Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Varför ducka Iran-frågan, Hamrén?

Olof Lundh

Iran kommer till Sverige för träningsmatch. En regim med en tvivelaktig syn på kvinnor och idrott. Då duckar Erik Hamrén - och hänvisar politiken till SvFF-styrelsen.

På sista tiden har Margot Wallström hyllats runt om i världen för att hon talat klartext om Saudiarabien och sett till att Sverige brutit ett samarbetsavtal. I amerikansk och fransk press skriver man att Sverige hittat tillbaka till en tidigare position.

Wallström är utrikesminister och politiker och på många sätt är det hennes jobb att tycka till om sådant. Annat i fotbollens värld, eller? Givetvis, men det går inte att blunda för att fotboll och politik hör ihop.

På tisdag spelar Sverige en träningsmatch mot Iran. Ett land vars regim sedan revolutionen förbjuder kvinnor på idrottsarenor och det minsta man hade velat höra är Sveriges förbundskapten Erik Hamrén uttrycka sina synpunkter.

Annons

För Iran är det en fjäder att komma till Sverige att spela en landskamp. Landet har inte alltid lätt att få motstånd av just politiska skäl och VM-uppladdningen i våras var mot Vitryssland, Montenegro och Angola och de spelades i Österrike.

Det är en sak att Sverige spelar matchen, vilket naturligtvis är till stod glädje för alla med rötterna i Iran och som nu får uppleva sitt landslag på nära håll, men det betyder inte att spelare och ledare inte kan säga vad de tycker om regimen och rättigheter för kvinnor.

När det svenska handbollslandslaget landade i Qatar för VM i januari så var spelare och ledare tydliga med vad de ansåg om regimen i landet, men att de var på plats för att spela mästerskapet. Då tar man åtminstone chansen att få ut en åsikt när det finns en möjlighet.

När SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var med i min podd lovade han att så skulle de svenska spelarna och ledarna också agera om Sverige gick till fotbolls-VM i Qatar 2022. Så om sju år kanske SvFF når samtiden.

Annons

Vad är det Nilsson brukar säga? Att vi ska ha tålamod med förbundets jobb med mångfald, jämställdhet och politiska utspel. Kan överhuvudtaget inte se det kontroversiella i att Erik Hamrén inför mötet med Iran hade uttalat sin syn apropå att kvinnor inte får vara på idrottsarenor eller idrotta.

Ansvaret faller inte enbart på förbundskaptenen naturligtvis, men nu är det han som är landslagets ansikte utåt och den som svarar på frågor. Tufft att han får den kritiken möjligtvis, men det följer med jobbet.

Utgår från att Hamrén o Co tycker att det är fel att regimen i Iran stoppar kvinnor från att gå på matcher och att idrotta fritt. Varför är det känsligt att säga det? Obegripligt att då hänvisa till SvFF-styrelsen, för det handlar inte om en bojkott utan om en okontroversiell och självklar åsikt.

Annons

Fotbollen är till för alla och den värdegrunden är given i Sverige och svensk fotboll och att då inte en av de främsta företrädarna och ledarna är beredd att ta klivet ut och stå för det är för tamt. Skälet är att Hamrén upplever att det är bäst att SvFF-styrelsen hanterar det.

Hur har SvFF-styrelsen agerat då? Ja, det är givetvis bra att man bjudit in till utbyte med flicklandslag men det räcker inte. Här måste förbundet agera med en tydlighet och fasthet när man bjuder in Iran till match.

Redan är över 30 000 biljetter sålda och det kan bli en bra match med en häftig inramning mellan ett av VM-lagen från Brasilien i somras. Iran är ett av Asiens allra bästa landslag men rätt okänt i Sverige då de flesta spelar i den iranska ligan eller i Asien.

Det är dessutom ett spännande test för Hamrén när han får möjlighet att laborera med några nya spelare och det efter att trycket från Moldavien-matchen släppt. Det hade varit så lätt att kunna svara på frågorna – och sedan gå till fotbollen.

Annons

Genom att ducka politiken – som klänger sig till Irans landslag oavsett vad man vill – så gör man det än större, och missar dessutom möjligheten att visa att man står för något självklart. Att alla ska vara välkomna.

*****

Samma dag som norska underbarnet Martin Ödegaard blev historisk som yngste europeiske spelare att starta en tävlingslandskamp för Norge så skrev Freddy Adu, som skulle bli större än Pelé på för finska KuPS. Apropå att inte alla underbarn blir storspelare.

*****

Två spelare fick varningar för snack mot Moldavien, något Erik Hamrén inte gillar, men inget han tagit upp med vare sig Zlatan eller Martin Olsson.

*****

Lars Lagerbäcks Island är närmare EM i Frankrike 2016 efter imponerade 3-0 borta mot Kazakstan. Erik Hamrén verkade genuint glad över sin företrädares framgångar och att Lagerbäck får respekt för sitt arbete.

Annons

*****

Både fått mejl och twitter-frågor om Oscar Wendt och såg även att DN-Croneman skrev att ingen vågar frågat Hamrén om varför Mönchengladbach-backen inte är med, så jag frågade Hamrén igen och fick återigen svaret att Wendt saknar ingenting, men att de andra är bättre.

*****

Sällan har ett mindre svenskt mediauppbåd bevakat fotbollslandslaget än inför Moldavien-matchen. Ta bara att Sydsvenskan inte syntes till trots den mest MFF-dominerade truppen på länge. G-P var inte på plats på allt, SvD var inte i Moldavien och lokaltidningar syns inte alls till. Mediakrisen blir alltmer synbar och det är nog en faktor som SvFF bör ta med i beräkningarna framöver.

Publicerad 2015-03-28 kl 21:54
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS