Efter Rysslands invasion av Ukraina har den ukrainska högstaligan blivit pausad, precis som att ryska lag, både klubb- och landslag, uteslutits från alla tävlingar på obestämd tid. Jordan Larssons Spartak Moskva får därmed inte spela åttondelsfinal mot RB Leipzig i Europa League, vilket klubben riktade skarp kritik mot i ett uttalande under måndagen, samtidigt som Rysslands herrlandslag inte får spela VM-playoff i slutet av mars.
I helgen drog däremot den ryska ligan igång igen och flera svenskar kom till spel.
Totalt sett tillhör just nu nio svenskar - Jordan Larsson, Viktor Claesson, Axel Björnström, Pontus Almqvist, Dennis Hadzikadunic, Armin Gigovic, Filip Dagerstål, Besard Sabovic och Sead Haksabanovic - ryska klubbar med en oviss tillvaro framöver.
Magnus Erlingmark, generalsekreterare på Spelarföreningen, menar att spelarfacket finns tillgängligt för spelarna vid behov av hjälp i den osäkra situationen.
- Jag kan inte säga att det har varit någon som har kontaktat oss, men vi har försökt informera dem om att vi finns tillgängliga om de har frågor och om vi kan vara till hjälp på något sätt, säger han till Fotbollskanalen.
Vad vet du om spelarnas situation i Ryssland?
- Ärligt talat vet jag inte så mycket. Jag antar att de mer eller mindre tränar på och kör på som vanligt. Självklart är det en osäker och läskig situation med tanke på att landet befinner sig i krig, även om Ukraina kanske inte slår till i Ryssland, så de råkar illa ut, men man blir ändå väldigt påverkad och sedan är frågan om man vill bo kvar eller spela i ett sådant land, säger han och fortsätter:
- Vi har nio svenska spelare där och jag vet inte hur de resonerar. Sedan är frågan vad som händer med banksystemet, ersättningar, löner och sådana biter. Det finns säkert massvis med frågor och så vitt jag vet har vi ännu inte haft direktkontakt med någon spelare.
Under tisdagen rapporterade Voetbal International att den fackliga organisationen FIFPro uppmanat Fifa att tillåta utländska spelare i den ryska ligan att bryta sina avtal.
Erlingmark har inte hört så mycket om det, men menar att det kan vara svårt att ta sig ur avtal, även om det just nu är en närmast unik situation.
- Det kan förmodligen vara väldigt svårt, om inte Fifa godkänner att man får bryta avtalen. Ett avtal är ett avtal och det är inte lätt att komma ur en visstidsanställning som spelarna har. Det är varken lätt för den som är anställd eller den som anställer om det inte begås ett grovt kontraktsbrott. Jag kan inte säga om den uppkomna situationen är tillräcklig för att bryta ett avtal, och det finns många olika dimensioner i det här. Det kan vara ryska klubbar som betalat väldigt stora pengar för spelare och därmed inte vill släppa spelare rakt av gratis. Det är inte en lätt fråga, säger Erlingmark.
Samtidigt skakas den ryska ekonomin av sanktioner och experter förutspår att landet riskerar en finansiell kollaps. Det innebär i sin tur att spelare riskerar att antingen bli utan eller behöva gå ner i lön framöver.
- Jag tror att avtalen skrivs i euro eller dollar, så att rubeln faller tror jag inte påverkar den biten, men däremot är det klart att de som ska betala också måste betala. Om det ekonomiska systemet och banker inte fungerar, så blir det ändå ett problem. Det är nog massa utmaningar som hänger med här, både ekonomiskt och personligt kring hur man känner att bo och spela i ett land, som befinner sig i ett krig, säger han.
Är det svårt att vara spelare i en sådan förhandlingssituation?
- Jag tror inte det. De har ingen möjlighet att bara sänka lönerna rakt av. Det är som sagt en visstidsanställning och då är det betydligt svårare att hävda ekonomiska bitar. Om klubben inte kan betala löner borde det också finnas möjlighet för spelarna att lämna gratis. Båda sitter i sådana fall med "Svarte Petter".
Till helgen spelas omgång 20 av 30 i den ryska ligan den här säsongen.