Pontus Jansson är ett av fotbollssveriges stora exempel på "spelande supporter".
33-åringen har växt upp på Malmö FF:s ståplatsläktare och ser sig själv som en aktiv supporter till föreningen. Även när Jansson spelat utomlands har han varit på plats för att supporta föreningen i sitt hjärta, som när Malmö mötte Chelsea på Stamford Bridge 2021 och Jansson vid tillfället var en Brentford-spelare.
För drygt tre månader sedan blev det känt att han chattat med en del huliganer med koppling till Malmö FF. Det började innan Jansson flyttade hem från Brentford, men samtidigt fortsatte det efter att han återigen började spela för Malmö. Bakgrunden var en förundersökning gällande slagsmål i Stockholm, men där åklagaren hade med chattar med Jansson även om han inte var brottsmisstänkt.
Det ledde till att 33-åringen fick stå över en match för Malmö FF, blev av med rollen som vice kapten och fick ta emot kritik.
- Jag har alltid haft en relation med de mest aktiva grupperingarna på våra läktare, så det är egentligen det enklaste svaret, säger han i podden Lundh på frågan om varför han gick med i chattarna och utvecklar:
- Så när jag satt i London under en tid där Malmö inte mådde så bra sportsligt eller läktarmässigt, tog jag mig kanske vatten över huvudet. Att jag skulle känna vad jag kan göra för att hjälpa till i det här.
Sedan allt uppdagades i början på juni har Jansson inte pratat med media, förrän nu.
Han beskriver att han under den tiden har varit på - och fortfarande är på - en resa, där han reflekterat och tagit lärdom kring en hel del. Språkval, ordval, beteende. Men även hur han ska bygga upp den relation som tagit skada med en del av Malmös supportrar.
En insikt han kommit till, och en lärdom han tagit, är att han själv har haft fel synsätt vad gäller supportrar.
- Så är det inte, så klart (att vissa av Malmös supportrar är mer äkta, reds anm.) Jag har ju sett det på ett synsätt som har varit fel. Som att man själv är mer av den delen, man går ofta tillbaka till sig själv. Vad är det för mig? Jag är en aktiv supporter och ser mig själv som en aktiv ståplatssupporter, då går man dit.
- Men det är klart att det är där jag har gått bort mig, och det har jag sagt även innan den här chatten blev offentlig, att jag måste framför allt se det från fler perspektiv och fler synvinklar. Och det är en resa jag ändå känner att jag har gjort. Så klart blir detta ett hack på vägen, men jag ska fortsätta kämpa för det och ta ett ansvar för alla sidor på arenan. Men även för samhället och Malmö stad i stort.
I den här chatgruppen där du var med så skrev man "Nu såg alla vilken makt vi har", "Den här kampen är större än Europa, vårt tioårsfirande, större än allt". Det är inte du, det är någon av dem som skrev. Är detta en grupp supportrar som du tycker ska ha stor makt på läktaren och kring Malmö FF?
-Då hade jag väl antagligen svarat så i gruppen. Att "ja, så är det". Men det har jag inte gjort. Jag har varit i en gruppchatt där folk har haft de här åsikterna.
Författaren och MFF-supportern Fredrik Ekelund skrev under hösten 2023 att han inte planerade att förnya sitt årskort - efter 60 år på Malmös ståplatsläktare. Anledningen var scener som utspelade sig under hemmamötet med Varbergs Bois. Folk maskerade sig med rånarluvor, tog kommando över läktaren, och tände bengaler i ansiktshöjd, enligt Ekelund.
Att MFF-supportrar ska känna så är ett exempel på vad Jansson vill motverka.
- Alla ska känna sig trygga. Malmö är stadens lag. Alla ska känna att de kan vara en del av detta. Jag har sagt att anledningen till att vi är där vi är idag, det är att vi som stad slöt upp under ett par sommarkvällar 2014. Vi bar oss fram till de framgångar som lade grunden för där vi är idag. Alla ska kunna känna sig hemma. Hur vi ska göra det är det som är knäckfrågan i det här.
- Det är dialog som är... Även de mest aktiva ska få en förståelse för att alla kan bidra. Att alla ska känna sig välkomna, vem du än är. Det är ingenting som blir löst på någon minut. Det är ett långsiktigt arbete där alla tar ett ansvar.