Anton Salétros är tillbaka i AIK, samma klubb som han lämnade i somras. Mittfältaren svarade för en stark vår i fjol och såldes därefter till Rostov men innan Salétros genombrott i AIK hade han svårt att ta plats i laget och hösten 2017 lånades han därför ut till ungerska Ujpest.
- Det gav jättemycket. Då hade jag varit i AIK och svenska klubbar hela mitt liv, det blev en liten reality check att se hur det är på andra ställen. Det kom som ett slag i ansiktet, säger han i Lundhs podcast.
På frågan vad de tär som kommer som ett slag i ansiktet svarar mittfältaren:
- Träningsmässigt, kommunikationsmässigt, aggressivare ton… Det är mer jobb. I Sverige är det ganska lugnt om du missar vissa saker, men där får du inte göra det. Om AIK och Ujpest skulle mötas skulle AIK vinna tio av tio, skulle jag säga, men de har en annan mentalitet utomlands. Får man lära sig den tar man det svenska på ett annat sätt. Vänder man det utländska som man lär sig till något positivt tror jag att det blir lättare att lyckas i Sverige.
Det låter nästan som att svenska spelare är lite bortskämda och har det lite för bra, och så kommer man ut till Ungern och fattar att det är något annat?
- För bra… det ska man inte säga. Utomlands har de sju-åtta naprapater och sådant, det har vi inte i Sverige. Det är lite mer att tonen och arbetssättet är annorlunda. I Sverige är det på ett annat sätt.
Vad föredrar du, att bli uthängd inför spelartruppen eller att det är lite mer ”mänskligt” ledarskap?
- Det är svårt att säga…
Hjärnan vill att du ska säga ”mänskligt” ledarskap, men du gillar hårtorken?
- Man vet inte vad som är bäst. Ibland kanske man behöver en hårtork, men man vill alltid ha en tränare som man kan ha en dialog med, som man kan diskutera saker med och som inte bara ser fotbollsspelaren utan också personen. Utomlands ser de inte personen, bara en fotbollsspelare. Det är inte som i Sverige, att man ser helheten. Det är så klart positivt för välmåendet. Men för att bli en bättre fotbollsspelare där och då kanske man behöver en hårtork ibland. Jag tror att man behöver ett mixat ledarskap.