Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kücükaslan sa upp sig efter kollegornas skitsnack om invandrarbakgrund: "Mådde inte så bra där"

Lundhs Podcast

DOHA. I dag är Johan Kücükaslan profilerad reporter på plats i Qatar för att bevaka VM för SVT.
Samma TV-kanal han sa upp sig från 2015 - för att slippa skitsnack.
- Det var mycket prat om att jag fick göra saker bara för att jag har en invandrarbakgrund, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Sedan våren 2020 har Johan Kücükaslan jobbat för SVT och bland annat varit reporter på fotbolls-EM för både herrar och damer. Lägg till att han gjort reportage och täckt vintersporter.

Just nu är han på plats i Qatar för att bevaka VM.

- Det har varit väldigt speciellt. Men också att det är kul att vara på plats här. Det kanske är fel ord att använda, men det har gett mig väldigt mycket, med tanke på alla skriverier som har varit inför, att få uppleva det här på plats och få göra min egen bedömning, säger Johan Kücükaslan i podcasten Lundh.

Den 37-årige TV-reportern drömde redan som liten om att jobba på antingen SVT eller TV4. Efter sin praktik på SVT-sporten har han jobbat för TV4, SVT i två omgångar och Viaplay.

Annons

Han är både tacksam över chanserna han fått, men också kritisk till att kanalhusen inte klarar av mångfaldsfrågan bättre.

- Jag brinner för den här frågan, och jag tycker att det har blivit bättre. Det är ett ständigt jobb, och jag tycker inte att någon ska tro att jag har fått jobb för att jag har invandrarbakgrund. Det är därför jag har drivet att jag vill vara framåt och jobba hårt. Det vore så fel om jag fick ett jobb bara för att jag har invandrarbakgrund.

I podcasten berättar Johan Kücükaslan nu att han sade upp sig från SVT 2015 för att han tröttnade på skitsnacket från en del kollegor.

- Jag var anställd på SVT i två år innan jag gick till Viaplay. Jag sade upp mig, för jag kände där och då att det inte var min grej. Det var en speciell redaktion.

Vad var det som var fel?
- Det var så stora kontraster mot TV4. 

Annons

Mer trögrörligt och byråkratiskt? Det är min bild utifrån.
- Ungefär så. Det är också väldigt mycket att alla har sina positioner, när det kommer in en ny person som ska börja nafsa på någon annans sport eller roll så kan det bli mycket skitsnack. 

Hur upplevde du det? 
- Jag fick väldigt mycket skitsnack de år jag var anställd på SVT förra vändan. Det var mycket prat om att jag fick göra saker bara för att jag har invandrarbakgrund och att de lyfte fram mig tack vare det. Folk undrade varför de skickade mig till att göra vissa intervjuer…

Sades det till dig?
- Jag fick höra det direkt många gånger, absolut. 

Tidigare medarbetaren David Fjäll var ute och pratade om det. Var det så?
- Ja, så var det. Av lärdomar från TV4-tiden ville jag inte ta upp det när jag slutade på SVT där och då. Jag kände att det var onödigt att bränna några broar. Framför allt hade jag bra chefer. Per Yng var min chef då, och han gjorde allt i sin makt för att jag skulle vara kvar, men jag kände att jag var tvungen att gå vidare, för jag mådde inte så bra där. Jag kände att det var ett redaktionellt problem mer än ett chefsproblem. Jag fick väldigt bra stöd av mina chefer där och då, men jag ville inte göra någon grej av det i kvällstidningarna, jag kände inte att det var värt det, för med facit i hand är jag tillbaka på SVT nu, det vore dumt av mig att bränna broar. 

