlig med att jag tycker att 51-procentsregeln är en bra konstruktion i kontrast till vad alternativet är ute i världen.

- Så hade jag liksom kedjat fast mitt träd och eller något sådant där så tycker jag att det hade gått över styr, men i egenskap av att jag är både krönikör och reporter i Expressen och den här frågan har varit ganska tydlig, så skulle jag ändå säga att jag inte tycker att det är så problematiskt kanske.

Annons

406 - Noa Bachner

Avsnitt 406 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Noa Bachner. Expressens krönikör talar om att skildra svensk fotboll kontra den moderna fotbollen i Den sista utposten, om vikten av supporterrörelsen för att freda 51-procentsregeln, om att värna den svenska modellen, om varför Sverige halkat efter Norge och Danmark, om vad som måste bli bättre i föreningsdemokratin och om märkligheten i Fredrik Reinfeldts kampanj för att bli SvFF-bas.

Dessutom berättar Bachner om svårigheten att följa favoritlaget Newcastle United som köpts av Saudiarabien, om att journalister vaknade sent i den snabba förvandlingen av fotbollen, om rädslan för amerikanska ägares vilja att förändra sporten, om tron på att en global superliga kommer och om att väga rollen som journalist i ett förändrat medieklimat där det är lätt att bli aktivist.

Publicerad 2023-09-11 kl 07:05
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS