Östers IF är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2013. Nu är ett arbete påbörjat kring att bygga ett lag inför återkomsten till svensk fotbolls finrum - och för framtiden därtill.
Sedan i oktober är Jesper Jansson sportsligt ansvarig i Öster. Den tidigare Hammarby- och Omonia-sportchefen efterträdde Vito Stavljanin, som plötsligt lämnade sitt uppdrag som sportchef i september.
När Jansson gästar podden "Lundh" berättar han vad som nu blir viktigast för Växjöklubben inför allsvenskan 2025.
- Jag tycker att man har jobbat på ett bra sätt. Det finns stabilitet i klubben. En god ekonomi, eller en kontrollerad ekonomi. Man äger arenan. Växjö är en idrottsstad. Nu tror jag att det viktigaste är att sätta en identitet och en strategi som är lite unik - och att man vågar hålla fast vid den.
Hur menar du med en unik strategi eller en unik identitet? Vad ska Östers IF vara när man kliver upp i din värld?
- I min värld ska man inte jämföra sig med någon annan. Men jag tycker att det är en spännande tid att gå in i Öster. Dels har du att det är en idrottsstad. Egentligen är det en fotbollsstad, i mitt tycke. Du har alla saker på plats, du har så mycket fördelar. Nu kommer jag ner till Växjö och det är försiktiga smålänningar. Ibland så ser man inte vilka fördelar man har. Det är ett stort upptagningsområde. Kalmar åkte tyvärr ur. Vi har alla möjligheter att ta ett geografiskt område i det rätt så stora Småland, norra Skåne, Halland, och uppåt Östergötland. Ta plats och våga tro på det.
När Jansson ser på arbetet Öster behöver göra ser han likheter med när han tog över som sportchef i Hammarby IF 2017.
- Automatiskt med att gå upp i allsvenskan och de intäkterna så finns det lite utrymme (att göra en ekonomisk satsning, reds.) tycker jag. Du är på andra nivåer än när jag jobbade på Cypern eller i Hammarby. Men det är ett liknande läge som när jag kom in i Hammarby, där det inte var guld och gröna skogar på det sättet. Man får bygga steg för steg.
När du kom till Hammarby var det ett uttalat mål att du skulle få i gång försäljning av spelare. Är uppdraget liknande i Öster? Att de vill se att: "Ta hit spelare och utveckla dem. Vi ska vara en plattform där spelare kan ta klivet ut i Europa." Att få igång den verksamheten, hur viktigt blir det? Eller är det ens en del av ditt uppdrag?
- Det är nog definitivt inte drivet från klubben och styrelsen. Det är inte mitt uppdrag. Men jag tror på att det är vägen att gå. Sedan får man ta det steg för steg. Där har man absolut inte varit, och det har man varken budgeterat eller planerat för. Utan det är nog jag som jobbar på det sättet. Jag tror att alla klubbar måste jobba på det sättet, att bygga truppvärde. Vi är i Sverige. Det är ingen annan väg att gå.
Jansson berättar vidare att han uppskattar att bygga klubbar i den fasen som Öster är i just nu. En fas där det blir mer fokus på scouting att hitta unga spelare, mindre kända spelare eller late bloomers.
- Det som jag känner är kul nu är att det är lite back to basic. Jag gillar att kanske hitta spelare i lägre divisioner. Att vara ute och scouta. Se på potential. Det handlar om olika faser som en klubb är i. Där är Öster nu och jag gillar verkligen det, att åka runt på lite mindre arenor och se lite late bloomers eller spelare som kan gå. Jag brukar säga att det är roligare att hitta en Gustav Ludwigson än att köpa en Veton Berisha.
Vad är önskelistan?
- Det är lite samma läge (som tidigare, reds.), att balansera upp truppen med up and coming-spelare och sedan krydda med spetsspelare. Jag har en rätt så tydlig bild kring det. Jag hade en plan för superettan och en plan för allsvenskan. Där är jag ganska långt fram i mitt huvud.
När Janssons var sportchef i Hammarby var klubben framgångsrik med scouting och rekrytering från Västafrika. Odilon Kossonou, Aziz Ouattara, Akinkunmi Amoo och Nathaniel Adjei är exempel på spelare som värvades från regionen och såldes vidare för stora pengar.
Nu öppnar Jansson för en liknande strategi i Öster.
- Det är nog inte omöjligt.
Hur snabbt kommer det att gå?
- Det kan nog gå rätt snabbt. Det tror jag. Just där tror jag att det finns oerhörda möjligheter. Vi kommer nog vara överallt och bygga upp ett nätverk, inte minst regionalt. Men jag tror att det här med storleken på Växjö som stad, faciliteter, möjligheter till träning och utveckling - där ser jag en oerhörd fördel.
Att värva unga talanger från länder i Afrika kan ju vara en utmaning för en förening. Har Öster resurserna för att fånga upp spelare som kommer hit och kanske inte är vana vid att ta hand om sig själva fullt ut, i en svensk kontext?
- För mig är det nyckeln, och det är därför vi lyckades så bra i Hammarby. Det är för att man tar den biten. Nu vill jag påpeka att det först handlar om att bygga upp Smålandsfotbollen. Kan Öster vara ett draglok där så tror jag att du kan höja hela Smålandsfotbollen. Det är det vi tittar på först. Och där är det samma princip, du måste ta hand om spelarna. För mig är det A och O, du måste utveckla och vårda dina investeringar. Både socialt, tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt.
Det finns även mer långsiktiga arbeten som väntar Öster. Jansson berättar hur han planerar att bygga upp klubbens ungdomsverksamhet och den regionala ungdomsfotbollen.
- Jag har en del idéer där. Jag tror att det finns en stor möjlighet att göra det mer effektivt och bättre. Men det har varit ett pussel där, och som jag var inne på, så känns det som att man haft en begränsad påse pengar och då kanske man har fokuserat på att få upp laget i allsvenskan. Men det ingår även i mitt ansvar att bygga upp ungdomsfotbollen, och då tänker jag i hela Växjö stad med omnejd.
Vad är en rimlig målsättning för Öster inför 2025?
- Det är väl att man vill komma upp och så vill man hänga kvar och göra det på ett stabilt sätt. Men sedan så... Kolla på allsvenskan och Gais i år. Det finns ju alla möjligheter.
Lyssna på hela avsnittet med Jesper Jansson i spelaren ovan.