Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blåvitts besked i tränarfrågan: "Har blivit positivt överraskad"

Allsvenskan

IFK Göteborg letar efter en ny, permanent huvudtränare.
Hur arbetet går?
- Vi har kommit långt i processen, säger tekniske direktören Ola Larsson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

När IFK Göteborg sparkade Mikael Stahre inför den allsvenska premiären fick Alexander Tengryd och William Lundin ta över huvudansvaret på interimbasis. Parallellt har storklubben letat efter en permanent chefstränare som ska leda laget på lång sikt.

Tio omgångar har nu gått av allsvenskan och hittills är ingen lösning på plats. Hur arbetet med tränarfrågan går? Ola Larsson, ny teknisk direktör i Blåvitt, berättar i podcasten Lundh.

Hur blir det med tränare? Du sade i Aftonbladet att ni var rätt långt fram i processen. Det figurerar namn som Stefan Billborn och Henning Berg, och Fredriksen från Danmark. Var befinner ni er?

Annons
- Vi har kommit långt i processen. Så får vi se när vi tar beslut kring det här. Men att vi har kommit långt i processen stämmer helt klart.

Vad talar för att William Lundin och Alexander Tengryd leder klubben hela säsongen?
- De är kandidater precis som andra i den här processen. Om jag ska vara ärlig har jag blivit överraskad positivt av de två, nu börjar visserligen Alex bli lite äldre, men William är ju 32 år gammal, de har en enorm kompetens och passion för det här.

Vad vill du som teknisk direktör ha som tränare eller tränarteam i IFK Göteborg?
- Jag tror att det viktigaste, precis som jag beskrev om Häcken tidigare, är att när man sätter ihop ett tränarteam, att man tittar på de spetskvaliteter som respektive individ har, och att man får möjligheten till att utöva det maximalt. När vi sätter ihop teamet ska vi göra det på så sätt att alla för möjlighet att utöva sin spets.

Annons

Hur ska man resonera kring att hämta någon utomlands, jämfört med att ta någon från Sverige som kanske har en större kännedom kring IFK Göteborg?
- Jag tror snarare att man ska titta på vilken typ av kvaliteter som vi är ute efter, och fundera mer över det än vilken nationalitet man ska ha på tränaren.

Du har själv nämnt Stefan Billborn, han var nere på Gamla Ullevi med Jocke Björklund, som har ett förflutet i Blåvitt. Vad talar för att de leder IFK Göteborg?
- Ganska lite, om jag ska vara ärlig.

De var inte där av den anledningen?
- Nej. Som jag sade till dig träffade jag Stefan 2002. Sedan dess har vi i princip haft daglig kontakt. Sedan är det perioder där man hörs mer eller mindre. Men att jag pratar med honom är inget man ska sätta ihop över huvud taget med ett sammanhang att han är aktuell som tränare för IFK Göteborg.

Annons

När jag läser intervjuer med dig pratar du om hög kravställning, det låter lite som en klyscha. Hur genomför man det i verkligheten?
- Allt handlar egentligen om att du sätter tydliga roller för ledare och spelare, och att du får en kravspec… jag hör att det låter klyschigt när jag säger det, men att du vet vad varje position på planen ska utföra, och att varje spelare vet hur vi som organisation ska utvärdera deras prestation. När man vet vad man ska göra och hur man ska bli utvärderad, då kan varje spelare enkelt sätta höga krav på sig själv, och tränarna kan sätta krav på spelarna ganska lätt.

Hur mycket data vill du ha involverat i hur du utvärderar både träning och match?
- Så mycket data som det går att använda, och som är relevant att använda. Men jag har landat i tanken att vi på något sätt behöver kombinera med en subjektiv utvärdering av saker och ting också. Jag brukar ofta ta exemplet med Malcolm Gladwell, som hade en matematiker på besök i sin podd. De pratade om när i matchen det är bäst att plocka ut målvakten i ishockey. De hade räknat på det. Matematikern kom tillbaka och svarade: det är bäst att inte spela med någon målvakt över huvud taget. När man då kommer ut på ett fullsatt Madison Square Garden och ställer upp utan målvakt, då kommer det vara 20 000 i publiken som undrar vad fan det är som händer. Vi kan inte glömma bort den subjektiva bilden och känslan som finns i fotbollen. Den kommer jag se till att behålla. Men jag vill använda data som ett verktyg för att utvärdera prestation, helt klart.

Annons

Vi kommer inte få se Blåvitt flytta upp målvakten ännu mer, även om man räknar fram det. Du har Stig Thorbjörnsen som scout. Han är rätt skeptisk till data. Hur ska ni hantera det?
- På det sätt jag precis har sagt här, att vi dels kommer använda subjektiv bedömning.

Stig då, helt enkelt?
- Han rör sig på marknader där det inte alltid finns någon data heller. Men sedan tror jag väldigt mycket på – om du tittar på Stig så har han en enorm spets i att hitta talanger. Nämn någon som har varit fler gånger än han i Västafrika i Europa, han har varit där nere enormt mycket. Då tycker jag att vi ska utnyttja den spetsen hos honom. Det kanske finns andra saker hos honom man kan ifrågasätta, som den här grejen. Men jag väljer att fokusera på det som han är bra på. Där är han unik, skulle jag säga.

