Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Samuelsson om konkurshot mot Kalmar: ”Ekvationen kommer inte gå ihop”

Allsvenskan

Kalmar FF har inlett säsongen svagt.
Om man åker ur är klubben hotad av konkurs – arenan är för dyr.
- Ekvationen kommer inte gå ihop, säger förre klubbchefen Svante Samuelsson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

I höstas lämnade Svante Samuelsson jobbet som klubbchef i Kalmar FF. Den tidigare spelaren var en viktig beståndsdel när KFF blev ett topplag i Sverige och efter en rad försäljningar av spelare valde att bygga Guldfågeln Arena. En anläggning som blivit för dyr och som äter upp Kalmar FF:s kapital.

KFF omsätter årligen runt 60 miljoner och arenan kostar 19 miljoner per år, och inom ett par år kan det egna kapitalet vara borta. Inte blir läget bättre av att Kalmar sladdar i botten av tabellen och bara tagit två poäng på fem matcher.

- Det är tufft någonstans för en förening att äga, det märker man över en tid, en arena av vår storlek då. Det har vi vetat om hela tiden, men samtidigt så var det tvunget att bli en ny arena. Någonstans där vi 2004/2005 så gjorde vi analysen att vi inte kommer kunna spela på Fredriksskans på grund av alla de krav som ställs från både av förbund, UEFA, TV och sponsorer för att få dit folk då. Så vi var tvingade att göra någonting ganska snabbt och då insåg vi att den rätta lösningen var att bygga en ny arena, säger Svante Samuelsson i podcasten Lundh.

Annons

- Man kan alltid ångra stora kliv man tar i verksamheten, men liksom någonstans måste man våga ta dem ibland ändå. Så är det.

Byggde ni inte för stort? För om man ser på mot Malmö så blir man ju deprimerad när man ser på läktaren.
- Ja, det kan man ju fundera på. Vi byggde 10 500 sittplatser och vi brukar ha några matcher per år där vi har fullt i princip. Från början skulle vi vara hyresgäster, men de som skulle bygga var tvungna att hoppa av projektet. Det var Svearättigheter fastighetsfond som byggde ett handelsområde här i Kalmar samtidigt. Det var tvungna att lämna och frågade då om vi skulle ta över om det ändå skulle läggas ner och då beslutade styrelsen att vi bedriver projektet själva. Och drev hela processen och byggde och hela budgeten var på 260 miljoner.

- Vi fick en väldigt fin arena måste vi säga. Som på många sätt är väldigt funktionell och bra för oss, men det årliga kostnader är tuffa och det visste vi att de skulle bli. I de kalkylerna som vi hade räknade vi med ökade publikintäkter och ökade marknadsintäkter. Det var egentligen bara det första året som vi fick den riktiga ”boomen”. Hade vi legat kvar på den nivån så hade vi klarat oss. Det blir lite nyhetens behag och svårt att hålla de publiksiffrorna år två, tre, fyra, fem och då blir det tufft.

Annons

Under en period i svensk fotboll så tittade allihopa på FC Köpenhamn och lyfte fram att man måste ha sin egna arena. Elfsborg har ju varit väldigt framgångsrikt, men de byggde dock betydligt billigare. Drygt 100 miljoner och ni 260 miljoner. Blev ni lite smittade av den "arenaboomen" som var?
- Det påverkade säkert, men det var ingen slump att alla arenorna byggdes, utan det var en kravbild som måste uppfyllas. Ska vi fortsätta att behålla intresset och ha en servicenivå till publik och sponsorer och alla de krav som gäller som är kopplade till belysning, utrymmen och faciliteter på arenan, så gick det inte att verkställa det på de gamla arenorna. Det är en stor del av anledningen till att de nya arenorna kommer till.

Vad skulle det betyda om Kalmar FF fick lämna allsvenskan?
- Det skulle vara ett väldigt tufft slag. Speciellt i den situationen när vi fortfarande äger arenan då med alla de kostnader som kommer som är lika stora i superettan som i allsvenskan. Så det skulle vara oerhört tufft.

Annons

Hur tufft? Är det så att existensen är hotad?
- Nja, situationen är ju sådan att vi har byggt arenan och vi äger arenan fortfarande, men den årliga kostnaden är för stor för föreningen. Vi har flera år haft en diskussion och har en diskussion med kommunen och banken för att hitta en annan lösning. Så långsiktigt måste det bli en annan lösning. Det blir för stora kostnader på föreningen att tåla.

Om föreningen skulle trilla ur. Är ekonomin hotad då, är överlevnaden hotad för Kalmar FF?
- Ja, då måste ägarrätten på arenan övergå till någon annan.

För annars går ni i konkurs?
- Ja, de kostnaderna är för stora. Intäkterna sjunker så mycket om vi åker ur allsvenskan och kostnaderna på arenan är för hög. Ekvationen kommer inte gå ihop. Då är det ett faktum att någon annan måste ta över det. I praktiken är det kommunen som får ta in det som en del av sin infrastruktur. På samma sätt som de äger simhallar och konstmuseum och så vidare. Men det är en diskussion som vi för och vi försöker hitta en lösning som fungerar bra för alla parter.

Annons

Vad talar för att kommunen faktiskt kliver in eller banken? Tänker man att banken i någon form av välgörenhet hjälper er?
-
Nej inte som någon slags välgörenhet, men vi har en bra positiv dialog med kommun och bank för att hitta en lösning. Men hur exakt denna kommer se ut till slut är för tidigt att säga.

Du är fortfarande involverad i arenan?
- Inte aktivt så, men i och med att jag har varit med i processen så länge så klart att jag känner alla som jobbar fortfarande i Kalmar FF. Det är lite mer som att jag är ett bollplank ibland, men jag är inte aktiv med i mötena på något sätt.

Men kan du förstå dem i kommunen som tycker: ”Varför ska vi lägga våra pengar där. Vi kanske behöver dagisplats, äldreboende eller vad det nu må vara”.
- Absolut, vi har full förståelse för det. Men samtidigt måste vi försöka argumentera för våran roll i samhället och vikten av det.

Annons

148 - Svante Samuelsson

Avsnitt 148 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Svante Samuelsson. Kalmars förre klubbchef ger sin syn på klubbens sportsliga kris, om risken med att bygga och äga arenan, om konkurshotet vid en degradering, om hoppet att kommunen och banken ska hjälpa Kalmar FF med Guldfågeln Arena och varför man var tvungen att ersätta Fredriksskans. Dessutom berättar Samuelsson om oron inför varje allsvensk säsong, om hur man byggde guldlaget 2008, om topplaceringarna som gett skeva förväntningar och förhoppningar på klubben, om alla  gånger han fick rädda Henrik Rydström undan arga sponsorer och styrelseledamöter, om försäljningarna av spelare och att man inte kan bry sig om var resten av pengarna vid transfers tar vägen. Svante Samuelsson som varit involverad i svensk klubbfotboll i 25 år ger sin bild av hur allsvenskan står sig, hur man ska lösa problemen, att man bör kunna professionalisera verksamheten än mer, om hoppet i kampen mellan stora och små klubbar och varför man hellre säljer utomlands än till Malmö FF och andra storklubbar.

Publicerad 2017-05-01 kl 06:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS