Tobias Grahn har efter en lång spelarkarriär nu lagt skorna på hyllan. Efter att ha följt svensk fotboll på distans från Danmark flyttade Grahn och familjen hem till Blekinge under sommaren 2023 – och då fick han en chock.
När Grahn gästar podcasten Lundh berättar han om hur han upplever att tiden har stått stilla när det gäller svensk talangutveckling.
I avsnittet pratar Grahn om ytterligare ett ämne som har väckt debatt i svensk fotboll. Grahn vill nämligen att ungdomar ska träna mer fotboll, samtidigt som han inte tror att hårdare träning får unga fotbollsspelare att tröttna i tidig ålder.
- Nej, absolut inte. Det finns inte heller någon forskning som styrker det där för fem öre. Jag sa innan att jag spelade fotboll 20 timmar i veckan, jag spelade fotboll non stop när jag var liten. När man säger att man spelar fotboll tre-fyra dagar i veckan, gånger en och en halv timme: vi snackar liksom sex-sju timmars effektiv fotboll i veckan. Vi har ett jättestort samhällsproblem där man säger att alla barn mellan fem-sex år behöver ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag, pulshöjande aktiviteter och så vidare, förklarar Tobias Grahn och fortsätter:
- Grejen är att det här med att man bränner ut folk eller bränner ut barn, det är precis det jag försöker komma fram till: sport ska också vara, enligt barnkommissionen, på barnens villkor. Om vi har 1 000 barn framför sig kan man inte dra bredspackel på de 1 000 barnen och säga: ”Nu ska de här 1 000 barnen träna en gång i veckan eller två gånger i veckan och det ska vara medioker träning”. Sverige kommer inte skapa talanger på det sättet, Sverige kommer inte få fram några elitspelare på det sättet. Vi har inte riktigt sett det 2024, men vänta till 2034. Det kommer vara fullständigt uruselt, fetman i samhället kommer vara värre, allt kommer att vara värre. Vi har ett jättestort problem kring det här och så länge vi inte förstår att det är ett ”issue”… då vet jag inte, jag är rentav chockad.
Grahn fortsätter sitt resonemang genom att förtydliga att han tycker att ungdomsfotboll ska bedrivas på barnens villkor:
- Det jag försöker säga är att det ska vara på barnens villkor och av 1 000 barn har du kanske en viss procentandel som vill spela fotboll, precis som jag gjorde, tre timmar om dagen hela tiden. Sen finns det de barnen som vill spela fotboll en gång i veckan. Låt de barnen spela fotboll en gång i veckan och sen kanske vill spela gitarr, piano eller något annat, göra det. Men de pojkarna och tjejerna som vill spela fotboll fyra timmar om dagen, låt dem spela fotboll fyra timmar om dagen och vilka föreningar ska erbjuda det?
- I dag finns inte den möjligheten att bara öppna dörren och springa ut och spela med grannbarnen, som det gjorde på vår tid. Så vem ska ta ansvaret i svensk fotboll och utveckla alla de barnen som vill spela riktigt mycket fotboll från tidig ålder? Det krävs. Precis som det krävdes när vi kom fram och fotbollen är extremt mycket snabbare och tekniskt utvecklad i dag, så det krävs att du tränar extremt mycket fotboll i en tidig ålder för att komma långt. Den som säger något annat har inte gått hela vägen. Det är samma sak om du går till konståkning, simning eller tennis.
- Om vi tar tennis som ett exempel: om du ska komma topp 100 i världen i tennis, ta de som är topp 100 i tennis i världen i dag och fråga alla när de började spela tennis och hur mycket de har spelat. Det är inte så många som har spelat tennis en gång i veckan och spelat lite innebandy och gjort det till man var 15, det går inte. Det är en utopi att tro att det funkar.
Men säg att Karlskrona Idrottsakademi tar in sju-åttaåringar som tycker det är skitkul där och då och de har bra träningar, men väldigt tidigt. Vad talar för att de orkar fortsätta när de är 14-15 om de redan legat på en väldigt hög mängd?
- De pojkarna som kommer till mig och spelar fotboll hos mig, det är inte för att det är killar som har speciella färdigheter med bollen eller att de redan är fullfjädrade talanger, det är inte det som det handlar om. Men de har en gemensam grej och det är att de älskar sin fotboll. Nu tränar vi tre gånger i veckan och som jag var inne på innan: det är egentligen allt för lite volymmässigt om vi pratar fotbollstimmar, så egentligen behöver de också spela på skolraster och spela här.
- De killarna som spelar fotboll tre gånger i veckan med mig och sen spelar matcher, om det blir väldigt mycket för dem när de blir tio-tolv år då har de ändå inte det som krävs i slutändan. Vad är alternativet? Är alternativet att de tränar fotboll en gång i veckan och sen när de blir 15 år sker en selektering i fotboll.
- Det är där vi är och om vi ska titta internationellt där då Danmark nivåanpassar och de barn som älskar sin fotboll spelar extremt mycket. Tror vi på riktigt att ett barn som börjar i Danmark och spelar fotboll fem gånger i veckan upp till han är 15 och sen ska vi ta ett motsvarande barn i Sverige och han ska spela fotboll en gång i veckan och sen när de är 15 år tror vi att de kommer stå på samma plattform?
Nej, det förstår alla. Men är alla välkomna? Säg att jag är åtta år, jag är inte den bästa, men jag älskar fotboll, är jag välkommen i en akademi?
- Ja, har man en stor passion för fotboll, man älskar fotboll och jag märker att en kille brinner för det. Men det är precis här vi är inne igen, nu är vi inne på det här som är enligt barnkommissionen. Jag har startat den här föreningen för att det inte finns någon som tar hand om de här ungdomarna, inte i Karlskrona, inte i Blekinge. Mjällby, som är elitklubben i Blekinge, börjar först vid 13-14 år att försöka ta in de killarna. Det finns ingen klubb i hela södra Sverige, mer än kanske BP, som börjar erbjuda barnen. Men det jag försöker säga är att vem ska ta hand om ungdomarna i svensk fotboll vid den åldern, åtta-nio år, som vill träna mycket?
- I dag finns det inga län som säger: ”Kolla här, vi måste också ta emot de här killarna och tjejerna som vill spela riktigt mycket”, det finns ingen som tar emot dem i dag. Då startade jag Karlskrona Idrottsakademi och då vänds fokuset igen mot att: ”Är det en selektering här? Är det viktigt vem som tas in?”, men det är inte det som är det viktiga här. Det viktiga är att vi ska försöka möta alla barn och alla ungdomar, summerar Tobias Grahn.
Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Tobias Grahn i spelaren.