Blåvitts track record när det gäller transfers har inte varit topp på senare år. Hur ska du förbättra det?

Annons
- Om beställningen är tydlig, att vi först har gjort en utvärdering och vet hur vi ska spela, vilka vi är, vart vi är på väg någonstans, vad som krävs av respektive position, vilken typ av KPI:er vi ska använda för respektive position…

Kan du förklara KPI för de som lyssnar?
- Nyckeltal. Det är ett sätt att utvärdera en verksamhet. Exempelvis, ska en ytter vara snabb, duktig en mot en framåt, bra på huvudet? Vilken typ av KPI:er ska vi ha? Med laget kan du jobba med KPI:er också, om man ska utvärdera spelsätt, till exempel. Men om beställningen är tydlig tror jag att det blir enklare för våra scouter att plocka fram rätt typ av spelare. Det kommer vi jobba ganska hårt med.

Hur lång tid kommer det ta att göra det här jobbet för att sätta en mall med tydliga nyckelpunkter som man kan börja jobba efter?

Annons
- Det är en bra fråga. Jag kan inte svara på om vi kommer bli klara ens under det här året med de här grejerna. Det är ett stort arbete. Jag kommer se till att driva det så fort det går, men det är också viktigt att det blir kvalitet i grejerna vi tar fram.

Hur balanserar man det med att å ena sidan spela matcher där man helst ska hänga kvar och kanske klättra i tabellen och dra åskådare till Gamla Ullevi samtidigt som man jobbar med något som ska ge den här oh-känslan som du vill få fram? Hur balanserar du det?
- Jag tror att man hela tiden behöver ha två tankar i huvudet samtidigt. Frågan om utveckling mot resultat, om man tror att det är motsättningar mot varandra tror jag att man tänker fel. Utveckling borde leda till resultat. Kan vi då jobba långsiktigt och utvecklas så borde det rent logiskt leda till att vi blir bättre. Man får försöka hantera de grejer som uppstår på kort sikt. Men fasen, vi måste sakta men säkert röra oss mot att bli bättre.

Annons

Hur kommer ni jobba transfermässigt i sommar?
- Det är vi inte klara med ännu, ett helt ärligt svar.

Vad tror du? Känslan är att ni ändå kanske behöver förstärka?
- Ja. Det är klart att vi kommer förstärka och ta in spelare, men jag vet inte exakt på vilket sätt vi ska göra det. Jag kommer röra mig tillbaka till Göteborg i morgon, och vi har ett möte hela eftermiddagen i morgon där vi ska diskutera exakt den frågan. Så får vi se.

Hur är det att komma in så här i en klubb? Det är härligt att jobba på lång sikt, men det är ändå det kortsiktiga, resultatet kan styra, att det kommer reaktioner från supportrar och liknande, det kan bli lite motvind?
- Jag gick ändå ett år och funderade över livet och längtade tillbaka till elitfotbollen. Om jag har en stabilitet i mitt personliga liv där det känns tryggt, då är det okej att det är lite upp och ner. Sedan är vi flera i organisationen som ska göra det här tillsammans. Så länge vi jobbar ihop och bygger saker och ting tillsammans får vi dela den här bördan. Men glöm inte bort att det är jäkla kul att vara med om det här också. Det finns uppsidor också, det är inte alltid så att man förlorar, man kan ju vinna också.

Annons

Man får ändå säga att du var mer av en doldis i Hammarby, där var det Jesper Jansson som tog rubrikerna, både när det gick bra och när det gick dåligt. Här får du en mer framskjuten position. Hur ser du på det?
- Jag ser på det på så sätt att jag i Hammarby hela tiden tänkte att om vi ska bygga det här långsiktigt så behöver vi ha personer som inte är utsatta för daglig kritik, som kan sitta och fundera själva. Jag ville inte använda min position till att bli synlig. Jag drog mig tillbaka från twitter, exempelvis, och höll mig borta från sociala medier för att få jobba i fred. Från mitt perspektiv var det väldigt bra, jag tyckte väldigt mycket om det.

Hur blir det nu när du är mer framskjuten?
- Jag kommer inte vara på sociala medier ändå. Nu har twitter blivit en plattform som inte är lika rolig heller. Men jag ser fram emot det, jag tycker att det ska bli roligt.

Annons

FAKTA

399 - Ola Larsson

Avsnitt 399 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ola Larsson. Blåvitts nya tekniska direktör talar om synen på klubbens problem, om vad som fick honom att tacka ja, om det stora arbetet som väntar, om lärdomarna han kan ta med sig från Hammarby, om tankarna inför transferfönstret, om processen kring ny tränare och om vad Göteborgs nya storlag Häcken gjort rätt.

Dessutom berättar Larsson om tiden som allsvensk spelare i Trelleborg, om skräckskadan som fick honom att bli ungdomstränare, om jobbet med talanger i Brommapojkarna, om nyckeln till Hammarbys framgångar, om hur den klara flytten till en klubb på Cypern uteblev och om att klara av en mer publik roll.

Publicerad 2023-06-01 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS