VAR är alltjämt ett av svensk fotbolls hetaste och mest laddade ämnen. Samtidigt som en majoritet av elitklubbarna har ett årsmötesbeslut att verka mot VAR är åsikterna delade. En av klubbarna som inte har tagit ställning mot VAR är Brommapojkarna, som har fått kraftig kritik för sitt agerande i frågan.
När Brommapojkarnas styrelseledamot Ola Danhard gästar podcasten Lundh förklarar han att det är ett missförstånd som ligger bakom den ilska som riktas mot klubben.
- Jag tycker att det är väldigt olyckligt att BP ska framstå som någon företrädare för VAR, vilket vi inte är. Vi har inte bestämt oss ännu, vi har ingen aning. Därför ville vi också att det skulle komma fram en utredning och det är tråkigt för klubben att man ska utpekas som någon motståndare till allt, för det är vi inte, förklarar Danhard i podcasten Lundh.
Hur har du själv upplevt det?
- Jag har personligen inte berörts jättemycket faktiskt. Jag är van vid att det finns många olika åsikter kring mig också.
Hur ser du kring det att oavsett om det är VAR, 51-procentsregeln eller ordningsstörningar kan det ibland vara svårt att föra en diskussion kring det här?
- Jag tycker att det är olyckligt. Det är känslofrågor där man blir väldigt känslosam och kanske inte alltid funderar rent allmänt. Det är det jag menar, man måste kunna vässa argumenten, diskutera frågor och respektera de som har en annan åsikt. Det är viktigt att man respekterar de som tycker något annat.
Vad tycker du om VAR?
- Det där är en jättesvår fråga, VAR är så stort. Det är allt från 32 kameror, till fem eller sju i Norge. Jag har faktiskt pratat med Stefan Billborn och han säger att det inte är bra med fem eller sju, ibland ser man med blotta ögat att har felbedömningar med VAR, den tror jag inte på. Sen vad det blir för förslag… det är det som vi har sagt i BP, vi vill först ha ett förslag och sen kan man diskutera det och se. Det kan sluta med målkameror, det kan sluta med ingenting, det kan sluta med ett stort. Vi vet inte om kostnaden, är det planägaren, klubbarna eller Sef som ska ta den? Jag tror att det är viktigt att VAR-motståndarna vässar sina argument…
Men de är väldigt tydliga. Man kan känna att de inte behöver vässa sina argument, "Vi vill inte ha VAR för att det tar bort känslan, stämningen och det blir bara avbrott", behöver de vässa sina argument?
- Det måste man respektera, att det finns de som inte vill ha det, men de måste också respektera att det blir en öppen debatt där man för diskussionen och också kan lyssna på motparten. Det måste vara en demokratisk bit där man kommer fram till att… jag såg att Aftonbladet hade en omröstning på sin hemsida, jag tror att det var nära 50/50, kanske lite övervikt för VAR.
Varför vill du och BP utreda den (VAR-frågan)?
- För att vi ska få ett förslag som vi sedan ska kunna ta ställning till. Vi sa också att när det kommer ett färdigt förslag kommer vi att ha ett medlemsmöte där vi kommer ta upp frågan och man får en chans till att diskutera och bestämma BP:s inriktning i det hela. Det är först när man har ett färdigt förslag som man kan ta ställning för, eller emot.
Det har varit ett möte på Stockholms Fotbollförbund där det till sist blev så att Stockholms Fotbollförbund valde att gå mot utredning, där du hamnade i polemik med Robert Falk, AIK, och även en del andra, det som du då menar är ditt sätt att skämta, men det landade kanske inte helt väl. Hur ser du på det mötet som var där?
- Det var kanske lite olyckligt uttryckt av mig i vissa fall, men jag är lite så där, att jag skämtar. Det var en kamrat som ringde och han förstod precis vad jag menade.
Jo, dina polare kanske fattar, men vi andra gör inte det.
- Nej, men även i det här fallet var det faktiskt att styrelsen i Stockholms Fotbollförbund stödde en utredning och vi stödde deras förslag att man skulle ta fram en utredning. Vi tycker fortfarande att det var det viktiga på det här mötet, att det skulle tas fram ett förslag att ta ställning till på demokratisk väg, sen får man rösta om det ska vara VAR eller inte.
Ska inte Stockholms Fotbollförbund lyssna på AIK, Hammarby och Djurgården som kanske har flest medlemmar och därmed är flest?
- Det där är en lite knepig fråga. Det finns de som talar för att vi inte vet vilka som spelar, VAR kommer kanske om fem eller tio år och då är det kanske helt andra klubbar som har andra åsikter som spelar där. Ska det bara vara elitklubbarna? Det kanske införs i andra serier där man inte har varit med och röstat. Det är det mest demokratiska i det här sammanhanget, att alla får chansen att rösta. Sen kan man tycka, vilket kanske kommer ske, i vissa distrikt lyssnar man på elitklubbarna och i vissa gör man inte det.
Ni inleder allsvenskan för herrarna borta mot Gais, men redan i den andra omgången tar ni emot AIK, planen är att spela på Tele2. Senast jag kollade var det 37 sålda biljetter till AIK, det kanske är fler nu?
- Jag måste säga att jag inte har kollat.
Nej, men AIK bojkottar er. Hur slår det mot er?
- När vi har haft matcherna här på Grimsta har barn och ungdomar tyckt att det har varit väldigt trevligt med supportrarna som hurrar, sjunger och så vidare. Vi mister en sådan bit och det är väldigt tråkigt att det ska utebli. Sen har vi en växande, rätt så liten, supporterskara, det kan bli så att den kommer att kunna höras bättre för att stötta våra spelare. Det skulle kunna vara lite positivt för vårt lag.
Men Tele2 blir det oavsett?
- Vi har ungefär samma hyra på Tele2 som här, så det är ingen större skillnad och vi har gått ut med Tele2.
Den första rekordnoteringen på Grimsta var från 2009 mot AIK och ni satte en ny rekordnotering 2018, återigen mot AIK. Hur blir det ekonomiskt för er om de här x antal tusen AIK:arna?
- Det är klart att det också slår ekonomiskt, men samtidigt är inte publikintäkterna vår största intäkt. Det är en relativt liten nivå av vår omsättning, det rör sig kanske om tre, max fyra, procent. Vi tycker att det är jättetråkigt, men jag tycker nog egentligen att det som är mest synd är att vi inte får upplevelsen och det är det fansen hävdar är det finaste med svensk fotboll, upplevelsen kring matcherna.
Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Ola Danhard i spelaren.