Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spanska klubbägarens känga mot svensk talangutveckling: "Mycket prestige i att vara en skrivbordsgeneral"

Lundhs Podcast

Fredrik Wester har insyn i svensk och spansk fotboll.
Han menar att det finns mycket förbättringspotential inom svensk ungdomsfotboll.
- Det finns väldigt mycket prestige i Sverige i att vara en skrivbordsgeneral, säger Wester när han gästar podcasten Lundh.  

Foto: Bildbyrån/Olof Lundh.

Fredrik Wester är delägare i den spanska tredjedivisionsklubben Gimnástic de Tarragona. Han har där varit med och implementerat en satsning som riktas mot klubbens ungdomsakademi.   

Satsningen, tillsammans med det faktum att han har barn i klubbens ungdomsakademi, har gjort att Wester har fått en insyn i den spanska ungdomsfotbollen. Wester hävldar att det finns stora skillnader – och att Sverige har mycket att lära.

- När folk frågar hur bra ungdomsfotbollen är i Spanien så brukar jag säga att det är väldigt svårt för en svensk att förstå hur mycket bättre fotbollen är i Spanien än i Sverige. Det är lite som när man ser det spanska landslaget mot det svenska landslaget, det är ungefär så stor skillnad redan från ungdomsleden. Man äger mycket boll, man dominerar och man har mycket tid på sig. Jag hörde Anders Svensson säga i sin podd att när han mötte Xavi så hade han alltid en eller två sekunder mer på sig än vad han hade med bollen. Det är väl lite åt det hållet, säger Fredrik Wester när han gästar podcasten Lundh.   

Annons

Enligt Wester finns det enorma skillnader i det grundläggande tankesättet mellan de olika länderna.  

- Det som egentligen har slagit mig mest är att det finns tre saker som man diskuterar i Sverige som man aldrig pratar om i Spanien. Det ena är underlaget, för att alla spelar på konstgräs i Spanien också och det finns ingen diskussion kring det för att alla tycker att det är självklart att man gör det. Det andra är planstorlekar, det finns aldrig en diskussion om att man spelar sjumanna från sju års ålder och elvamanna från tolv års ålder. Det tredje är akademicertifiering, jag hörde av mig till det katalanska förbundet och frågade hur deras akademicertifiering ser ut och det var för Nástics räkning. Han förstod inte min fråga, för det finns inte, säger Wester och fortsätter:

- Jag sa: varför har ni ingen akademicertifiering? Då sa han att det är upp till klubbarna, om de vill utbilda bra spelare så måste de ha en bra utbildning för sina spelare och då spelar det ingen roll vad vi sätter på ett papper. Som svensk, när man gärna vill ha ett papper att sätta upp på väggen, så blir man först lite förtvivlad, men sen när man börjar titta på vilka spelare som kommer från Katalonien så inser man att de fokuserar rätt någonstans. Jag tycker att man ibland fokuserar fel i Sverige.  

Annons

Fredrik Wester, som även har varit involverad inom svensk ungdomsfotboll, påpekar dock att det finns resurser att använda i Sverige – men de måste användas på rätt sätt.  

- Förra året, om jag läser rätt, så använde Svenska Fotbollförbundet 77 miljoner kronor till konsulter och jag tycker kanske att man borde använda det till att utbilda ungdomstränare till att bli så bra som möjligt. Det finns väldigt mycket prestige i Sverige i att vara en skrivbordsgeneral och väldigt lite prestige i att vara en ungdomstränare som står på konstgräset i sina Copa Mundial och lär barnen spela fotboll. Det är lite det omvända förhållandet i Spanien.  

- Vi vann, för första gången på väldigt länge, Copa Catalunya med våra Pojkar 15 förra året och tränaren där, Jordi Rojas, får medalj av borgmästaren och blir hyllad som en hjälte i lokalpressen. Man ser inte det i Sverige på samma sätt. Någonstans är det föräldrarna som ska bära ansvaret och det fina man kan vara i Sverige är att man tar fram ett papper på hur något borde vara, det är inte den som står på marken och gör grundarbetet, summerar den svenske klubbägaren.  
Annons

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Fredrik Wester i spelaren.  

FAKTA

421 - Fredrik Wester

Avsnitt 421 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Fredrik Wester. Spelentreprenören har blivit miljardär på Paradox och talar om investeringen i spanska fotbollsklubben Gimnàstic de Tarragona, om målet att ta sig till La Liga, om att spela Football manager på riktigt, om att svenska spelare är intressanta, om att eventuellt investera i fler klubbar i Europa och om vikten av respekt för supportrar och klubbens historia.

Dessutom berättar Wester om det spanska akademisystemet där man struntar i certifiering, om spansk talangutveckling, om den stora skillnaden gentemot svensk fotboll, om hans sponsring av FC Stockholm, om drömmen att göra något med Hammarby, om synen på 51-procentsregeln där han vill se undantag för helt nya föreningar och om varför han avvecklade investeringen i ett agentbolag.

Publicerad 2024-01-19 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS