Bruzelius och Vincent Sundberg har en bakgrund i AIK:s ungdomsled bland annat. Melker Jonsson hämtades från Djurgårdens A-lag medan Kofi Asare - fostrad i både Djurgården och Hammarby - tog omvägen via Sandviken.
Tillsammans har kvartetten samlats i Landskrona Bois. Skåneklubben leder superettan inför dagens möte med fjärdeplacerade Utsikten, som har samma poängantal men sämre målskillnad.
När Bois återvände till näst högsta serien inför säsongen 2021 gick de upp med en mängd skånska spelare. Men på senare tid har klubbledningen, med sportchefen Billy Magnusson i spetsen, fyndat talanger i Stockholmsområdet.
Det klarast lysande exemplet är Ousmane Diawara. Den 24-årige anfallaren hämtades 2022 från den dåvarande division 2-klubben Karlbergs BK, och efter två säsonger som Bois bästa målskytt såldes stockholmaren i vintras till Altach i österrikiska Bundesliga.
Kvar blev fyra killar i 20-årsåldern. Melker Jonsson, son till den tidigare A-landslagsmannen Mattias, anlände sommaren 2022 och var först i Skåne bland dagens 08-spelare. Detta efter samtal med Magnusson, den nuvarande chefstränaren Max Mölder och tidigare sportchefen Erik Edman.
- Jag fick knappt någon speltid i Djurgården och sökte mig till elitfotbollen på riktigt. Så hörde Erik Edman av sig. Jag åkte ner hit och träffade Billy och Max. Kollade in staden, och ja, kan inte säga att jag blev kär i staden direkt. Men idén som Billy och Max hade då kändes lockande, ett lag som ville spela rolig fotboll. Då tog jag beslutet att flytta ner, säger Melker Jonsson till Fotbollskanalen.
Asare, Bruzelius och Sundberg anlände under 2023. Trion nämner att en offensiv, attraktiv fotboll lockade, liksom föreningens tydliga strategi. Jonsson poängterar att det var viktigt med Bois målsättning att både utveckla spelare och på sikt ta en plats i allsvenskan.
Asare nämner att många unga spelare lyckats gå vidare till attraktiva destinationer. På senare år har Jacob Ondrejka och Camil Jebara lämnat Bois för Elfsborg, Kevin Jensen har gått till Kalmar FF, Melker Heier till Sirius och Melker Widell är på väg att på väg föra Ålborg tillbaka till danska Superligaen.
- Det är någon typ av facit som visar att det som Landskrona faktiskt gör funkar. Och att det inte bara är en idé de har, utan det har gett resultat både för individer och för hela klubben, säger Gustaf Bruzelius.
Han bor i Lund, där Bruzelius har sin flickvän. Övriga spelare i kvartetten bor i industristaden Landskrona, med lite över 30 000 invånare.
Hur var det att byta Stockholm mot Skåne?
- Förjävligt, säger Jonsson och ett gemensamt skratt brister ut inifrån domarrummet på Landskrona IP.
- Det blir en jävla skillnad. Nu bor du i Lund “Bruze” och det bor många stockholmare där. Men för oss andra är det en mindre stad, det är skånska och någonstans var det alltid i Stockholm man hade familj och vänner, och när det gäller saker du kan göra utanför fotbollen så är det en jävla skillnad.
- Det kan vara allt från restauranger och - inte för att vi gör det - uteliv och allt sådant. Det blir en jävla skillnad som man kanske inte var beredd på från början. Men nu när man kommit in i det så är det klart att man saknar Stockholm jävligt mycket. Men det här funkar också.
Hur är livet som spelare i den här staden?
Vincent Sundberg:
- Jag vet inte, fotboll är ganska stort här nere i Landskrona. Det är litet också och det betyder mycket här nere. Det är roligt att spela här.
- Det är som Vincent säger, det är ganska litet här och fotbollen är stor här. Det är ofta att folk känner igen en och det tycker jag bara är kul. Om du gjort en bra match och du är i staden så kan någon komma fram och säga “bra spelat” eller så.
- Jag har till exempel en granne som dör för Landskrona. (Skratt) han brukar knacka på min dörr efter matcher bara för att få snacka med mig! Han och hans ungar, de är väldigt söta. Det är kul faktiskt.
Han har koll på dig i varje match?
- Ja ja, varje match. Vi kan prata i 30 minuter minst och snacka om detaljer. Det är som att han är en tränare, det är kul.
Blir det något häng mellan er privat?
- Faktiskt inte så mycket. Alla har sina egna liv, vissa har flickvänner och så.
- Nej, inte så mycket faktiskt. Sedan är vi en lite Stockholmsliga, så när vi väl tjafsar i omklädningsrummet så har vi varandras ryggar. Men annars är det inte så mycket privat, nej.
Vilka är resterande ligor? Det är många skåningar här?
- Ja, många skåningar här. Sedan har vi väl en två-tre göteborgare, två från Värnamo-trakten så det är lite olika smågnabb ibland. Men då är vi rätt starka där.
De förklarar att det är lite mer liv under sommaren i Landskrona, som är beläget knappt fem mil från Malmö och två från Helsingborg. Det finns dock fördelar med en stillsam vardag i Skåne.
- Man har ju kommit hit för att spela fotboll. I mitt fall tycker jag att det är ganska skönt att flytta till en stad där man inte har så mycket omkring sig. Inte har så mycket som stör utan man kan fokusera på fotbollen. Sedan när man har uppehåll eller när man känner sig... Även om man längtar hem så är det bara att åka. Jag tycker det är skönt ibland att kunna vara i en stad där det inte är så mycket att göra.
- Familjen och vännerna bor i Stockholm så det blir bara fotboll här i princip.
Trivs man med det?
- Det är som Kofi säger, det är skönt att komma bort från allt och bara vara lite ensam och göra sitt. Det är skönt medan det är lite segt att familjen och vännerna inte är här nere.
Landskrona Bois har 34 allsvenska säsonger i bagaget, där den senaste var 2005. Hälften av de senaste tio åren har tillbringats i tredje högsta serien, men sedan återkomsten till superettan 2021 har Bois med små medel etablerat sig på tabellens övre halva.
Gustaf Bruzelius beskriver Bois spelsätt som utvecklande och ganska krävande. Ett spelsätt som kan ta tid att komma in i, där laget förväntas flytta sig ofta både med och utan boll. Snittåldern är 23 år, lägst i superettan hittills.
Klubbens målsättning är dock inte uppflyttning i år. Från spelarhåll låter det annorlunda.
- Att vinna superettan. Det är målet.
Är ni alla överens om det?
- Ja, det vore konstigt annars.
- Målet är alltid att komma bättre än förra året och året innan det. Och då finns det inte jättemånga placeringar kvar egentligen. Då handlar det om att försöka slåss däruppe i toppen.
Vad talar för att ert unga lag ska fixa det målet?
- Det är väl bara att titta på starten. Nu senast gör vi inte en skitbra prestation, vi är ett ungt lag, samtidigt får vi med en poäng borta mot Brage, som är ett duktigt fotbollslag. Många kanske klagar eller säger att vi inte har någon rutin och så där, men det tycker jag att vi fortfarande har med “Fille” (Philip Andersson), “Kaddou” (Amr Kaddoura), och Max har en jävla bra koll på både laget och klubben. Det är nyttigt att vi unga spelare kan gå in och köra. Inte bara tänka så mycket.
- Det tycker jag också att man ser på planen, att vi som “Bruze” säger spelar en fotboll som kräver jävligt mycket av oss spelare, ända nerifrån målvakten till oss som är längst fram. Det tycker jag att vi har visat på ett otroligt bra sätt. Jag tror att den här unga, lite “dumheten” är bra ibland, och speciellt i en serie som superettan där det är jävligt tajt, att det är sådana detaljer som kan avgöra om man antingen vinner eller åker ner.
Landskrona tar emot Utsiktens BK klockan 15:00 under lördagen.