Sverige spelar VM-premiär på tisdagen och möter ett Chile som många förväntar sig att Sverige ska vinna mot. Även i den andra matchen mot Thailand är Sverige favoriten innan en förväntad gruppfinal väntar mot USA i den sista omgången.
I podcasten Lundh menar förra landslagsspelaren Victoria Sandell Svensson att det inte finns dåliga nationer längre i damfotbollen, men säger samtidigt att Sverige borde vinna de två inledande matcherna.
- Det känns som att de ska slå Thailand. Men det har man sagt om andra motståndare innan också. Men Chile vet man inte, de har väl någon teknisk spelare som kan vara lite farlig. Det är matcher det känns som att man ska vinna, men man ska göra det också. Jag har inte varit med och vunnit många premiärer, till exempel. Då sätter det sig. Säg att man får stryk i premiären, vilket jag visserligen inte tror att man får, då är det kniven på strupen direkt. Jag tror att det kan gå antingen eller, och att det behövs lite flyt. Det lag som går hela vägen har oftast flyt. Men man skapar ju chanser.
Centrallinjen med Lindahl, Fischer och Seger är väldigt rutinerad, men kan ibland kännas lite ålderstigen och att det inte finns några givna ersättare, att det inte finns en bredd längre. Kan du uppleva det?
- Jag ska vara ärlig och säga att jag inte sett så mycket av damallsvenskan i år på grund av jobbet. Jag ska analysera mina egna matcher, och tiden räcker inte till. Men av det jag har sett så finns det en den centrala spelare, men inte på den nivå som de har legat och ligger på.
En vanlig diskussion nu är att Sverige är nia-tia på världsrankingen och har fallit på grund av att toppen har blivit mycket bredare, det såg vi i EM. Hur tycker du att Sverige står sig?
- Jag måste skala ner det till klubbnivå. Vi har inget lag i damallsvenskan som har dragit iväg som Umeå eller Djurgården gjorde, som man visste skulle gå långt i Champions League. Vi kommer nog inte ha ett lag i kvartsfinal i Champions League. Då tror jag att toppspelarna som är i en bra träning- och matchmiljö… Och vi kommer inte heller kunna mäta oss ekonomiskt med Tyskland, Frankrike och England. Det vi måste leva på i Sverige är att utbilda våra egna, yngre spelare och ha attraktiva träningsmiljöer, men det som måste bli bättre i Sverige är matchmiljöerna. Det är för få matcher.
Hur löser man det?
- Nu är det uppe att utöka damallsvenskan, men det räcker inte. Då blir det två mindre i elitettan, och så måste man kanske göra om division 1. Det är inte bara att ta en serie, alla blir involverade. Den här frågan har varit uppe under min tid som sportchef i EFD, att vi spelar för få matcher och för få tuffa matcher. Då har man diskuterat att ha mindre lag och mer till att det ska vara slutspel. Jag vet faktiskt inte riktigt.
Det är en sak att svenska lag inte går långt i Champions League, men nu har vi inte ens svenska spelare med i finalen, i år var det första gången på länge, och att svenska spelare inte får plats i topplagen heller.
- Hedvig har tappat sin plats. Nilla i och för sig, men de nådde inte finalen, men det är hon som har varit lagkapten i Wolfsburg under många år. Jag tror att många av våra yngre spelare kommer att sticka utomlands tidigare. Bra eller dåligt – det vet jag inte – men det kan bli bra för landslaget, om inte nivån i damallsvenskan är tillräckligt bra. Men som damallsvenskan är nu är det bra för oss som vill titta att det är spännande hela vägen in. Men det blir kanske inte riktigt de här toppmatcherna som förr om åren.
Det blir lite slentrianmässigt att man pratar om genombrott som VM 2003 och hemma-EM, men hur viktigt är det att göra resultat i Frankrike när det är det här draget kring fotbollen?
- Det har alltid varit så. Jag kommer ihåg när vi drog till VM 2003, då var det lite snack om att damfotbollen skulle dö om vi inte skulle prestera bra. Jag tror inte riktigt att det är så nu, för det är många sponsorer och företag som har vaknat till liv. Det är mycket av en jämställdhetsfråga. Men det är klart att vi i alla år har varit i behov av att landslaget presterar för att det ska bli intressant på hemmaplan.