I samband med att Magdalena Andersson blev statsminister försvann Miljöpartiet ur regeringen och det ledde till att ansvaret för idrott flyttades. Tidigare var det kulturmininster Amanda Lind som hade idrotten i sin ministerportfölj, men nu är det Anders Ygeman som är Integrations- och Migrationsminister.
- Jag blev jätteglad för frågan och kände att det här är ett område där jag kan göra nytta och vara med och bidra på ett bra sätt med de erfarenheter jag har, säger Anders Ygeman i podcasten Lundh.
Hur kom det sig att du fick det uppdraget? Känslan efteråt är väl att du kanske anmälde ditt intresse.
- Jag är väldigt idrottsintresserad och det bidrog säkert. Sen ser jag också att det finns en enorm kraft i idrotten. Kanske den mest samlade kraften vi har i Sverige efter att värnplikten i princip har avskaffats och ett skolväsen som är allt mer segregerat.
När jag intervjuade dig 2016 sa du att du inte tog med barnen på derby för att det var för stökigt och du var tudelad kring bengaler och kunde inte direkt ta avstånd från det. Nu kan man ju säga att de två frågorna landar i något som många i svensk fotboll är upptagna kring, det man kallar för villkorstrappan, hur ser du på den konflikt som har blivit? Mellan nästan hela fotbollskollektivet också polisen på andra sidan.
- Jag tycker att den är olycklig och jag tycker att polariseringen är olycklig. Det sägs och skriks saker om svensk polis på läktarna som jag har väldigt svårt att acceptera. Där jag tycker att även om man har olika uppfattningar kan ha en helt annan ton mot varandra. Sen tror jag, och jag tror att jag sa det 2016 också, att jag inte tror att denna fråga löses på något annat sätt än att huvuddelen av åskådarna, de arrangerande klubbarna och polisen är överens. Det finns ingen väg ut ur det här om man inte kan gå framåt tillsammans. Då kommer den är här typen av problem att bestå och det kommer inte att gå lika mycket människor på fotboll som vi önskar.
Hur ser du på polisens metod att använda sig av kollektiv bestraffning?
- Det är väl omdiskuterat om det är kollektiv bestraffning och vi ska väl inte gå in all för mycket i det. Men kollektiv bestraffning är väl förbjuden enligt grundlagen. Jag tycker att det borde vara möjligt att använda sig av pyroteknik på ett lagligt sätt och vi har sett det i en del andra länder där man ändå har varit hyfsat framgångsrika. Samtidigt är det så att om det gång på gång sker ordningsstörningar så kommer det att påverka polisens tillståndsgivning. Så är det även för andra verksamheter. Problemet är väl att man inte har funnit en form av för detta som klubbarna och även supportrarna accepterar eller kan leva med. Har du en läktare med 30-40 tusen personer, då finns det ett kollektivt kontrakt för hur man beter sig på den är arenan. Ska man då vara framgångsrik som ordningshållare krävs det att man har en gemensam bild av vad som får och inte får göras på den där arenan. Jag har ändå sett att man har lagfört en hel del personer som har kastat ”bangers” eller annat.
Men ändå väldigt få. Det vet du också som har suttit på Djurgårdens matcher och sett att de tänder sina bengaler och det händer ingenting. Hur känner du som minister, som delvis har ett ansvars för polisen, att det inte händer någonting med de som tänder bengaler?
- Jag ser hela diskussionen om villkorstrappan som ett misslyckande. Det är varken bra för klubbar och fans eller för polisen att man har kommit hit. Som jag sa tidigare så tror jag inte att man kommer till en lösning utan att ha en fungerande dialog. Det kommer alltid finnas de som vill bryta mot reglerna oavsett vilka regler man sätter upp och de är inte så intressanta att föra en dialog med. Men de andra som faktiskt står för en positiv läktarkultur och bra föreningsengagemang, de tror jag att man måste ha en dialog med. Då måste klubbarna också vara beredda att kunna stå upp för den typen av arrangemang som man vill ha.
Kommer regeringen på något sätt försöka få till en dialog?
- Jag tycker framförallt att det är polisen som ska ha den dialogen. Men kan jag bistå på något sätt för att den dialogen kommer till stånd så har jag inget emot att göra det. Men i grunden måste polisen göra det.
Men det verkar ju helt låst?
- Det är som mörkast innan gryningen. Jag hoppas väl att man tar den här chansen när allsvenskan precis har slutat och vi har 3-4 månader på oss innan den drar igång igen. Att man tar den här chansen och försöker skapa en bättre dialog för den är destruktiv för alla.
Du som även är supporter och går Djurgårdens matcher, hur ser du på att det ändå finns det här stöket? Det känns som den här frågan är svart eller vit. Antingen tycker man att allting är kanon eller så tycker man att allt är åt helvete. Men på något sätt finns det ändå problem med supportrar ibland men det får man knappt tala om i supportersverige.
- Jag har varit på supportersidan och åkt med polisen under ett derby och det finns ganska mycket som inte hör hemma på en fotbollsarena. Det är ganska naturligt när man har så många människor som man har, det är ganska mycket alkohol och känslor inblandat. Jag tror att för fotbollen långsiktigt så är det viktigt att man kan visa att det är en trygg plats att gå på fotboll. Både i vad man får höra för ord och språkbruk men också att man inte ska behöva råka ut för några jobbiga händelser.
Om man vänder på det så är det många som inte är trygga med att gå på fotboll på grund av polisen. Och det finns ju exempel på det. Dels olika grupperingar som har skildrats i både Expressen, DN och andra publikationer. Dessutom finns det tydliga exempel på där man suddar ut nummer på hjälmar, övervåld och sådant. Hur ser du på det?
- Jag tror att polisen ändå är ganska lättidentifierad av polismakten själv eftersom det är en beordrar verksamhet. Ser man en polis som göra någonting som en polis inte borde göra så ska det nog vara ganska lätt att komma tillrätta med det. Men det är klart att jag aldrig kommer försvara någonting där polisen bryter mot lagen. Polisen ska upprätthålla laget. Jag tror att det är en minoritet som avstår att gå på fotboll för att de är rädda för polisen. Däremot tror jag det är ganska många som funderar på att avstå från att gå på fotboll på grund av ordningsstörningar.
Nu är dina barn fem år äldre, hur gör du med dina barn och derbyn idag?
- Nu skulle jag nog kunna tänka mig att gå derby med barnen. Inte för att det är så stor skillnad på läktaren men lite bättre är det ändå. När vi gjorde den senaste intervjun så var det verkligen varje derby där det var avblåst och 30 minuters väntan. Mina barn är 15 och 17 år nu så det är lättare att föra en diskussion om vad som händer på läktarna.
Hur ofta är du själv störd av det som sker på en arena?
- Kanske inte jätte ofta men det händer helt klart. Sen blir man lite väl störd av sitt perspektiv eftersom jag varit ansvarig för polisen i ett antal år. Det är klart att det finns massa småsituationer som jag kan fundera på och störas av. Men generellt sätt är ordningshållningen i fotbollen bra. Jämför man med när jag gick på fotboll med min pappa så är det idag färre poliser som behöver användas för fotbollen och det är bättre ordning på läktarna.