Första säsongen med Kim Hellberg som tränare slutade i en andraplats för Hammarby. En stor förändring som genomfördes under året var att ha mer fokus på utveckling. Både sett till vilken typ av fotboll som spelas - men även i verksamheten i stort.
Ett ämne på agendan vad gäller utvecklingsfokus i verksamheten var att förändra klubbens träningskultur. Bajen ville börja träna mer och hårdare, för att spelarna bland annat ska kunna klara av att ha hög intensitet i matcherna.
- Vi har kommit långt på ganska kort tid, skulle jag säga. Det var nog också en anledning till att resultaten kanske inte var så bra under försäsongen och våren, om man jämför med sommaren och hösten, förklarar klubbens sportchef Mikael Hjelmberg i podden ”Lundh”.
Bajen-toppen berättar även att man nu tittar på att utöka sin organisation för att växla upp arbetet.
- Vi tittar på hur vi kan utöka organisationen runt laget för att ta ytterligare kliv i att träna mer och hårdare.
Vad skulle det konkret vara som ni vill utöka?
- Det skulle kunna vara att tillsätta mer personella resurser.
Som ska jobba med vad?
- Som ska jobba i och runt laget kring olika delar. Vi har en medicinsk avdelning. Vi har en fystränare. Vi pratar om att titta på en Head of Performance, som ska jobba mer med data kopplat till att säkerställa att spelarna ligger på rätt fysisk belastning. Vi tittar också på om vi kanske kan utöka staben med ytterligare någon person som ska spara tid, samt träna och kunna jobba mer med spelarna.
Vad får du för signaler när du går till vd Richard von Yxkull och ska äska medel till detta?
- Han är positivt inställd till att vi vill stärka upp staben och jobba långsiktigt. Vi har en jättebra dialog med Richard.
Vad gäller spelartruppen ser inte Hjelmberg att Hammarby behöver göra några förändringar som resultat av att man ändrat kurs på sin träningskultur och tar det arbetet vidare.
- Jag tror att det mer kanske handlar om att finkalibrera det vi redan gör. Vill vi träna mycket så behöver vi ha hållbara spelare. Hållbara spelare är i regel yngre. Så vi kommer att fortsätta på inslagen väg, men försöka göra alla delar i verksamheten lite bättre.
Ibland känns det som att det är modegrejer som går. Vi har hört Thomas Berntsen i AIK tjata om att: ”I Norge tränar vi hårdare än i Sverige” och ”Vi måste öka”. Vi minns när Djurgården skulle träna tyngdlyftning i början på 2000-talet - plötsligt skulle alla göra det. Sedan fanns Raymond Verheijen. Vad talar för att träna mer inte är en trend som bara passerar?
- Jag tror att träna mer är en del i det - men också att träna bättre. Man kan träna mer specifikt, men just hållbarheten... Fotbollsspelet kommer att bli snabbare. Det är vår tes, att framtidens fotboll kommer att ställa större fysiska krav på spelarna. Ska vi ha spelare som klarar av att spela den typen av fotboll så måste vi träna mer, träna hårdare och träna bättre.
Om du tittar längre fram än 2025, vad blir viktigt för Hammarby att utveckla för att ta kliv?
- Jag skulle säga att det är just det vi har pratat om: att utveckla organisationen och att stärka upp så vi har personella resurser som jobbar med spelarna i vardagen. Vi värdesätter vår träningsverksamhet väldigt högt och då måste vi säkerställa att vi har bra personal som jobbar med spelarna varje dag. Så de blir bättre. Sedan handlar det om att finjustera: titta på hur vi kan utöka scoutingen, hur vi kan förbättra scoutingen, hur vi kan bli skarpare i rekryteringen av spelare. Sedan, att fortsätta nå kontinuerlig framgång, kommer i sin tur innebära att vi kan titta på spelare från en lite högre hylla.
Du pratade innan om att data kanske är en del av det när man kör en Head of Performance. Hur mycket har data kommit in i det som är ditt jobb de senaste tio åren och var vill ni ta det framåt?
- Väldigt mycket. Inte bara när det kommer till det fysiska utan även när det gäller läkarteam. När det kommer till analys och utvärdering som tränarna sitter med i vardagen. Både vad gäller att utvärdera och analysera träningar, men även matcher och vårt spelsätt i form av KPI:er (key performance indicator, reds.) och nyckeltal. Så det har fått ett ganska stort inträde i fotbollen generellt sett. Där har Adrian (von Heijne, teknisk chef i Hammarby, reds.) varit en väldigt stor del, och framför allt haft en mycket större kunskap än vad jag har om hur man kan använda data på ett bra sätt.
Måste man ändra på personal - eller utbilda personal - för att kunna använda sig av data?
Nej, och jag tror inte att alla behöver vara det heller egentligen. Utan mer att man har tydliga roller kring vem som jobbar med vad. Men att stärka upp organisationen så att vi har flera kompetenta människor som jobbar hårt med spelarna varje dag, det tycker jag är jätteviktigt. Sedan kommer vi ha data i tränarummet, fysrummet, scoutingrummet och läkarrummet. Men alla som jobbar behöver inte vara experter på data.
Lyssna på hela avsnittet med Mikael Hjelmberg i spelaren ovan.