Annons

Men den problematiken har lyfts mot både SVT och Sveriges Radio. Du instämmer i den kritiken, att de har haft svårt att hantera mångfald?
- Absolut. På den tiden var de väldigt osäkra på hur de skulle ta tag i mångfaldsfrågan. De drog så hårt på att de behövde bli bättre på mångfald, vilket inte var fel, det var helt rätt, framför allt för ett bolag som SVT, men det är hur man framför det. Det var nästan så att det blev så att de med helt etnisk bakgrund inte fick en chans, att de bara skulle satsa på mångfald. Det skulle bara vara folk med invandrarbakgrund och jämställt med kvinnor. De gick väldigt hårt på en gång. Det kan bli för mycket för folk. Men det jag störde mig på då också var att många av reportrarna inte förstod hur branschen fungerar. Säg att jag får en intervju med Serena Williams, då trodde många på allvar som sagt till mig att han löst en intervju med Serena Williams till mig, snarare än att jag i ett halvår har suttit och försökt få den intervjun. Det var det som störde mig också, att folk inte hade koll på hur det gick till.

Annons

Det ska sägas att även TV4 har fått kritik för mångfald, och du var en av många som kritiserade oss häromåret när det lades ut bilder på alla som skulle jobba med C Mores Champions League-sändningar. Det är ingen kontroversiell åsikt att mångfald är något som har brustit i mediebranschen och även sportjournalistbranschen. Vad ska till för att man ska ändra på det?
- Jag tycker att kanaler måste bli bättre på att lyfta fram folk med invandrarbakgrund, att se vilka som har potential som kan bli något, och ge dem chansen. Men som svar på din fråga: om du ser hur det ser ut på chefshåll så är det väldigt dålig med mångfald. Har vi några chefer över huvud taget med invandrarbakgrund? Väldigt få i alla fall. 

Emir Osmanbegovic, som du nämner, som har varit chef på TV4 och Discovery i olika omgångar. Det finns ju, men du har garanterat en poäng även där. 

Annons
- Jag tycker bara att det är lika viktigt att det speglas bakom kameran som framför, för annars blir det bara symbolpolitik, att man är jättebra på mångfald bara genom att man har en person med invandrarbakgrund, men hur ser det ut bakom kameran med redaktörer, producenter, projektledare och chefer? 

Hur landar det när du har åsikter i den här frågan?
- På SVT bryr de sig inte jättemycket. Eller, det kanske de gör, men jag får inte höra det. På Viaplay var det däremot förbjudet att uttala sig om andra kanaler, vilket är bra, tycker jag egentligen. Jag tycker inte att man ska hålla på och recensera…

Du har bakgrund och inblick, du behöver väl kunna lyfta den här typen av frågor?
- Absolut, när det kommer till mångfaldsfrågan, men jag kanske inte ska recensera C Mores sändningar, "fan vad dåliga de är", eller något sådant. Men jag vill använda min plattform till just de frågorna, jag tycker att det är viktigt. Jag får så många meddelanden också från folk med invandrarbakgrund som frågar hur jag har fått mitt jobb. Jag minns själv när jag växte upp att det inte fanns jättemånga förebilder med invandrarbakgrund, jag vill själv vara den personen. 

Annons

Vad är ditt råd till de som hör av sig?
- Jag brukar bara säga klyschorna: jobba hårt, var envis och du får ingenting gratis. Det är de råden, var inte bekväm. Tyvärr upplever jag att många av dagens ungdomar tror att man får saker och ting serverat, att de är bekväma. 

374 - Johan Kücükaslan

Avsnitt 374 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Johan Kücükaslan. SVT-sportens reporter talar om att bevaka VM i Qatar, om svårigheten att hitta rätt balans, om att sporttvätten fungerar, om det lärorika med att ta in olika perspektiv, om att det närmast är rasism när man ser ner på vissa supportrar i Qatar och om att ta konflikter på sociala medier och med tidningar.

Dessutom berättar Kücükaslan om vägen fram som reporter, om åren på TV4 med ett tufft avslut, om att han sa upp sig från SVT för kollegors snack om att han fick uppdrag på grund av sin invandrarbakgrund, om prestationsångesten på Viaplay, om att trivas i den nya rollen på SVT, om att han tröttnat på idrottsstjärnor som inte ställer upp på intervjuer och om att vara en förebild och slåss för att kanalhusen ska bli bättre på mångfald.

Publicerad 2022-12-12 kl 07:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS