Henrik "Henke" Larsson, som hade en framgångsrik tid som spelare i Barcelona, återvände i augusti 2020 till den katalanska storklubben. Larsson kom in som assisterande tränare till Ronald Koeman, som ersatte Quique Setién på posten som huvudtränare i klubben.
Larsson och Koeman tog över rodret efter en tung säsong, då Barcelona slutade på andra plats i La Liga och åkte ut mot Bayern München med 8-2 i Champions League-kvartsfinalen. Därmed behövde saker och ting ställas till rätta.
Under Koemans ledning förra säsongen vann Barcelona visserligen Copa del Rey, men det blev i slutändan ändå en tung säsong med en tredjeplats i La Liga och uttåg i åttondelsfinalen i Champions League. Storlaget hade dessutom stora ekonomiska problem och förra sommaren lämnade legendaren Lionel Messi, vilket följdes av en tuff fjolårshöst, som ledde fram till att Larsson och Koeman lämnade klubben.
Nu väljer Larsson att öppna upp om tiden i Barcelona. Han berör återkomsten, arbetsuppgifterna, Lionel Messi, turbulensen, avskedet - och sin egen framtid.
När Larsson väl fick veta att det var aktuellt med en comeback i den spanska storklubben hann han inte fundera så mycket. Det var bara att köra.
- Det var i stort sett att sätta sig på ett plan ner, skriva på papperna, sedan hem, packa lite, bo på hotell och hitta boende. Sedan var det full fart från dag ett, berättar Larsson för Fotbollskanalen och fortsätter:
- Vi kom ganska sent. Jag tror att vi hade fem veckor till premiären, och det skulle ordnas upp, fixas till och lite olika saker. Jag hade inte så mycket tid att tänka. Det var långa dagar, som överallt när man arbetar som tränare eller är en del av en tränarstab. För det mesta var det roligt, men inte alltid.
Under tiden i Barcelona hade Larsson ansvar för flera olika områden, däribland för de lite yngre spelarna i klubben, samt delar av anfallsspelet.
- Mitt ansvarsområde var framför allt att ha hand om yngre spelare, men även en del lite äldre spelare just i avslutsmoment, i avslutsteknik och titta på bilder med de yngre spelarna. Jag förberedde även dagen innan match kring hur motståndarlaget ställer upp. Jag gjorde i stort sett vad Ronald ville att jag skulle göra, säger han.
Under Koemans och "Henkes" tid i Barcelona fick även flera unga spelare chansen i A-laget och fick speltid i La Liga. Pedri, 19, är ett exempel, som sedan även blivit viktig i spanska landslaget, då han startade i samtliga matcher i EM förra sommaren.
- Det är många vi lyfte upp, som Pedri, Gavi och Nico (González) sista året. Ansu Fati var redan uppe, så vi kan inte säga att vi tog upp honom, men om man tittar på Pedri och Gavi är det spelare som Barcelona kommer ha stor användning av under en lång, lång period. Pedri var redan där i rullarna, men samtidigt måste en huvudtränare tro på ungdomen och släppa fram den. Jag tycker att Ronald gjorde det fantastiskt hela tiden. Jag tror att vi hade en väldigt, väldigt låg snittålder i vissa matcher. Han (Ronald Koeman) har lagt en bra grund för Barcelona att lyckas om några år.
Om du värderar den här generationen, hur pass bra är Gavi och Pedri?
- De är väldigt bra båda två. Pedri är väl den, som jag såg först och som jag tänkte påminner om både Xavi och Iniesta (Andrés). Jag brukar säga att Xavi och Iniesta inte hade några höfter. De kunde vända åt vilket håll som helst när som helst. Pedri kommer väldigt, väldigt nära där. Gavi är lite mer av en fysisk spelare. Han har en härlig inställning och gör verkligen allt varje gång han går ut på planen. Vi såg också vad han kan göra när han blev uttagen och spelade i mästerskapet (EM) senast. I den miljön och med den tränaren tror jag han kommer utvecklas ännu mer än vad han har gjort redan.
Kan Pedri och Gavi bli lika bra som Xavi och Iniesta?
- Det är svårt att bli lika bra som de två herrarna du pratar om, men de har goda förutsättningar att komma nära och kanske, kanske dit. Pedri var magisk. Han var så ung, gick in och spelade och gjorde de sakerna som han gjorde och gör. Det är underbart att se. I de positionerna måste det till lite mer mål också och kanske framför allt för Pedri.
Hur gillade du att vara assisterande i jämförelse med huvudtränare?
- Huvudtränare är roligare för då får man bestämma mer, men jag visste på ett ungefär min uppgift kring vad jag behövde vara när jag kom ner. Det är lite enklare att komma närmare spelargruppen som assisterande. Man kan skämta lite på ett annat sätt, man kommer lite närmare eftersom hierarkin inte är lika hög som huvudansvarig. Man får en helt annan tillgång till spelarna än vad man får som huvudansvarig, i varje fall enligt min erfarenhet.
Larsson var spelare i Barcelona när Lionel Messi kom upp i A-laget, och fick förra säsongen även vara tränare för den argentinske ikonen. Svensken är imponerad av Messi.
- I min bok är det den absolut bästa fotbollsspelaren vi haft någonsin i världen. Jag fick se honom när han var i början av sin karriär och jag hade förmånen att vara där i slutet av hans karriär, även om han har några år kvar. Han har en inställning och ett driv att vinna allt, alla tävlingar som vi hade, som en match eller en possession-övning. Det var allt som var lite tävling, han ville inte förlora det. Att se det drivet värmer, säger han och fortsätter:
- Det måste ändå någonstans smitta av sig på de yngre spelarna och visa dem vad som krävs i koncentration och utförande när man tränar, att vara påkopplad och vara där och då just nu. Jag hoppas många av de yngre tittat och lärt sig. Om man har ambitioner om att bli väldigt, väldigt bra eller bäst är det där man ska titta och det man ska eftersträva.
Men det var också turbulent under Larssons och Koemans tid i Barcelona.
Storklubben hade ekonomiska problem, samtidigt som resultaten inte gick med laget i slutändan. Efter att Joan Laporta kom tillbaka som president för runt ett år sedan kände svensken att förtroendet från klubbledningen minskade.
- Det är klart att det var turbulent för alla. Första säsongen var vi i stort sett bra med fram till mars, då vi mötte Granada hemma och fick stryk. Efter det kände vi alla att supporten uppifrån, då Laporta hade blivit president, var betydligt mindre. Det var inte alls lika säkert att vi skulle få fortsätta. Det var egentligen hela vägen fram till att vi gick på semester, och även under semestern visste jag inte om jag skulle åka ner igen. Jag åker kanske ner och hämtar mina grejer, men vad skulle jag vara? Skulle jag vara assisterande tränare i Barcelona nästa säsong eller inte? Det fick vi ett sent besked om.
Larsson är kritisk till hur Laporta hanterade situationen.
- Jag kan tycka det är tråkigt. För min egen del spelar det inte så stor roll, men att behandla Ronald Koeman på det sättet... Jag tycker inte han var värdig det med tanke på arbetet han och vi hade lagt ner och upprensningen Ronald hade gjort för att göra saker möjligt.
Han fortsätter:
- Jag tycker inte att han var värd att inte få ett tidigare besked. Det smittar av sig på spelargruppen också. Spelarna är inte dumma. De känner av situationen och är väl insatta i allt som händer. Sedan hände det med Messi, att han helt plötsligt skulle lämna. Man tänkte att det aldrig skulle hända, och det var definitivt ingen fördel för oss. Det hade stor effekt på hela spelargruppen. Den uttalade ledaren i allt egentligen och bilden Barcelona kopplas automatiskt ihop med Messi och tvärtom.
Larsson menar att hela klubben påverkades av Messis avsked, och efter en tung fjolårshöst med uteblivna resultat lämnade både Koeman och Larsson.
- Det var en tuff tid, men som huvudtränare och assisterande får man stänga av det lite grann så gott det går och jobba vidare. Man vet om att man är där och har ett jobb att utföra. Det var ingen lätt tid. Det var dagar man gick dit och inte var säker på om det skulle vara sista eller om man skulle få fortsätta. Det hade varit lätt att förekomma, men det krävs ett betydligt bättre ledarskap än vad Laporta visade, tycker jag, säger han.
Larsson är samtidigt fortsatt älskad i Barcelona efter tiden som spelare i klubben och Champions League-titeln 2006. Under perioden som tränare fick han bland annat stanna bilen för att skriva autografer och ta bilder med supportrar.
"Henke" tror däremot inte att han kommer att återvända till Barcelona i framtiden. Han vet ännu inte om han vill fortsätta som fotbollstränare framöver.
- Det tror jag inte att jag kommer göra (återvända till Barcelona, reds. anm.). Jag är överhuvudtaget väldigt osäker på vad jag ska göra de sista åren i mitt liv. Förhoppningsvis är det många år kvar, men jag vet inte om jag är så sugen på att vara tränare längre. Jag får smälta och bearbeta det som varit och se om jag vill fortsätta i den här branschen eller vad jag ska göra. Jag vet inte.
På frågan om upplevelsen i Barcelona lett fram till Larssons osäkerhet om att fortsätta som tränare är svaret:
- Nej, det är inte bara Barcelona. Det är väl mer överhuvudtaget den bilden jag fått av att vara tränare, vad det innebär, vilka förutsättningar man behöver ha som huvudtränare för att kunna motsvara förväntningar och förhoppningar från både styrelse och fans, säger Larsson och fortsätter:
- Man får tänka: Är det värt det eller inte? Jag är farfar numera. Ska man spendera lite mer tid med honom eller ska man flacka runt och få en hel del skit? Jag vet inte. Jag är lite kluven om jag ska fortsätta eller inte. Det är inte så mycket annat som jag brinner för, så det är svårt att välja något annat. Jag tänker inte göra något bara för att jag ska göra det. Jag vill verkligen brinna för det, men det är svårt när man inte brinner för så mycket annat än fotboll. När man börjar tappa lite grann suget efter fotbollen... Att sitta och titta på fotboll på tv, vilket jag alltid älskat förr, kan jag tycka är väldigt tråkigt i dag. Vi får se vad som händer. Jag har inget bra svar.
Henrik Larsson har tidigare även varit huvudtränare i Landskrona Bois, Falkenbergs FF och Helsingborgs IF på svensk mark.
Se hela intervjun med Henrik Larsson i spelaren ovan.