Kommande onsdag ska Fifas medlemsländer ge klartecken till att fotbolls-VM för herrar går i Saudiarabien 2034. Något som gör Lina al-Hathloul upprörd. Hon är en saudisk människorättsaktivist som är chef för ALQST for Human Rights och som lämnat landet för Europa och inte kan återvända.
Lina al-Hathloul har fått uppleva hur hennes syster Loujain al-Hathloul fängslades och torterades för att hon protesterade mot förbudet för kvinnor att köra bil.
- Även om hon är släppt kan man inte säga att hon är fri. Hon kan inte lämna landet och hon lever i konstant rädsla, säger Lina al-Hathloul som är trött på bilden som sprids om att Saudiarabien gör framsteg.
- Vad som är riktigt frustrerande är att vi gett VM till Mohammed bin Salman (kronprins och styrande, reds anmärkning) utan några motkrav om att göra det bättre för folket. Ingen kommer att prata om hur det verkligen är i Saudiarabien. Alla kommer tro att landet är vad vi sett på TV de senaste veckorna och så glömmer man det riktiga Saudiarabien där folk fänglas för tweets, folk torteras och avrättningarna ökat och kvinnorättsaktivister torteras.
- Varför är inte några människorättsorganisationer tillåtna i landet? De är inte tillåtna att komma in i landet. Det säger det mesta om läget. Man kan inte ens dokumentera vad som sker där.
Lina al-Hathloul tror många av länderna som röstar för VM i Saudiarabien kommer att ångra sig och ifrågasätter de nationsförbund som ställt krav enbart vad som ska gälla under VM 2034.
- Vi skapar bara en bubbla i ett par veckor. Saudiarabien kommer att gå med på det, för det är det enda sättet de kan få ett framgångsrikt VM, och sedan kommer allt att gå tillbaka som det var. Så för mig handlar det inte om att bara ha bra förhållanden under fotbolls-VM utan i så fall verkligen pressa Saudiarabien att bli bättre. Inget snack om politiska fångar.
Sverige och andra länder som backar VM I Saudiarabien kan få det jobbigt:
- Det kommer att slå tillbaka. Saudiarabien är inte en demokrati. Saudiarabien bryr sig inte om mänskliga rättigheter. Saudiarabien tror inte ens på grundläggande friheter. Så det är upp till Sverige att verkligen se till att detta inte kommer att slå tillbaka om man inte uttalar sig om brotten mot mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
En del hävdar att utbyte och dialog är att föredra när det handlar om hur man ska hantera diktaturer. Lina al-Hathloul ifrågasätter det:
- Vi säger alltid att det är rätt sätt att driva på för positiv förändring i Saudiarabien, men jag ser det inte så, eftersom alla har accepterat saudiska pengar i utbyte mot tystnad. När de åker till Saudiarabien är de bara tysta och går med på att vara ett propagandaverktyg för regeringen.
- Jag har inte ett enda exempel på någon som har tagit upp frågor om saudiska övergrepp och samtidigt accepterat saudiska pengar. Så alla som säger till dig att dialog fungerar, det beror bara på att de blundar för sin egen delaktighet.
Cristiano Ronaldo flyttade till Saudiarabien för snart två år sedan och Lionel Messi har i många år varit ambassadör för landet. Bägge superstjärnorna får bra betalt, och Lina al-Hathloul lägger stort ansvar på dem.
- Ingen skulle representera regimen i Nordkorea eller Bashar al-Assads regim (Syrien), men när det kommer till Saudiarabien är det lätt att glömma övergreppen eftersom det finns så mycket pengar som står på spel. Man vet även att deras officiella kontrakt har en klausul som säger att de inte kan säga något negativt om Saudiarabien. Det är väldigt frustrerande för oss eftersom det är våra pengar.
- Det är våra stulna pengar som ges till stjärnor bara för att putsa imagen av just den prins som förtrycker oss. Så för mig är det obegripligt att tro att deras närvaro ska leda till någon positiv förändring.