Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Profilen efterlyser utökad dialog kring läktarstöket: "Det finns inga enkla lösningar"

Lundhs Podcast

Debatten kring klimatet på svenska fotbollsläktare är alltjämt polariserad.
Då efterlyses en större förståelse mellan parterna.
- Det finns en nyansering här som man behöver bli bättre på att få fram i debatten, säger Enables Anders Almgren i podcasten "Lundh: På djupet".

Foto: Bildbyrån/Albert Bonniers Förlag.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Ett av de ämnen som engagerar och polariserar den svenska fotbollsrörelsen allra mest är diskussionen kring pyroteknik, läktarvåld och andra ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher.

I avsnitt två av podcasten ”Lundh: På djupet” diskuteras just klimatet på de svenska fotbollsläktarna, samt de delar som behöver förbättras.

Avsnittet gästas av IFK Göteborgs tidigare SLO Anders Almgren, numera verksamhetsansvarig i Enable Sverige, som arbetar evidensbaserat bland annat för mindre oroligheter på svenska läktare. Dessutom gästar författaren Fredrik Ekelund, som inför årets säsong har valt att säga upp sitt säsongskort – efter 60 år på ståplatsläktaren i Malmö.

Annons

- Det som hände i höstas var en väldig obehagskänsla. Det var i näst sista hemmamatchen mot Varberg, jag ställde mig lite länge ner än vad jag brukar stå och så var det plötsligt en kille som drog fram en bengal och ställde sig i någon militär position och bengalen var några decimeter från mitt ansikte, förklarar Ekelund och fortsätter:

- Jag blev rädd, chockad och förbannad, jag kände att ”så här får det inte vara”. Det där satt i och på sista hemmamatchen mot Elfsborg där allt ballar ut fullständigt och larmet går, det var något som gick sönder. Dels i upplevelsen av fotboll, men också lite grann i mitt förhållande till klubben.

I Sverige råder det i dagsläget ett förbud mot olika typer av pyroteknik. Trots detta menar Anders Almgren att fokus först och främst bör riktas mot att stoppa våld, bengalkastning och knallskott i arenamiljöer – innan man arbetar med frågan kring pyroteknik i allmänhet.

Annons

- Om man tittar på läktarkulturen är det en global subkultur. I den levande läktarkulturen är pyrotekniken legitim i hela världen, ingenstans har någon liga lyckats stoppa det och i den meningen får vi jobba med det här så känsloneutralt som möjligt och så sakorienterat som möjligt, förklarar Anders Almgren:

- Som arrangör eller yrkesperson är jag skyldig att jobba för laglydiga och säkra läktare, men jag tror att när man jobbar med det här så skulle jag just nu fokusera på de mest extrema av beteenden, våld, bengalkastning eller bangers, hellre än att jobba med pyroteknik i allmänhet. Den kommer vi inte att lösa 2024 och så är det borta 2025, det finns inga enkla lösningar på det.

En av delarna som har efterlysts är ett mer nyanserat debattklimat och diskussionsforum mellan de olika ståndpunkterna. Nyligen blev bland annat en debatt mellan SvFF-ordförande Fredrik Reinfeldt, generalsekreterare för Sef Johan Lindvall och kammaråklagare Marie Bastin i Aktuellt uppmärksammad.

Annons

- Debatten tenderar att bli väldigt känslostyrd och man går in i den med premisser om att det bara är inom fotbollen som sådana saker kan hända, saker som uppenbart är fel om man tittar närmare på det. När man säger som det var där (i Aktuellt), att folk inte vågar ta med sig barn på läktarna, vi vet att det är fel. Jag tror att det var en AIK-medarbetare som sa att det var 8 000 unga på läktaren i ett derby – därmed inte sagt att alla tar med sina barn på derbyn, men vissa gör det, säger Anders Almgren och fortsätter:

- Det finns en nyansering här som man behöver bli bättre på att få fram i debatten. Det man gör när man ställer sig i varsin extrem, den ena är för allt och den andra är mot allt, det är att man inte kan prata om lösningar som kan ta oss allihop framåt.

Trots att det var en rad negativa rubriker under 2023 finns det tillförsikt och hopp inför den allsvenska säsongen 2024.

Annons

Fredrik Ekelund har haft en dialog med Malmö FF:s vd Niclas Carlnén och klubbens ordförande Anders Pålsson och han menar att det redan går att se spår av förändring.

- Jag upplever det som att det redan har hänt någonting, att man har stängt av 44 personer från läktaren. Sen får vi se hur säsongen utvecklar sig, om de kommer kunna göra något mer. Men båda gjorde ett redigt intryck på mig, jag upplever det som att jag vet vad de vill och jag tror att de och jag vill samma sak, förklarar Ekelund.

Även Anders Almgren har ett önskemål inför framtiden:

- Generellt sett skulle jag säga att svensk fotboll och svensk polis är rätt så bra på de repressiva metoderna, men vi skulle behöva utveckla de normativa och dialogbaserade, som syftar till att stödja initiativ för självsanering och ansvarstagande. Här finns det en metodutveckling att göra, som vi borde bli bättre på. Det är här jag tycker att fotbollen kan göra mer. Det är inte i första hand att bli bättre på visitation, jag tror inte att det kommer att stoppa pyrotekniken, däremot tror jag att vi kan jobba en hel del med metodutveckling kring ansvarstagande, summerar Almgren.

Annons

Lyssna på hela avsnittet av ”Lundh: På djupet” om klimatet på svenska fotbollsarenor i spelaren.

Publicerad 2024-04-11 kl 07:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS