La Liga

Real Madrid ställdes mot Barcelona i finalen av den spanska supercupen.
Då svarade Vinicius Júnior för ett hattrick - framför ögonen på Cristiano Ronaldo.

Real Madrid och Barcelonas rivalitet sträcker sig långt tillbaka och under söndagen gör lagen upp om ännu en titel, detta i form av den spanska supercupen, som går av stapeln på Al-Awwal Park i Saudiarabien.

När startelvorna presenterades stod det klart att Barcelona-tränaren Xavi valde att ersätta Raphinha, som skadade sig i semifinalen mot Osasuna, med Pedri, som nyligen tagit sig tillbaka efter en kortare skadefrånvaro - och fick ungefär 30 minuters speltid.

I Real Madrids startelva får Luka Modric fortsatt stå åt sidan till förmån för mittfältstrion Federico Valverde, Toni Kroos och Aurélien Tchouaméni.

När matchen väl startade var det Barcelona som skapade den första möjligheten. Ilkay Gündogan tog sig in i offensivt straffområde och försökte nå Ferran Torres med ett lågt inspel, men spanjoren lyckades inte få någon träff på bollen och 0-0 stod sig alltjämt.

Men i stället för katalansk ledning stack Real Madrid fram och efter en djupledsboll från jude Bellingham friställdes Vinicius Júnior. Brassen rundade Iñaki Peña och kunde enkelt rulla in finalens första mål efter sju minuters spel.

Därefter dröjde det bara en dryg minut innan Rodrygo fick ett gyllene läge att utöka ledningen, men den gången visade Iñaki Peña prov på goda reflexer och kunde avvärja farligheten.

Men Real Madrid skulle utöka tämligen omedelbart. Rodrygo sprintade sig i den elfte minuten loss på högerkanten och hittade Vinicius Júnior som enkelt kunde raka in 2-0 i det vidöppna Barcelona-målet.

Efter målet svarade brassen för en målgest som påminner en hel del om Cristiano Ronaldos patenterade firande. Enligt The Athletic hade Vinicius förberett firandet eftersom han visste att Ronaldo finns på plats för att se matchen.

Men matchupptakten var fartfylld och i det efterföljande anfallet stack Barcelona upp och prickade ribban, innan Andriy Lunin nekade Robert Lewandowski på det efterföljande avslutsförsöket.

Efter en dryg halvtimmes spel skulle Barcelona dock få sin utdelning. På en hög boll testade Robert Lewandowski lyckan på volley - och anfallaren fick till en riktig fullträff.

Med en riktig projektil lyckades polacken överlista Lunin och reducera för sitt Barcelona.

Lyckan blev dock kortvarig och kort efter reduceringen revs Vinicius Júnior ner av Ronald Araújo, vilket resulterade i en straffspark för huvudstadslaget.

Vinicius klev fram själv och kunde pricka dit sitt - och Real Madrids - tredje mål i matchen, vilket återställde Real Madrids ledning till två måls marginal.

Efter en timmes spel satsade Xavi offensivt genom att byta in Lamine Yamal, Fermin Lopez och João Félix - men det gav motsatt effekt.

Ett par minuter senare landade bollen framför fötterna på Rodrygo i offensivt straffområde. 23-åringen behöll kylan och kunde rulla in 4-1 för Real Madrid.

Mardrömskvällen fortsatte sedan för Barcelona, som fick Ronald Araújo utvisad efter två varningar med 20 minuter kvar av matchen.

Efter utvisningen fortsatte lagen att skapa målchanser, men resultatet 4-1 stod sig matchtiden ut och innebär att Real Madrid säkrar säsongens första titel. Det innebär även en revansch efter fjolårets finalförlust i den spanska supercupen mot just Barcelona.

Real Madrid: Lunin - Carvajal, Rüdiger, Nacho, Mendy - Valverde, Tchouaméni, Kroos - Bellingham - Rodrygo, Vinicius Júnior.

Barcelona: Peña - Araújo, Araújo, Christensen, Balde - Roberto, De Jong, Gündogan - Pedri - Torres, Lewandowski.

Publicerad 2024-01-14 kl 21:52