Att fotbollsvärlden är en mansdominerad värd där det finns mycket arbeta att göra kring jämställdhet och normer har nog inte undgått någon.
I podcasten Lundh berättar veckans gäst Brwa Nouri om hur jargongen i ett omklädningsrum i ett fotbollslag kan vara och låta.
- Jag upplever den väldigt starkt. Den finns inte bara i fotbollens omklädningsrum, den finns i hela samhället. Det känns som att det är ett samhälle byggt för män och det är ännu värre i omklädningsrummet. Där är det tufft och jargongen där är ganska skrämmande, säger Nouri i podden – och förklarar att hans flickvän brinner starkt för de feministiska frågorna och att hon försökt få honom att tänka till.
- Hon har gjort mig ganska medveten om privilegier och samhällsstrukturer. Man försöker ta en diskussion med spelare i laget, men det är väldigt svårt att bryta den normen. Hon kan då säga till mig att ”du måste”. Då sa jag att hon kunde få sätta sig med de här grabbarna och försöka, då gjorde hon det och sedan kollade hon på mig och sa ”jag förstår vad du menar”.
Nouri själv, som berättat om sin brokiga bakgrund i alkohol- och drogmissbruk, är dock snabb att påpeka att han inte är ofelbar. Som favoritsvordom angav han exempelvis ”horunge”.
- Jag är fortfarande förankrad i ett sätt som är i orten och egentligen kan vi säga ”horunge” utan att rakt mena vad det betyder. Det är ett sätt att uttrycka sig. Jag säger inte att jag är perfekt.
I podden berör man också, i bredare penseldrag, ett Sverige som på många sätt blir alltmer segregerat.
- Det känns som att Sverige och världen blöder just nu. Man kan inte bemöta våld med våld, hat med hat eller eld med hat. Det är inte den rätta vägen. Det är att ha så sunda värderingar du kan.