Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svensken som klarat belgiska ligan - efter att ha byggt muskler: "Inte så ranglig som jag var i början"

Jupiler Pro League

Det har blivit en vedertagen sanning att svenska spelare misslyckas i den belgiska ligan. 
En skröna som anfallaren Gustaf Nilsson nu har motbevisat. 
- Det är väl en klassisk grej att det är svårt för svenska spelare, men jag vet inte riktigt varför det har varit så, säger han i Lundhs podcast.  

Foto: Bildbyrån.

Gustaf Nilsson kom fram som ett ungt anfallslöfte i Falkenberg, men har därefter haft stora skadeproblem. Till sist hamnade han i den tyska tredje ligan, där det blev succé.

Den gänglige anfallaren hittade målet på nytt och snappades till sist upp av det belgiska succélaget, Union Saint-Giloise, som är med och slåss i toppen av den belgiska ligan, en liga som har blivit känd för att vara extra tuff mot svenska spelare.  

- Det är väl en klassisk grej att det är svårt för svenska spelare, men jag vet inte riktigt varför det har varit så. Personligen så tycker jag att det är en bra nivå här. Det är en blandning mellan fysiska och spelskickliga lag. Det är svårt fingret på vad som har gjort att det har gått dåligt för svenska spelare här. Personligen tycker jag att det är en bra liga, förklarar han i Lundhs podcast. 

Annons

Hur resonerade du när budet kom upp för drygt ett år sen när du hade gjort det bra i tyska tredjeligan?
-
Då var det väl att det var en väldigt ny klubb. De hade precis kommit upp från andraligan och varit ner i de lägre divisionerna väldigt länge, det var ett storlag förr. Men att de var ganska nya och kom upp och gjorde det bra direkt. De kom ut i Europa och att jag skulle få chansen att spela i Europa och även om det är ett topplag så är det inga garantier. Men det var så jag resonerade, att Europa lockade. 

Tio omgångar är spelade, ni leder tätt före Anderlecht, Gent och Royal Antwerp, som spelar i Champions League med Jacob Ondrejka. Hur tror du att ni står er?
-
Jag tror att vi kan stå oss bra. Vi har visat, än så länge, efter de första tio matcherna att vi vill vara med där uppe även i år. Sedan är det såklart en lång säsong och allt det här, men vi vill vara med och komma bland topp sex och komma till A-slutspelet. Sedan får vi ta det så långt det kommer. 

Annons

Sedan genombrottet som 18-åring har mycket fokus legat på att återhämta sig från skador, men även att utvecklas som spelare, något som har gett resultat.  

- Det är väl ganska mycket, blivit mer fysisk kanske, inte så ranglig som jag var i början av min karriär. Jag har fått lite mer muskler, lite mer rutin, vet lite mer hur jag ska använda min kropp och hur jag ska komma till lägen. I början så var det väl mycket att man blev nedtryckt, nu kan jag stå emot på ett lite bättre sätt. Med åldern så får man rutin och då lär man sig hur man ska göra i vissa situationer som gynnar en själv. 

Hur medvetet har det varit att lägga på muskler?
-
De senaste åren så har det varit väldigt medvetet. Jag kände väl att jag inte räckte till riktigt. Då blev det att man körde många extra timmar i gymmet för att bygga på sig lite muskler, så absolut de senaste åren. 

Annons

Hur mycket svårare är det att flytta på dig i straffområdet i dag?
-
Det är väl inte omöjligt fortfarande, men det har absolut blivit svårare. Jag har ändå fått lite mer muskler, så absolut svårare. 

I det andra spelet, hur mycket har du utvecklat det? Förutom att du har blivit starkare.
-
Nej men det är så klart, som en stor anfallare är det mycket att få fast bollen och hålla i den och jobba på sin första touch och få fast bollen, som sagt, och kunna sätta upp sina mittfältare när man är felvänd och sedan löpa in i boxen och vara farlig där. Så det har varit mycket det, summerar Nilsson. 

Lyssna på hela avsnittet av Lundhs podcast med Gustaf Nilsson i spelaren. 

411 - Gustaf Nilsson

Avsnitt 411 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Gustaf Nilsson. Anfallaren talar som sin succé i Royale Union Saint-Gilloise, om vad som lossnat i spelet, om vikten av medveten styrketräning, om vad som är svårt med den belgiska ligan, om hur den belgiska klubben letar spelare enligt Moneyball-metoder och om jakten på ligatiteln.

Dessutom berättar Nilsson om vägen fram från genombrottet i Falkenbergs FF, om hur det var att välja som eftertraktat tonårslöfte, om varför Bröndby kändes bäst, om vad som gick snett i den danska storklubben, om svårigheten att gå på flera lån, om tvivlet efter de skadefyllda åren, om lyftet i den tyska tredjeligan och om drömmarna om spel i landslag och en större liga.

Publicerad 2023-10-18 kl 07:42
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS