Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) undersökte tillsammans möjligheterna för Sverige att anordna vinter-OS och Paralympics 2030. Men i november 2023 meddelade Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att man inte bjuds in till den avslutande dialogfasen kring ett arrangemang.
Istället föreslog IOK franska alperna som värd för turneringarna 2030. Det gjorde man trots att franska alperna där och då inte hade ekonomiskt stöd från Frankrike, något som kommit senare.
- Beskedet som kom vid den tidpunkten var oerhört oväntat. Vi blev riktigt paffa. Vi hade inte förväntat oss, utifrån den information och kunskap som vi hade, att vi skulle få ett sådant besked vid den tidpunkten. Vi trodde att det kanske skulle komma senare när vi hade fått presentera ytterligare underlag och material för OS-ansökan. Men nu är det så här och vi har fått en återkoppling. Vi har fått möjlighet, eller framför allt har SOK fått möjlighet, att återkoppla kring den bedömning och upplevelse man hade av själva processen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson i podden "Lundh".
Tidigare under 2023 nobbades även Sveriges bud att arrangera damernas fotbolls-EM 2025 tillsammans med Norge, Danmark och Finland. Värdskapet gick till Schweiz.
Iwarsson konstaterar nu att Sverige saknar en grundbult som hade ökat chanserna för att få arrangera internationella evenemang.
- Från mitt perspektiv kan jag konstatera att Sverige idag saknar en nationell strategi för internationella idrottsevenemang. Den grundbulten tror jag skulle vara viktig att vi får på plats. Vad vill Sverige när det gäller internationella evenemang? Nu har jag inlett en dialog med Sveriges kommuner och regioner. Jag kommer att träffa Anders Henriksson (ordförande Sveriges kommuner och regioner, reds.) i närtid igen och då kommer vi att aktualisera den frågan. Så det är ett hemmajobb som Sverige behöver göra, och många efterfrågar just den strategin. Vad vill vi egentligen i Sverige?
Vad säger idrottsminister Jakob Forssmed? För jag gissar att du bollar en sådan fråga med honom.
- Ja, men det här är även en mer övergripande fråga mellan olika departement. Det här är något som berör våra kommuner och hela turismen. Det skulle innebära många möjligheter att sätta Sverige på kartan och stärka Sverigebilden. Så nu kommer vi att ha kontakt med flera myndigheter, turismsektorn och så vidare för att kunna ta flera steg framåt. Det här är en otroligt viktig fråga som skulle kunna stärka Sverigebilden ytterligare, öka intäkterna och bidra med fler förebilder.
Har du sneglat på hur man jobbar i Danmark där man har en helt annan strategi? De pumpar in oerhört mycket mer pengar, på flera olika plan, och drar in många fler idrottsevenemang. Även Norge verkar ha en annan strategi. Vad kan Sverige lära av Danmark och Norge?
- Det är precis det arbetet som vi gör nu, den här internationella utblicken. Dessa är goda exempel att presentera.
UEFA nobbade Sverige - och Norden - för EM 2025. Sverige söker EM 2029 (tillsammans med Danmark, reds). Vad betyder det om Sverige skulle ta hem ett dam-EM ihop med Danmark?
Mycket. Vi vill väldigt gärna ha fler internationella evenemang i Sverige. Det skapar otroligt mycket stolthet. Det skapar intäkter. Det skapar utveckling och innovation. Så jag är för fler internationella evenemang.
Vad får du för återspel från Sveriges kommuner och regioner när ni har den här diskussionen?
Mycket positivt, skulle jag säga. Mycket positivt. Det är efterfrågat och efterlängtat.
Är näringslivet några ni pratar med i den här typen av frågor? För jag gissar att de kanske har lite frikostigare kassor än Sveriges kommuner och regioner.
Det är självklart att vi ska involvera näringslivet. Men just nu är vi i en fas där vi försöker etablera de här diskussionsområdena kopplat till rätt mottagare. Men det kommer bli mycket bredare framåt riktat.
Lyssna på hela avsnittet med Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson i spelaren ovan.