Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige står inför vägskäl i VAR-debatten: "Ska vi åka med i den europeiska dödsdansen?"

Allsvenskan

Diskussionerna kring VAR:s vara eller inte vara fortsätter.
Då står den svenska fotbollsrörelsen inför ett viktigt vägskäl.
- Ska vi försöka åka med i den europeiska dödsdansen kring fotbollen, eller ska vi försöka vårda vårt utanförskap, säger Simon Bank i premiäravsnittet av "Lundh: På djupet".

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Debatten kring VAR (Video Assistant Referee) har varit en het potatis i fotbollsvärlden under det senaste årtiondet och används i dag av en majoritet av Uefas medlemsländer.

Podcasten "Lundh: På djupet" kommer framöver att avhandla flera ämnen på ett djupare plan. I premiäravsnittet diskuteras debatten kring VAR inom svensk fotboll, som alltjämt inte använder sig av domarverktyget.

En av domarna som var med när VAR infördes i internationella turneringar är den svenske domarprofilen Jonas Eriksson. När han gästar "Lundh: På djupet" berättar han om hur hans bild av systemet har förändrats under de senaste åren.

Annons

- Den är absolut inte lika positiv som den var före, under och efter VM 2018. Jag tycker att så som systemet hanterades då, de beslut man gick in man på och framför allt som domarna agerade, var betydligt bättre. Desto längre vi såg på VM 2018, desto längre fick man funderingar på vad som egentligen gällde, förklarar Eriksson och fortsätter:

- Men många av de stora besluten blev rätt i just det mästerskapet. Därefter har jag, precis som många andra, fått väldigt många frågor, tankar och funderingar på om det där verkligen är rätt väg att gå vidare.

Om Erikssons bild av VAR har förändrats sedan lanseringen har Aftonbladets krönikör Simon Bank stått fast vid samma ståndpunkt hela tiden. När Bank gästar "Lundh: På djupet" förklarar han vad det var som låg bakom förhållningssättet.

- Mitt förhållningssätt från dag ett var att det här är en så oerhört stor diskussion, det är ett ingrepp som förändrar vårt sätt att se på, inte bara fotboll, utan på världen i princip, bilden av vad som är sanning. Det är ett ämne som borde diskuteras på ett filosofiskt plan, vad är en människa? Vad är idrott? Vad är fotboll, säger Bank och resonerar:

Annons

- Vi borde prata om det som filosofi och vad det gör med oss som människor och inte bara som iakttagare eller publik. Det är en väldigt stor och djup bild som fick mig att ta avstånd från VAR, sen kan jag dela alla de invändningar som finns i det lilla också, men jag tycker inte att det är ett ämne som ska pratas om utifrån enskildheter eller utifrån väl eller icke-väl det fungerar. Jag tycker att VAR som ingrepp i fotbollen bevisar ett felaktigt sätt att se på sport, på människor och världen.

Sverige är alltså ett av länderna inom Uefa som alltjämt inte använder sig av VAR. Frågan har dock varit omdebatterad. Jonas Eriksson är dock tydlig med att Sverige fortsatt kommer ha sin suveränitet, vilket gör att makten kring ett beslut fortsatt kommer ligga inom den svenska föreningsdemokratin.

Annons

- Jag har svårt att se att de kan tvinga Sverige att göra det. De kan såklart koppla ekonomiska incitament till det, de kan koppla framtida möjliga domaruttagningar och liknande, men jag tror inte att de kan gå in och styra en sådan fråga till 100 procent. Det vore samma sak som att Uefa skulle släppa på 51-procentsregeln och kräva att här ska vem som helst få äga klubbarna och det ska vara samma regler, säger Eriksson:

- Varje land och nationsförbund är suveränt, så där tror jag inte att den tilltvingande möjligheten finns. Men jag tror någonstans att vi i den här diskussionen pratar om det VAR som finns i dag, vi pratar aldrig.

Införandet av VAR har dock inte inneburit slutet på diskussioner kring domslut. I stället avlöser diskussioner och analyser kring uteblivna straffsparkar, röda kort och offside-avblåsningar varandra.

Annons

Trots detta tror Simon Bank inte att opinionen för VAR kommer att svänga i framtiden, i stället gäller det för den svenska fotbollsrörelsen att bestämma om man vill stå fast vid sin ståndpunkt - eller följa med den breda massan.

- Jag ser inte att det kommer att vända ute i världen, eftersom de tyngsta investerarna i den moderna fotbollen tycker att VAR är toppen. Då är frågan vilken väg svensk fotboll ska gå, intimt kopplat till alla andra frågor inom svensk fotboll, ska vi försöka åka med i den europeiska dödsdansen kring fotbollen, eller ska vi försöka vårda vårt utanförskap?

- Det kan vem som helst gissa, tro eller spå. Det enda jag vet med säkerhet är att diskussionen inte är över. Det är inte så att vi har gjutit vår position i betong, att vi ska vara annorlunda, vi ska vara folkhemsfotboll, 51-procentsregeln, VAR-motståndare och så vidare. Den debatten kommer att återkomma och det kommer krävas att man, om man nu står på den sidan, fostrar nya generationer i föreningsdemokrati också för att man ska vinna kampen nästa gång den dyker upp.

Annons

Lyssna på hela avsnittet av "Lundh: På djupet" om VAR-debatten i spelaren.

Publicerad 2024-03-11 kl 16:40
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS