Brommapojkarna är en av svensk fotbolls främsta plantskolor och klubben har under senare år fostrat ett stort antal svenska landslagsspelare.
När BP:s styrelseledamot Ola Danhard gästar podcasten Lundh förklarar han tänket som ligger bakom akademiframgångarna, samt om den hårda kampen om talanger i Stockholmsfotbollen.
- Vi har hela tiden jobbat på samma sätt och att vi har förstalag från åtta års ålder… vi väljer några spelare i de lagen, men om vi har 20 pojklag som spelar i alla fall så får alla vara kvar. Vi har också ett system, och det kan göra ännu bättre, men det har vi börjat göra nu, att de som är ”late bloomers” får chansen att komma senare, förklarar Danhard.
Vilka baksidor ser du med ert system?
- Det är möjligen om det är någon som man inte fångar upp i det hela. Men vi tror på en modell där man får spela ihop med de som har lika stort intresse så att man inte dödas av att några inte är intresserade.
Hur upplever ni det som man pratar mycket om i fotboll, att agenter jagar unga spelare? Det finns agenter där det pratas om kriminella kopplingar och liknande, hur tar ni hand om den problematiken?
- Det är en jättesvår fråga om agenter och som inte är riktigt bra fungerande i Sverige. Vi hoppas att det kommer att bli bättre på sikt och vi har inte jobbat med vissa som vi upplever som oseriösa.
Ni väljer bort vissa agentfirmor som ni inte jobbar med?
- Ja, det är nästan bara en.
Är det Universal?
- Ja.
Som förekom i en granskning i Fotboll Sthlm och Dagens ETC, bland annat. Är det efter det, eller har ni varit före deras granskning?
- Det är nog faktiskt nästan så att vi var före. Vi var före, det var några övergångar som skedde på grund av dem och som gjorde att vi tog avstånd därifrån.
Hur kan man som förening skydda sina spelare som oftast är unga, inte ens myndiga?
- Det är ett jättestort problem. Det vi gör är att vi har en föredragning innan de får skriva kontrakt vid 13-14 års ålder. Tidigare gjorde vi det när de var 15 när de får skriva kontrakt, men det visade sig att alla hade agenter redan innan de fick. Så vi tidigarelade att träffa föräldrarna och ha en genomgång, det är jag ihop med Tor Dunér som är advokat, där vi pratar om vad som gäller med agenter, övergångar och hela den här grundbiten, säger Danhard och fortsätter:
- Vi säger aldrig ”Ni får inte ta den agenten”, men vi brukar säga att det är viktigt att inte ta första bästa som hör av sig, kolla med några kamrater vad de har och lite ”track record” på de här agenterna, så att man får rätt. Det gäller att ha en agent som tänker på fotbollsutvecklingen och inte det ekonomiska för egen del.
När Joel Asoro var med i min podd berättade han om 2011 när han och hans mamma, han spelade i IFK Haninge och gick till BP och han fick en lägenhet. Du var ansvarig i BP då, jag tänkte höra om du minns det? Han sa att ”Brommapojkarna löste allt på tio minuter, jag bytte skola, de ordnade en lägenhet till mig och min mamma, så jag flyttade till Bromma”, det är ju inte riktigt vad man får göra enligt de representationsbestämmelser som finns.
- Precis, det var i alla fall mig ovetandes i det fallet.
Du har aldrig hört det?
- Nej.
Just att man hamnar i sådana dragkamper och att man kanske erbjuder saker, hur vanligt är det?
- Jag tror att det är relativt ovanligt. Jag vet att det är många rykten som går och det stämmer inte i de flesta fall, sen finns det alltid vissa grejer som sker utanför protokollet och det gör nog alla klubbar.
Även ni i BP gör fel?
- Det hoppas jag inte, men ingen är ofelbar, inte ens du och jag.
Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Ola Danhard i spelaren.