Inför fotbolls-VM i Qatar släppte Fotbollskanalens Olof Lundh boken "Templet i öknen: så köpte Qatar världens största sport". En bok som handlar om hur det gick till när det lilla emiratet, som saknar demokrati och pressfrihet och där mänskliga rättigheter inte respekteras, lyckades få arrangera mästerskapet.
Boken fick stort genomslag och nu prisas Lundh också med Guldskölden i kategorin "Årets sportjobb". En tävling som sajten Svenska Fans sköter.
- Jag blir givetvis både glad och stolt över att mitt arbete med en bok uppskattas men det är också lite ödmjukande när man inser att en bok får ett genomslag som Templet i öknen fick inför och under VM i Qatar. Boken var ett försök att faktiskt nyansera, komplicera och gråa till den alltför svartvita bilden kring VM i Qatar, sporttvätt och hur vi gör med diktaturer i stort, säger Lundh.
Lundh fortsätter:
- Även om journalistik inte ska sträva efter att vara populär, är det givetvis roligare att bli uppskattad. Det viktigaste för mig är att försöka berätta och förklara det jag upplever som sanningen på bästa möjliga sätt för att locka till att läsning, lyssning eller tittning. Sedan är det att inte vara rädd för att folk inte håller med.
Olof Lundh passar också på att tacka de som medverkat i processen kring boken.
- Visst, det är jag som får priset, men jag vet hur många som gjort detta möjligt för mig. Från chefer och kollegor på TV4/Fotbollskanalen till gänget på Volante och många andra (familj, vänner, kollegor, tittare, läsare och lyssnare) som alla på olika sätt sett till att jag fått andra intryck, perspektiv, stöd och hållit mig på tå.