Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sam Larsson jagar utebliven lön från Kina via Fifa: "En märklig bransch"

Lundhs Podcast

Sam Larsson skrev på ett kontrakt värt tiotals miljoner när han flyttade till Kina. Nu har han tagit klubben till Fifa - för utebliven lön.
- Du kan inte alltid räkna med att få dina pengar, även om du har skrivit ett avtal, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån/TT.

Efter knappa två år med pandemi och spel i Kina blev det ett drygt halvår utan att fotboll för Sam Larsson. Men på sommaren 2022 fick han klart med Antalyaspor och är nu inne på säsong två i den turkiska ligan.

Efter helgens 2-0 seger är Antalyaspor på 13:e plats, vilket man hamnade på i våras, men ribban ligger högre även om det inte märks.

- Antalya är en så sjukt relaxed stad. Det finns givetvis ultrasgrupper också, även hos oss. Fansen är givetvis besvikna men jag tror att vi är mer besvikna, vi hade högre förhoppningar. Och matcherna har sett så ut att vi bör ha fler poäng än vad vi står på nu men det är nog mest press från oss själva och ledningen, säger Sam Larsson i podcasten Lundh.

Annons

Det har nu gått dryga tre år sedan han skrev på sitt livs ekonomiska avtal med Dalian i den kinesiska ligan. Åren där blev jobbiga, främst på grund av pandemin och Kinas hårda karantänkrav, även om det gav en starkare ekonomi.

- Jag vet inte ens var jag ska börja när jag pratar om det. Men jag tror och jag hoppas att min kollega då, Marcus Danielson, skriver sin bok om den tiden, säger Sam Larsson.

- Det var en tid som jag kommer att bära med mig, framför allt kanske ekonomiskt, men väldigt mycket mentalt också, för att så mycket som jag missade av fotbollen de två åren… Det jag har gjort, typ att jag verkligen tycker om fotboll på riktigt igen. Jag var väldigt mycket borta från min familj, så jag tycker faktiskt om min familj fortfarande. Vi var extremt mycket inlåsta och det gjorde att varje gång man blev fri, om man nu kan säga så, från karantän, då såg man livet på ett annat sätt.

Annons

Man kunde aldrig veta om pandemin och allt det. Men när du tog beslutet, du var ju ändå rätt ung för att gå till Kina, visst många storstjärnor hade ju gått dit, men det kändes ju inte som att det var en fotboll där man tar avstampet. Hur tänkte du när du satt där med det treårskontraktet?
- Jag tänkte nog först och främst att det inte blir tre år. Även om man alltid ska fullfölja ett kontrakt, så tänkte jag att det kan vara bra 1,5-2 år. Jag fattar ju också varför det var bra. Men jag tänkte också att det var en relativt proffsig klubb med bra tränare och en okej historia ändå, för att vara en kinesisk klubb. Jag tänkte att steget tillbaka är inte så brutalt om jag tittar på de spelarna som faktiskt har gjort det här.

- Så blev det inte för att jag tappade alldeles för mycket när vi hade sådana pauser. Det var inte heller hållbart att spela fotboll som de gjorde med att bara låsa in lagen på hotell och spela matcher och träna. Det är klart att jag hade kunnat sitta nu och säga "jag skulle inte ha gjort det". Jag vinner inte så mycket på det, utan jag ser det mer som att jag har lärt mig någonting av det och blivit något mer stark i kassan kanske.

Annons

Ja, det figurerade olika summor. Allt från 20 miljoner om året, netto, till 30 miljoner om året, netto. Hur många av åren fick du ut lön för?
- Ska man prata om sådant med dig?

Ja, det väljer du ju själv.
- Nej, jag är fortfarande i en, vad heter det, "case" mot dem i Fifa. Så vi får se hur det går. Kanske kan jag svara dig om några år.

Det är ju ingen hemlighet att Marcus Danielson driver en process. Han har ju inte fått ut alla pengar, det har framkommit. Då driver du det också, fick du ut några pengar överhuvudtaget?
- Jag fick ut så jag ändå känner mig kompenserad för de två åren.

Vilket hopp har du att du vinner i Fifa?
- Det får man väl se som en bonus. Det är väl det som är med fotboll, det är en så märklig bransch. Du kan inte alltid räkna med att få dina pengar, även om du har skrivit ett avtal på det. Det är väl en del som alla inte ser men som alla också säger ”ni tjänar så mycket, så det spelar ingen roll”.  Vi får se hur det går med det.

Annons

Det låter konstigt att man kan skriva ett avtal och sen som klubb skiter i det. Det är ju ändå så att ni ger upp någonting när ni flyttar dit. För alla förstår att det är en annan fotboll och så. Det är väldigt underligt.
- Man kan inte komma undan det helt så klart och vill du fortsätta som klubb så måste du betala så småningom. Det är väl det som är förutsättningen att de ska fortsätta.

Fanns det någonting positivt med tiden i Kina? Var det något du tog med dig, om vi bortser från pengadelen?
- Ja, men kanske seriöst att jag verkligen uppskattar mitt liv, nu mycket mer än vad jag gjorde då, tror jag. Det kanske har lite mognad att göra också, men det snabbade på processen att växa upp lite. Att vara borta så länge från min familj och jag pratar i princip bara med Marcus under de två åren, förutom under första halvåret med Marek Hamsik och (Salomon) Rondón, som jag spelade med.  

Annons

408 - Sam Larsson

Avsnitt 408 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Sam Larsson. Antalyaspor-spelaren pratar om varför det blev Turkiet, om att det tagit tid att få fart på karriären efter åren i Kina, om kvaliteten på turkiska Süper-Lig, om trycket när man spelar mot de stora Istanbul-klubbarna, om att löneutbetalningarna sällan är i tid, om poängstatistiken och om det trivsamma livet utanför fotbollen.

Dessutom talar Larsson om de tunga åren med pandemi och spel i Kina, om den jobbiga tiden när han jagade en ny klubb efter tiden i Kina, om att han tagit Dalian till Fifa för att få ut sin lön, om varför Blåvitt-tåget troligen gått för hans del, om målet att studsa vidare till större klubb eller liga ute i Europa, om varför han aldrig skulle utesluta något land eller någon liga och om drömmen att bli sportchef när han lägger av.

Publicerad 2023-09-25 kl 07:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS