Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kritiken mot exkluderingsstrategin: "Finns jättemycket utmaningar"

Allsvenskan

Polismyndighetens villkorstrappa är ersatt av en exkluderingsstrategi.
Men det finns alltjämt förbättringspotential. 
- Jag kan tycka att det systemet vi har i dag inte är ultimat, det finns jättemycket utmaningar i det, konstaterar Hammarbys säkerhetsansvarig, Göran Rickmer, i Lundhs podcast.  

Foto: Bildbyrån/Reuters

Mellan 2019 och 2022 uppstod en infekterad konflikt mellan Polismyndigheten och den organiserade supporterrörelsen i Sverige. En av anledningarna var polisens omdebatterade metod ”villkorstrappan”. En stor del av kritiken handlade om den kollektiva bestraffning som drabbade klubbar och supportrar.  

Men i början av 2022 ersattes villkorstrappan av polisens nya exkluderingsstrategi. Men det finns fortfarande en förbättringspotential om man frågar Hammarbys säkerhetsansvarig, Göran Rickmer.

- Jag tycker att själva grundidén är bra. Det är naivt… Ska vi samla så mycket människor som svensk fotboll samlar, så måste man inse att vi är ju ett genomsnitt... Det är ju ett manligt genomsnitt, kan man se till stor del av vårt samhälle. Vi vet av erfarenhet att män i grupp har också en tendens att ha ett visst beteendemönster. Det vore naivt att tro att man ska ha ett system där man inte har repressiva åtgärder, så jag tycker att det måste finnas. Det kommer alltid att finnas människor som väljer att bryta mot de regler man sätter upp, så det behöver finnas ett repressivt system. Sedan kan jag tycka att det systemet vi har i dag inte är ultimat, det finns jättemycket utmaningar i det, tycker jag, förklarar Rickmer i Lundhs podcast.  

Annons

Vilka då?
- Ja, men arrangörsavstängningar till exempel. Det begränsas mycket utifrån att vi som arrangör har svårt att stänga av människor av den enkla anledningen att vi inte får kolla id-kort på folk, vi polisanmäler alla brott som sker, vilket gör att det blir förundersökningssekretess och då får vi inte heller fram namnet på de som gör det och ska vi stänga av någon på arrangörsrätten så måste det vara id-uppgifter, säger Rickmer och fortsätter:

- Det faller på sin egen logik egentligen, vilket gör att de som egentligen borde vidta åtgärder, den yngre generationen, de känner vi inte till. Du ska ha varit med ganska länge för att vi ska veta vem personen är. Det är den ena del som är en jätteutmaning, då kan jag tycka att det är ett underbetyg till oss som jobbar med att vi inte har hittat en lösning framåt. 

Annons

Var brister det? Är det lagstiftning som inte gör att ni får insyn i kanske hjälp med polisen?

- Det har att göra med att det finns en sekretesslagstiftning. Vi lever ju i demokrati någonstans och det finns en sekretesslagstiftning och det är den ena diskussionen, hur stort får kontrollsamhället vara? Vilken rätt har jag som privataktör att kartlägga min omgivning och så? 

 Lyssna på hela avsnittet av Lundhs podcast med Göran Rickmer i spelaren.  

FAKTA

412 - Göran Rickmer

Avsnitt 412 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Göran Rickmer. Hammarbys säkerhetsansvarige talar om varför han är kritisk mot supportrarna i svensk fotboll, om att 51-procentsregeln även innebär ett ansvar, om nya grupper med våldskapital på läktarna, om besvikelsen på idrottsministern, om irritationen mot polisen och om utmaningarna med exkluderingsstrategin.

Dessutom berättar Rickmer om hur han gick från läktaren till att jobba för Hammarby, om vikten av perspektiv kring hur stökigt det var förr, om hur man jobbat med olika supportergrupper kring klubben, om varför dialog är rätt, om att han aldrig varit rädd, om vad som är Hammarbys riktiga publiksiffror, om varför han vill att klubben köper ut Zlatan och AEG och om att han mår bra igen efter cancern som drabbade honom 2019.

Publicerad 2023-10-27 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS