Dubbelmötet mellan Hammarby och Twente blev en infekterad historia. Det inledande mötet nere i Nederländerna handlade till stor del om hemmasupportrarnas attack mot Hammarby-supportrarna efter matchen
Hammarbys säkerhetsansvarig, Göran Rickmer, menar att tumult, som det i Nederländerna, kan undvikas om arrangören tar sitt ansvar.
- Jag kan bara konstatera att om det här, statistik ska man inte gå in på, men min magkänsla är att nio av tio händelser, eller kanske 95 av 100 händelser som sker i form av ordningsstörningar som uppstår och så vidare, hade man kunnat undvika om vi som arrangörer hade gjort ett bättre jobb. Om fotbollsarrangörer hade blivit bättre på det vi gör och blivit bättre förberedda, och kanske mer ödmjuka, så hade man kunnat undvika en hel del av de ordningsstörningar som uppstår, förklarar Rickmer.
Hamnar det hos er eller hamnar det hos Twente, eller hamnar det hos er bägge?
- I det här fallet, nere i Twente, var de ju katastrofdåliga kring arrangemanget, det går inte att komma ifrån. De fick inte fram personal och de var definitivt inte ödmjuka, så är det ju, vilket jag har framfört till dem med tydlighet.
Hur ser du på att ni får ungefär samma bötessumma, ni i Hammarby och Twente, av Uefa?
- Jag vet inte om jag ska ge mig in på Uefas bötessystem. Man kan säga att bötessystemet i Uefa ändå är förutsägbart, det är en matematisk fråga. Sedan kan man ha åsikter om det ger en reell effekt, att man ger folk böter, eller inte. Jag hävdar att det inte gör det därför att Uefa gör det i den lagom mängden, så att man får mer pengar av dem i andra änden. Jag tror inte på bötessystemet, som det är upplagt av Uefa, men jag visste ju om att det skulle bli så mycket ungefär. Det var bara att räkna, det finns matematiskt. En pyroteknisk pjäs kostar 500 euro och sedan är det bara att räkna. Den första, tror jag, kostar 750 och resten kostar 500 och sedan finns det en eskalerande skala om det upprepas. En budskapsbanderoll kostar någonstans ungefär någonstans runt 150 000 svenska kronor. Det är bara att läsa innantill, så det här var ingen nyhet, det visste alla om.
Just att Uefa kör, som inte längre finns i Sverige, kollektiv bestraffning, hur ser du på det?
- Den stora skillnaden mellan det svenska systemet och Uefas system är pengaskillnaden. Uefa pytsar in ganska mycket pengar i europeisk fotboll, så man ger med ena handen och tar tillbaka lite med andra. Svensk fotboll puttar inte in lika mycket pengar till klubbarna och så tog man mycket mer och så la man hellre inga pengar överhuvudtaget på säkerhetsarbete, utan det gick väl till gem på förbundets kansli, eller vad man gjorde med pengarna, jag vet inte var de tog vägen, jag hoppas att det var fikabröd till personalen. Så det var en stor skillnad. Jag tror på ett system, det har vi inom svensk fotboll i dag, om jag som arrangör inte gör det jag ska, att jag har tillkortakommanden och inte efterlever de regler som finns i ordningslagen, som samhället i stort skickar på mig, eller de reglerna förbundet har satt upp, om jag struntar i dem så får jag böter. Så det finns ett bötessystem även där att man kan, om man inte gör det man ska, vilket jag tror är ett bättre bötessystem. Då ser man till att arrangören gör det den ska och sedan skapar man ett system med repressalier för individen. Jag tror att det blir ett mer heltäckande system, summerar Göran Rickmer.
Lyssna på hela avsnittet av Lundhs podcast med Göran Rickmer i spelaren.