2009 åkte Örgryte ur allsvenskan. Därefter har föreningen avverkat tränare, sportchefer och styrelsemedlemmar på löpande band – något som har bidragit till ett riktningslöst
Inför säsongen klev den tidigare elitspelaren Pontus Farnerud in som ny sportchef i Öis. Han har nu hunnit sätta sin prägel på verksamheten och nar Farnerud gästar podcasten Lundh förklarar han hur tankarna gick när han hoppade på sitt nya uppdrag.
- Jag kände bara att det var en härlig möjlighet och utmaning, lite med tanke på det du säger: att klubben till viss del har varit misskött under en längre tid, både sportsligt och ekonomiskt. Jag visste att det var en jäkla utmaning och mycket att sätta tänderna i och ta tag i kanske ännu mer än vad jag trodde när jag började, förklarar Farnerud och gästar:
- Samtidigt trivs jag i Göteborg och har bott där många år och jobbat i Blåvitt tidigare. Jag ser väl Öis som en utmanare på ett härligt sätt till de större klubbarna, om man nu anser att Häcken och till viss del Gais har gått förbi oss. Jag tycker att det är härligt att ta upp kampen och försöka jobba föreningen upp i den finare delen av svensk elitfotboll.
Örgryte är en klassiker i svensk fotboll. Är den här historien ett ok? Ibland kan det bli så för gamla klassiska klubbar som inte kan leva upp till gamla framgångar.
- Det kan det mycket väl vara. Det känner man ju, att vi ska vara en toppklubb och många inom föreningen och framförallt de supportrar som har varit med ett tag anser att Öis ska tillhöra de bästa lagen i Sverige. Det kan vara definitivt en utmaning om man sätter det i förhållande till den moderna fotbollen, den konkurrens som finns idag, pengarna som är i omlopp och så vidare, att man har hamnat lite efter.
Hur hanterar du det?
- Jag kan inte relatera så mycket till det som har varit. Jag har ju förståelse för folk som känner frustration och ilska över de senaste säsongerna, rent sportsligt och ekonomiskt också såklart, med tanke på vad klubben har gått igenom. Men jag kan ju bara blicka framåt. Det är det enda jag kan göra, jobba framåt. Jag vill att vi ska förändra väldigt mycket, men vi kan inte förändra allt direkt. Det gäller att göra det successivt och ta de steg så att vi i slutändan kommer dit vi vill.
Farnerud fortsätter genom att prata om vikten av att kunna arbeta på både kort och lång sikt:
- Först och främst handlar det om att vi ska vinna fotbollsmatcher. Det är det absolut viktigaste och det är det jag någonstans kom på plats för att göra, eller se till att skapa de bästa förutsättningarna för föreningen och A-laget inledningsvis. Det var väldigt mycket fokus på det de inledande månaderna, framförallt när man kommer till en trupp som har kvalat neråt två år i rad och har utmaningar rent ekonomiskt vad det gäller budget och samtidigt ha 19 spelare i truppen, varav hälften har utgående avtal och så vidare. Men sen var det många saker runt omkring som man kanske inte tänkte på att man skulle behöva hantera från början.
Vad var det som du behövde hantera som du inte hade räknat?
- Det är väl mer att i en mindre klubb och i en mindre förening, vilket jag har full förståelse för, får de personer som har en viktig roll jobba med fler frågor. Det är viktigt att sätta sig in i den rollen på ett så bra sätt som möjligt. Det blir extremt mycket möten med alla olika personer, sen dessutom under transferfönster med agenter och sen en ledarstab och spelartrupp att få på plats.
- Men när man väl har gjort det då och man börjar hitta en rytm, det är då man kan börja fokusera på det långsiktiga och balansera det kortsiktiga kontra det långsiktiga. Jag känner att sen april-maj börjar vi lyfta blicken och inte bara titta på sommarens transferfönster och kommande helgs match. Nu tittar vi på var vi vill vara och hur vi vill vara som förening om ett, år, tre år.
Vidare trycker Örgrytes sportchef på vikten av att hitta en kontinuitet i den sportsliga ledningen för att även kunna nå framgångar innanför de kritade linjerna.
- Det är som du har varit inne på tidigare, kontinuitet. Det har varit mycket in och ut i ledande positioner, tränare, sportchef och styrelse. Hitta kontinuiteten i det. Sen har man gjort de här arbetena, men det är också… jag vet inte hur många värdeord, kärnvärden, löften och akademiord som man på ett fint sätt har dokumenterat. Sen hur mycket man har jobbat med det och vad som verkligen är relevant och vad man kan implementera i en organisation 2024 och kommande år, där är jag inte helt överens om hur det arbetet har gjorts. Jag hoppas att vi - inte enbart jag, utan vi tillsammans - gör det på ett bra sätt nu framöver.
Varför kan man inte bara nollställa allting och börja om från början? Många av de här krisklubbarna, oavsett om det är IFK Göteborg, Helsingborgs IF, Örebro SK eller vad man nu kallar dem, alla ska snabbt tillbaka. Jag vet inte hur många artiklar man har läst om Örgryte, vi ska tillbaka till allsvenskan. Det visar ju sig sällan funka så, på något sätt är det väl nästan bättre att vända tillbaka till ritbordet och börja om från början, eller?
- Jo, jag håller med.
Varför gör man inte det?
- Att nollställa allt är också svårt och en utmaning, framförallt när det finns den historiken och medlemmar som har sin syn på hur föreningen ska verka i olika frågor. Det gäller att hitta en balans i det också. Men nollställa till viss del, definitivt. Det är väl lite det arbete vi gör utan att ta bort det fina med Öis och den historik som har varit. I betraktarens ögon är Öis förknippat med att vara pionjärer och lirarnas lag. Det behöver vi inte ha bort, men vi behöver definiera det i så fall och kanske sätta in det i en modern kontext, 2024 och de kommande fem eller tio åren.
Vilket gehör får du när du lyfter den här typen av saker med Terje Johansson och resten av Örgryte?
- Vi är alla överens om att det arbetet måste göras och skulle ha gjorts bättre tidigare. Det står alla bakom.
Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Pontus Farnerud i spelaren.