I fredags var Rosengårds och landslagets mittfältare Caroline Seger tillbaka på plan i den allsvenska premiären. Hon hoppade in i den 66:e minuten när det blev 1-1 hemma mot Piteå.
Det var första gången hon spelade match sedan EM-semifinalen mot England i slutet av juli 2022. Seger gjorde ett inhopp trots krånglande hälsena men Sverige fick stryk och det blev inget guld som man hoppats på.
Snarare blev EM rätt jobbigt för svensk del.
- Det hackade redan från början för vår del. Det var inte så att vi spelade den bästa och roligaste fotbollen. Samtidigt vann vi gruppen. Ibland måste man vara okej med det och bygga självförtroende av det. Men eftersom det knackade rätt mycket blev det rätt mycket osäkerhet. Man kände att vi skulle vidare och att vi var tvungna att prestera. Det handlar faktiskt om att vinna matcher, säger Caroline Seger i podcasten Lundh och fortsätter:
- Jag tycker att vi visade upp en väldigt fin fotboll första 30 av den första halvleken mot England. Det såg väldigt bra ut, det är det Sverige jag vill att vi ska representera. Sedan är det mycket självförtroende i fotboll, och England var på god väg och hade stödet i ryggen. Det krävdes inte så mycket för att de skulle ha medgång, medan det för Sveriges del var väldigt mycket stolpe ut. Då får man jobba ännu hårdare. Det flyter liksom inte på.
Hur mycket stördes ni av covid-kaoset som svepte in hos er? Spelare kunde inte vara med eller var inte i fullt slag när de kom tillbaka och så.
- Det påverkade jättemycket. Det var spelare som var inlåsta under lång tid, viktiga spelare som fick träna vid sidan av och även viktiga ledare för gruppens skull. Det är klart att det påverkade enormt mycket och störde. Man får säga vad man vill, men det är klart att det stör.
- Vi hade maximal otur i form av det, och rädslan som kanske är omedveten hos andra spelare som inte drabbades av det men som inte visste om de hade drabbats. Allt fick lite börja om i den här covid-bubblan - hålla avstånd, inte umgås. När man är så tajt under lång tid och plötsligt inte får vara nära och umgås och ta bort saker så är det klart att det påverkar, vare sig man vill eller inte.
Jag var där, man kände att ni när ni mötte pressen sade att det inte var några problem.
- Det säger man alltid. Det är så världen fungerar. Vi måste försöka upprätthålla något som är normalt utåt. Dels försöker man intala sig själv att allt är okej, att vi försöker göra det bästa av situationen. Man får någonstans acceptera situationen också, och försöka komma samman och göra något bra av det. Men det stör. Det är sådana saker som man helst vill slippa under ett mästerskap.
Att ni inte kommunicerade kring din skada, är det NHL-stil? Det blir för mig konstigt att det är en allvarlig skada och att man inte säger det. Du kom ju inte på presskonferenserna för att slippa frågor.
- Å andra sidan, det finns alltid saker som försiggår bakom stängda dörrar, så är det ju. Så länge har du också varit med, allt kommer inte ut. Man försöker att mörka mycket saker. Sedan är det mestadels tränare ihop med sjukgymnaster och läkare som sköter detta.
Det är de som bestämmer?
- Lite så är det. Hur man vill skydda en spelare. För min del hade det inte varit ett problem. Men sedan blir det mycket fokus på en sådan grej när vi har matcher att förbereda oss för, och spelade ska känna sig trygga. Det finns många olika faktorer som spelar in till att man kanske inte är öppen och hjärtligt berättar om allting.
När ni åkte till EM var det första gången jag har varit med om att man har talat om att man går för guld, ni hade en reklamkampanj med Adidas och så. Var det ett misstag att gå ut så offensivt?
- Jag är nog av den skolan att jag gillar att se resultat innan jag pratar. Det handlar inte om att jag inte trodde på oss eller inte stod för det vi sade utåt. Men samtidigt gillar jag mycket mer att stå där i slutet efter en final, lyfta bucklan och säga "vad var det jag sa?" än att jag ska bygga något för sakens skull.
Du var inte helt förtjust i Adidas kampanj, som byggde på "så slår ni Sverige?" Det fanns en kaxighet som man inte känner igen med svenska landslaget.
- Jag tycker absolut inte att det är fel av oss. Jag är old school i detta, men när någon säger till mig att vi är tvåa på världsrankingen, då undrar jag ”vad innebär det då?” För mig är det hela tiden ny match och nya resultat. Du måste spela bra fotboll och slå ut de allra bästa. Det är kontinuitet för mig. Är du världsbäst är du där uppe hela tiden. Då är det i allt du gör. Kampanjer eller uttalanden för att det ska se bra ut, det rimmar inte med vem jag är.
Hade ni någon diskussion om det över huvud taget?
- Saker och ting blir som de blir. Sponsorer vill göra saker…
Men många spelare pratade om det på ett annat sätt och försvarade hela inställningen?
- Det är omedvetet att det byggs upp. När ett svenskt landslag går ut och säger att man ska vinna hela EM, det är väldigt sällan det händer. Den fotboll vi har spelat, var vi kommer ifrån, jag tycker att det är fullt rimligt. Någonstans måste vi också ha ett självförtroende i det och stå rakryggade, men då ska man också kunna göra det i lägen där det blåser lite. Där blir det svårt när inte allt klaffar som man vill.