Under måndagen väntar ett nytt avsnitt av intervjuprogrammet Lundh som går i Sportkanalen måndag vid 21:00. Gäst är nyblivne landslagsmannen Kristoffer Peterson som toppar skytteligan i holländska ligan efter åtta mål för Heracles och talar om sitt lyft i klubben och vägen fram till A-landslaget som tagit vägen om Liverpool, Tranmere, Utrecht och nu succé. Intervjun finns även i form av en podcast som kommer ut i gryningen under måndagen.
Kristoffer Peterson var ett stort löfte som tonåring och nobbade både Örgryte och Blåvitt och valde att flytta till Liverpools akademi 2011. Efter några år där var han nära A-laget men insåg efter att klubben värvat rejält i augusti 2014 att det var bättre att spela seniorfotboll i Nederländerna än att försöka hanka sig kvar.
- Vissa lever i den bubblan, att man spelar för Liverpool och bara tror på det in i det sista. Vissa från min grupp var kvar bland reserverna som 22-åringar. Man levde på hoppet in i det sista att bli en Liverpool-spelare. Jag ville inte vara en av dem, jag ville skaffa mig erfarenhet och gick till holländska ligan, för det var ett bra steg att ta för mig. Hellre ha 25 matcher i holländska ligan på en säsong än ett-två inhopp i Liverpool, säger Kristoffer Peterson i podcasten Lundh.
Du var väldigt nära A-laget, men det blev inget. Hur bearbetar man det?
- När Liverpool accepterade ett bud från Utrecht för en summa som inte är någonting för Liverpool måste man inse fakta – hur prioriterad kommer jag att vara? Den sommaren hade man spenderat 101 miljoner pund på Markovic, Balotelli och Adam Lallana, många som var på min position. Utrecht ville satsa på mig och skriva ett fyraårskontrakt. Holländska ligan som 19-åring kändes jättebra. Jag var jätteglad när jag skrev på.
Under åren i Liverpools akademi fick Kristoffer Peterson se att det är svårt att ena ta sig fram till elitfotbollen och av de 25 som ingick i hans årgång (och då räknas inte Raheem Sterling som spelade med äldre spelare) så är det bara en handfull som kan leva på fotbollen och då är några av dem i engelska League 1, eller tredjedivisionen. Och Peterson har upplevt hur en del av talangerna fastnade för festande och inte kunde prestera och därför inte klarade att hålla sig kvar.
- Jag har sett det, inte själv utan från lagkamrater. De kallar det för ”The black hole” i England, att man faller in i det svarta hålet med fester, tjejer och människor som har status som vill rida på vågen med en framgångsrik fotbollsspelare. Det är livsfarligt, tycker jag. Det är därför jag har varit så otroligt noga med att ha kvar mina vänner från barndomen. Det är de som är mina nära vänner än i dag och som jag umgås med.
Hur är det möjligt att stå emot? För när man är 16-17 tar man kanske inte de bästa besluten?
- Det handlar om att vara öppen för att lära sig. Om vi har en föreläsning som tar upp ”The black hole”, försök då sitta och lära dig något. Vi hade sådana föreläsningar på akademin där de försökte stoppa oss från att hamna där.
Vad varnade de för då?
- Att det finns människor som vill rida på vågen när du blir framgångsrik som sedan inte kommer finnas där när det går sämre, och som inte alltid kommer tänka på ditt bästa. Du har ett ansvar när du spelar för Liverpool, du måste vara professionell även utanför planen. Jag har varit försiktig där, att hålla mig borta från alkohol. När jag går ut försöker jag inte ställa till med problem. Men jag gillar ju att gå ut med mina vänner när jag väl är hemma i Sverige när man har en bra nivå. Även när jag var bänkad i Utrecht har det varit med mig hela tiden. Det kan så lätt bli så fel.