Fotbollskanalen har i år rapporterat om att ett 20-tal svenska toppdomare på ett eller annat vis har fått betala skatt i efterhand på grund av utebliven redovisning av inkomster från internationella uppdrag. I flera omgångar har Fotbollskanalen kunnat berätta hur domare under flera års tid inte skattat på pengar som man fått in från Uefa.
De flesta fallen har av Skatteverket bedömts som "självrättelser" och då har domarna "bara" behövt betala in den ursprungliga skatten som myndigheten kräver, men den uppkomna situationen har också lett till att Skatteverket på eget initiativ startat utredningar om andra elitdomare som haft internationella uppdrag de senaste sex åren. I somras straffades tre domare (Sara Persson, Fredrik Klyver och Peter Allheim) med skattetillägg av Skatteverket, då det i deras fall var myndigheten som såg att domarna inte deklarerat Uefa-inkomster.
Tidigare toppdomaren Jonas Eriksson berättar, i podcasten "Lundh", att svenska domare inte brukar prata om ersättningar och liknande ämnen. Han har i varje fall inte varit med och diskuterat redovisning av inkomster från Uefa.
- Om du frågar mig om jag har pratat om det? Nej, jag har inte pratat om det. Kan det bero på att jag hade mer pengar än de andra och att jag hade folk som hjälpte mig med mina deklarationer och har haft det sedan jag startade enskild firma första gången 1991? Att jag har tagit in professionell hjälp? Ja, att prata om lön kan man väl göra, jag har alltid berättat vad vi tjänar i vartenda uppdrag, säger Eriksson i podcasten och fortsätter:
- Men det är ju inte alltid man pratar mellan kollegor vilken skattetabell man har, om man betalar F-skatt, vilka avdrag man gör i bolaget och hur man redovisar det. Det är inte vardag, i alla fall inte för mig och mina kollegor. Då ska man veta att fotbollsdomare i grunden inte är några ekonomer, inte är så kunniga och intresserade.
Nej, men många är ju poliser.
- Ja men det är en annan sak, absolut. Men det handlar ju också om vem som pratar med vem och med vilka och vem man frågar om råd, inte i mitt fall i varje fall, det kan jag till hundra procent stå för, säger han.
Hur svårt är det att deklarera de här pengarna? Det är ju det vi får höra från Svenska Fotbollförbundet när Karl-Erik Nilsson säger att det är ju bra att allt har blivit rätt, men det är ju jättesvårt tycker han.
- Men grejen är att jag har ju alltid insett vad jag är bra på och vad jag är mindre bra på och tagit hjälp just kring deklarationer, redovisningar och ersättningar på olika sätt i alla bolag jag har varit med om. Det har skett på olika sätt. Royal League är ett exempel, nu pratar vi om 2005-2006. Då gjorde man uppdragen i utlandet men fick betalt av Sverige till exempel, säger Eriksson och fortsätter:
- Om det skapades en kultur och en förståelse där och hur pengarna har gått genom alla tider, det vet jag inte. Jag vet att VM-kvalen ett tag gick via svenska förbundet och sen betalades det ut. Så det där har skett på olika sätt men för mig har det varit självklart att ta hjälp av folk som är experter på hur man ska hantera det och redovisa det transparent hela vägen. Det kostar pengar att ta hjälp, så här det men jag har gjort det hela tiden. Ingen har frågat mig hur jag har gjort i detalj och jag har heller inte pratat med någon om det löpande.
Lyssna på podcasten i spelaren ovan.