Philip Haglund tillhörde Hammarby från 2015 till 2017, där han var en tongivande spelare. Men efter två säsonger i Bajen blev det inget nytt avtal.
I veckans avsnitt av podcasten Lundh berättar 32-åringen om avskedet, där han var kritisk till Hammarbys agerande.
- Exakt. Jag var kritisk mot kommunikationen. Det kommunicerades till mig att jag skulle signa ett nytt avtal. Jag skulle nog säga att det är ganska Sedan blev det helt plötsligt tyst, och så blev det inte så. vanligt att det inte är fullt transparent. Jag vet inte hur det funkar i alla företag, men vanligtvis försöker man kommunicera med de anställda. Det var det jag upplevde med Hammarby. Det som hände för mig var att jag sattes i en sits som, till skillnad från i IFK Göteborg där jag fick signaler ganska tidigt som gjorde att jag fick möjligheter att se mig om, men så var det inte med Hammarby. Där var det från den ena dagen till den andra, säger Haglund.
Hur mottogs det av Hammarby när du sade så?
- Det vet jag inte.
Du fick aldrig någon feedback?
- Nej. Men jag pratade med Jingblad på telefon, och jag sade att de skulle ha varit tydligare med det. Då hade jag tagit det bättre.
Vad sade han då?
- Han höll med. Men sedan var det också en tid i Hammarby där det var en fråga kring Nanne och vem som skulle vara tränare. Det kanske inte var helt enkelt för dem att veta vad de kunde säga, för tränaren har ofta mycket att säga till om när det kommer till spelartruppen. Jag minns när Michelsen kom in, han hade att säga till om att jag inte skulle vara kvar i truppen. Det påverkades säkert av allt som hände i övrigt.
Hur är det när man åker ut igen bara några år senare?
- Det är okej. Jag är inte dum, det är en del av fotbollen. Det kan jag tycka är bra med fotbollen. Jobbar du i ett annat företag har du tillgång till LAS. Det är då omöjligt att få bort en anställd, oavsett om den anställda levererar eller inte. I fotbollen är det prestera eller gå. Jag tycker att det är bra. Är man tillräckligt bra får man vara kvar. Det kan handla om olika personer, men jag tycker att det är uppenbart att de som är bra får vara kvar.
Fördelen med publiken, passionen och engagemanget i Hammarby – vad är baksidan? Att det var ett publiksnitt på 25 000 – det finns en baksida med det att det kan slå över, att man kanske inte går ut på Södermalm och dricker bärs efter att man har förlorat ett derby?
- Så är det ju. Men jag skulle säga att det hänger ihop med om organisationen har tillräckligt bra ekonomi och pengar – då är det bara en fördel med mycket folk. Det blir problem när de två inte balanserar, när kraven är större än vad man kan leverera. Men jag tycker att Bajen ska leverera, att de har förutsättningarna att vara där uppe.
Som det ser ut nu, helt enkelt?
- Ja. Jag tycker att det är ganska fair. Baksidan – nej, du går inte ut på stan och dricker bärs efter en förlust, men det är inte så jobbigt för en fotbollsspelare. Vi har ganska mycket privilegier, så det är inte så konstigt om det finns något vi måste tänka till kring också.
Var det några tillfällen då du kände att du nästan blev rädd kring fans som i IFK Göteborg?
- Nej, det upplevde jag inte. Jag skulle också säga att med fans generellt, när man väl pratar med folk och tittar dem i ögonen, exempelvis med hammarbyare har jag bara upplevt kärlek och stor tacksamhet och att alla är glada. Det är när det blir folkmängder som det negativa kommer fram. Men jag har inte upplevt det själv på stan, nej.